Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nasze zakupy

8561 odpowiedzi w tym temacie

#6501 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 11 luty 2021 - 20:07

Nie no nie piszmy tak.. :P. Zbędne nakręcanie sztucznej rywalizacji czy wręcz niechęci. Serio, można mieć pod jednym dachem i Mercedesa i BMW.

Można, ale już Merca z siedzeniami od BMW nie za bardzo :) 

#6502 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 luty 2021 - 08:42

Jeśli dobrze się siedzi i dobrze wygląda, no i mocowanie pasuje, to czemu nie? 

Tyle tylko, że w samochodzie nie wystarczy, że mocowanie pasuje, tam nawet przekładka w obrębie samej marki i zbliżonych modeli może być mało (lub w ogóle) możliwa. W większości rowerów problemów z tym nie ma, choć oczywiście nie jest to regułą.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6503 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 12 luty 2021 - 10:04

No mnie też to porównanie wyrwało nieco, owszem, to prawda, że może i moje z BMW / Mercem nie bło najbardziej trafione, bo w autach generalnie niespecjalnie wymieniamy między markami sporo części, acz ta wojenka posiadaczy tychże dwóch zabrzmiała podobnie.

Tak czy tak ja bym nie nakręcał takich sztucznych niechęci :P.

#6504 fragdancer

fragdancer
  • Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 12 luty 2021 - 16:29

No ja z Powerem w ogóle się nie dogadywałem. Zmieniłem na Selle Italia SLR Boost Superflow i jest bajka. 

I ta waga 😈

Mi bontrager aeolus obcierało pachwiny niewiadomo czemu. Jezdze teraz na selle italia flite boost superflow i jest lepiej, nic nie obciera ale to nadal jeszcze nie to. Czuje lekki nacisk na tklanki miekkie po 40 minutach wolałbym cos z wiekszym wycieciem cos w stulu SLR boost. Mam fitting u Jarka D. umowiony na koncowke lutego, zobaczymy co on poradzi :)

#6505 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 12 luty 2021 - 16:35

Same grube inwestycje, widać, że kryzys omija nasz kraj szerokim łukiem , a ja tylko skromny hak do przełajówki...

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka
  • lupus i artho lubią to

#6506 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 12 luty 2021 - 16:59

fragdancer może za szerokie siodełko. Ale to już lepiej niech fitter się wypowiada.

#6507 fragdancer

fragdancer
  • Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 12 luty 2021 - 17:06

@arturoo3 albo za waskie :). rozstaw ze swojego domowego mierzenia kosci mam dosyc spory bo  pomiedzy 12 a 13 cm i siodełka dotychczas probowalem 145mm szerokie. Zobaczymy co fitter powie i co zaproponuje :)

• artho lubi to

#6508 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 12 luty 2021 - 18:08

Też obcierałem na przełaju, węższe siodło pomogło. Od wymiany zero problemów.
  • artho lubi to

#6509 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 12 luty 2021 - 19:06

Fabrycznie z Tarmaciem miałem Power Pro 155 mm, nie wiem dlaczego taką szeroką kanapę dali do rozmiaru 52. Zmieniłem na Power 143 i już było lepiej, dale dalej średnio. Przetestowałem SI SLR Boost L3 i mimo, że tak wyszło z pomiaru id Match, to mnie obcierała. Spróbowałem S3 i było idealne. 

#6510 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 12 luty 2021 - 19:55

Panowie,

Potrzebuję na szybko stojak do trzymania roweru w salonie.

Do wyboru dwa typy. Który zamawiać?
4f8183f003aeb745bbeea5e960b55c0f.png
2aa34b71a299f6476ccb2b6c8b059352.png

#6511 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 luty 2021 - 20:08

W mieszkaniu korzystam z tego pierwszego, według mnie jest spoko bo nie rzuca się w oczy i nie zajmuje wiele miejsca gdy go nie używam. Rower w nim stoi stabilnie. Ja swój zamówiłem akurat w decathlonie

Panowie,

Potrzebuję na szybko stojak do trzymania roweru w salonie.

Do wyboru dwa typy. Który zamawiać?
4f8183f003aeb745bbeea5e960b55c0f.png
2aa34b71a299f6476ccb2b6c8b059352.png

• tadzikpl i lukaszzsch lubią to

#6512 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 15 luty 2021 - 10:24

No, to wjechał "prawie Aethos" od Cannondale-a 😂😂

... coś jest w tej stylistyce równie prostego co w prawdziwym Aethosie: https://i.imgur.com/PFkOs5k.jpg

Szosy na razie nie będę zbytnio ruszać, nawet koła poczekają tak tutaj pasuje zrobić mały projekt.

m0G3WOa.jpg

#6513 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 luty 2021 - 16:33

To jest Topstone 3? Dziwi mnie to, że producentom nie jest wstyd wkładać supportu na kwadrat w rowerach za tyle kasy. Prawie 6k za rower na Sorze i mechanicznych tarczach? Przy tym te wszystkie Madone czy inne Aethosy za 40k wydają się rozsądnie wycenione. ;)

• artho lubi to

#6514 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 luty 2021 - 16:53

No, ale jako bolid do wszystkiego - od dojazdu do pracy po rekreacyjne wypady w przełajowe warunki pod miastem ten rower sprawdzi się przecież doskonale. W takich warunkach ten kwadrat i mechaniczne tarcze chyba w niczym nie przeszkadzają. Czy w tej cenie można dostać lepszego gravela - pytanie do Artura, ale pewnie zrobił research. 

