Jump to content

Photo

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 replies to this topic

#501 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 posts

Posted 31 March 2020 - 19:13

Premier i minister mówią oficjalnie o spłaszczeniu fali, o istniejącym wykładniczym naroście i jednocześnie o spodziewanym mocnym pogorszeniu sytuacji - a zatem o utrzymaniu się tendencji. Spłaszczenie fali w takim przypadku oznaczać będzie jej wydłużenie, a to z kolei uprawdopodabnia twierdzenie, że 2 tygodnie to "bardzo pobożne życzenie", graniczące z mrzonką, tudzież bujdą na resorach.

Mamy przed sobą przepaść bez mostu, przekraczamy ją małymi krokami...

Dzisiejsze "regulacje" mnie osobiście rozczarowały, a najdziwniejsza jest ta, że jeżeli M=9, to P też może być równe 9, ale aby osiągnąć P=10, to M musi skokowo wzrosnąć aż do 20... Zatem gdy ma się M=10,11,12 (lekko powyżej 10), to aby nie tracić na P, które jest wtedy ograniczone do 5,6 itd., wystarczy wymontować nadmiar M i zostawić M=9, wtedy P może być równe aż 9, a nie np. 5 czy 6.... - żałosne... - ale zrozumiałe, bo musieliby zmienić PoRD...- i tak oto prawo demoluje "szczytne" zamiary

Reszta jest równie rozczarowująca - a to uprawdopodabnia kolejne twierdzenie, że za tydzień, dwa, pojawi się kolejny "drobny" krok restrykcji. Miesiąc bez rekreacji, dwa miesiące bez rekreacji, wytrzymamy - sprzedaż alkoholu pewnie wzrośnie, psychiatryki można powiększyć, pieniędzy dodrukować...

#502 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,636 posts
  • SkądSzczecin

Posted 31 March 2020 - 20:00

OK, a jakie widzisz alternatywy?

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#503 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 posts

Posted 31 March 2020 - 20:59

Po harcersku - z każdej sytuacji są przynajmniej dwa wyjścia, w tym przez okno:

- pierwsze wyjście straciliśmy, bo jest tu "po ptokach" od paru tygodni, to chrzanienie, że "znamy tożsamość współpasażerów pierwszego przypadku w Polsce" ...- wtedy powinien wystąpić Ziobro i powiedzieć nie że "ich znamy", tylko że "zostali natychmiast zatrzymani i są w izolacji"

- a co do drugiego wyjścia, to okna są często zbyt wysoko (chyba, że pojawią się nieśmiertelni, którzy będą skakać z okien wieżowców bez szkody dla siebie, a za kilkaset lat niejaka Selene obudzi niejakiego Viktora...).

Parę tygodni temu pisałem na innym forum - przy takich problemach należy strzelać do komara z armaty bezzwłocznie - parę lat temu do Berlina przyjechała jedna osoba z objawami jak przy wirusie Ebola - zamknięto cały budynek w którym przebywała razem z mieszkańcami (imigranci) i nie tylko mieszkańcami - w sumie z powodu jednej osoby odizolowano kilkaset osób. Ebola przenosi się przez kontakt z płynami ustrojowymi, krwią i fekaliami, a w porównaniu z wirusami przenoszonymi drogą kropelkową trzeba się baaardzo postarać, by się tym wirusem zarazić - zakażona osoba musiałaby obcałować wielu ludzi, a pomieszczenia opluć, obsikać lub jeszcze gorzej - ale nikt się nie cackał, nie kombinował - może dlatego, że to imigranci, może.

Nie wiem jakie jest wyjście... Kiedyś tylko radziecka nauka znała sposoby na rzeczy niemożliwe - teraz dokonują tego naukowcy ChRL. Czy w jakimś Europejskim kraju jest wyraźny spadek zachorowań, albo przynajmniej jest jakoś tam widoczny trend spadkowy na "wykresach"? Nie oglądam ich na bieżąco, więc nie wiem...

