Jump to content

Photo

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 replies to this topic

#781 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 06 April 2020 - 20:10

Jacek Wilk:

MANDATY NA NIELEGALU

Zgodnie z przewidywaniami, pod pretekstem stanu nadzwyczajnego, którego rząd CELOWO nie wprowadził oficjalne, ale narzucił nam de faco (m.in. po to, aby nie odpowiadać materialnie za wyrządzone przez siebie szkody), mamy rozkwit państwa policyjnego, przejawiający się m.in. w wysypie mandatów za złamanie zakazów i nakazów "antywirusowych" - typu zakaz przemieszczania się, czy nawet przechodzenia przez park.

Policja dostała wytyczne, by ww. zbrodnie karać oczywiście z art. 54 Kodeksu wykroczeń.

Macie prawo do nieprzyjmowania takich mandatów!

Każdy, kto nie chce płacić mandatów bez podstawy prawnej, niech pamięta, że mandatu można nie przyjąć, a potem można dochodzić swoich praw w sądzie. Są obecnie naprawdę bardzo silne podstawy po temu, żeby skutecznie bronić się w sądzie!

Art. 54 Kodeksu wykroczeń mówi:

"Kto wykracza przeciwko wydanym z upoważnienia ustawy przepisom porządkowym o zachowaniu się w miejscach publicznych,
podlega karze grzywny do 500 złotych albo karze nagany."

Takimi przepisami porządkowymi (jak opisane wyżej w art. 54 Kw) mogą być oczywiście POTENCJALNIE antyepidemiologiczne zakazy i nakazy. Ale żeby mogły stanowić wykroczenie - a tylko za wykroczenie możemy dostać od ręki mandat - to owa wspomniana w ww. przepisie USTAWA MUSI ZAWIERAĆ JASNY I WYRAŹNY PRZEPIS STWIERDZAJĄCY JASNO, ŻE ZŁAMANIE ZAKAZÓW I NAKAZÓW JEST KARALNE !!

A tymczasem w odnośnej ustawie - tu: w ustawie o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi z 5.12.2008 r. - NIE MA TAKIEGO PRZEPISU !!

Stan prawny wyglada więc teraz tak:

- Jest ustawa o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych, a w niej upoważnienie do wydawania nakazów i zakazów w czasie epidemii - rozporządzeniem Rady Ministrów

- Rada Ministrów wydała 31.03 2020 rozporządzenie precyzujące nakazy i zakazy

- Policja twierdzi, że to są nakazy i zakazy porządkowe podlegające karze (mandat za ich złamanie) na podstawie art. 54 Kw.

Tylko że w ustawie o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych NIGDZIE NIE JEST NAPISANE: "Kto nie wykonuje nakazów lub wykonuje czynność zakazaną, określoną na podstawie rozporządzenia RM, jest karany grzywną (itp)." Tylko wówczas bowiem - patrząc, co jest zakazem lub nakazem w rozporządzeniu RM - moglibyśmy wiedzieć, czy nasz czyn spełnia opis (znamiona) takiego wykroczenia, czy nie.

ALE - RAZ JESZCZE- W USTAWIE BRAK JEST TAKIEGO PRZEPISU !!

A więc nie dajmy sobie wmówić, że popełniliśmy wykroczenie, bo abstrahując od kwestii niekonstytucyjności obecnych przepisów epidemiologicznych I niekonstytucyjności braku oficjalnego wprowadzenia stanu nadzwyczajnego - a rażąca sprzeczność z Konstytucją aktualnego "nieoficjalnego" stanu nadzwyczajnego jest oczywista i bezdyskusyjna - karanie na podstawie art. 54 Kw za opisane zachowania jest po prostu bezczelnym nadużyciem rządu!
  • X-RAY and ZombieLand like this

#782 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 posts
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Posted 06 April 2020 - 20:41

MANDATY NA NIELEGALU

AMEN

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#783 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 06 April 2020 - 21:09

Wyrwało mnie z butów, tekst roku, zaraz to na fb wrzucam :P

Arni-miszcz 

A to widziałeś? :D

nawet pisanie skarg do Sztrasburga nikomu nie pomoże.

Gdzie to jest ten Sztrasburg? Bo mi się kojarzy ze Strasburgerem z Familiady :D

#784 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 06 April 2020 - 21:13

Niemniej dzisiaj ziomek z Bielsko-Białej dostał pouczenie za jazdę i już odpuszcza. 

Możesz wrzucić linka?

#785 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 06 April 2020 - 21:21

Mój ziomek, więc nie ma żadnego linka ;)

#786 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 posts

Posted 06 April 2020 - 21:29

No ba, że Gar-min, a Gar-dło to co, przeraźliwe? ;-)

Nie tyle przeraźliwie co gardło nie jest na wyposażeniu roweru (obowiązek posiadania szeroko rozumianego dzwonka jest w paragrafie o wyposażeniu).

#787 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 06 April 2020 - 21:30

Szkoda, bo jestem z Bielska i chciałem zobaczyć, co to za akcja. Gdzie, jak i za co ;)

#788 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1,429 posts

Posted 06 April 2020 - 21:42

A do pracy mogę sunąć bez stresu? Coś mi za to mogą zrobić? 

