Jump to content

Photo

Nasze zakupy

8561 replies to this topic

#5001 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 07 February 2020 - 14:53

Mi jak jadę na szosie większość odmachuje. Na MTB to rzadkość. Ja odmachuję każdemu bez wyjątku. Jak nie mogę puścić kierownicy to albo krzyknę albo kiwnę głową.

Kończę offtopa z mojej strony, bo wątek nie ten :) .

#5002 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 07 February 2020 - 14:55

zdublowany post do usunięcia.

#5003 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 07 February 2020 - 14:58

Bardzo mi przykro ale szosowa "brać" to najbardziej bufoniaste towarzystwo z jakim dotychczas się spotkałam. Zacznijmy od tego, że jedną z pierwszych rzeczy jaką zauważyłam jeżdżąc na szosie to to, że jeśli nie jesteś od stóp do głów "umundurowany" to Ci nawet mało kto z naprzeciwka odmachnie. Przykład :jadę na "trening" ubrana po kolarsku na szosie - machają, po pięciu minutach jadę na przejażdżkę z synem - też na szosie ale w normalnym ubraniu, kolarze Cię nie zauważają albo wręcz lekceważą pozdrowienia. No i co to ma być?? To jest WIOCHA a nie adidasy na szosie chłopcy.
Coś mi się zdaje, że wielu chce by kolarstwo szosowe było zarezerwowane dla "elyt". Stąd to wyśmiewanie i lekceważenie.

Właśnie miałem pisać to samo :) to jest właśnie ta konsumpcja ostentacyjna. Nie chodzi o to że każdy jeździ na czym chce i ma do tego prawo ale generalnie chodzi o to że ludzie, proste rzeczy mogliby robić prostymi narzędziami ale w jakiś sposób chcą utożsamiać się ze swoimi idolami,demonstrować i zwracać na siebie uwagę. Można zrobić sobie nawet test.Po neutralnym terenie przejachać się rowerem za 5 stówek, a potem przejechać się wypasioną szosą :P

• beskidbike likes this

#5004 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 07 February 2020 - 14:58

Sorry, że zmienię temat, ale graty nowe przyszły 🤷‍♂️

0-DB0-F23-A-833-F-4-EE2-9674-879-E680-A3

• lupus and cauchy like this

#5005 Gosc_BikeBang_*

Gosc_BikeBang_*
  • Gość

Posted 07 February 2020 - 15:16

Kiedy mnie to naprawdę boly... 😭

#5006 Gosc_BikeBang_*

Gosc_BikeBang_*
  • Gość

Posted 07 February 2020 - 15:23

I jeszcze muszę się przyznać, że jak komuś przejeżdżającemu z naprzeciwka mówię "cześć " a on nie odpowiada albo nie odmachuje to ja w myślach mówię :"Ty ch... "😂😊
  • Robert74 and lukaszzsch like this

#5007 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 07 February 2020 - 15:31

^To pechowo trafiłeś, u mnie bufonów na szosie to ze świecą w ręku szukać. Może to po prostu uroki małego miasteczka, bo zauważyłem, że w większych miastach rzeczywiście trochę gorzej :/

Nie byłem, ale wyobrażam sobie że w takiej Warszawce na ustawce jak nie masz S-Worksa i najnowszej kolekcji ciuchów, to nie ma poważania, pełna napinka ;D

A skąd się biorą teksty, że na takim rowerze nie masz prawa jeździć wolno, albo z nadwagą? Właśnie od takich "niemachających" bufonów.

I potwierdzam prawidłowość, jak jadę na zimówce z błotnikami, to "odmachuje" 10 % z tych którzy machają gdy jadę na carbonowej szosie i w lajkrze :D chore...

#5008 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 886 posts
  • SkądOstrów Wlkp.

Posted 07 February 2020 - 16:01

I potwierdzam prawidłowość, jak jadę na zimówce z błotnikami, to "odmachuje" 10 % z tych którzy machają gdy jadę na carbonowej szosie i w lajkrze :D chore...

