Jump to content

Photo

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 replies to this topic

#401 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Posted 27 March 2020 - 14:25

Jeżeli sobie stoi i na nim nie jeździsz brzmi jakby core problemu było inne niż kryzys wirusowy. Dwa, kupując rower za 70k, prawdopodobnie jesteś już na "tym etapie", gdzie z okazji kryzysu się bardziej cieszysz niż płaczesz.

Oczywiście tutaj możemy porozmawiać o tym co to znaczy, że kogoś na coś stać. Np. czy biorąc nowe auto za ~100k net w leasing na 2-4 lata to oznacza, że ową osobę stać na to auto? Czy może bardziej stać na to samo auto osobę, której inwestycje generują luźne 100k net w X odstępie czasu. Zmierzam do tego, że na leasing i jeżdżenie nowym doposażonym Golfem wielu może sobie pozwolić, ale to "stać cię" to dla mnie sporo bardziej skomplikowana definicja.

Oczywiście przyznaję Ci pełną rację, że czym innego jest wziąć furę za 80k w leasing, niż pójść i kupić to auto za gotówkę w salonie, ale znam kilka osób, które zakupiły rower za 50 tysięcy, z ogromnym zapałem do jazdy, a po pięciu jazdach się komuś coś znudziło.

Tytułem przykładu kolega z kancelarii stwierdził, że będzie biegał, kupił strój, buty za 700 zł, przebiegł się raz i mu się odechciało.. :D No są dobre i złe inwestycje. Jednak, jak kupujesz rower za 50k, który ma stać bo coś Ci się odechciało/znudziło a biznes zaczyna kuleć to możesz go sprzedać ;P

#402 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,911 posts

Posted 27 March 2020 - 14:40

No tak, zgadzam się z tym, ale wtedy rdzeniem problemu to jest właśnie nie tyle wirus co nietrafiony zakup. Czyli w sumie sprzedać - tak - ale nawet wcześniej, przed wirusem (teraz może być trudniej sprzedać w takiej samej cenie). Chociaż nadal podtrzymuję, że kupując rower za 50k powinno się mieć środki luźne w wysokości przynajmniej kilku-kilkunastu takich rowerów, nie mówiąc już o środkach firmowych (wiem wiem, rower może być też środkiem trwałym, fajnie na rower odliczyć koszta i vat, ale zakładam dla uproszczenia, że rower jest prywatnym hobby).

#403 luker

luker
  • Użytkownik
  • 94 posts

Posted 27 March 2020 - 15:02

a ja ubezpieczam się tylko w jedynym słusznym monopolu na ubezpieczenia zdrowotne czyli w zus. Nie nie będę płacił prywaciarzom ;) Nie nabiorę się także na obama care gdzie mamy jakiś duopol ubezpieczalni i prywatne szpitale.

A tak całkiem serio jestem za zlikwidowaniem pośredników. Czyli że ja utrzymuję najbliższy szpital płacąc składkę bezpośrednio szpitalowi a ten oferuje mi wszystkie usługi lub je deleguje. Weterynarze jakoś działają i nie ma ubezpieczeń,  a za granicą są takie co świadczą usługi takie jak dla ludzi  :P

#404 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts

Posted 27 March 2020 - 15:28

a ja ubezpieczam się tylko w jedynym słusznym monopolu na ubezpieczenia zdrowotne czyli w zus. Nie nie będę płacił prywaciarzom ;) Nie nabiorę się także na obama care gdzie mamy jakiś duopol ubezpieczalni i prywatne szpitale.

A tak całkiem serio jestem za zlikwidowaniem pośredników. Czyli że ja utrzymuję najbliższy szpital płacąc składkę bezpośrednio szpitalowi a ten oferuje mi wszystkie usługi lub je deleguje. Weterynarze jakoś działają i nie ma ubezpieczeń,  a za granicą są takie co świadczą usługi takie jak dla ludzi  :P

Do czasu, gdy będziesz potrzebował usług na które będziesz musiał poczekać 4-5 lat. Albo poczekasz, albo pójdziesz prywatnie. To jest właśnie to.

A co do weterynarzy, to żaden problem. Płacisz za psa. A za granicą płacisz składkę i jak Ci pies zachoruje i musi mieć codziennie dializę która kosztuje 1.000 zł to zapłaci ubezpieczyciel, a nie obywatel, bo płaci co miesiąc składkę, a ryzyko bierze na siebie ubezpieczyciel.