Bo... mam do roboty 20 km, więc jeśli trasę wyznaczę bokiem głównej drogi, to w razie zatrzymania mogę jechać z lub do roboty. Takie tłumaczenie wystarczy?

#789 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 06 April 2020 - 22:29

To chyba oczywiste, że możesz

#790 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,626 posts
  • SkądSulęcin

Posted 07 April 2020 - 07:20

[...]karanie na podstawie art. 54 Kw za opisane zachowania jest po prostu bezczelnym nadużyciem rządu!

https://www.dogmatyk...zenia-covid-19/

art. 54 k.w.: Przepis ten sankcjonuje nasze niewłaściwe zachowania w miejscach publicznych. Zakłada więc możliwość znalezienia się danej osoby w miejscu publicznym. I dopiero wówczas w danym miejscu publicznym musimy zachować się nieodpowiednio, sprzecznie z przepisami porządkowymi, i za to jesteśmy karani.

Jednak co innego zachować się niewłaściwie w miejscu publicznym, a co innego naruszyć zakaz w ogóle znalezienia się w miejscu publicznym!

Nowe rozporządzenie w sprawie koronawirusa dotyczy tej drugiej sytuacji: ustanawia zakaz znalezienia się w miejscu publicznym. Do takiej sytuacji nie stosuje się art. 54 k.w., ponieważ mówi on o zachowaniu się w miejscu publicznym, a nie o zachowaniu się polegającym na przemieszczeniu się z miejsca prywatnego do miejsca publicznego – nie o złamaniu zakazu dostępu do miejsca publicznego.

Jeśli zatem zakazy lub nakazy wynikają z innych aktów normatywnych np. zarządzeń ministrów, uchwał Rady Ministrów
i sprawca narusza te zakazy i nakazy to nie podlega sankcji z art. 54 k.w.

A tak na marginesie mamy próbkę państwa policyjnego wprowadzanego tylnymi drzwiami przez nieudolnych politykierów, gdzie niedouczona policja myśli (o ile myśli), że może wszystko, bo im władza tak każe (zwierzchnicy, a tym politycy), a sądy nie działają, a gdyby nawet działały, to i tak żaden sędzia nie podskoczy bo mu na pysk założą kaganiec dyscyplinujący. 

Odrębne kwestie to:
  • ocena legalności wprowadzania tak daleko idących ograniczeń w drodze rozporządzenia,
  • dochowanie granic delegacji ustawowej do wydania kolejnych zakazów,
  • represja za pomocą administracyjnych kar pieniężnych, a nie prawa karnego sensu stricto (pisali o tym karniści z Krakowa),
  • zaniechanie wprowadzenia stanu klęski żywiołowej, czyli stanu nadzwyczajnego, podczas gdy faktycznie wprowadza się ograniczenia praw obywatela w stopniu odpowiadającym typowemu stanowi nadzwyczajnemu.
Chcemy się stosować do zakazów, które zwiększają nasze bezpieczeństwo! Zdrowie jest najważniejsze.

Jednak wszystko wskazuje na to, że państwo walczy z epidemią naruszając podstawowe standardy państwa demokratycznego. Zgodnie z polską Konstytucją, takie obostrzenia są możliwe tylko w stanie nadzwyczajnym; zaniechanie jego wprowadzenia w Polsce – mimo wszystkich przesłanek do jego wprowadzenia – jest zamachem władzy politycznej na bezpieczeństwo obywateli!

Jak widać nie tylko ja mam takie wrażenie, że politykierzy pisowscy wprowadzają bezprawne trzymanie za mordę każdego. Ciekawe do czego to w efekcie doprowadzi. Mam nadzieję, że tego jednak się nie dowiem.
ps. Polecam zapoznać się z innymi wpisami tego samego autora:

tego samego autora i tam czytamy:

16. A jak z tym rowerem, bieganiem i spacerami? Nie można spacerować po pustkowiu?
To pytanie wywołuje spore kontrowersje. Sądzę, że MOŻNA.

Można wyjść samemu pojeździć rowerem, pobiegać i pospacerować, z dala od innych ludzi. Wynika to z kilku powodów.

Po pierwsze, jest to niezbędna potrzeba życia codziennego. Trening na świeżym powietrzu jest dla wielu osób sposobem utrzymania dobrej kondycji, formą terapii, sposobem na polepszenie zdrowia. Zakaz tego typu aktywności godziłby w zasadę proporcjonalności zakazów wprowadzanych jedynie rozporządzeniem.

Po drugie, od początku wprowadzenia restrykcji nie zmieniała się klauzula mówiąca o przemieszczaniu się między innymi w celu “zaspokajania niezbędnych potrzeb związanych z bieżącymi sprawami życia codziennego”. Na stronach rządowych (dostęp 2.04.2020), odnosząc się do tego przepisu, wyjaśniano:

Screen z oficjalnymi interpretacjami
Bieganie-1170x302.png
Obywatele zapoznali się – lub mogli się zapoznać – ze wskazówkami podanymi oficjalnie na stronie internetowej rządu. Z perspektywy percepcji zakazu mamy więc jednoznaczną informację, że jednorazowe wyjście po to, by pobiegać (analogicznie – jeździć rowerem) jest dozwolone. Warto się trzymać tej konsekwentnej interpretacji.

