A puszczam jeszcze raz, bo rozwiązanie jest niepopularne, a moim zdaniem świetne.
Napisano 27 kwiecień 2020 - 16:30
A puszczam jeszcze raz, bo rozwiązanie jest niepopularne, a moim zdaniem świetne.
A gdzie wpakujesz przednie koło, jak auto zapakowane na maxa podczas wyjazdu np. na wakacje z rodziną?
To na pewno jest super rozwiązanie, gdy bierzesz rower i jedziesz samochodem aby pojeździć rowerem gdzieś dalej. Montaż zajmuje chwilę. Tylko wtedy najczęściej, da się rower wrzucić do auta (mam kombi). Osobiście też wrzucam rower na dach. Mam belki i dwa uchwyty. Jeden główny thule za widelec i drugi uchwyt na przednie koło. Wtedy rower nie przeszkadza w niczym. No jedynie trzeba trochę czasu poświęcić na założenie belek. Nie twierdzę, że Twój zakup jest zły, chodzi mi tylko o to, że koło musi iść do środka. A dla mnie to minus. Ale jeśli takie rozwiązanie dla Ciebie jest najlepsze, to rozumiem.
Napisano 27 kwiecień 2020 - 16:42
Napisano 27 kwiecień 2020 - 16:58
Thule 561 OutRide
Mam taki zestaw i jestem zadowolony. Po zmianie roweru na tarcze i sztywne osie 12mm. wytoczyłem tylko adaptery. Musiałem dotoczyć, bo nie znalazłem w sieci. Teraz już pewnie coś można znaleźć.
Napisano 27 kwiecień 2020 - 19:42
A gdzie wpakujesz przednie koło, jak auto zapakowane na maxa podczas wyjazdu np. na wakacje z rodziną?
To na pewno jest super rozwiązanie, gdy bierzesz rower i jedziesz samochodem aby pojeździć rowerem gdzieś dalej. Montaż zajmuje chwilę. Tylko wtedy najczęściej, da się rower wrzucić do auta (mam kombi). Osobiście też wrzucam rower na dach. Mam belki i dwa uchwyty. Jeden główny thule za widelec i drugi uchwyt na przednie koło. Wtedy rower nie przeszkadza w niczym. No jedynie trzeba trochę czasu poświęcić na założenie belek. Nie twierdzę, że Twój zakup jest zły, chodzi mi tylko o to, że koło musi iść do środka. A dla mnie to minus. Ale jeśli takie rozwiązanie dla Ciebie jest najlepsze, to rozumiem.
Oczywiście, nigdy nie znajdziesz rozwiązania, które zadowoli każdego. Ale do auta sedan taki bagażnik na przyssawki to jest cudo sprawa. Jasne, że koło muszę wrzucić do środka, ale z reguły mam na to sporo miejsca - jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym musiał jakoś szczególnie kombinować. Do sedana zazwyczaj można przymocować normalny bagażnik z belkami - przynajmniej u mnie są specjalne porty pod zaślepkami. Takie rozwiązanie to jednak też minusy - po pierwsze montaż zajmuje sporo więcej czasu, po drugie, jeżeli ktoś nie chce co chwilę zdejmować i montować, to niestety auto wygląda z tym średnio.
Ale dodam, że są takie bagażniki na przyssawki, chyba Rassine albo inna firma, może Seasucker, które posiadają dodatkowy uchwyt na montaż koła. Wówczas nie musisz chować koła do środka.
Napisano 27 kwiecień 2020 - 19:57
Napisano 28 kwiecień 2020 - 20:06
naprawdę zdecydowanie zwiększa bezpieczeństwo na drodze
I to jest jedyne uzasadnienie tego zakupu, komfort i bezpieczeństwo...Ostatnio miałem zaskakującą (niebezpieczną) sytuację na drodze podczas jazdy pod wiatr, stąd ta decyzja. A zwariowałem dlatego, że chyba w styczniu ludzie tu wrzucali linki do aukcji na Amazonie chyba i można to było kupić za coś koło 500pln to pukałem się w głowę, a teraz dałem trzy stówy więcej Ale czytając opinie to chyba nie będę żałował...mam nadzieję
Napisano 28 kwiecień 2020 - 20:30
Poczekaj na pierwszą jazdę ... jak zapomnisz naładować radaru i wyłączy się w trakcie jazdy. Wtedy się zorientujesz że jednak nie zwariowałeś
Co co bagażników dachowych "za widelec" - są takie gdzie jest też możliwość zamocowania koła przy samym rowerze. Ja używam takiego, koło ląduje na dołączonej podstawce i dodatkowo jest przyczepione do ramy roweru na rzepy:
https://podrodze.net...us-bike-up.html
Pewnie na upartego da się tak samo zamocować zdjęte koło przy tym bagażniku z przyssawkami, długie rzepy, przyczepiasz koło do trójkąta ramy i tyle.
Napisano 28 kwiecień 2020 - 21:31
Napisano 28 kwiecień 2020 - 21:48
Przyłączam się do zachwytów nad radarem Varia. Najbardziej zdziwiło mnie to, że kierowcy też zmienili zachowanie - to światełko migające przy zbliżającym się pojeździe sprawiło, że auta (częściej) mijają mnie w dalszej odległości.
Jedyny wada którą zauważyłem to gdy jadę wzdłuż autostrady, drogą techniczną. Wtedy zabawka trochę się gubi i pika częściej niż powinna. Ale to w sumie zrozumiałe
Ale poza tym - tylko polecić.
Pozdrawiam!
Napisano 28 kwiecień 2020 - 23:30
Napisano 29 kwiecień 2020 - 16:27
kolejne?
możecie mi powiedzieć w jaki sposób ten Varia 500 zwiększa bezpieczenstwo? podczas jazdy normalnie slyszę gdy coś za mną jedzie, czasem tylko jest jakiś ultracichy rider, ale co to ma do bezpieczenstwa? czy ten system wysyła sygnał kierowcy - "uważaj kurwa żebyś go nie zabił"? i on grzecznie wtedy trzyma minimum 2m odstępu? czy jak?