Redukcja tłuszczu na nogach - metody
Gosc_Rafalek_*
Napisano 10 styczeń 2011 - 08:24
Widzę, że mój post wywołał wiele dyskusji. Uściślijmy więc parę kwestii.
Jeżdżę już jakieś 7 lat. Mam 182cm wzrostu, 68kg wagi. Procent tłuszczu to obecnie 8-9%. Z górnych partii ciała tłuszcz leci mi najszybciej, w pierwszej kolejności z brzucha. Zawsze jednak miałem problem z nogami. Jeśli ktoś mi mówi, że mam się brać do pracy i czekać na efekty, to dziękuję, ale jestem do tego przyzwyczajony. W ubiegłym sezonie przejechałem 21 tys. km. Mimo to, poziom tłuszczu na nogach raczej się nie zmienia i nadal jest podobny. Dlatego też pytam, czy macie jakieś rady związane z usuwaniem go właśnie w tym miejscu.
Anoreksja? Ogarnij sie!
Gosc_Arek_*
Napisano 10 styczeń 2011 - 08:43
Gosc_Pegos_*
Napisano 10 styczeń 2011 - 10:22
Powiedz mi w jaki sposób doszedłeś do tego że na nogach masz więcej tłuszczu niż gdzie indziej? Może to po prostu masz taką skórę, nie zapominaj że zawodowi kolarze mają mało % tłuszczu a niektórzy mają niewycieniowane nogi i jakoś ich to nie boli. Albercika nogi nie wyglądają na super wycieniowane a jednak zostawia resztę w tyle więc może w twoim "problemie" pomóc ci tylko zmiana genów albo psycholog;)Nie pytałem o porady dotyczące zdrowia psychicznego, ale o sposoby efektywnej redukcji tkanki tłuszczowej na mięśniach nóg. Jeżeli nie macie konstruktywnego zdania w tym temacie, to bardzo dziękuję za podobne wypowiedzi. Po raz kolejny widać, że niektórzy forumowicze zbyt emocjonalnie podchodzą do niektórych spraw. O moje zdrowie się nie martwcie, bo jest w najlepszym porządku. Niektórzy tutaj wiedzą czym się zajmuję na co dzień, ale ja po prostu zadaję proste pytanie. Jeśli nie znasz odpowiedzi, nie pisz ;-). Aha, pod 10-kilometrową górę o nachyleniu średnim 9% na 4tym etapie ciężkiej etapówki szosowej, znaczenie ma już, czy nogi ważą 0,2 czy 0,6kg mniej. I to duże :-)
Gosc_Arek_*
Napisano 10 styczeń 2011 - 11:26
Gosc_Pegos_*
Napisano 10 styczeń 2011 - 11:30
operacjaNiestety, profesjonalny analizator medyczny wykazuje po 1,1kg tłuszczu na obydwu nogach. Nie jest to więc problem wyimaginowany. Spokojnie z tego można dojść do 0,5kg, tyle że jest to trudne. Chyba faktycznie mam taką budowę genetycznie, ale pewnie jakimiś nieinwazyjnymi metodami można to nieco obniżyć.
Gosc_kobrys_*
Napisano 10 styczeń 2011 - 12:04
2. Kolego - jeśli chcesz ciąć tłuszcz to polecam sportowe forum dyskusyjne. Nie ma drugiego takiego miejsca w Polsce gdzie za damro udzieli ci ktos tak powaznych rad.
3. Na tamtym forum dowiesz się, że miejscowa redukcja tłuszczu jest niemożliwa. Tak jak i niemozliwa jest redukcja tłuszczu tylko na brzuchu. Sam ostatnich wakacji zjechąłem 12kg bez patrzenia na wagę. Nie dowierząłem kiedy na nią spojrzałem po 3 miesiącach - przez długi czas myślałem wręcz, że przytyłem.
4. 8-12% tłuszczu? Tyle to ma przeciętny człowiek.
5. Czy to róznica jak zbijesz mase z nóg czy z czubka głowy? Wydaje mi się, że nie.
6. Proponuję trening HIIT - krotki, treściwy i skuteczny. Nie spalisz tłuszczu z samych nóg, ale z całego ciała. Jak wspomniałem miejscowa redukcja nie jest możliwa.
Ciekawostka:
- po zabiegu liposukcji z brzucha po kilku tygodniach na brzuchu zaczynaja sie pojawiać ponowne oznaki otyłości. Brzuch rośnie mimo, że waga stała? Dlaczemu? Ponieważ organizm sam dąży do równowagi w posiadaniu tkanki zapasowej tam gdzie trzeba i przenosi tą tkankę z innych miejsc.
Gosc_kobrys_*
Napisano 10 styczeń 2011 - 12:12
...
4. 8-12% tłuszczu? Tyle to ma przeciętny człowiek.
..
Wydaje mi się że tu wyskoczył mały błąd albowiem oscyluje to w granicach 20%
Fakt - mężczyźni zdrowi - bez nadwagi BMI 12-18%
Nadal jedyne co widzę najlepszego to HIIT + Fatburner + super zbilansowana dieta
Gosc_Arek_*
Napisano 10 styczeń 2011 - 14:47
Napisano 10 styczeń 2011 - 15:03
Gdyby ktoś wymyślił lek zwalczający nadwagę/redukujący masę to już dawno dostałby nobla.
Wszelkie fat burnery itp gówna można sobie wsadzić wiadomo gdzie.
Chcesz zrzucić kg?
Zacznij trenować z głową (jazda na pałę nic tu nie da).
Zmień dietę.
Innych metod nie ma.
Gosc_łukasz_*
Napisano 10 styczeń 2011 - 16:37
Napisano 10 styczeń 2011 - 17:03
A nie pomyśleliście, że Arek jest dużo młodszy od tych, którzy się tutaj wypowiadają i może podchodzi do kolarstwa troszkę bardziej poważnie niż większość tutaj piszących i np. zgubienie tego tłuszczu, który ma na nogach i większości piszących tutaj by nie przeszkadzał, otworzy mu drogę czegoś więcej niż tylko amatorskie kolarstwo :-)
P S
Mam 178 cm, teraz ważę ok. 65,5 kg i też chciałbym zbić trochę tłuszczu :-)
Dla zainteresowanych mam ok. 10% tłuszczu i dla mnie nie jest to zadowalający wynik.
W jakim tempie można tracić tłuszcz? Czy te fat burnery czy jakieś inne preparaty pomagają gubić tłuszcz?