Jump to content

Photo

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 replies to this topic

#821 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 posts

Posted 07 April 2020 - 15:33

Powszechnie widać o co chodzi z tą zarazą.

Pomijając wszystko, cytowany post to najlepszy przykład na nasze (Polaków) podejście do przepisów, Szukanie dziury w całym, furtek i bezczelnie łganie..

Piękna obywatelska postawa  :D , 

Dlaczego zakładasz, że ktoś łga?

Gdzie widzisz zachętę do postępowania niezgodnie z prawem?

Pytał czy może jechać na mszę a wykładnia jest tu jednoznaczna.

• jamacheta likes this

#822 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 07 April 2020 - 15:35

Ale te rozporządzenia (słowo klucz) są nic nie warte bez wprowadzenia stanu klęski żywiołowej. Jest to napisane wprost w konstytucji, na co tu działanie TK?

Każdy niech robi jak uważa, ale karni służbiści jak widać nawet wśród użytkowników forum. Ciekawe czy tak wyposażenie rowerów zgodne z przepisami każdy posiada;)
  • 4gotten, przegibek and artho like this

#823 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,911 posts

Posted 07 April 2020 - 15:42

Pół żartem pół serio.Mam pytanie natury prawnej. Czy mogę jechać rowerem (mój jedyny środek transportu) na mszę do Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego, który znajduje się w Wiśle tj. kilkadziesiąt kilometrów od miejsca gdzie mieszkam. :rolleyes:

Tak, możesz.

Ale nie wiem po co tak kombinować. Tak samo możesz jechać na zakupy do sklepu, wcale nie najbliższego. Tak samo jak korzystać z czynnych usług. Tak samo jak jechać do pracy. Tak samo jak jechać do rodziny, którą się opiekujesz. I tak samo zgodnie z www.gov.pl możesz uprawiać jednorazowe wyjście w celach SPORTOWYCH (i to ze słowem na "s" a nie aktywności fizyczne).

Wszelkie mandaty, kary administracyjne, sądy to wymysły nadgorliwych samozwańczych autokratów. Oczywiście do powyższego nie zaliczam osób poddanych kwarantannie.

• przegibek and jamacheta like this

#824 shirrer

shirrer
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • Skądśląsk

Posted 07 April 2020 - 15:51

Dlaczego zakładasz, że ktoś łga?

Gdzie widzisz zachętę do postępowania niezgodnie z prawem?

Pytał czy może jechać na mszę a wykładnia jest tu jednoznaczna.

Zakładam, że skoro tu jest na forum, to jego średnia oscyluje w granicach 30+, więc (nie wiem z której strony przyjedzie?) nawet jak pojedzie po prostym od Pawłowic, to przyjedzie do Wisły mokry po same jajka. A to oznacza, że będzie śmierdział. Nikt o zdrowych zmysłach nie wchodzi do kościoła, albo innego miejsca kultu w gatkach kolarskich. A raczej pachnący w "przyzwoitym" ubraniu. Oczywiście może mieć plecak, albo bagażnik z ciuchami na zmianę, ale w to też nie wierzę. Wierzę tylko w to, że chce się posłużyć wiarą, czy kościołem do tego żeby pośmigać :D

• jamacheta likes this

#825 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 posts

Posted 07 April 2020 - 15:59

Ale te rozporządzenia (słowo klucz) są nic nie warte bez wprowadzenia stanu klęski żywiołowej.

Rozporządzenia są warte dużo, są bardzo, ale to bardzo wartościowe, a ich wartością jest skuteczność!

Skuteczność tutaj, to ponad 40 stron postów na temat rezygnacji, obaw i lęków przed wyściubieniem nosa z domu - i to jest wartość podstawowa i ZAMIERZONA.

