Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nasze zakupy

8561 odpowiedzi w tym temacie

#5361 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 25 maj 2020 - 15:59

Uderz bezpośrednio do przedstawiciela Sidi na Polskę czyli Velo.pl

https://www.google.c...M8XBL6aXnVlYYOJ

P.S

jak znajdziesz gdzieś przypadkiem Sidi Wire 2018 w rozmiarze 43.5 białe to stawiam browar, a nawet dwa

Ja szukam 43,5 Shot, i żeby nie były niebieskie ;D 

#5362 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1029 postów

Napisano 26 maj 2020 - 14:11

Przyszły 857b8e83037e6eface0ad6f8ce4117b6.jpg

#5363 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 maj 2020 - 14:35

Gdzie kupowałeś?

#5364 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1029 postów

Napisano 26 maj 2020 - 14:42

Velo=>Odzież kolarza(mój rozmiar akurat tam był)  ;)

#5365 renton

renton
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 26 maj 2020 - 16:41

Velo=>Odzież kolarza(mój rozmiar akurat tam był) ;)

Miałeś szczęście
  • Paput lubi to

#5366 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 26 maj 2020 - 16:48

Jak się ma zapięcie w butach SIDI do BOA? W sensie takim, że ma to jakieś przełożenie czy tam odczuwalna jest w czymś różnica? ;)

Bielsko-Biała Cycling

#5367 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 maj 2020 - 17:10

Mam Speca Defroster i Sidi Kaos. Nie widzę różnicy w działaniu, ale musiałem dokupić do Sidi pokrętła z żyłkami bo się przecierają. Jeszcze się żadna nie urwała, ale zewnętrzna powłoka jest przetarta i sznurki trochę postrzępione. Wolę mieć w zapasie... Spec na boa ma dożywotnią gwarancję a Sidi nie😞. Koszt 129 za komplet.
  • OpaQ lubi to

#5368 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1029 postów

Napisano 26 maj 2020 - 17:13

Miałeś szczęście

Ja szukałem 42.5, mają jeszcze Wire Carbon Air w tym rozmiarze jakby kogoś interesowało.

#5369 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 26 maj 2020 - 17:40

Mam Speca Defroster i Sidi Kaos. Nie widzę różnicy w działaniu...

W dzialaniu, w sensie, ze pokretlami Sidi i Boa mozna zapiac buta? To w sumie tak. Poza tym to zupelnie inne systemy, zupelnie inaczej dzialajace. Dla mnie Boa jest bardziej praktyczne, szybsze w obsludze i co moze byc pomocne, gwarancja na pokretla Boa. Na szczescie manipulacje przy pokretlach butow zajmuja tyle czasu, ze nie warto zbytnio sie tym przejmowac, niemniej wolalbym Sidi z Boa ;)

#5370 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 maj 2020 - 18:06

"W dzialaniu, w sensie, ze pokretlami Sidi i Boa mozna zapiac buta? To w sumie tak. Poza tym to zupelnie inne systemy, zupelnie inaczej dzialajace."

Zależy co uznamy za inne działanie? Jeśli weźmiemy pod uwagę konstrukcję mechanizmu to tak. Tylko kogo to tak naprawdę obchodzi co jest w środku? Jeśli popatrzmy, że też się kręci i dociąga a precyzja sterowania jest praktycznie taka sama to można przyjąć, że działanie jest praktycznie takie samo. Pomijam oczywiście czy wygodniej jest kręcić krążkiem czy podważaną klamerką i sposób zwalniania mechanizmu... Efekt działania, czyli precyzja dopięcia buta jest taka sama. Dla mnie, nawet wygodniejsze jest lekkie zluzowanie podczas jazdy zapięcia w Sidi niż w Specu. Ale to kwestia przyzwyczajenia i oba systemy działają poprawnie. Wg. mnie mega zaletą Boa jest dożywotnia gwarancja.

#5371 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 26 maj 2020 - 18:59

Podobnie mozna powiedziec, ze kazdy but rowerowy jest podobny, bo zaklada sie na stope.

#5372 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 maj 2020 - 19:17

Zdziwiłbyś się jak wielu ludzi patrzy na buty, czy są ładne i wygodne a nie jak są skonstruowane. Oczywiście masz prawo rozpatrywać ich zakup przez pryzmat, jak zostały skonstruowane.
Ale nie o to tu chodzi. To dział nasze zakupy, a nie dział "udowodnij wyższość X nad Y".
Ktoś zadał pytanie, odpowiedziałem na podstawie swoich doświadczeń. Nie musisz się z tym zgadzać. Masz do tego prawo.