• artho lubi to

#6515 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 luty 2021 - 16:58

Zupełnie nie oceniam wyboru, cena/osprzęt jest przecież tylko jednym z kryteriów. Patologią jest sprzedawanie roweru tej klasy z supportem na kwadrat - korba Sora, a nawet Claris są ze zintegrowaną osią.

• artho lubi to

#6516 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 15 luty 2021 - 17:31

To jest Topstone 3?

Tak, to jest 3-ka 2021. Rok temu był za 4999zł i z ładniejszym, zielonym malowaniem. Teraz faktycznie 5799zł, natomiast jakiśtam rabat dostałem, mocno niespecjalny ale zawsze.

No, ale jako bolid do wszystkiego - od dojazdu do pracy po rekreacyjne wypady w przełajowe warunki pod miastem ten rower sprawdzi się przecież doskonale. W takich warunkach ten kwadrat i mechaniczne tarcze chyba w niczym nie przeszkadzają. Czy w tej cenie można dostać lepszego gravela - pytanie do Artura, ale pewnie zrobił research.

Skrótowy research jest tutaj:
https://szosa.org/to...l-wycieczkowiec
natomiast przyznam, że miałem dość specyficzne wymagania: z jednej strony miała być rama pod sztywne osie, abym mógł sobie z szosą koła do woli przekładać lub na wyjazd brać jeden rower a ewentualnie 2 komplety kół. Z tym się jednak wiąże kaseta 11-rzędowa a te w gravelach startują plus minus od 8000-9000zł, więc uznałem, że osprzęt mam gdzieś "bo i tak muszę go wymienić".

Jeżeli ktoś nie ma takich założeń/wymagań to kilka fajnych opcji tutaj:

Marin Gestalt 2 (tylko ich nie ma i nie wiadomo kiedy będą): https://www.marinbik...lt-2#technology
Kellys Soot 50 (tu już GRX i hydraulika ale nadal 10-rzędowy GRX i ten durny kabel jeden nieukryty lol.): https://www.kellysbi.../soot-50-p67846
Scott Speedster Gravel 30 (tylko ponownie 10-speed GRX i też średnia dostępność): https://www.scott.pl...dster-Gravel-30

Są to w sumie lepiej wycenione rowery niż Cannondale, natomiast albo problem z dostępnością a trochę bałem się czekać jeszcze 3 miesiące i modlić o to, że się uda a trochę dla mnie nadal nie ten osprzęt, który bym chciał (tzn. 11-rzędowy dla kompatybilności z szosą). Jest też trochę opcji bez sztywnych osi, które są w "dawnych cenach", czyli tak bardziej 3000-4000zł.

I teraz podstawowy projekt zakłada przeróbkę na 11-rzędową przerzutkę, pewnie idealnie GRX bo ma sprzęgiełko ale w sumie niekoniecznie, w końcu 105-tek nawet używanych jest sporo i decyzja czy iść w hydraulikę czy sensowne mechaniczne hamulce (np. Spyre?), w sumie na lince i używanych komponentach/szosowych w tym klamkach na linkę zrobię taki mod sporo taniej niż idąc w pełnego GRX-a 11-rzędowego i hydraulikę... a to ma być ten rower bardziej rekreacyjny, a niekoniecznie ten muskany pędzelkiem :D.

Czyli tak podsumowując: rower trochę rekreacyjny, transportowy, wycieczkowy, wyprawowy - generalnie uniwersalny, ale miło, aby po pewnych upgrade-ach potrafił zrobić też za endurance-szosę gdy nie chce mi się brać dwóch rowerów na kilka dni lub czasem dłuższy wyjazd/wylot (do samolotu dwa rowery to już w ogóle upierdliwe się robi).

Zupełnie nie oceniam wyboru, cena/osprzęt jest przecież tylko jednym z kryteriów. Patologią jest sprzedawanie roweru tej klasy z supportem na kwadrat - korba Sora, a nawet Claris są ze zintegrowaną osią.

I tak finalnie wybór padł trochę na to, co jeszcze było na półkach trochę na to co mi się spodobało i tak w sumie jakoś wyszło :P. W sumie z tych wymienionych powyżej rama Cannondalea podeszła mi najbardziej.

#6517 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 luty 2021 - 18:06

trzymajcie jutro kciuki, mam nadzieję, że uda się dobić targu w warszawskim oddziale Speca na nową ramę :)

• artho lubi to

#6518 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 15 luty 2021 - 18:07

Aethos? :D

#6519 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 luty 2021 - 20:09

na fanaberie mnie nie stać :P czekają mnie ważniejsze wydatki, ale może kiedyś :)

btw jak patrze na te cieniutkie nóżki widełki Aethosa to obawiam się, że rozwaliłbym ten rower na pierwszej przejażdżce :D

#6520 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3218 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 luty 2021 - 00:31

na fanaberie mnie nie stać :P czekają mnie ważniejsze wydatki, ale może kiedyś :)

btw jak patrze na te cieniutkie nóżki widełki Aethosa to obawiam się, że rozwaliłbym ten rower na pierwszej przejażdżce :D

Za dużo się madonek i innych współczesnych spaślaków naoglądałeś. 

Ale trzymam kciuki, powodzenia.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

Dodaj odpowiedź