Jump to content

Photo

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 replies to this topic

#2281 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,615 posts
  • SkądSzczecin

Posted 29 April 2021 - 10:01

Ten paszport będzie obowiązkowy czy dobrowolny?

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2282 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,560 posts
  • Skądpolska

Posted 29 April 2021 - 10:03

Czyli prawd. - zaraz będzie większy problem ze szczepieniami ....w sensie dostępności, bo ludzie rzucą się na szczepienia stwierdzą że za bardzo nie ma wielkiego wyboru  ( może taki ukryty tego wszystkiego cel) 

Przy okazji pytanie - Jak to jest po szczepieniu ( 1 dawka)- kiedy ten wysiłek rowerowy nie powinien zaszkodzić organizmowi ......czytałem ca.3 dni a potem co tak jak po antybiotyku lekkie jazdy czy już nie ma wielkiego znaczenia 

Tydzień w domu bez wysiłku  to   w moim wypadku niedługo pewna infkcja ......dla odmiany jak od kilku ''zim'' ciągły ruch( narty,trenażer ,rower)  to kompletnie nic się nie dzieje.

#2283 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 29 April 2021 - 10:04

Nie jest jeszcze napisane nigdzie wprost ale ja to tak rozumiem, że dobrowolny bo to "zwolnienie z kwarantanny" to tylko korzyść dla chętnych w sumie.

Nie sądzę aby skorelowali to z normalnymi (klasycznymi) paszportami. Zwykłe paszporty są technologicznie nadal zbyt w tyle i nie ma jednego międzynarodowego systemu paszportowego (choć EU mogłoby być dobrym początkiem).

Przy okazji pytanie - Jak to jest po szczepieniu ( 1 dawka)- kiedy ten wysiłek rowerowy nie powinien zaszkodzić organizmowi ......czytałem ca.3 dni a potem co tak jak po antybiotyku lekkie jazdy czy już nie ma wielkiego znaczenia

Tydzień w domu bez wysiłku to w moim wypadku niedługo pewna infkcja ......dla odmiany jak od kilku ''zim'' ciągły ruch( narty,trenażer ,rower) to kompletnie nic się nie dzieje.

Nie zrozumiałem wszystkich słów, natomiast ja u siebie nie stwierdzam żadnych objawów poszczepiennych poza bólem ręki/mięśnia pod miejscem nakłucia, aczkolwiek to się tyczy chyba wszystkich wkłuć domięśniowych czy to shoty anty-zakrzepowe czy szczepionki - acz głowy nie dam.

Natomiast jestem 0 Rh+, więc u mnie ponoć najmniejsza szansa, na wszelkie opcjonalne dolegliwości poszczepienne, typu: ból głowy, zmęczenie, objawy gorączkowe (ból mięśni, ból stawów, dreszcze, gorączka), więc niech się wypowie zaszczepiony szczęśliwiec z innej grupy krwi.

EDIT: update od znajomych z tej chwili: Pfizer także daje drugą dawkę po 5 tygodniach :). Więc czy Moderna czy Pfizer możemy liczyć na tak samo szybkie zaszczepienie pełną dawką.

#2284 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,560 posts
  • Skądpolska

Posted 29 April 2021 - 10:29

Nie mi nie chodzi o dolegliwości po szczepionce -indywidualna sprawa  ( u mnie na szczęście tylko nieszkodliwy ból ramienia, po 3 dniach prawie go nie ma ) ...ale generalnie  o to kiedy można spokojnie wrócić do wysiłku i czy powinien być on jakoś stopniowany, jak intensywny i w którą  stronę ( na + czy na -) ma to wpływ na produkcję przeciwciał itd. 

( czy kilku godzinna jazda na 60-80% ca progowego wysiłku  to za dużo ?) 

#2285 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 29 April 2021 - 11:04

No to ja tylko mogę powiedzieć, że z mojej strony nie wiem, miło, gdyby powiedział ktoś bliżej zaznajomiony z medycyną w temacie. Natomiast ślepo zgaduję, że treningi zwiększające prędkość tłoczenia krwi w żyłach nie powinny mieć negatywnego efektu na produkcję przeciwciał, ale ponownie - to tylko moja teoria. Ja bym tu raczej polecał posłuchać ciała, na ile pozwoli to trenować na ile potrzebuje odpoczynku... to przecież albo samemu albo przy pomocy zegarków sportowych każdy zauważy, że trzeba odpocząć.

