Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nasze zakupy

8561 odpowiedzi w tym temacie

#8101 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 31 marzec 2023 - 08:04

Czemu uważasz, że słabiusieńkie? Dla mnie zdecydowanie idealne ciśnienie. Ja nie myję roweru z błota, tylko z reguły z kurzu i piachu po deszczu. Do takich zastosowań ciśnienie jest idealne. Absolutnie nie chciałbym mieć silniejszego. Szukałem właśnie takiego urządzenia. Byłem już bliski zakupu myjki wysokociśnieniowej akumulatorowej z lancą i szczęśliwie znalazłem tę, bo już miałem wizję mycia roweru z odległości 1,5 metra, co byłoby tragedią.

Do mycia roweru potrzebujesz czegoś, co go sprawnie spłucze najpierw z kurzu i piachu, a później z detergentu, którego używasz do mycia. Tylko tyle.

Ale oczywiście po testach dam znać. Natomiast ja nie mogę być niezadowolony, bo dotychczas przez dwa lata myłem rower z wykorzystaniem opryskiwacza ogrodowego z pompką, który generował ułamek ciśnienia tej myjki, a i tak zmiatał z ramy przyklejony piach.

No na filmach tak to wygląda - woda kilkanaście centymetrów dalej staje się już mgiełką, która zmienia kierunek na wietrze.

uch a ja właśnie potrzebuję do błota bo nieraz wracam Sirrusem w takim stanie że nie śmiem go nawet prowadzić na klatce

I ja właśnie też do gravela preferowałbym coś mocniejszego bo błoto się nieźle potrafi przykleić.. 😄

Co nie zmienia faktu, że do szosy się pewnie sprawdzi idealnie!

#8102 Radko

Radko
  • Użytkownik
  • 53 postów

Napisano 31 marzec 2023 - 08:10

Wtrącę swoje 3 grosze czekając na odpowiedź Kekacza:
dla mnie Assioma Duo po protu wyglądają fatalnie (wiadomo, rzecz gustu) oraz zwiększają Q factor. Sam używam dwustronnych Garmin Vector 3. 

Tak przy okazji zapytam, jak wyliczasz swój Q factor?
Bo przyznam szczerze że interesuje mnie ostatnio ten temat.

#8103 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 31 marzec 2023 - 08:11

No na filmach tak to wygląda - woda kilkanaście centymetrów dalej staje się już mgiełką, która zmienia kierunek na wietrze.

I ja właśnie też do gravela preferowałbym coś mocniejszego bo błoto się nieźle potrafi przykleić.. 😄

Co nie zmienia faktu, że do szosy się pewnie sprawdzi idealnie!

Gravela swietnie ogarnia ta myjka, jezdze caly rok na zewnatrz, nigdy nie bylo problemow z umyciem nawet najwiekszego gruzu z lasu. Spryskuje rower mucoffem, a teraz Peaty Loam Foam. Czekam 30sek, karcher i wszystko out :)
  • artho lubi to

#8104 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 marzec 2023 - 08:27

Jestem przekonany, że ta myjka sprawdzi się i do błota i do piachu. 

No ale każdy szuka czegoś swojego, ja nie chciałem niczego wysokociśnieniowego, co groziłoby uszkodzeniem podzespołów i skazywałoby mnie na opłukiwanie roweru z daleka. Chcę móc sobie opłukać bez stresu piasty, kasetę, okolice sterów, korbę. Generalnie dla mnie w zupełności wystarczające jest takie ciśnienie jak ze słuchawki prysznicowej, a tutaj mam i tak jeszcze sporo wyższe.

Czasami z musu myłem / opłukiwałem rower na samoobsługowych myjniach samochodowych - oblewałem rower z odległości 2,5 metra, wcześniej musiałem go odpowiednio ustawić, żeby ciśnienie go nie przewracało i finalnie i tak kończyłem z brudnym sprzętem, bo siła ciśnienia nie pozwalała domyć zakamarków (tzn. pewnie by pozwoliła, ale po pierwsze rower traktowany takim ciśnieniem chyba by odfrunął, a po drugie wypłukanie smarów / uszkodzenie delikatnych elementów jest gwarantowane). 

