Z 3,5 na 4,1 wrażenia nie robi? Przecież to przepaść jeśli chodzi o formę. Super wynik.16W w 3 miesiące wrażenia nie robi. Żeby nie powiedzieć słabo. Ale to nie Twoja wina, tylko tych "planów"
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Napisano 29 grudzień 2020 - 22:24
Z 3,5 na 4,1 wrażenia nie robi? Przecież to przepaść jeśli chodzi o formę. Super wynik.16W w 3 miesiące wrażenia nie robi. Żeby nie powiedzieć słabo. Ale to nie Twoja wina, tylko tych "planów"
Napisano 29 grudzień 2020 - 22:25
Jeśli to 8 kg szmalcu, to wpływ na FTP raczej niewielki. Na W/kg i owszem. Ale na FTP nie bardzo.
Z drugiej strony wzrost +0,6W/kg może mieć znaczenie, zwłaszcza jeśli brać pod uwagę podjazdy. Bez oszacowania składu masy ciała ciężko wyrokować, aczkolwiek przeciętny amator mając ok. 300W FTP na cuda raczej już nie ma co liczyć.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 29 grudzień 2020 - 22:27
Nie pisze o w/kg tylko watach bezwzględnych czyli 16W . Co do spadku mocy w związku z chudnięciem to zgoda, ale kolega mięśni raczej nie palił skoro o misce wspomina.
Same w/kg ok, ale spokojnie da się zrobić 16W w 6-8 tygodni.
Napisano 29 grudzień 2020 - 22:44
Jeśli to 8 kg szmalcu, to wpływ na FTP raczej niewielki. Na W/kg i owszem. Ale na FTP nie bardzo.
Z drugiej strony wzrost +0,6W/kg może mieć znaczenie, zwłaszcza jeśli brać pod uwagę podjazdy. Bez oszacowania składu masy ciała ciężko wyrokować, aczkolwiek przeciętny amator mając ok. 300W FTP na cuda raczej już nie ma co liczyć.
Każdy kg ma wpływ na FTP. Mając większą masę naciskamy siłą rzeczy większą masą na pedały generując wyższą moc.
Napisano 30 grudzień 2020 - 08:18
Założenie błędne. Jeśli tak byłoby, to wystarczyłoby ważyć 300 kg i e-bike nie byłyby potrzebny. Generowana moc ze szmalcu urywałaby każdego cieniasa ważącego ledwo pół kwintala .
Większa masa może mieć znaczenie tylko w przypadku gdy na tych pedałach stoisz. Jak siedzisz dupą na siodełku to już nie bardzo.
Napisano 30 grudzień 2020 - 08:26
Znowu nie masz racji. Zakładasz, że jeśli ktoś ma 300 kg, to musi mieć wysoką moc bezwzględną? Serio?
Dalej sądzisz, że typ powyżej może wykręcić choć ze 100W? Chyba tylko w ten sposób:
Napisano 30 grudzień 2020 - 08:33
Napisano 30 grudzień 2020 - 08:45
Abstrahując od tego, że grubas ze zdjęcia powyżej nie jest w stanie wygenerować 300W (ba - nie będzie w stanie wygenerować połowy tego, bo padnie na zawał ), to weź poprawkę na znacznie zwiększone opory tak czołowe, jak toczenia tej góry szmalcu
Nawet na Zwift ma to znaczenie, bo algorytm uwzględnia wagę i wzrost. Nie uwzględnia natomiast tego, czy gościu jest otyły, czy przypakowany. Awatar 160 cm/80kg/12% fat będzie przypakowany i będzie wyglądać podobnie jak 200 cm/200 kg/50% fat, jednak tak W/kg jak i (prawdopodobnie - no chyba, że robił tylko klatę, plery i łapki ) moce generowane będą zdecydowanie na korzyść tego pierwszego .
Napisano 30 grudzień 2020 - 09:13
Awatar 160 cm/80kg/12% fat będzie przypakowany i będzie wyglądać podobnie jak 200 cm/200 kg/50% fat,
No właśnie wczoraj zacząłem się zastanawiać czy awatar zmienia się w zależności od wprowadzonych parametrów, bo jak jechałem w grupie, to mój był zdecydowanie większy od innych 😂
75,5 kg @ 170 cm
Napisano 30 grudzień 2020 - 09:19
Nie zgodzę się. Bardzo ciężko jest uzyskiwać progres jednocześnie tracąc wagę. Nawet jeśli tracimy głównie tłuszcz. Przekonało się o tym wielu zawodowych sportowców, którzy po "odchudzaniu" tracili cały sezon. Oczywiście największe znaczenie ma to w sportach opartych na sile, ale na budowanie FTP (nie utrzymywanie) ma to również wpływ.