Dorzucić mogę tyle, że Garmin nie wykrył żadnego rodzaju gorszej regeneracji przez noc, resting-heart-rate także takie samo jak w ostatnich dniach.

#2286 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 posts
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Posted 29 April 2021 - 14:23

Jestem po 1 dawce Moderny i mogę Ci odpowiedzieć.  Na drugi dzień po szczepieniu czułem się na tyle słabo, że nie miałem w ogóle dylematu czy wysiłek zaszkodzi organizmowi, zwyczajnie przy dreszczach, bólu mięśni i stawów nie stać mnie było na podjęcie takowego. W trzecim dniu zrobiłem już normalny trening, bez żadnych problemów

• big75 likes this

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#2287 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 April 2021 - 14:29

Ja za to 3 godziny po szczepieniu (Moderna) zrobiłem trening średnio intensywny, a dzień po szczepieniu skoczyłem na zajebiście mocną ustawkę i wszystko git. 

• big75 likes this

#2288 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 29 April 2021 - 14:33

Jestem po 1 dawce Moderny i mogę Ci odpowiedzieć.

Jaką masz grupę krwi?

Odczuwam lekkie przymulenie i to wszystko. Zaraz kończę pracę i zaraz startuję trening, tylko nie mogę się zdecydować czy iść pobiegać czy trenażer czy na rower na zewnątrz korzystając z chwili słońca :D

• big75 likes this

#2289 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 29 April 2021 - 15:51

Szczerze mówiąc nie wiedziałem, że teorie o paszportach pojawiły się już rok temu, trochę mnie tutaj zaskoczyłeś, no ale ze względów oczywistych akceptacja dla ilości osób poruszających się po globie uniemożliwia mi negowanie tego.

Już po pracy to Ci poszukałem uzupełnienia do mojego poprzedniego wpisu ;)

To nie jest nowość więc nie dziw się że ludzie to powiązali.

Zresztą sam B o tym mówił na samym początku 2020 ;)

https://www.biometri...d-with-vaccines

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#2290 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 29 April 2021 - 15:58

Nie no ale serio, tak jak napisałem - wierzę, po prostu ja się nie spotkałem. Niemniej ciągle będę się trzymał: wielkie larmo o źle dobraną nazwę i tyle. Tak naprawdę nic specjalnego do przejmowania się, po prostu mamy światową pandemię i potrzebne są pewne ograniczenia.

#2291 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,560 posts
  • Skądpolska

Posted 29 April 2021 - 16:06

Ja bym tu raczej polecał posłuchać ciała, na ile pozwoli to trenować na ile potrzebuje odpoczynku... to przecież albo samemu albo przy pomocy zegarków sportowych każdy zauważy, że trzeba odpocząć.

Dorzucić mogę tyle, że Garmin nie wykrył żadnego rodzaju gorszej regeneracji przez noc, resting-heart-rate także takie samo jak w ostatnich dniach.

Pal licho regenerację ja nie pro....ale jakby było naukowo/doświadczalnie  stwierdzone, że zbyt szybko rozpoczęty trening ma duży wpływ na te przeciwciała wtedy oczywiście jestem za tym żeby zrobić sobie dłuższą przerwę ....a może jest na odwrót.

( w każdym razie Moderna była w poniedziałek, powoli coś trzeba zacząć działać)

#2292 KonradTrek800

KonradTrek800
  • Użytkownik
  • 143 posts

Posted 29 April 2021 - 16:11

Co do szczepienia to zależy od organizmu. Ja po pierwszej dawce Astry miałem wysoką gorączkę, dreszcze. Tragiczna noc. Nie byłem w stanie funkcjonować przez 24h. Po upływie doby zero objawów i normalnie można ćwiczyć. Natomiast żona po pierwszej dawce Moderny zero objawów/reakcji a po drugiej zwaliło ją z nóg tak jak mnie po pierwszej. Po upływie doby zero problemów. Generalnie po pierwszej dawce Astry lepiej sobie przygotować leki przeciwgorączkowe niż umawiać na trening

#2293 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,615 posts
  • SkądSzczecin

Posted 29 April 2021 - 16:15

Leki przeciwgorączkowe hamują stan zapalny i tym samym ograniczają odpowiedź immunologiczną. Biorąc je, automatycznie ogranicza się skuteczność szczepionki.

