Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 odpowiedzi w tym temacie

#681 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 711 postów

Napisano 03 kwiecień 2020 - 18:04

Mi coś w tych pytania i odpowiedziach nie pasuje.

2 metry – minimalna odległość między pieszymi

Wprowadzamy obowiązek utrzymania co najmniej 2-metrowej odległości między pieszymi. Dotyczy to także rodzin i bliskich.

Trzeba poruszać się pojedynczo ale biegać i jeździć na rowerze można parami?

Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od innych oraz o tym, że powinniśmy uprawiać sport w grupie maksymalnie dwuosobowej (nie dotyczy to jednak rodzin).

Nie traktowałbym tego zbyt poważnie. Moim zdaniem to nie będzie argument w rozmowie z policjantem.

#682 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 03 kwiecień 2020 - 18:06

@sirkozi i tak do skutku trzeba będzie to wklejać w tym wątku co 10 postów...

Mam alergię na bullshit

Sorry ale ja przed każdym wyjazdem sprawdzam, czy dalej ten zapis jest. Robię sobie screena i jak by mnie zatrzymali wyjmuję maskę którą zawsze mam, zakładam rękawiczki które mam przy sobie i pokazuje na telefonie ten screen. Powinno wystarczyć żeby Panowie odesłali do domu. Puki nikt mnie nie odesłał (a wczoraj mijałem policję, jechali sobie spokojnie i nie zrobiłem na nich wrażenia) będę jeździł spokojnie, bocznymi drogami. Nie robię jak wcześniej po 150 KM a szybkim tempem 60 i w dom. Jeżdżę na dworze dwa razy w tygodniu zamiast 7. Dla mnie i znajomego radcy prawnego to wystarczająca linia obrony. W moim powiecie dalej Policja rozgania spacerowiczów i pilnuje kwarantanny. Rowerzysta samemu może sobie jeździć.

Wysłane z mojego HTC U Ultra przy użyciu Tapatalka

#683 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 03 kwiecień 2020 - 18:08

No i bardzo dobrze i bardzo zdrowo. Nikt tutaj nie ma zamiaru łamać sensownych przepisów ;).

Tylko popraw to "puki" na "póki" błagam :P

#684 stomek

stomek
  • Użytkownik
  • 506 postów

Napisano 03 kwiecień 2020 - 18:14

Najlepiej kupić flaszkę i pić cały czas. Nie zabije cie wirus to zabije alkohol ale przynajmniej nikogo nie zarazisz. Miałem jechać jutro do lasu a tu się okazuje, że las zamknęli ale myśliwym wolno po lesie chodzić. Nikt mnie nie powstrzyma przed jutrzejszym wyjazdem. Może nie będą strzelać do kolarzy chociaż nie jestem pewien. Tylko może lepiej śladu gpsa nie zostawiać bo nie wiadomo czy nie będą siedzieć na Strawach i innych i karać roznosicieli wirusa. Więcej ludzi zginie  z przyczyn około wirusowych niż od samego wirusa

#685 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 03 kwiecień 2020 - 18:27

Strzelać z powrotem :)

#686 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 03 kwiecień 2020 - 18:32

Po prostu trzeba się pogodzić z tym ze jest jak jest, stosować do wskazań, a nie zachowywać się jak nałogowcy których odcięto od nałogu. Jakieś przechwałki typu kogo policjant spisał, kogo nie spisał , kogo pogonił, kogo nie pogonił, kto ma kolegę prawnika ,kto  wujka generała, sąsiada policjanta itd. Dziecinada. To może imponować w zawodach o puchar cioci kloci ale nie teraz 

• robo, big75 i ZombieLand lubią to

#687 patrykw

patrykw
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • Skądpodlubelska wieś na roztoczu

Napisano 03 kwiecień 2020 - 18:50

Ale ja jestem nałogowcem, którego ktoś próbuje odciąć od nałogu. I zdecydowana większość znanych mi kolarzy też się przyznaje do tego, że to jest nałóg :)

• stomek lubi to

#688 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 03 kwiecień 2020 - 19:06

Po prostu trzeba się pogodzić z tym ze jest jak jest, stosować do wskazań, a nie zachowywać się jak nałogowcy których odcięto od nałogu. Jakieś przechwałki typu kogo policjant spisał, kogo nie spisał , kogo pogonił, kogo nie pogonił, kto ma kolegę prawnika ,kto wujka generała, sąsiada policjanta itd. Dziecinada. To może imponować w zawodach o puchar cioci kloci ale nie teraz

To jest Twoje zdanie. Ja pytam przed jazdą znajomych bo nie chce mieć problemów. Nie chce łamać prawa. Jak będzie zakaz to będę się stosował a nie ganiał po nocy bez lampek i śmiał się, że mam wszystko w dupie. Rower jest moim lekiem i tak. Potrzebuje go jak narkoman.