• artho lubi to

#8105 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 marzec 2023 - 09:40

A mojej ocenie spokojnie sobie poradzi.

tu koleś myje uwalony błotem MTB

https://youtu.be/C7BBJr7BFhQ?t=58

a tu kosmicznie brudna szosa:

https://www.youtube....h?v=dvHRsvtcO0o

eee spoko wystarczy :)

mi właśnie chodzi żeby umyć zanim błoto zaschnie, potem to już nawet na myjce dłużej schodzi

• artho lubi to

#8106 Chertan

Chertan
  • Użytkownik
  • 76 postów

Napisano 02 kwiecień 2023 - 09:59

Jestem przekonany, że ta myjka sprawdzi się i do błota i do piachu.

No ale każdy szuka czegoś swojego, ja nie chciałem niczego wysokociśnieniowego, co groziłoby uszkodzeniem podzespołów i skazywałoby mnie na opłukiwanie roweru z daleka. Chcę móc sobie opłukać bez stresu piasty, kasetę, okolice sterów, korbę. Generalnie dla mnie w zupełności wystarczające jest takie ciśnienie jak ze słuchawki prysznicowej, a tutaj mam i tak jeszcze sporo wyższe.

Czasami z musu myłem / opłukiwałem rower na samoobsługowych myjniach samochodowych - oblewałem rower z odległości 2,5 metra, wcześniej musiałem go odpowiednio ustawić, żeby ciśnienie go nie przewracało i finalnie i tak kończyłem z brudnym sprzętem, bo siła ciśnienia nie pozwalała domyć zakamarków (tzn. pewnie by pozwoliła, ale po pierwsze rower traktowany takim ciśnieniem chyba by odfrunął, a po drugie wypłukanie smarów / uszkodzenie delikatnych elementów jest gwarantowane).

Myjka ciśnieniowa pozwala na redukcję ciśnienia do przeciętnego strumienia jak z węża ogrodowego, nie trzeba walić maksymalnym ciśnieniem. Na pewno dotyczy to podstawowej dyszy z płaskim wylotem.

#8107 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 kwiecień 2023 - 15:31

Dzisiaj pierwszy test praktyczny po setce w syfie. Myjka wypada wzorowo. Jestem z niej na maxa zadowolony.

4 litry to w sam raz, żeby umyć bardzo brudną szosę.

Względem myjki wysokociśnieniowej zaleta to na pewno sama dysza w formie małego,
lekkiego i poręcznego pistoletu na elastycznym przewodzie. Można skierować wodę wygodnie i precyzyjnie w każdy zakamarek.

Dla mnie to jeden z najlepszych zakupów okołorowerowych w ostatnich latach. Teraz się zastanawiam dlaczego ja tego nie kupiłem już kilka lat temu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • EmPe, artho i Chertan lubią to

#8108 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 02 kwiecień 2023 - 19:53

Kilka poprzednich zakupów:

* pokrowce na koła Accent - estetycznie wykonane, podwójne suwaki. Raczej jako torba transportowa do ochrony przed kurzem i zabrudzeniami niż do ochrony przed uderzeniami ale za tę cenę polecam.

f08db0d4354bce713def7663dae4f24f.jpg

* chińskie dętki TPU RideNow

1252255e56b437312a7677ccb76cecfe.jpg

* GP 5000 30c - z oryginalnych kół Roval 38 zrobiłem koła treningowe i do jeżdżenia po dziurach
* Oryginalne opony S-Works Turbo i dętki RideNow założyłem do kół Evanlite które kupiłem na Black Friday, nie mogę się doczekać kiedy pogoda pozwoli na wypróbowanie

6421772401d430b9fd90f330194a3bf1.jpg

Pozdrawiam

#8109 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 03 kwiecień 2023 - 13:17

Koła mocno rzucające się w oczy :) Z ciekawości, na jakich piastach, szprychach robiłeś i na ile wyszły przy Black Friday? Są to Champion 45?