#504 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 31 March 2020 - 21:15

Nie ma. A co gorsze rośnie odsetek zgonów Włochy 12%, Hiszpania 9%, Francja, UK po 7%. Nawet u nas się podniosło było ok 1% jest 1.5

#505 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 posts

Posted 31 March 2020 - 22:59

Ludzie, szanujcie zakazy, może to wszystko się dzieje gdzieś obok was i tego nie czujecie. Zazdroszczę.

Ten tydzień (a dopiero jest wtorek).
- moja pensja, łącznie z marcową - 75%
- żona od dzisiaj pół etatu
- przed chwilą dostałem info o śmierci członka rodziny, pozytywny.

Naprawdę są ważniejsze rzeczy niż być złapanym na rowerze przez patrol.

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka
  • mikroos, czach, vuc and 2 others like this

#506 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 posts

Posted 01 April 2020 - 06:35

Ludzie, szanujcie zakazy, może to wszystko się dzieje gdzieś obok was i tego nie czujecie. Zazdroszczę.

Rządzący, wprowadźcie wreszcie zakazy zapisując je w aktach prawnych - minister nie miał odwagi, by zapisać w rozporządzeniu to o czym mówił przed kamerami?

Nie uprawiać sportu rekreacyjnego? Zakaz treningów wyczynowych? Nie jeździć rowerem? Podstawa prawna? Może w rozporządzeniu czegoś nie doczytałem, nie wiem, nie jestem prawnikiem...

http://dziennikustaw...20000056601.pdf

#507 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 April 2020 - 07:03

Zdrowy rozsądek też trzeba „ubrać“ w przepisy prawa?

Marcin „czach“ Trzaska SQ6

-- 

Marcin Trzaska

#508 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,636 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 April 2020 - 07:09

Zakaz zabijania również mieści się w granicach zdrowego rozsądku. Chciałbyś nie mieć tego zakazu w jakiejkolwiek ustawie? ;)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#509 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 posts

Posted 01 April 2020 - 07:10

Użyłeś właściwej emotikony - masz temat do przemyśleń: po co, dlaczego, jak, czy itp.

#510 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 posts
  • SkądŚląsk

Posted 01 April 2020 - 07:14

Zdrowy rozsądek nakazuje wyjść na zewnątrz, rekreacyjnie dotlenić organizm, nabrać siły i świeżości przed następnym ciężkim tygodniem.

Ludzie mieszkają również w blokach, gdzie nie ma nawet balkonu, pracują w domu. Naprawdę oni nie muszą wychodzić? Wkurzają mnie te hasła "gwiazdeczek", które nawołują do pozostawiania w domu, a sami, jak tylko słońce wyjdzie, to również wyjdą na podwórko. Dlatego, póki co, każdy powinien ocenić ryzyko i wybrać najwłaściwszą drogę.

• Senninho and EmPe like this

#511 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 April 2020 - 07:28

Wychodźcie, wychodźcie… Dzięki Wam mam pracę. ;-) 

-- 

Marcin Trzaska

#512 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,940 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 April 2020 - 07:40

Chodzi raczej o to, że bez ubrania w przepisy prawa te wszystkie mandaty co je w najblizszy weekend powystawiają mogą sobie wsadzić

Ja od przedwczoraj nic, i raczej nic większego nie planuję do wielkanocy.

#513 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1,384 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 01 April 2020 - 07:44

Mandatów za jazde na rowerze nie dostaniesz od Policji. Z rana dostali wykaz nowych wykroczeń i nie prowadzą postępowań na podstawie konferencji czy strony ministerstwa a tego co otrzymali z rana z rozkazem. Idziesz z kolegami? Stop i postępowanie mandatowe. Idziesz z dzieckiem? Bardzo proszę. Idzie samo dziecko? Stop i postępowanie. Nikt nie będzie z kolarzem dyskutować. Szczególnie teraz. Chłopaki wyjmują notes i piszą zgodnie z rozkazem.