Wysłane z mojego HTC U Ultra przy użyciu Tapatalka
  • EmPe lubi to

#689 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1030 postów

Napisano 03 kwiecień 2020 - 19:42

To jest Twoje zdanie. Rower jest moim lekiem i tak.

Dokładnie, niektórzy nie rozumieją że rower to oprócz pasji, też dbanie o zdrowie nie tylko psychiczne ale i fizyczne. Ja jak już wcześniej pisałem, mam chore biodro i lekarz wręcz mi zaleca rower bo to usprawnia mój staw, a co za tym idzie oddala mnie od operacji. Chodzi o ruch w odciążeniu, mógłbym jeszcze chodzić na basen ale w obecnej sytuacji to tym bardziej nie możliwe. Na razie specjalnie nie płaczę, bo kręcę na chomiku ale wiem że nie każdy ma taką możliwość i co wtedy mają zrobić takie osoby???
  • Senninho lubi to

#690 gnom

gnom
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 04 kwiecień 2020 - 08:46

Dokładnie, niektórzy nie rozumieją że rower to oprócz pasji, też dbanie o zdrowie nie tylko psychiczne ale i fizyczne. Ja jak już wcześniej pisałem, mam chore biodro i lekarz wręcz mi zaleca rower bo to usprawnia mój staw, a co za tym idzie oddala mnie od operacji. Chodzi o ruch w odciążeniu, mógłbym jeszcze chodzić na basen ale w obecnej sytuacji to tym bardziej nie możliwe. Na razie specjalnie nie płaczę, bo kręcę na chomiku ale wiem że nie każdy ma taką możliwość i co wtedy mają zrobić takie osoby???

W pełni się z tobą zgadzam. Osobiście jestem pod kontrola kardiologiczną i rower pozwala mi normalnie funkcjonować. Do tego w trakcie snu mam tętno poniżej 30, a dzień spoczynkowe na poziomie 40. Jak się nie ruszam przez kilka dni, zwyczajnie dostaje zawrotów głowy. Co jak mi się to stanie w samochodzie??? Jak normalnie jeżdżę, objawów nie ma żadnych. Przy mojej chorobie i tym tętnie leczenie farmakologiczne zwyczajnie odpada. Wiec lekarz również zaleca mi uprawianie sportu. Basen u mnie jest zamknięty.... Jak wszystko zresztą...

• EmPe lubi to

#691 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 04 kwiecień 2020 - 09:22

Mam znajomego, który jeździ od 35 lat w tym kilka lat ścigania oraz sporo mocnych treningowo sezonów. Pewnej zimy zrobił sobie miesiąc przerwy od wszelkich aktywności. Akurat pod koniec tego okresu wypadały badania okresowe w pracy. Na EKG wyszły jakieś dziwne rzeczy. Nerwówka, szybkie szukanie kardiologa, ponowne EKG i to samo.
Po wywiadzie kazał mu wrócić do tego, co robił. Do kontroli za trzy miesiące, później za pół roku i teraz raz w roku.
Prosta sprawa - musi jeździć albo przejść na leki. Wiadomo co jest rozsądniejszym rozwiązaniem póki jazda sprawia przyjemność. Na łykanie garści tabletek jeszcze przyjdzie czas.
Takich ludzi zapewne jest mnóstwo.

#692 patrykw

patrykw
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • Skądpodlubelska wieś na roztoczu

Napisano 04 kwiecień 2020 - 09:52

Na wszelki wypadek usuwam to co  napisałem w poście, kto wie, czy wielki brat nie czuwa ;)

• 4gotten, cauchy i artho lubią to

#693 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 04 kwiecień 2020 - 10:19

Może myśliwi mają wstęp do lasu po to, aby strzelać do rowerzystów łamiących obostrzenia :-) ? ( oczywiście żartuję sobie, choć nie bardzo rozumiem na jakiej zasadzie oni mogą LEGALNIE wchodzić do lasu ).

Słoneczko ładnie świeci, choć za ciepło nie jest. Chyba zrobię na szosie jakiś wypadzik ...