Nie myl pojęć. ;) 

#405 luker

luker
  • Użytkownik
  • 94 posts

Posted 27 March 2020 - 15:54

Ja nie jestem za ubezpieczeniami zdrowotnymi oferowanych przez  monopole państwowe czy tym bardziej korpo. Żeby usługi były/ tanie dla społoczeństwa trzeba usunąć pośredników. Czy płace składke bezpośrednio szpitalowi. Taki  szpital ma stałe przychodu i dużo łatwiej prowdzi się takie przedsiębiostwo.  Ja wiem jak to działa u nas. Być może nawet łatali(politycy) manko w kasie poprzez zmniejszenie częstotliwości świadczonych usług medycznych. Z pozycji monopolu nic trudnego.

gdy zamienimy sobie monopol państwowy  na jakiś oligopol korpo świadczący usługi zdrowotne może być tak samo. dyktowanie warunków ,drożyzna albo słaba jakość

#406 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 27 March 2020 - 17:39

Tylko że państwowe ubezpieczenie zdrowotne ma te fajną zaletę że objęte nim są nie tylko osoby pracujące ale także uczniowie, studenci, bezrobotni,emeryci, renciści, nie pracują choć tak naprawdę go mają :P

#407 luker

luker
  • Użytkownik
  • 94 posts

Posted 27 March 2020 - 18:37

ta zaleta nie jest za darmo. jest finansowanie z podatków. a to daje płace-- cene++ :)

#408 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,636 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 March 2020 - 19:20

Akurat tu się bardzo mylisz, bo wszelkie wskaźniki efektywności ekonomicznej pokazują jasno, że poprawnie zarządzana publiczna służba zdrowia jest bardziej efektywna zarówno kosztowo, jak i w ujęciu medycznym, od jakiegokolwiek systemu komercyjnego.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#409 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 27 March 2020 - 20:32

Ba, co wiecej, w wielu sytuacjach nie byloby opieki zdrowotnej, gdyby ta miala byc tylko prywatna.

#410 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,940 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 March 2020 - 21:53

dokładnie tak

#411 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 27 March 2020 - 22:57

Dobrze mówisz Mikroos. Sprawnie zarządzana. Ale musi być dobry i szczelny SYSTEM. Ogromna kasa jaka idzie na lecznictwo jest marnowana. Jak- to tajemnica Poliszynela. Wszyscy wiedzą. Jescze nie wymyślono lepszego sposobu jak Solidarność Społeczna. W służbie zdrowia ledwo zipie. W systemie emerytalnym /emerytura pod palmami/ już nie żyje od czasu reformy za Buzka. pozdr

#412 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,636 posts
  • SkądSzczecin

Posted 28 March 2020 - 06:25

Dużo prawdy w tym, co mówisz, ale pamiętajmy jednocześnie, że ten system ma do dyspozycji kilkakrotnie mniej środków niż kraje zachodnie. Nie dość, że mamy niższe PKB, to jeszcze w tej mniejszej puli procentowy udział środków na ochronę zdrowia jest mniejszy niż w wielu krajach Zachodu.

Tak, wiem, to się łatwo mówi: wystarczy nie marnować. I na pewno dużo w tym racji. Tyle, że jeżeli z jednej strony nie ma narzędzi do zarządzania (bo dobre zarządzanie zwraca się z ogromną nawiązką, ale niestety dużo kosztuje, co niektórych kłuje w oczy - wszak zawsze wygodnie jest rzucić się do gardeł szefom), a z drugiej nie ma politycznej czy oddolnej woli ukrócenia wielu patologii, to problem będzie trwał.

• Yar_Tur likes this

rowerplus-logo-2.png

#413 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 posts

Posted 28 March 2020 - 07:25

Dużo prawdy w tym, co mówisz, ale pamiętajmy jednocześnie, że ten system ma do dyspozycji kilkakrotnie mniej środków niż kraje zachodnie. Nie dość, że mamy niższe PKB, to jeszcze w tej mniejszej puli procentowy udział środków na ochronę zdrowia jest mniejszy niż w wielu krajach Zachodu.