Po trzecie, w rozporządzeniu nie ma żadnego ogólnego zakazu aktywności fizycznej na świeżym powietrzu, byleby respektować inne zakazy, a więc 2 metry dystansu od innych osób, bez gromadzenia się na przykład na meczu, uprawianie sportu poza miejscami zakazanymi typu: park.

Suma summarum uważam, że te jednoosobowe aktywności są dozwolone.

• X-RAY, 4gotten, lukaszzsch and 1 other like this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#791 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Posted 07 April 2020 - 10:10

Nasz ustawodawca jest zbyt ograniczony, by napisać.

a) ustanawia się zakaz uprawiania aktywności fizycznej w miejscach publicznych, za wyjątkiem dojazdu do miejsca pracy

A wcześniej dać definicję legalną miejsca publicznego na potrzeby ustawy i amen. 

• ZombieLand likes this

#792 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,911 posts

Posted 07 April 2020 - 10:24

A co wtedy z robieniem zakupów? A co z dojazdem do starszej rodziny, którą się opiekujesz? Chyba nie komunikacją publiczną... lol :lol:

#793 ZombieLand

ZombieLand
  • Użytkownik
  • 36 posts

Posted 07 April 2020 - 10:42

Przejażdżka 30 km. Jeden napotkany radiowóz a w nim policjant ostentacyjnie kręcący z dezaprobatą głową. Jakby chciał powiedzieć "naprawdę, bardzo, bardzo nieładnie " 🤪Ale rezygnuję z jeżdżenia. Nie spotkałem ani jednego rowerzysty i łyso mi z tym.

#794 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 07 April 2020 - 10:50

Ja zrezygnowałem z dwóch powodów:
- mam trenażer, skoro już go mam to mogę z niego korzystać
- nie mam absolutnie chęci brania udziału w sprawach sądowych, nie zawsze ten co ma rację wygrywa. W naszym kraju wolę ograniczać kontakt z wszystkim co państwowe.
  • Arni likes this

#795 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 posts

Posted 07 April 2020 - 11:11

Ja obstawiam, że niedługo będzie obowiązek noszenia maseczek w miejscach publicznych.

Jakoś nie za bardzo sobie wyobrażam jakąś poważniejszą jazdę przy > 23 st. C w maseczce.

No i do 11-tego pewnie wprowadzą nowe przepisy. I tu mogą być już wyraźne zakazy.

#796 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 353 posts

Posted 07 April 2020 - 11:37

Szkoda, bo jestem z Bielska i chciałem zobaczyć, co to za akcja. Gdzie, jak i za co ;)

Chłopak wspomiany przez Bzyka to takze moj znajomy, wiec potwierdzam co napisał.

• Bzyk likes this

#797 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,940 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 April 2020 - 11:37

Nie ma co gdybac okaze sie niebawem. Po wczorajszej rundce 20km po godz. 18tej luz blues. Kolarze wracaja, ci na kozach tez. W lesie bardzo malo ludzi, a wszystko tak pieknie teraz pachnie.

#798 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Posted 07 April 2020 - 11:39

Ja obstawiam, że niedługo będzie obowiązek noszenia maseczek w miejscach publicznych.

Jakoś nie za bardzo sobie wyobrażam jakąś poważniejszą jazdę przy > 23 st. C w maseczce.

No i do 11-tego pewnie wprowadzą nowe przepisy. I tu mogą być już wyraźne zakazy.

Oczywiście że będą, to będzie kolejne obostrzenie wprowadzone przez rząd. Muszą to wprowadzić, bo służba zdrowia nie jest wydolna i nie jest przygotowana na gwałtowny wzrost zakażeń.

Dlatego też u nas od razu wprowadzili te ograniczenia a nie stopniowo jak w innych krajach. 

#799 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1,384 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 07 April 2020 - 12:04

Ciekaw jestem czy ministerstwa poszczególne kontaktują się ze sobą. Przykład. Post z wczoraj na FB. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej zaleca aktywność fizyczną a w domu zamyka tylko tych z kwarantanną
I weź bądź mądry w czasach gdzie mądrzy głupieją to czego po głupich oczekiwać? c9291d061ba1abebaeb8b3ec5288dde2.jpg

Wysłane z mojego HTC U Ultra przy użyciu Tapatalka

#800 shirrer

shirrer
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • Skądśląsk

Posted 07 April 2020 - 12:42

Patrzę i nie wierzę, 40 stron płaczu, bo zabrali dzieciom zabawki na miesiąc może dwa. :huh:

Jeśli kiedyś będziecie wspominać ten czas, zobaczycie jak te posty były śmieszne, lub żenujące :D .

• marb, Arni and Yar_Tur like this

Reply to this topic