Wysłane z X-ej generacji Note'sa ... z plusem

#694 ZombieLand

ZombieLand
  • Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 04 kwiecień 2020 - 11:13

Mam znajomego, który jeździ od 35 lat w tym kilka lat ścigania oraz sporo mocnych treningowo sezonów. Pewnej zimy zrobił sobie miesiąc przerwy od wszelkich aktywności. Akurat pod koniec tego okresu wypadały badania okresowe w pracy. Na EKG wyszły jakieś dziwne rzeczy. Nerwówka, szybkie szukanie kardiologa, ponowne EKG i to samo.
Po wywiadzie kazał mu wrócić do tego, co robił. Do kontroli za trzy miesiące, później za pół roku i teraz raz w roku.
Prosta sprawa - musi jeździć albo przejść na leki. Wiadomo co jest rozsądniejszym rozwiązaniem póki jazda sprawia przyjemność. Na łykanie garści tabletek jeszcze przyjdzie czas.

Ja mam dokładnie to samo. Aktywność w naturalny sposób reguluje pracę Serca. Oczywiście nie zawsze. U mnie tak jest. Ćwiczę - wszystko gra. Nie ćwiczę - tabletki na wyrównanie rytmu.

#695 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1030 postów

Napisano 04 kwiecień 2020 - 13:04

W pełni się z tobą zgadzam. Osobiście jestem pod kontrola kardiologiczną i rower pozwala mi normalnie funkcjonować.

.Po wywiadzie kazał mu wrócić do tego, co robił. Do kontroli za trzy miesiące, później za pół roku i teraz raz w roku.

Ja mam dokładnie to samo. Aktywność w naturalny sposób reguluje pracę Serca. Oczywiście nie zawsze. U mnie tak jest. Ćwiczę - wszystko gra. Nie ćwiczę - tabletki na wyrównanie rytmu.

Jak widać tylko tu na forum jest sporo osób z podobnym problemem, szkoda tylko, że rządzący tego nie rozumieją, bo problem istnieje i wbrew pozorom nie jest wcale taki mały. Ja np. nadal nie rozumiem w jaki sposób jadąc solo mogę zarazić siebie albo kogoś??

#696 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8636 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 kwiecień 2020 - 13:18

O ile zgadzam się co do wpływu sportu na zdrowie, nie jestem pewny, czy nie mylicie pojęć i osób.

Rozporządzenie mówi jasno, że można jeździć solo. Natomiast to, że konkretnemu policjantowi się to nie podoba, nie jest - niezależnie od poglądów politycznych - winą władzy centralnej.

• Senninho i Yar_Tur lubią to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#697 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1030 postów

Napisano 04 kwiecień 2020 - 13:41

Rozporządzenie mówi jasno, że można jeździć solo. Natomiast to, że konkretnemu policjantowi się to nie podoba, nie jest - niezależnie od poglądów politycznych - winą władzy centralnej.

A czyją?? Przecież to władza wydaje te rozporządzenia. Potrafią konsultantom wojewódzkim zakazać mówić o problemach w służbie zdrowia, to niech tak samo nakażą Policji odpowiednio interpretować przepisy. I żeby nie było, że jadę tutaj po jednych, a drudzy są święci. Nie. Polityka w Polsce to jedno wielkie szambo niezależnie jakiej opcji.

#698 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 04 kwiecień 2020 - 14:00

Przed chwilą wróciłem do domu. Zrobiłem na szosie 60 km po okolicy i żadnego radiowozu nie widziałem. Myśliwi do też nie strzelali . Zupełnie inaczej się człowiek czuje po takiej przejażdżce.

Wysłane z X-ej generacji Note'sa ... z plusem
  • Marcin321, EmPe i ZombieLand lubią to

#699 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 04 kwiecień 2020 - 16:09

Rozporządzenie mówi jasno, że można jeździć solo. 

Gdzie, w którym miejscu, nie mogę znaleźć

#700 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2940 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 kwiecień 2020 - 16:42

Przed chwilą wróciłem do domu. Zrobiłem na szosie 60 km po okolicy i żadnego radiowozu nie widziałem. Myśliwi do też nie strzelali . Zupełnie inaczej się człowiek czuje po takiej przejażdżce.

może i ja jutro szybką rundkę na zrobię..

dziś darowałem sobie, chciałem zobaczyć jak się sytuacja będzie przedstawiać

ale już słyszałem że koleżanka koleżanki (hehe) jechała dziś ścieżką nad wisłą w wawie sama i jedna policja machnęła ręką, a druga kazała raz dwa zawijać się do domu

tak że co człek to obyczaj

Dodaj odpowiedź