Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 odpowiedzi w tym temacie

#721 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 05 kwiecień 2020 - 16:34

Wczoraj przeczytałem cały wątek od początku do końca, bo o ile dotychczas jeździłem w miarę regularnie na rowerze, to po ostatnich obostrzeniach miałem co do tego sporo obaw. Należę niestety do tej grupy, która odczuwa pewne problemy związane z pracą serca przy zaprzestaniu regularnych treningów a że trenażera nienawidzę i właśnie na dniach swój sprzedałem gdyż stał nieużywany całą zimę, postanowiłem wybrać się na 50 km przejażdżkę na północny-wschód od Warszawy. Nie zdecydowałem się na szosę, bo prawdopodobieństwa spotkania patrolu i zatrzymania jest dużo większe na drodze publicznej niż szutrowej, wziąłem gravela, omijałem lasy i bulwary, jeżdząc bocznym, mało uczęszczanymi drogami, wystarczyło mi to jednak aby przekonać że nie tylko ja wpadłem na taki pomysł. Większość napotkanych rowerzystów to bynajmniej  nie kolarze ale mniejsze lub większe grupy rodzinne na rowerowych wycieczkach, oprócz tego wędkarze, chodzący z kijkami, nie wspominając o zwykłych spacerowiczach z hulajnogami i wózkami dziecięcymi.

Oczywiście, samo wyjście z domu i jazdę można potraktować jako zagrożenie, ale obserwując otoczenie nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób jadąc na rowerze ścieżką rowerową stwarzam zagrożenie większe niż pozostali z wymienionych wcześniej grup.

Po drodze widziałem tylko jeden, jadący w przeciwnym kierunku patrol policji, który nie zwrócił na mnie szczególnej uwagi.

Liczę się z ewentualnym zatrzymaniem przez nadgorliwego żandarma, w takiej sytuacji nie przyjmę jednak mandatu, wyraźnego zakazu jazdy na rowerze nie ma, są jedynie werbalne zalecenia ministra nikogo do niczego prawnie nie zobowiązujące.

Szczerze to nie wierzę również w to, że 40 milionowy naród można samymi rozporządzeniami zatrzymać w domach przy temperaturach 20+, nawet Ci którzy dzisiaj pocą się jeszcze w domu siedząc na trenażerach i Zwifcie długo tego nie wytrzymają. Czym innym jest prawny zakaz gdy wiadomo dlaczego i jak długo obowiązuje, a czym innym obecna, bezustanna sytuacja totalnego chaosu który nie wiadomo kiedy się skończy,

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#722 Grzesiek Fiedor

Grzesiek Fiedor
  • Użytkownik
  • 108 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 kwiecień 2020 - 16:53

Dużo niestety zależy od funkconariuszy z którym mamy doczynienia, bo przepisy, jak to u nas, są nie do końca jednoznaczne. Wczoraj na moscie siekierkowski w Warszawie stał patrol złożony z policjanta i dwóch żandarmów. Wojskowi po pouczeniu chcieli mnie nawet puścić dalej. Ale włączył sie policjant. Mówił że to dozwolone uprawianie sportu to w promieniu 200m od domu (chyba wymysł, ponieważ nigdzie na poradniku rzadowym tego nie ma). Na pytanie, czy może wskazać konkretny przepis nie potrafił wskazać. Po czym kazał zawrócić. Nawet nie wracać do domu, tylko zawrócić. Pojechałem w okolice Otwocka i Karczewa. Spotkałem dwa radiowozy i patrol pieszy. Zero zainteresowania. Także niestety widać, że funkcjonaruisz może więcej (jak chce).

#723 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 05 kwiecień 2020 - 16:56

Dubel

#724 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 05 kwiecień 2020 - 16:56

Informacyjnie: 80 km, napotkane 2 patrole, ZERO reakcji.

