Prevail nie jest tak wygodny (dla mnie)
Mierzyłem Prevaila i dla mnie super. Tylko ta cena...😱 Ale airbreaker, jednak bardziej mi się podoba.
Napisano 10 sierpień 2021 - 06:30
Te airbreakery mi się bardzo podobają, ale niestety, nie mają mipsa, a w kasku za tysiaka, dla mnie to lipa... Miałem nadzieję, że wprowadzą mips, ale jakoś cisza. Pewnie wpadnie prevail od Speca, choć cena poraża!
Ale wiecie, że ten cały MIPS to więcej marketingowego lukru niż rzeczywistej przewagi w ochronie głowy? Nie eliminowałbym kasku tylko dlatego, że nie ma MIPS.
Napisano 10 sierpień 2021 - 06:48
Ale wiecie, że ten cały MIPS to więcej marketingowego lukru niż rzeczywistej przewagi w ochronie głowy? Nie eliminowałbym kasku tylko dlatego, że nie ma MIPS.
I tu mnie zastanawia takie HJC. Firma siedzi w kaskach i ochronie głowy od 50 lat, a w ich najwyższych modelach kasków rowerowych Furion i Ibex MIPSa nie uświadczysz. Ochrona rowerzystów jest dla nich mniej ważna jak motocyklistów?
Napisano 10 sierpień 2021 - 08:02
Jest kilka marek bez MIPSa - nie oczekujcie, że MIPS będzie rewolucją jak pasy w samochodach.
Sam MIPS podchodzi ostrożnie do twierdzeń o swoim własnym rozwiązaniu "nigdy nie wiadomo, wypadki są różne, wszystkie kaski są bezpieczne, czy z MIPSem jest bezpieczniejszy to zależy od wielu czynników" itd.
To, że MIPS powie, zresztą z dużą rezerwą i ostrożnością, o własnym rozwiązaniu że jest 10% bezpieczniejsze, nie znaczy, że tak faktycznie jest, zwłaszcza w każdych okolicznościach i przy każdym wypadku.
Z mojego skromnego riserczu wynika, że żadna instytucja zajmująca się badaniem kasków, certyfikowaniem, nie przyznaje, że MIPS jest jakąkolwiek zaletą.
Biznes jak każdy inny
Napisano 10 sierpień 2021 - 08:42
Co prawda kupiony ponad miesiąc temu, ale zawsze zakup.
Napisano 10 sierpień 2021 - 13:00
Giro Synthe MIPS w innym kolorze dla odmiany - wyrosłem z czerni na drodze
Kupiony z czapy, pasuje idealnie - dobrze z czerepem się zgrał.
Ribble R872 - Octane One Gridd
Napisano 10 sierpień 2021 - 17:09
Z mojego skromnego riserczu wynika, że żadna instytucja zajmująca się badaniem kasków, certyfikowaniem, nie przyznaje, że MIPS jest jakąkolwiek zaletą.
Biznes jak każdy inny
MIPS ma redukować obrażenia przy uderzeniach pod kątem. Jak walniesz się młotkiem to nic nie da względem kasku bez tego systemu. Jak przeszorujesz głową po asfalcie, to powinien zmniejszyć obrażenia.
Oczywiście, że są badania. Zajmuje się tym uniwerek Virginia Tech. I tak się składa, że w czołówce ich rankingu są same kaski z MIPS lub podobną technologią. https://www.helmet.b...et-ratings.html
Napisano 10 sierpień 2021 - 23:09
Czas się przesiąść na coś z bardziej agresywną geometrią. Udało się jeszcze dorwać ramę pod szczęki, a łatwo z tym nie ma
Napisano 11 sierpień 2021 - 07:02
Napisano 11 sierpień 2021 - 09:39
@bzyk jak możesz to podeślij namiar na te paski
Napisano 11 sierpień 2021 - 09:51
@bzyk jak możesz to podeślij namiar na te paski
Napisano 13 sierpień 2021 - 19:11
XDB.
Date/time Location Details
2020-10-23 18:49 Xiamen Collection
2020-10-23 21:40 Xiamen Arrived Hub
2020-10-23 23:49 Xiamen In transit to Destination
2020-10-24 14:35 Hongkong Arrived Hub
2020-10-26 10:55 Hongkong Processed at HONG KONG
2020-10-27 15:34 Hongkong Waiting for the flight
2020-11-07 05:45 Hongkong Leave processing center
2020-11-10 05:40 Czech Republic Arrived Hub
2020-11-16 16:52 Czech Republic During customs clearance
2020-10-24 14:15 Germany Shipper created a label, UPS has not received the package yet.
Witam.
Podczas czytania Twojego posta myślałem że pomyliłeś daty w ostatniej pozycji pochodzącej w Niemiec. Jednak też czekam na przesyłkę z Hong Kong za pośrednictwem XDB i wczoraj została mi wygenerowany numer UPS. Byłem zapewniany że przesyłka będzie u mnie za ok. 10-15dni. Widać z tego że chyba optymistycznie podszedłem do wyboru przesyłki aby nie powiedzieć że naiwnie. Mam nadzieję że w Twoim przypadku wybór XDB nie miał również skutków w postaci jakiś dodatkowych opłat celno-skarbowych? Pytam bo nie widzę w dalszej części opisu czy takowe były. Jeśli opisałeś to jak wyglądało przekazanie paczki do Ciebie to przepraszam, moje przeoczenie.
Pozdr.
Wojtek
Napisano 13 sierpień 2021 - 19:16