Nie wiem kurde, ale mam wrażenie jakbyś przeżywał rozdwojenie jaźni xD

• 4gotten and lukaszzsch like this

#5009 goTomek

goTomek
  • Użytkownik
  • 4 posts

Posted 07 February 2020 - 16:20

Nie byłem, ale wyobrażam sobie 

Ototo, nie znam sie ale się wypowiem  :P

A największa wiocha IMO to zmuszanie innych, żeby postępowali zgodnie z (jedynie oczywiście słusznym) najtwojszym światopoglądem.

Żyj i daj żyć innym

• Bodek10 likes this

#5010 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2,241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 February 2020 - 18:08

Uświadomię cię: tak, to JEST wiocha !
Trzeba było jeszcze te białe skarpety i sandały, albo Kuboty założyć, a co !
Dziewczyna może nie chce cię uświadamiać, albo prezentuje podobny poziom, to nie ma o czym gadać ;)
Trochę "wypadłem z obiegu", ale teraz chyba wśród młodzieży modne jest robienie wiochy i myślenie, że jestem zajebisty.
Być może masz to w d... ale potem nie ma się co dziwić, że w "cywilizowanych" krajach śmieją się z nas Polaków, bo przyjeżdżają właśnie tacy "królowie mody" jak Ty. Obojętne czy na plaży, deptaku, rowerze.
Jedź gdzieś do Włoch i zobacz jak wygląda kultura kolarska. Może warto się uczyć od lepszych? ;)

Konkrety poproszę, w jakich cywilizowanych krajach? Kiedy?

Wiochę to robią osobniki o ograniczonych horyzontach, z totalnym brakiem tolerancji na innych i inność. Ludzie są różni i kraje o wysokim poziomie rozwoju potrafią czerpać z tego wymierne korzyści (byłeś np. W USA?). Są niestety też kraje gdzie takich ludzi molestuje się z ambon. Za kolor skóry, za poglądy, za białe skarpetki, sandały i szorty na szosie.
  • Bodek10, 4gotten, goTomek and 1 other like this

#5011 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1,429 posts

Posted 07 February 2020 - 18:59

W Berlinie i Paryżu to należałoby się zastanowić ilu jest rodowitych Niemców i Francuzów :P

Byłeś? Miałeś okazję pobyć i przejechać się rowerem po osiedlach? 

#5012 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 posts

Posted 07 February 2020 - 19:07

Panowie, proponuję więcej luzu. Ja tam się cieszę, z każdego zawodnika na szosie - nawet takiego, z białymi skarpetkami i sandałami na zatrzaskach MTB :) - bo to kolejny osobnik, który się rusza a nie siedzi pod telewizorem i żłopie piwsko, ewentualnie kiełbę z grilla. Nie znam ortodoksji szosowej, znam tę dyscyplinę tylko z perspektywy triathlonu, i jakoś nie zauważyłem, żeby ktokolwiek się napinał na to jakie ma szorty czy zatrzaski. Powiem więcej, na zawodach nie raz widziałem zawodników na MTB, starych szosach, w zwykłych ciuchach sportowych i też cisną i się cieszą z tego co robią :) 

• beskidbike and Bodek10 like this

Road - Pinarello Dogma 60.1 2009 

Tri - S-Works Shiv 2017

#5013 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 posts

Posted 07 February 2020 - 19:30

Przykład :jadę na "trening" ubrana po kolarsku na szosie - machają, po pięciu minutach jadę na przejażdżkę z synem - też na szosie ale w normalnym ubraniu, kolarze Cię nie zauważają albo wręcz lekceważą pozdrowienia. No i co to ma być?? 

Hihi, jadę motocyklem - każdy z naprzeciwka pozdrowi łapką, wsiadam na skuter żeby podjechać do sklepu - jakby mnie nie było :)

• lupus likes this

Tri - S-Works Shiv 2017

#5014 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 07 February 2020 - 21:03

Są niestety też kraje gdzie takich ludzi molestuje się z ambon. 