#8110 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3185 postów

Napisano 03 kwiecień 2023 - 19:28

f3dda1f950ab2438med.jpg

• JHartman lubi to

#8111 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 04 kwiecień 2023 - 20:31

Koła mocno rzucające się w oczy :) Z ciekawości, na jakich piastach, szprychach robiłeś i na ile wyszły przy Black Friday? Są to Champion 45?

To Championy 58, https://evanlite.com...ct/champion-58/ w takiej konfiguracji:

Piasty:
DT Swiss 240 EXP Straightpull Centerlock, Ratchet (36T)

Bębenek:
Shimano 11s / 12s

Szprychy:
Sapim D-Light

Tarcze hamulcowe
2 x XT/ULTEGRA 160/140mm Centerlock

Jakiejś wybitnej obniżki nie było, 10% od ceny katalogowej.

Zdjęcie zrobiłem z fleszem więc ten napis świeci się jak psu.... Nie obraziłbym się jakby go nie było (albo chociaż był czarny).

Pozdrawiam

#8112 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 05 kwiecień 2023 - 09:03

Dji Mini 3 Pro.
Po powrocie z Islandii uznałem że i tak mnie to czeka, więc jest zamierzam pozabierać go na kilka rowerowych tripów
f2c559713f97a90356fa9b21d449a52f.jpg

jak tam dron, już przetestowany?

#8113 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 kwiecień 2023 - 09:33

Tak, ale ciągle go poznaję :)
Ogólnie to jakość jak z gopro, więc bdb, ale szału jak z aparatu to nie ma. Muszę jeszcze opanować te triki do sterowania, funkcje sledzenia i efekty jak np vertigo. No i color grading w postprodukcji.

Z ciekawostek - aku 5h ladowania, 20min lotu na Alaske i Kanade bede musiał zabrać chyba wiadro aku i taszczyć to na campingi
  • manfred lubi to

#8114 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 kwiecień 2023 - 09:43

Z ciekawostek - aku 5h ladowania, 20min lotu na Alaske i Kanade bede musiał zabrać chyba wiadro aku i taszczyć to na campingi

Tak z ciekawości: w jaki sposób ładujesz akumulator?

-- 

Marcin Trzaska

#8115 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 kwiecień 2023 - 10:11

dokupiłem fly more kit, mam huba na 3 aku, podpinam kablem usbc do ładowarki greencella 30W i zostawiam na noc

w hubie aku ładują się nie równolegle tylko sekwencyjnie, więc drugi aku zaczyna się ładować jak skończy się ładować pierwszy, więc łatwo policzyć że ładowanie zajmuje 15h  :wacko:

a jeszcze telefon, jeszcze baterie do aparatu lub gopro, jeszcze powerbank, od czasu do czasu czołówka i słuchawki - i jeszcze 3 osoby w aucie ze zbliżonym zapotrzebowaniem na energię na wyprawie

padaka, że w 3ciej dekadzie XXIw jesteśmy tak uzależnieni od tego codziennego ładowania.

#8116 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 kwiecień 2023 - 11:06

Hej,
mam podobny zestaw.
Przeważnie ładuję aku po prostu podłączając drona kabelkiem do komputera - 2-3h? Rzadko zdarza mi się ładować przez huba (komplet trzech aku), ale trwa kilka godzin - nie 15.

Albo mam jakieś zaburzenia czasowe albo… następnym razem włączę stoper i sprawdzę. Zaskoczyło mnie to 5h/aku.

A tak przy okazji to wciąż szukam jakiegoś rozwiązania na wożenie drona na wycieczki rowerowe. Próbowałem plecaka, torbę na ramę, ale to wciąż nie to. :-D

