Skocz do zawartości

Canyon Ultimate Cf Slx

canyon sram force axs canyon sram asx

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 15 grudzień 2019 - 10:44

Jako że mój wątek z rowerami był stary i niefajny...to wrzucam swój obecny rower.

Ci co mnie znają to wiedzą że rowery się u mnie często zmieniają, tego Canyona już prezentowałem w swoim skasowanym niefajnym wątku, ale wrzucam go tu osobno, z pełną specyfikacją.

*(rower składałem sam, w newralgicznych momentach, suport, cięcie sterówki itp. z pomocą kolegi @qzn )

Rama: Canyon Ultimate CF SLX, rozmiar M, *(mam 182cm wzrostu),

Napęd: Sram Force AXS, korba 48/35, 172,5, kaseta: 10-28,

Koła: Zipp 302, gumy: Conti GP 5000, dętki conti supersonic,

Siodełko: ...od lat te same, Fizik Antares 00,

Pedały: Look Keo Blade Carbon Ceramic,

Koszyczek: Elite Vico Carbon,

Owijka: Lizard Skins DSP Race,

Suport: Sram DUB PF 41, BB86

Okładziny hampli: SwissStop FlashPro Prince Black,

Linki i pancerze: Sram/Jagwire

IMG_5186.jpg

#2 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 16 grudzień 2019 - 19:38

Z wszystkich rowerów, które dotąd prezentowałeś ten jest dla mnie najgorszy wizualnie. Brzydkie kształty, korba jak z taniego górala i podobna tylna przerzutka. Gdyby nie napis na ramie, można by pomyśleć, że to tani, szary i smutny chińczyk.Gdzie temu bajkowi do Colnago, Lapierre'a, Ridley'a, Cervelo czy choćby Rychtarskiego, które jak pamiętam, użytkowałeś. Jak dla mnie -  estetyczno - wizualny zjazd w dół, choć technicznie zapewne bardzo dobra maszyna.

• kaloo i lukeuszlfc lubią to

#3 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 16 grudzień 2019 - 19:55

Wszystkie elektryczne przerzutki są gabarytowe. Gdzieś wspomaganie wsadzić trzeba.
Korbę warto zobaczyć na żywca.

#4 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1042 postów

Napisano 16 grudzień 2019 - 20:04

Jak dla mnie - estetyczno - wizualny zjazd w dół, choć technicznie zapewne bardzo dobra maszyna.

No nie wiem, z gustami wiadomo się nie dyskutuje ... Mnie ten rower bardzo się podoba, jednym słowem- jeździłbym
  • Prozor lubi to

#5 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 509 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 16 grudzień 2019 - 20:33

Ja pamiętam, że miałeś wrzucić fotke z płaską pokrywą sterów gdy dotrze. Masz taką czy nie montowałeś w końcu / wróciłeś do tego co było fabrycznie?

#6 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 16 grudzień 2019 - 20:46

Jestem fanboyem Canyonów, ale tego bym nie ruszył. Brzydko. 

#7 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Napisano 16 grudzień 2019 - 23:09

Jak można komuś napisać tak wprost, że ma brzydki rower... Moim zdaniem naprawdę dużą odwagą jest, w ogóle pokazać tutaj swój rower (właśnie z takich powodów). Ja szanuję każdego, kto się na to decyduje.

Osobiście uważam, że rower ma bardzo ładną sylwetkę. Choć nie jestem miłośnikiem kolorów matowych, to ogólne robi fajne wrażenie. Dziwi mnie tylko korba 48/35?

• Ciachoorsky lubi to

#8 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 16 grudzień 2019 - 23:17

No normalnie można. Przecież nie napisano tu że właściciel to chodzące bezguście albo że coś z nim nie tak.
Dopóki rozmawia się o rzeczy a nie o właścicielu to w czym problem?
Nie jesteś w stanie udźwignąć ciężaru krytyki? :)
Przecież i tak nawet 100 negatywnych
opinii nie spowoduje ze rower pójdzie na przemiał.
Ja w takim przypadku miałbym już pełny kontener śmieci :)

#9 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 16 grudzień 2019 - 23:25

Rower piękny ze względu ma prostotę i elegancję. Minimalizm w wyglądzie rowerów to jest to. Jedynie korba brzydka i bardzo mała, gdyby to był duracz 53 albo Campagnolo super record to by była miazga 😍