Ooo...jest zajawka! To co? Przestawiamy się i kontynuujemy arcyciekawy temat religii, wiary i poglądów? :D

#5015 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 07 February 2020 - 22:41

Wszystko fajnie, ale jak ktoś lubi w garniturze na szosie aero, to co komu do jemu? Miała być gęba, ale nie wskoczyła. Kazdemu wg potrzeb.  pozdr

#5016 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 07 February 2020 - 23:12

Najciekawsze w tej dyskusji jest, że każdy może mieć swoje zdanie, jego wybór, co mi do tego i inne pierdoły. A jak ja mówię, że to wiocha, to wielkie oburzenie i swojego zdania już nie mogę mieć. Widocznie komuś wjeżdża to na ambicję. I dobrze, tak ma być :D Miłego weekendu i pozdrowienia dla bufonów (nawet tych machających i w Adidasach) xD

#5017 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądLublin

Posted 07 February 2020 - 23:16

[... ] ale jak ktoś lubi w garniturze na szosie aero, to co komu do jemu? [...]

Jeśli to jest aero suit to spoko ale jeśli sam suit to już nie bardzo

• beskidbike likes this

Cycling Order ★ Black is the new fluo ★ Don't feed the troll

#5018 Robert555

Robert555
  • Użytkownik
  • 239 posts

Posted 08 February 2020 - 08:00

Moim zdaniem kolega który, kupił buty MTB zrobił dobrze. Zamiast narzekać potem ... kupił to co potrzebuje. Większość osób tutaj która, jest "wannabepro" zapomina że nie są prosami......... nie mają sponsorów, za nimi nie jedzie wóz techniczny i nie dostają sprzętu za darmo.  Ja powiem tak, z mojego punktu widzenia(sposób użytkowania ,terenuitp) wynika że najlepszy jest rower na oponach 28c. Najwygodniejszą  kierownicą jest dla mnie baranek więc w kwestii wyboru zostają mi rowery...
a) szosowe
b)gravele
c) przełaje

Dla amatora wybór oczywisty... B ale,  patrząc na cenę zamiast gravela mam 2x razy lepszą szosę i tu ekonomia wygrywa bo dostosowanie nawet szosy aero do moich potrzeb to jest 300zł.

Co do machania w Warszawie ... macha 10% bo nie ma to sensu, jak wyjdziecie w niedzielę to na ścieżkach robią się korki po 20 rowerów... ja macham dopiero w trasie bo w samym mieście mija się to z celem.

PS: Zna ktoś jakieś dobre bagażniki do rowerów czasowych?

• lupus likes this

#5019 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 posts

Posted 08 February 2020 - 10:20

PS: Zna ktoś jakieś dobre bagażniki do rowerów czasowych?

Proszę bardzo -

https://profile-desi...roducts/attk-ic

Parę żeli, batoniki, ewentualnie nabój z powietrzem - nic więcej nie trzeba

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Tri - S-Works Shiv 2017

#5020 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1,429 posts

Posted 12 February 2020 - 18:13

Spróbuj acetonem. Najszybciej to kupić zmywacz do paznokci, tylko taki z acetonem (bo są też zmywacze bez acetonu, taki się do tego nie nada).

Aceton. Istnieje jednak szansa, że lekko widoczne cienie napisów zostaną (tak miałem na mostku Deda) i trzeba było oszkiełkowac i pomalować.

Udało się, bez żadnych problemów :) kilka minut roboty przy usunięciu, później jeszcze tylko polerka całości i efekt jest taki: 

nmnbkh1.png

Pro Vibe, 120 mm, -10 stopni. Uwielbiam wygląd przodu tego mostka, świetnie się prezentuje. Kształt też fajny, i jest bardzo lekki, lżejszego nie miałem nigdy. Będę musiał jeszcze zmienić kierownicę, bo jednak 40 cm lepiej mi pasuje. 

wRpZBlg.jpg

Jeszcze jedna uwaga jest taka, że ciężko się przyzwyczaić do mostków tej szerokości po latach spędzonych z szerokimi mostkami Canyona. Jakoś dziwnie spogląda się na tak wąski mostek z góry, i dziwnie pusto w dłoni, jak prowadzę rower, ale trzeba się przyzwyczaić :P 

A tutaj fotka całości, obecnie (i pewnie znowu aż do drugiej połowy kwietnia) na oponkach Roubaix: 

ahfbWYg.png

• impa, Marcin321, Bzyk and 2 others like this

Reply to this topic