Napisano 30 grudzień 2020 - 10:49
No właśnie wczoraj zacząłem się zastanawiać czy awatar zmienia się w zależności od wprowadzonych parametrów, bo jak jechałem w grupie, to mój był zdecydowanie większy od innych 😂
Tak, są bodajże 3 awatary:
1. Chudzielec BMI <21
2. Coś po środku BMI 21-26
3. Przypakowany BMI >26
i dwa dla kobiet:
1. Chudzielec BMI <22
2. Coś po środku BMI >22
https://zwiftinsider.../avatar-sizing/
Napisano 30 grudzień 2020 - 11:56
Nie zgodzę się. Bardzo ciężko jest uzyskiwać progres jednocześnie tracąc wagę. Nawet jeśli tracimy głównie tłuszcz. Przekonało się o tym wielu zawodowych sportowców, którzy po "odchudzaniu" tracili cały sezon. Oczywiście największe znaczenie ma to w sportach opartych na sile, ale na budowanie FTP (nie utrzymywanie) ma to również wpływ.
Dlatego napisałem, że bez oszacowania składu masy ciała ciężko wyrokować. Biorąc pod uwagę, że spadek masy 8kg był w ciągu 12 tygodni, to wychodzi ok. 0,66(6) kg na tydzień, co jest na granicy (ok. 0,5 kg/tydzień) spadków wagi powyżej której można być pewnym również utraty masy mięśniowej. Oczywiście wszystko zależne jest od bilansu energetycznego i właściwej podaży składników odżywczych. Całkowite usunięcie cukrów (no chyba, że chodziło o cukry proste) też nie jest rozsądne w tym przypadku, bo bez węglowodanów organizm musiał z czegoś paliwko (na samym tłuszczu podwyższenia FTP raczej zrobić się nie da) sobie robić. Mógł z dostarczanego białka, ale również z rozkładu własnego białka mięśniowego. Gdyby były wyraźne różnice w oszacowaniu masy mięśniowej przed i po odchudzaniu (a nie tylko % tłuszczu) to wskazywałoby na utratę masy mięśniowej, w tym przypadku wzrost FTP o kilkanaście W jest przyzwoitym wynikiem.
Z drugiej strony - czy jest sens wdrażania programów podnoszenia FTP (czy ogólnie wydajności organizmu) podczas redukcji wagi, będąc jednocześnie na deficycie energetycznym? Chyba jednak nie bardzo.
Co do awatarów - wybór tyłka nie urywa i teraz nie wiadomo, czy gościu jest napakowany, czy po prostu otyły - dobrze, że chociaż te parametry waga/wzrost mają znaczenie w algorytmach programu.
Napisano 30 grudzień 2020 - 16:32
Jak lecą waty przy utracie wagi to znaczy że są jednocześnie palone mięśnie lub nie mamy energii ze względu na bycie na redukcji.. Od samej redukcji smalcu waty nie spadają ani o 1W. Za to rosną w/kg. Ever.
Smalec to tylko balast, ewentualnie rezerwuar energii. To nie jest żadna tkanka generująca choćby 0,1W.
Jak ktoś ma wątpliwości to polecam załadować zgrzewkę mineralnej na plecy i zobaczyć ile mu waty wzrosną od tej masy ......
Napisano 30 grudzień 2020 - 16:49
Napisano 30 grudzień 2020 - 18:40
Jak lecą waty przy utracie wagi to znaczy że są jednocześnie palone mięśnie lub nie mamy energii ze względu na bycie na redukcji.. Od samej redukcji smalcu waty nie spadają ani o 1W. Za to rosną w/kg. Ever.
Smalec to tylko balast, ewentualnie rezerwuar energii. To nie jest żadna tkanka generująca choćby 0,1W.
Jak ktoś ma wątpliwości to polecam załadować zgrzewkę mineralnej na plecy i zobaczyć ile mu waty wzrosną od tej masy ......
Nie chodzi o to czy "lecą" waty czy nie. Chodzi o to, że na deficycie energetycznym ciężko cokolwiek rozwijać, czy to siłę, szybkość, moc czy FTP. Deficyt to deficyt, nawet jeżeli spalamy wyłącznie tłuszcz. Utrzymywać jest łatwiej, ale uzyskiwać realny progres już nie bardzo. Nie jest to oczywiście niemożliwe, ale moim zdaniem mocno utrudnione. Typowy "kanapowiec" w początkowym okresie będzie tracił tłuszcz i jednocześnie robił "formę", ale nie zaawansowany amator.
Każdy jest inny i ja także widziałem w życiu kilka genetycznych "fenomenów", ale to nie ja