Im więcej zawodników na ekranie, tym bardziej skomplikowany model draftingu peletonu, gdzie wszystkie elementy oddziałują na siebie nawzajem (kalkulacje są zależne od siebie i muszą być wykonywane po kolei, chronologicznie, a więc nie jest możliwa ich paralelizacja). W dodatku dane kilkudziesięciu/kilkuset zawodników, wykorzystywane w kalkulacjach, muszą w zsynchronizowany sposób pokonywać co sekundę drogę klient-serwer-klient. To nie stanowi żadnego problemu jeśli na ekranie znajduje się 20 kolarzy, ale przy ok 100 każdy procesor będzie miał przynajmniej jeden rdzeń obciążony w 100%. Tak to wygląda w praktyce.
Procesory Apple są znacznie bardziej wydajne, szczególnie pojedyncze rdzenie nich iż Androidowe odpowiedniki. Benchmarki M1 są już dostępne. Wydajność jest na poziomie zbliżonym do wyżej taktowanych i zasilanych większą mocą najnowszych procesorów Intela i AMD. Kolejna rzecz to niskie opóźnienia pamięci dzięki RAMowi zintegrowanemu z chipem. Dzięki temu możliwa jest też bardzo wydajna zintegrowana grafika bo pamięć nie jest bottlneckiem jak w obecnych APU AMD i Intela. M1 pod tym względem bliżej do APU z konsol albo Kaby Lake-G (hybryda CPU Intela i GPU AMD) który posiadał zintegrowaną pamięć HBM.
Sory ale to co wypisujesz to czysta spekulacja.
Nie wiadomo jak tam jest liczony drafting bo na pewno nie na skomplikowanych modelach matematycznych,
sądząc jak całość jest zrobiona.
Jak by to nie była wiadomość publiczna to bym Ci to udowodnił.
Włącz GTA V w trybie multiplayer gdzie jest nawet wiatr i wiele więcej rzeczy i sobie porównaj wydajność.
Albo wspomniane EVE Online. Tam masz tysiące graczy i wiele bardziej skomplikowanych obiektów.
Później zobacz sobie na wymagania EVE Online.
Dla mnie to był dramat jak pierwszy raz uruchomiłem zwifta.
Niedawno uruchomiłem bo chciałem zrobić zrzut pamięci z wszystkimi treningami i niewiele się zmieniło
To czyste spekulacje i trochę się na tym znam, więc wiem że to jest słabo zoptymalizowane.
Wiem też że do takich obliczeń wcale nie trzeba korzystać z jednego rdzenia.
To nie jest żaden krytyczny transakcyjny system.
Porównujesz procesory o innym zasilaniu i przeznaczeniu i innych cenach.
Stary news. Są komplikacje, nie wiadomo czy się uda.
Dlatego napisałem że kupuje a nie kupił.
Chińczycy i nie tylko na pewno robią wszystko żeby zablokować bo dla nich to dramat.
Praktycznie będzie można ich wyciąć jednym podpisem z całego biznesu.