Na każdym forum o bieganiu czy jeździe rowerem takie wątki ciągną się jak tasiemce - i to jest wartość podstawowa i ZAMIERZONA

W pracy ciągłe dyskusje, czy wolno to lub tamto, tego zatrzymano i wypytywano o coś, tamten dostał mandat (nie ważne za co, zapewne "za to"), że może lepiej odpuścić i siedzieć w domu - i to jest wartość podstawowa i ZAMIERZONA

Wartość prawna może być równa ZERO i jest ona absolutnie nieważna - ważny jest wpływ na ludzką psychikę - wystarczy zasiać nawet najbardziej nieuzasadnione prawem ziarenko strachu przed wyjściem z domu w celu zaczerpnięcia świeżego powietrza, a ono natychmiast wyrośnie na krwiożerczego potwora pożerającego każdego spacerowicza, biegacza czy rowerzystę zawsze i wszędzie - wtedy nawet myślenie o wyjściu zza drzwi budzi strach - i to jest wartość podstawowa i ZAMIERZONA

• 4gotten, lukaszzsch and ZombieLand like this

#826 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 07 April 2020 - 16:22

I to jest właśnie ta komuna we łbach Polaków. Kilku pokoleń potrzeba na jej całkowite wyparcie.
  • B00mer likes this

#827 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 posts

Posted 07 April 2020 - 16:22

Ale te rozporządzenia (słowo klucz) są nic nie warte bez wprowadzenia stanu klęski żywiołowej. Jest to napisane wprost w konstytucji, na co tu działanie TK?

Każdy niech robi jak uważa, ale karni służbiści jak widać nawet wśród użytkowników forum. Ciekawe czy tak wyposażenie rowerów zgodne z przepisami każdy posiada;)

A rozporządzenie to jest z kosmosu? Rozporządzenie działa na zasadzie upoważnienia zawartego w ustawie.

Sugerujesz, że każdy obywatel ma bezpośrednie prawo kwestionować wprowadzone przepisy i jest to w jakiś sposób dla kogokolwiek wiążące? Jest tryb określony w konstytucji i jeden obywatel (o ile nie jest prezydentem, marszałkiem sejmu itp.) bezpośrednio nie może ich zaskarżyć.

Może to zrobić np. przez RPO.

Ja nie wypowiadam się czy można czy nie można jeździć na rowerze.  Jestem natomiast przeciwny nawoływaniu, że przepisy są nieważne i można jeździć.

"zaspokajanie niezbędnych potrzeb związanych z bieżącymi sprawami życia codziennego" to katalog otwarty. Nie wiesz jaki sędzia będzie sądził jak nie przyjmiesz mandatu a polskie prawo nie jest precedensowe. Może trafisz na takiego, który uważa, że wszystkiemu są winni wyznawcy prawa mojżeszowego i cykliści i jeszcze matka mu umarła na koronawirusa. Już nie wspomnę o poglądach politycznych. 

I dokładnie zgadzam się z tym: "Każdy niech robi jak uważa".

A argument o konstytucyjności czy nie to w tej chwili powinien Cię obchodzić głownie jako wyborcę.

Bo skarga RPO to będzie rozstrzygnięta za parę lat (strzelam, nie wiem jaka jest kolejka ale w tym roku raczej wątpię) i znając obecny skład TK chyba każdy wie jakie będzie wynik.

• Arni likes this

#828 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 07 April 2020 - 16:42

Zakładam, że skoro tu jest na forum, to jego średnia oscyluje w granicach 30+, więc (nie wiem z której strony przyjedzie?) nawet jak pojedzie po prostym od Pawłowic, to przyjedzie do Wisły mokry po same jajka. A to oznacza, że będzie śmierdział. Nikt o zdrowych zmysłach nie wchodzi do kościoła, albo innego miejsca kultu w gatkach kolarskich. A raczej pachnący w "przyzwoitym" ubraniu. Oczywiście może mieć plecak, albo bagażnik z ciuchami na zmianę, ale w to też nie wierzę. Wierzę tylko w to, że chce się posłużyć wiarą, czy kościołem do tego żeby pośmigać :D

czyli zgodnie z twoim tokiem myślenia, policja widząc gościa jadącego 40 km/h Ferrari przez miasto, od razu powinna go zatrzymać i wlepić mandat, bo typ na pewno kieruje się w stronę autostrady żeby za%$#lać 250 km/h, bo nikt o zdrowych zmysłach nie kupuje takiego auta do jazdy po mieście :D

Nie wiesz jaki sędzia będzie sądził jak nie przyjmiesz mandatu a polskie prawo nie jest precedensowe. Może trafisz na takiego, który uważa, że wszystkiemu są winni wyznawcy prawa mojżeszowego i cykliści i jeszcze matka mu umarła na koronawirusa. Już nie wspomnę o poglądach politycznych. 

a sędzia orzekający nie powinien być przypadkiem bezstronny, szczególnie w kwestiach wiary i polityki ? :P

#829 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 posts

Posted 07 April 2020 - 16:45

I to jest właśnie ta komuna we łbach Polaków. Kilku pokoleń potrzeba na jej całkowite wyparcie.