#10 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Napisano 16 grudzień 2019 - 23:36

No właśnie. Młodzi mają zupełnie inny gust. Gdy wybierałem nowy rower, to mój syn też wskazywał mi czarne maty, z mało widocznym napisem. Uzasadniał to w taki sam sposób, że są piękne w swojej prostocie i takie minimalistyczne.  :)

#11 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 16 grudzień 2019 - 23:39

Ogólnie Cayony bardzo mi się podobają. Sam mam Canyona ale powoli będę musiał myśleć o zamianie bo 72 tysiące przebiegu ma🙀

#12 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 17 grudzień 2019 - 00:48

Ta korba przy 12-rzędowym SRAMie, to standard.

#13 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 17 grudzień 2019 - 06:26

Bardzo mi się podoba stylistyka, chociaż sam mam obecnie oczojebny rower.

Jednym słowem "stealth".

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

#14 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 17 grudzień 2019 - 09:43

Z wszystkich rowerów, które dotąd prezentowałeś ten jest dla mnie najgorszy wizualnie. Brzydkie kształty, korba jak z taniego górala i podobna tylna przerzutka. Gdyby nie napis na ramie, można by pomyśleć, że to tani, szary i smutny chińczyk.Gdzie temu bajkowi do Colnago, Lapierre'a, Ridley'a, Cervelo czy choćby Rychtarskiego, które jak pamiętam, użytkowałeś. Jak dla mnie -  estetyczno - wizualny zjazd w dół, choć technicznie zapewne bardzo dobra maszyna.

Tak, to prawda, Canyon prezentuje się najgorzej. Ale już w głowie plan na coś na Campie Record, pełna mechanika, zero tarcz, być może np. jakiś Ridley Fenix SL *(mam 43 lata to mogę już Endurance+campę hehe) z serii custom paint, np. pure line. Ale to za rok.

#15 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 17 grudzień 2019 - 09:45

Ja pamiętam, że miałeś wrzucić fotke z płaską pokrywą sterów gdy dotrze. Masz taką czy nie montowałeś w końcu / wróciłeś do tego co było fabrycznie?

Tak, jest płaska, mam ją w szufladzie, przetestowałem - okazało się już jednak za nisko, miałem problem w dolnym chwycie, i została ta jedna jako kompromis. Rama M "kenjona" jest krowiasta....jestem fanem S + 120/130 mostek, no ale w "kenjonie" nie ma opcji takiej, to rozmiar w french fit jest.

Generalnie ultimate to prawie terenowa/podróżnicza rama, wejdą opony 30c, lubi wertepy itd. nie zagrzeje miejsca u mnie ten rower, po sezonie 2020 zalicza wypad na 100%, no i nie jestem szczególnym fanem Sram AXS,  :] howgh!

#16 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 17 grudzień 2019 - 09:57

Rozwiewając kwestię kontrowersyjnego rozmiaru korby. Faktycznie w tak szerokiej, i rozbuchanej wymiarowo ramie Ultimate wygląda jakbym założył mały blat z regularnego Shimano ;D

Niemniej, to odpowiednik rozmiaru blatów 52/36, czyli Sramowskie AXS , z tyłu ma 10 najmniejszą koronkę, no i ogólnie wszystko jest pomniejszone, czy to "lepiej" niż w standardzie.... nie wiem.

#17 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 17 grudzień 2019 - 09:58

Najnowsza dura ace to najladniejsza korba moim zdaniem

#18 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 17 grudzień 2019 - 10:11

Najnowsza dura ace to najladniejsza korba moim zdaniem

Pełna zgoda, ale nowa Campa *(ta 12) tez robi wrażenie, niemniej Shimano zrobiło "szach- mat" stylistyczny.

#19 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 17 grudzień 2019 - 10:13

No wiadomo super record zawsze był piękny i jest absurdalnie drogi w wersji elektronicznej 12 😆 A Shimano poszlo w ta elegancję minimalizm.

Jak bym mógł na rower przeznaczyć więcej kasy to bym właśnie poszedł w super record. Piękny i chyba malo kto go ma w Polsce.

#20 berski

berski
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 17 grudzień 2019 - 18:31

estetyczno - wizualny zjazd w dół

hamulce tarczowe dopełniłyby całości.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: canyon sram force axs, canyon, sram asx