KissAir2 - dlaczego gorsza, skąd ten mit?
Więc sprecyzuję: DLA MNIE gorsza niż Progetto. A "gorsza" to znaczy mniej wygodna (DLA MNIE).
Napisano 27 październik 2022 - 11:48
Bębenek Sram XDR pod koła Vinci, kaseta Sram Rival XG-1250 D1 10-30T.
Napisano 27 październik 2022 - 12:18
To już indywidualna kwestia. Ja na Kiss Air mogę jeździć całe dnie, leży mi perfekcyjnie.
i Dari, nie że się chciałem czepić, po prostu napisałeś tamten post tak jakby istniało jakieś ogólne przekonanie, że kiss air jest gorsza czy jakaś wadliwa, itd. Więc gacie mają inną wkładkę, a nie gorszą.
Napisano 28 październik 2022 - 08:31
Napisano 28 październik 2022 - 09:40
Dzień snake'a😉 Mnie to spotkało dzisiaj 500 metrów od wyjazdu z domu. Na przyszły sezon zakupiłem już opony tubeless i takie przypadki odejdą w niepamięć 😎100zł do piekła. Dwoch snejkow na raz dawno nie miałem, może trzeci raz w życiu mam pod osiedlem przed wjazdem na skarpe ursynowska z pol metra takiego gruzowiska asfaltowego miedzy asfaltem a kostką. Nie wiem kto to tak zostawił jak budowali. Zawsze przez niego przejezdzalem i nic nie bylo, teraz widocznie mialem za niskie cisnienie.
Napisano 28 październik 2022 - 09:44
Nie ma takiej opcji, żeby prawidłowo przyklejona łatka puściła. Nie zdarzyło mi się to rani razu, a swego czasu miałem po trzy naklejone na dętkę. Przecież ta łatka się wulkanizuje z dętką (tak to się chyba nazywa). Raz przyklejonej łatki nie da się oderwać.
Papier ścierny dookoła dziury, nałożenie "kleju" na obszar szerszy niż łatka, odczekanie minutki, przyklejenie łaty i porządne dociśnięcie.
Co do Tubelessa to wczoraj przekonałem się jak ważne jest uzupełnianie uszczelniacza raz na 2-3 miesiące. Jadąc po chodniku (omijałem korek), złapałem kawałek szkła z rozbitej butelki. Słabo się łatało, powietrze uciekało, mleko nie pryskało i w miejscu przebicia pojawiła się ledwie skromna kropelka uszczelniacza.
Do domu dojechać się udało, bo miałem ledwie kilometr, ale w domu od razu dolałem mleka, zakręciłem kołem, napompowałem, przejechałem się pod domem jeszcze 2 kilometry, żeby sprawdzić szczelność i do tego momentu elegancko trzyma 5,2 bara.
Napisano 28 październik 2022 - 14:53
Nie ma takiej opcji, żeby prawidłowo przyklejona łatka puściła.
Popieram w 100%, z drobnym zastrzeżeniem: że używa się łatek klejowych, tak jak robisz to Ty. A przy okazji: brawo za bycie eko!
Łatki samoprzylepne prędzej czy później zawsze odpadają.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 28 październik 2022 - 15:04
Samoprzylepne to lipa. Natomiast te klejowe tip top czy nawet zwykłe z decathlonu działają doskonale, tyle, że trzeba przestrzegać instrukcji obsługi. Bardzo nieintuicyjne jest to, że z przyklejaniem łatki trzeba czekać do momentu gdy klej już lekko przesycha. No i ważne jest dobre dociskanie w kierunku od środka do krawędzi łatki, we wszystkich kierunkach. I nie można się spieszyć z odklejaniem tej wierzchniej folii. Generalnie to jest proste i niezawodne, kilka razy łatałem dętkę w terenie.
Nigdy bym nie pomyślał, żeby wywalać dętkę z powodu jednego przebicia.
Napisano 28 październik 2022 - 17:12
Jeśli to jest małe punktowe przebicie to zakładam łatkę, ale teraz miałem w obu dętkach dziury na kilka mm, pompowane powietrze schodziło od razu.. za duże rydzyko :/ to moje pierwsze w tym roku kapcie po 9000km, więc przeboleje. Rok temu przez stare opony straciłem na dętkach równowartość jednej opony. Po zmianie na nowe problem znikł.
Napisano 28 październik 2022 - 18:15
Coś jest nie halo z umiejscowieniem wkładki, jest totalnie za bardzo z przodu. Idzie zwrot.
Napisano 29 październik 2022 - 16:44
Coś jest nie halo z umiejscowieniem wkładki, jest totalnie za bardzo z przodu. Idzie zwrot.
Poza tym material przyjemny, ale faktycznie nogawki mają znikome ilości silikonu
Co do nogawek to po ok 5h przejechanych w tych spodenkach nie zauważyłem, żeby się jakoś specjalnie podciągały. Silikonu jest mało, ale w dobrze dobranym rozmiarze te taśmy są bardzo obcisłe i trzymają się dobrze (pod spodenkami miałem nakolanniki). Na samej nodze nie testowałem.
Napisano 02 listopad 2022 - 13:11
Bębenek do trenażera Elite Direto XR