Wysłane z mojego HTC U Ultra przy użyciu Tapatalka

#514 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 posts

Posted 01 April 2020 - 07:45

Wychodźcie, wychodźcie… Dzięki Wam mam pracę. ;-) 

To się ciesz i nas dopinguj, bo przestaniemy wychodzić i nie będzie nowego jowejka :P

#515 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 April 2020 - 07:49

cauchy, myślisz, że chce mi się te mandaty wystawiać? Trochę rozsądku i nie będzie trzeba. Ostatnia sobota była tym dniem, który spowodował dzisiejsze restrykcje. Nagle wszyscy musieli biegać, jeździć itp. ;-) Nawet ci, którzy przez ostatnie 10 lat roweru na oczy nie widzieli. ;-)

-- 

Marcin Trzaska

#516 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1,384 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 01 April 2020 - 07:52

cauchy, myślisz, że chce mi się te mandaty wystawiać? Trochę rozsądku i nie będzie trzeba. Ostatnia sobota była tym dniem, który spowodował dzisiejsze restrykcje. Nagle wszyscy musieli biegać, jeździć itp. ;-) Nawet ci, którzy przez ostatnie 10 lat roweru na oczy nie widzieli. ;-)

A dostaliście wytyczne na rowerzystów? U nas tylko gromady i łamanie zakazu wstępu do parków itp.

Wysłane z mojego HTC U Ultra przy użyciu Tapatalka

#517 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 posts

Posted 01 April 2020 - 08:03

A'propos parków - często drogi dla rowerów biegną środkiem miejskich parków, a na okolicznych do danego parku ulicach jest zakaz ruchu rowerów - więc czy przejazd rowerem po DDR przez park będzie "wstępem" do parku?

Zawsze istnieje możliwość, że trzeba się będzie zatrzymać z uzasadnionego powodu będąc na DDR w środku parku, a legalne objechanie parku rowerem, to czasem nadłożeniu kilku km... Nie mówię o sporcie, zwykła jazda do sklepu czy miejsca pracy.

Z chodnikami podobnie - albo idziesz przez park, albo obchodzisz go naokoło kilka kilometrów...

#518 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 April 2020 - 08:04

Nie, na rowerzystów nie. 

Ja wydałem polecenia kontroli parków, terenów nad zalewem/stawami. Generalnie - nie gromadzić się. :-) 

-- 

Marcin Trzaska

#519 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 posts
  • SkądŚląsk

Posted 01 April 2020 - 08:15

.... Ostatnia sobota była tym dniem, który spowodował dzisiejsze restrykcje. Nagle wszyscy musieli biegać, jeździć itp. ;-) Nawet ci, którzy przez ostatnie 10 lat roweru na oczy nie widzieli. ;-) ....

Wystarczyło 2 dni, aby premier wywnioskował, że to przez sobotę (weekend) nadal wzrasta liczba zakażeń...Hmm, bardzo ciekawe.

Ja jakoś nie zauważyłem wzrostu liczby kolarzy poza miastem. Było nieco gęściej, ale to dlatego, że kluby, grupy się porozpraszali.

#520 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 April 2020 - 08:21

Wystarczyło 2 dni, aby premier wywnioskował, że to przez sobotę (weekend) nadal wzrasta liczba zakażeń...Hmm, bardzo ciekawe.

IMHO to Ty tak wywnioskowałeś. Sobota była przykładem na to że ludzie nie respektują (w miarę) delikatnych ;-) obostrzeń w poruszaniu się.

a jakoś nie zauważyłem wzrostu liczby kolarzy poza miastem. Było nieco gęściej, ale to dlatego, że kluby, grupy się porozpraszali.

Nie każdy rowerzysta to kolarz. ;-) 

-- 

Marcin Trzaska

Reply to this topic