#5373 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 26 maj 2020 - 19:44

Ale tu nie ma sie co zgadzac lub nie zgadzac. To nie jest kwestia mojej, twojej opinii. Te dwa systemy zapiec sa diametralnie rozne, pod wzgledem konstrukcyjnym i funkcjonalnym.
Tak, sluza temu samemu, maja podobny ksztalt, chociaz nie do konca ale ich dzialanie i obsluga jest zupelnie inna.
W Sidi zeby przekrecic pokretlo, zamknac but, trzeba najpierw podniesc raczke na gorze pokretla (nowsze wersja tego rozwiazania dziala na guzik, ktory zwalnia raczke i ta sama "staje deba"). Potem trzeba ta raczke zamknac. Luzowanie odbywa sie poprzez naciskanie przyciskow znajdujacych sie u podstawy pokretla, ktore skokowo luzuja napiecie linki. Zeby zupelnie otworzyc zapiecie naciska sie jednoczesnie dwa umiejscowione na przeciw siebie przyciski i ciagnie zapiecie do gory.

W Boa cala operacja zamkniecia i otwarcia, tu rowniez stopniowego popuszczania odbywa sie pokretlem, kreconym w obie strony. Takze jednym chwytem dokrecasz i ewentualnie luzujesz zapiecie. Zupelne otwarcie, to tylko ruch pokretla w gore i but jest otwarty. Na kazdym etapie Boa jest szybsze od systemu Sidi.

Moze fakt, ze nie masz butow w pelni zapinanych na jeden lub drugi system, wyplywa na takie a nie inne wrazenia...?

#5374 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 maj 2020 - 20:14

Naprawę chcesz mnie uczyć jak działają oba systemy? Mam jeszcze Bontrager Starvos, na rzepy😄.

#5375 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1029 postów

Napisano 26 maj 2020 - 20:40

Panowie dajcie spokój jak wszędzie są plusy i minusy, oba systemy są podobne. Po pierwszym kontakcie faktycznie Boa wydaje się być bardziej przyjazna ale w sumie to nie dziwne po trzech latach obcowania (kwestia przyzwyczajenia). Mam kumpla który jeździ w Sidi już kupę lat i nigdy nie narzekał na ich system. Zobaczymy po czasie

#5376 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 26 maj 2020 - 21:10

Naprawę chcesz mnie uczyć jak działają oba systemy? Mam jeszcze Bontrager Starvos, na rzepy.

Nie, to dla innych, ktorzy nie majac doswiadczenia i czytajac twoje wpisy moga odniesc wrazenie, ze oba systemy moga byc podobne.... a tak nie jest.

Ja w przeciwienstwie, uzywam od wielu lat Sidi na 2 pokretla, rowniez Boa na 2 pokretla, mam jeszcze, jende z pierwszych Boa uzytych w butach rowerowych, mialem na klamry, rzepy, ba nawet mam na sznurowki...

Pisalem o wyraznych roznicach miedzy systemem pokretel Sidi i Boa. Preferencje zostawiam do osobistej oceny.

#5377 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 maj 2020 - 21:19

Nie, to dla innych, ktorzy nie majac doswiadczenia i czytajac twoje wpisy moga odniesc wrazenie, ze oba systemy moga byc podobne.... a tak nie jest.

Ja w przeciwienstwie, uzywam od wielu lat Sidi na 2 pokretla, rowniez Boa na 2 pokretla, mam jeszcze, jende z pierwszych Boa uzytych w butach rowerowych, mialem na klamry, rzepy, ba nawet mam na sznurowki...

Pisalem o wyraznych roznicach miedzy systemem pokretel Sidi i Boa. Preferencje zostawiam do osobistej oceny.

podobny-"mający pewne cechy wspólne z czymś, z kimś"
Słownik PWN.
Podobny bo są skręcane i stopniowo zaciskają. Dla większości to są systemy podobne.
Nie miałem ochoty wchodzić w szczegóły konstrukcji, bo nie takie było pytanie.

#5378 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 26 maj 2020 - 21:41

No tak, pewnie patrzymy na ten sam "problem" z roznych pulapow. Dla ciebie, oba sie kreca, to sa podobne, bo sa rozne od rzepow, sznurowek, klamr.
Moj punkt widzenia byl z poziomu krecacych sie zamkniec, tu zaczyna dostrzegac sie roznice.

#5379 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 maj 2020 - 22:04

Wreszcie załapałeś...(bez urazy)
Damios zapytał o odczucia z użytkowania. To było bardzo ogólne pytanie, takie które stawia ktoś kto nie używał takich zapięć a z wyglądu wydają się podobne. Opisałem fakt, czyli przecierające się żyłki, zestawiając to jednocześnie z dożywotnią gwarancją BOA. Oczywiście"nie widzę różnicy w działaniu" było sporym uproszczeniem, prowadzącym wszakże do wniosku, że oba działają poprawnie.
Myślę, że taka informacja dla potencjalnego kupującego jest zdecydowanie ważniejsza, niż szczegóły konstrukcji i sposób działania, które w efekcie dają identyczny efekt - zapięty but.
W mojej subiektywnej ocenie, z Sidi jestem zadowolony.

#5380 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 27 maj 2020 - 06:37

Dla utrudnienia są jeszcze BOA, które nie pozwalają luzować naciągu. W Giro takie spotkałem.

Dodaj odpowiedź