-- 

Marcin Trzaska

#8117 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 kwiecień 2023 - 11:54

zmierz jak możesz next time
ale jesteś już kolejną osobą, która jest zaskoczona moim czasem, więc p-bnie coś robię nie tak, albo mam kiepską ładowarkę. Ładowanie przez drona wyniosło mi podobnie 5h (też przez ładowarkę). Spróbuję podłączyć do kompa i zobaczę jak pójdzie.
EDIT - testowo załaduję aku bezp. z gniazdka a nie przez listwę
EDIT 2 - to przez listwe, po podpieciu bezp do gniazdka ladują sie tak jak piszesz
EDIT 3 - jeśli chodzi o Przewożenie to mi zmieścił się do szmacianego 20litrowego plecaczka z Decathlona, a w sirrusie woze go w torbie na bagazniku.
4a02d8149322adc6cdf4b62bb1570ab2.jpg

#8118 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 06 kwiecień 2023 - 21:22

Chłopaki, zapomniałem kodu rabatowego do brylano, poratuje ktoś?

#8119 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 kwiecień 2023 - 16:17

Ja się poskarżę na sklep Lemasomo. Słowem straszliwa padaka. Od roku czekam na kask. Nie sposób się z nimi skontaktować. Na maile nie odpisują w ogóle (nigdy mi nie odpisali na maila). Telefon odbierają w kratkę i zawsze mam wrażenie, jakbym złapał rozmówcę  gdzieś, ale na pewno nie przy stanowisku pracy. Przy czym nawet jak odbiorą i tak nigdy nie są w stanie udzielić żadnej informacji: teraz nie mogę, sprawdzę, napiszę albo oddzwonię, proszę wysłać maila. I tak w kółko. Nigdy się nie odzywają mimo deklaracji, nie dają informacji zwrotnej. Albo ściemniają, że towar już do nich jedzie, już we Włoszech jest spakowany. No i przez 2-3 miesiące nie dociera. Po czym dzwonię po kilku dniach i słyszę, że ustalą czy towar przyjedzie z partią, która już jest spakowana czy dopiero z kolejną. Ale oczywiście nie są w stanie powiedzieć teraz, proszę napisać maila. I tak w kółko. Ostatni raz maila pisałem w środę. Mieli odpowiedzieć w czwartek. Dzisiaj jest piątek, ale nawet nie odbierają telefonu. 

Jak na to, że reklamują się jako dystrybutor rowerków Pinarello uważanych przez kolarskich świeżaków za coś premium, to zdecydowanie poziomem obsługi nie równają do tych aspiracji. Strach pomyśleć o realizacji jakiejś gwarancji / rękojmi roweru u nich. 

• lupus i artho lubią to

#8120 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 09 kwiecień 2023 - 21:38

Ja się poskarżę na sklep Lemasomo. Słowem straszliwa padaka. Od roku czekam na kask. Nie sposób się z nimi skontaktować. Na maile nie odpisują w ogóle (nigdy mi nie odpisali na maila). Telefon odbierają w kratkę i zawsze mam wrażenie, jakbym złapał rozmówcę gdzieś, ale na pewno nie przy stanowisku pracy. Przy czym nawet jak odbiorą i tak nigdy nie są w stanie udzielić żadnej informacji: teraz nie mogę, sprawdzę, napiszę albo oddzwonię, proszę wysłać maila. I tak w kółko. Nigdy się nie odzywają mimo deklaracji, nie dają informacji zwrotnej. Albo ściemniają, że towar już do nich jedzie, już we Włoszech jest spakowany. No i przez 2-3 miesiące nie dociera. Po czym dzwonię po kilku dniach i słyszę, że ustalą czy towar przyjedzie z partią, która już jest spakowana czy dopiero z kolejną. Ale oczywiście nie są w stanie powiedzieć teraz, proszę napisać maila. I tak w kółko. Ostatni raz maila pisałem w środę. Mieli odpowiedzieć w czwartek. Dzisiaj jest piątek, ale nawet nie odbierają telefonu.

Jak na to, że reklamują się jako dystrybutor rowerków Pinarello uważanych przez kolarskich świeżaków za coś premium, to zdecydowanie poziomem obsługi nie równają do tych aspiracji. Strach pomyśleć o realizacji jakiejś gwarancji / rękojmi roweru u nich.

Jak szukasz Pinki to napisz do Ciclicorsa.com sporo rowerow na stanie, wysylaja do PL, super obsluga.

Dodaj odpowiedź