Czego i Wam życzę  ;)

• artho, vpablov i lukaszzsch lubią to

#725 Coroner666

Coroner666
  • Użytkownik
  • 51 postów
  • Skądz daleka

Napisano 05 kwiecień 2020 - 17:10

Również dziś nie wytrzymałem i pokręciłem jedynie 60 km, nie jak mam to w zwyczaju ponad stówę, więc było to bardziej dla mnie "przewietrzenie" się służące jako środek higieny i zdrowia psychicznego. Tak tłumaczyłbym patrolowi policji, wiedząc jednak że gdybym trafił na nadgorliwych służbistów to taki tłumaczenie na nic by się zdało i mandat by był. Oby tylko taki 500 minus, a nie 5000 wzwyż. Nie spotkałem na szczęście żadnego patrolu, ale też jeździłem bardziej po typowych wioskach i zadupiach.

Chciałbym napisać że po jeździe czuję się dużo lepiej, ale taka jazda w niepewności to jednak nic miłego. Nie polecam i sam będę się rozglądał za jakimś trenażerem.

• big75 lubi to

#726 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 05 kwiecień 2020 - 17:22

Oby tylko taki 500 minus, a nie 5000 wzwyż.

Spokojnie, te 5000zł wzwyż o ile dobrze rozumiem są zarezerwowane dla osób łamiących nałożoną na nich kwarantannę.

#727 mart66

mart66
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 05 kwiecień 2020 - 17:39

Dziś 90 km okolice Ostrowa Wlkp/Kalisza, 3 patrole, nikt nawet na mnie nie zwrócił uwagi, mijałem znajomych z ustawek niedzielnych, oczywiście tylko „cześć” i dalej solo, wcześniej przed zamknięciem lasów planowałem mtb dla bezpieczeństwa, ale co zrobić, w sumie na drogach pusto.

#728 Coroner666

Coroner666
  • Użytkownik
  • 51 postów
  • Skądz daleka

Napisano 05 kwiecień 2020 - 17:39

Teoretycznie tak i do tego osoby które jeżdżą po parkach etc., ale pewności do końca nie ma. Trzeba monitorować sytuację.

#729 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 05 kwiecień 2020 - 17:57

Po prostu trzeba się pogodzić z tym ze jest jak jest, stosować do wskazań, a nie zachowywać się jak nałogowcy których odcięto od nałogu. Jakieś przechwałki typu kogo policjant spisał, kogo nie spisał , kogo pogonił, kogo nie pogonił, kto ma kolegę prawnika ,kto  wujka generała, sąsiada policjanta itd. Dziecinada. To może imponować w zawodach o puchar cioci kloci ale nie teraz 

ale to nawet na kilka miesiecy w przod sie nie zanosi zeby to sie skonczylo.Kazdy w koncu bedzie mial dosc i wyjdzie,zwlaszcza jak taki samotny kolarz wie doskonale ze ani sam sie ni zarazi podczas jazdy ani tez nikogo innego

• astronom, piotrkol i przegibek lubią to

#730 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 05 kwiecień 2020 - 18:38

Ja przewiduję, że na majówkę ludzie wylezą z norek jeszcze mocniej niż dziś. Narazie to początki, pierwsze 2 tygodnie, po miesiącu wszyscy będą mieli tego dość tak jak dziś w Londynie (pokazywali w tv), gdzie nad Sekwaną biwakowało kilkaset osób i kilku policjantów nie będących w stanie nad tym pospolitym ruszeniem zapanować. U nas będzie tak samo, parki i plaże przypilnują, sił wystarczy, ale nikt nie przepędzi tłumów z lasu czy dróg gminnych, nie ma szans, trzeba by kordony postawić i karać wszystkich jak leci, a to doprowadzi dopiero do prawdziwego buntu na pokładzie.

Ile to potrwa? HGW, na moje przynajmniej do wakacji z powtorką na przyszłą jesień i zimę. I tak aż do wynalezienia szczepionki.

PS. Jezdziłem i kulka osób napotkałem, spacerowicze, rodziny z dziećmi, rowerzyści. Na Stravie też życie trwa w najlepsze, a napotkane patrole albo nie reagowały wcale, albo jak jeden pokiwał palcem.