Leki przeciwgorączkowe bierzemy WYŁĄCZNIE, kiedy gorączka zagraża zdrowiu, nigdy dla zwyczajnej poprawy samopoczucia.

rowerplus-logo-2.png

#2294 KonradTrek800

KonradTrek800
  • Użytkownik
  • 143 posts

Posted 29 April 2021 - 16:23

Mikros moja najbliższa rodzina to lekarze więc im ufam najbardziej. Generalnie ja nigdy nie chorowałem. Przez 43 lata jedno zapalenie płuc, może ze dwa razy grypa i jedna angina. Leki biorę raz na kilka lat jak mus. W tym przypadku był mus więc wziąłem co mi przygotowali.
  • lupus likes this

#2295 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 29 April 2021 - 19:14

Prawdopodobnie mylisz skażenie i zakażenie :)

Skażenie to fizyczny kontakt z czymś, z czym nie chcielibyśmy mieć kontaktu. A zakażenie jest wtedy, kiedy patogen skutecznie wnika do organizmu i zaczyna się namnażać albo niszczyć żywiciela.

Masz więc rację, że przed skażeniem szczepionka nie chroni. Ale przed zakażeniem już jak najbardziej.

Jakieś źródła? Bo z tego co wiem i na szybko potwierdziłem w Internecie nie ma jeszcze pewności czy szczepionka chroni przed zakażeniem i przekazywaniem dalej wirusa. Szczepionka chroni przed zachorowaniem.

#2296 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 29 April 2021 - 19:29

Miast źródeł warto sprawdzić twarde fakty:

cRV1lli.png

5gMdHF8.png

#2297 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,615 posts
  • SkądSzczecin

Posted 29 April 2021 - 19:30

Na szybko: https://pharmaceutic...vid-19-vaccines, wyszukaj po tekście "transmission".

rowerplus-logo-2.png

#2298 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3,724 posts

Posted 29 April 2021 - 20:00

Ten paszport będzie obowiązkowy czy dobrowolny?

Jesli nie zamierzasz zwiedzać świata to będzie dobrowolny. Na dzień dobry. Miej jednak na uwadze że w wewnętrznej rzeczywistości też znajdzie się dla niego uzasadnienie. Może Ci się to nie podobać (może dla ciebie jest ok, nie wiem) , w takim przypadku możesz protestować. Pytanie, czy jeśli paszport będzie przepustką do wejścia do Aldiego, do przychodni, urzędu, szkoły na "wywiadówkę", może też szybkie pokazanie legalności przy wejściu do autobusu, kto wie, to, nawet jeśli twoj sprzeciw będzie uzasadniony a prawo po twojej stronie to czy poczuwasz się na siłach do niekończącego się, wielokrotnego powalczenia o to.
Znowu pogdybam: elektroniczna weryfikacja twojej legalności wg mnie brzmi całkiem realistycznie.
Nie wiem jak ci sie to widzi. Może widzi.
Oczywiście mogę się i chcę się mylić.
Jestem pewien że wielu ludzi z uczuciem ulgi przyjęłoby takie rozwiązanie. A czy tak będzie? Poczekajmy parę miesięcy.

#2299 renton

renton
  • Użytkownik
  • 439 posts

Posted 29 April 2021 - 20:13

Skoro szczepionka jest dobrowolna, to jakim PRRAWEM "paszport" ma być obowiązkowy ???

#2300 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 29 April 2021 - 20:21

Na szybko: https://pharmaceutic...vid-19-vaccines, wyszukaj po tekście "transmission".

Wg. tego co tam jest napisane, Astra Zeneca orientacyjnie zmniejsza rozpowszechnianie wirusa o 60%. Przy pozostałych szczepionkach jest albo "probably" albo brak danych.

Reply to this topic