Tak, wiem, to się łatwo mówi: wystarczy nie marnować. I na pewno dużo w tym racji. Tyle, że jeżeli z jednej strony nie ma narzędzi do zarządzania (bo dobre zarządzanie zwraca się z ogromną nawiązką, ale niestety dużo kosztuje, co niektórych kłuje w oczy - wszak zawsze wygodnie jest rzucić się do gardeł szefom), a z drugiej nie ma politycznej czy oddolnej woli ukrócenia wielu patologii, to problem będzie trwał.

Największą z nich jest wykorzystywanie sprzętu państwowego do obsługi pacjentów prywatnych.

Prywatyzacja zysków i nacjonalizacja kosztów.

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

#414 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,636 posts
  • SkądSzczecin

Posted 28 March 2020 - 07:43

A zgłaszałeś to gdzieś kiedyś? Choćby jednym listem do NFZ?

rowerplus-logo-2.png

#415 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 28 March 2020 - 10:20

Od zawsze wiadomo jak wygląda polska służba zdrowia, więc chyba tylko ktoś oderwany od rzeczywistości daje wiarę, że to się nagle zmieni.
Od zawsze, w każdej dziedzinie sfery publicznej mam wrażenie, że ma być jakoś czyli bylejako.
O ile taki stan w czasach, gdzie każdy gna za pieniądzem nie boli dopóki nie przyjdzie się zderzyć z instytucjami państwowymi, to obecnie nie da się od tego uciec.

Główny cel to utrzymanie się przy władzy. Ukarać więc trzy osoby, które się spotkały, ale miliony ludzi niech wyjdą tego jednego dnia z domu żebyśmy mogli dalej rządzić.

Pieniądze z nadwyżki rozdajemy zamiast inwestować żeby nasz elektorat nas nie opuścił.
Od lat wrzucamy miliardy do kopalni, tylko, że nic stamtąd nie wyjeżdża na plus.
Skupujemy miał, który nikomu nie jest potrzebny za pieniądze z funduszu rezerw. Proponuje teraz rozdać owe rezerwy służbie zdrowia.

W tym wszystkim naprawdę jestem pełen podziwu dla pracowników służby zdrowia, że chce im się narażać własne życie. Wygląda rzeczywiście na to, że to w większości ludzie z powołania.

Ciekawe, czy polskie państwo będzie o nich pamiętało jak będzie już po wszystkim, czy wrócimy do czasów dopracowanych do perfekcji "jakoś to będzie".

#416 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,636 posts
  • SkądSzczecin

Posted 28 March 2020 - 10:32

Podaję odpowiedź: nie będzie pamiętało.

rowerplus-logo-2.png

#417 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 posts

Posted 29 March 2020 - 07:53

A zgłaszałeś to gdzieś kiedyś? Choćby jednym listem do NFZ?

Nie.

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

#418 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,636 posts
  • SkądSzczecin

Posted 29 March 2020 - 08:57

A szkoda, warto. W szpitalach często panuje kolesiostwo, ale NFZ jest baaardzo skrupulatny w wyciąganiu ręki po swoje.

rowerplus-logo-2.png

#419 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts

Posted 29 March 2020 - 12:06

Co się wczoraj na Wilanowie i na Gassach działo to jakiś kosmos. Ludzi więcej niż latem..

#RideSolo niby, ale tyle ludzi, że i tak się jechało blisko jakiegoś mini peletonu..

#420 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 29 March 2020 - 12:28

Bo to tak działa, że jak czegoś się odradza/zabrania to nagle jest to coś, czego się pragnie mimo, że dotychczas nie było w ogóle ważne.

Od zawsze jeden ze spacerów z psem dziennie robię na totalnym końcu świata, gdzie przez ostatnie dwa lata spotkałem mniej ludzi niż tylko wczoraj. Nagle całe rodziny zapragnęły spacerować. W odstępach, fakt, ale gdzie Ci ludzie byli dotychczas jak pogoda dopisywała?

Byłem na rowerze. 80km. Tereny te co zawsze. Zazwyczaj w pełni sezonu jak napotkam z 3 osoby to max. Wczoraj mogłem właściwie trzymać rękę w górze.

Żona biega. Krótka pętla, 8 km. Zazwyczaj chodniki puste do południa - nie teraz. Teraz spacerujemy, wszyscy.

Rozumiem, że społeczeństwo jest tak podatne na to co się mówi w TV, że nagle wszyscy tęsknią za możliwością spędzania czasu na świeżym powietrzu.

Reply to this topic