#731 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 05 kwiecień 2020 - 20:07

#GOFIT19

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#732 maad11

maad11
  • Użytkownik
  • 234 postów
  • SkądLublin

Napisano 05 kwiecień 2020 - 21:14

...tak jak dziś w Londynie (pokazywali w tv), gdzie nad Sekwaną biwakowało kilkaset osób... 

Wiedziałem, że TV kłamie. Ale, że aż tak???  :o

Pozdrawiam

• berski, beskidbike i ZombieLand lubią to

#733 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 05 kwiecień 2020 - 21:25

Sekwana już jest nawet w Londynie?

• ZombieLand lubi to

#734 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 05 kwiecień 2020 - 22:08

Sekwana już jest nawet w Londynie?

Pomyliło mu się z Tamizą. Nic wielkiego.

Wielu Anglików i tego nie wie ;)

• EmPe i ZombieLand lubią to

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#735 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2940 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 kwiecień 2020 - 22:22

mi się jeszcze pierniczy z Loarą :P nigdy nie  pamiętam która jest gdzie  :lol:

• ZombieLand lubi to

#736 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 06 kwiecień 2020 - 07:22

Ja wczoraj jedynie rolki w domu i 40 km na Zwifcie =)

Ale w tym tygodniu - z racji pogody i obserwacji znajomych w okolicy - pójdę w teren na godzinkę.

#737 Ciachoorsky

Ciachoorsky
  • Użytkownik
  • 294 postów
  • SkądOpole

Napisano 06 kwiecień 2020 - 10:35

Ale w tym tygodniu - z racji pogody i obserwacji znajomych w okolicy - pójdę w teren na godzinkę.

Czyli jak to jest z tym prawem a raczej bezprawiem że nawet hasztag prawnik czeka, czy znajomym na Stravie nie powlepiają mandatów i dopiero potem decyduje się na zewnętrzne wyjście na rower? :) 

#738 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 06 kwiecień 2020 - 11:01

Czyli jak to jest z tym prawem a raczej bezprawiem że nawet hasztag prawnik czeka, czy znajomym na Stravie nie powlepiają mandatów i dopiero potem decyduje się na zewnętrzne wyjście na rower? :)

No widzisz, takie właśnie mamy prawo, co osoba to inna interpretacja. To "prawo" jest oparte na wykorzystaniu słabości ludzkiej i strachu. Ale i tak będzie im rosło.... :(

#739 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 06 kwiecień 2020 - 11:10

Nowy wpis na stronie rządu.

Czy złamaniem obostrzeń jest samodzielne uprawianie sportu na zewnątrz, w tym rekreacyjna jazda na rowerze?

Przepisy pozwalają wychodzić z domu m.in. w celu realizacji niezbędnych codziennych potrzeb. Do takiej kategorii można zaliczyć np. jednorazowe wyjście w celach sportowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od innych oraz o tym, że powinniśmy uprawiać sport w grupie maksymalnie dwuosobowej (nie dotyczy to jednak rodzin).
  • 4gotten i cauchy lubią to

#740 Ciachoorsky

Ciachoorsky
  • Użytkownik
  • 294 postów
  • SkądOpole

Napisano 06 kwiecień 2020 - 11:11

No widzisz, takie właśnie mamy prawo, co osoba to inna interpretacja. To "prawo" jest oparte na wykorzystaniu słabości ludzkiej i strachu. Ale i tak będzie im rosło.... :(

Chodziło mi raczej o to, że kolega wyżej (prawnik) wcześniej wypowiadał się, że jak najbardziej jeździć można bo rozporządzenie wydane jest niezgodne z prawem i żeby w razie kontaktu z policją od decyzji karnej się odwoływać. A tymczasem sam nie jeździ tylko siedzi w domu ;)

P.S. ja jeżdżę

• impa i EmPe lubią to

Dodaj odpowiedź