Wskaż ustój, w którym nie ma elementów totalitaryzmu?

Trzecia rzesza to republika weimarska, w której po stanie nadzwyczajnym rządzono dekretami (taka mała analogia) mimo iż konstytucja republiki weimarskiej nie była uchylona.

Antykomunistyczne USA dla odmiany wysłało 2,5 mln. swoich obywateli do Wietnamu decyzją jednego człowieka - prezydenta USA (no tak naprawdę to trzech kolejnych prezydentów).

A największa demokracja świata lała pałami niedawno ludzi, który ośmielili się wyjść z domu.

#830 shirrer

shirrer
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • Skądśląsk

Posted 07 April 2020 - 16:57

czyli zgodnie z twoim tokiem myślenia, policja widząc gościa jadącego 40 km/h Ferrari przez miasto, od razu powinna go zatrzymać i wlepić mandat, bo typ na pewno kieruje się w stronę autostrady żeby za%$#lać 250 km/h, bo nikt o zdrowych zmysłach nie kupuje takiego auta do jazdy po mieście :D

Kierowca Ferrari pojedzie po autostradzie dokładnie tak samo, jak ty ze Salmopola jedziesz w kierunku Szczyrku po ostatniej serpentynie. Czyli 2 x tyle na ile pozwalają przepisy. Albo mnie mnie wyprowadź z błędu :D

#831 shirrer

shirrer
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • Skądśląsk

Posted 07 April 2020 - 17:02

A dość tego, idę pojeździć bo za chwilę się ściemni :D  :D  :D

• beskidbike, X-RAY, artho and 1 other like this

#832 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 07 April 2020 - 17:08

Kierowca Ferrari pojedzie po autostradzie dokładnie tak samo, jak ty ze Salmopola jedziesz w kierunku Szczyrku po ostatniej serpentynie. Czyli 2 x tyle na ile pozwalają przepisy. Albo mnie mnie wyprowadź z błędu :D

No i teraz widzisz...to jest właśnie szablonowe myślenie(albo brak myślenia) typowego polskiego psa-krawężnika z pałką: "przecież gość nie może jeździć przepisowo i powoli jak ma Ferrari, tak samo inny nie może jechać do kościoła w kasku w ciuchach kolarskich, więc...jeb mandacik!" :P

• przegibek and lukaszzsch like this

#833 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 07 April 2020 - 17:27

Wskaż ustój, w którym nie ma elementów totalitaryzmu?
Trzecia rzesza to republika weimarska, w której po stanie nadzwyczajnym rządzono dekretami (taka mała analogia) mimo iż konstytucja republiki weimarskiej nie była uchylona.
Antykomunistyczne USA dla odmiany wysłało 2,5 mln. swoich obywateli do Wietnamu decyzją jednego człowieka - prezydenta USA (no tak naprawdę to trzech kolejnych prezydentów).
A największa demokracja świata lała pałami niedawno ludzi, który ośmielili się wyjść z domu.

dokładnie. We Francji na strajkach, protestach itp leją tomfą kto się nawinie, nawet kobiety i starców. W USA spróbuj tylko wejść z policjantem w dyskusje i jeb na glebę. U nas policja obchodzi się z niektórymi jak nianie i jeszcze narzekają :P
  • EmPe likes this

#834 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 posts

Posted 07 April 2020 - 20:28

Można jeździć - https://www.facebook...45960059705862/

• ZombieLand likes this

#835 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKrosno

Posted 07 April 2020 - 21:21

Co to za debil? Przez takich buców sytuacja może się pogarszać. Chyba, że to jest jakieś stare nagranie.

#836 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 posts

Posted 07 April 2020 - 21:26

Nie mam pojęcia kto to, dostałem link, nagranie jest nowe. Dzisiaj na "swojej" pętli spotkałem chyba najwięcej rowerzystów w historii, na szosach jechali przynajmniej solo, ale były też wycieczki 2/3 osobowe na "zwykłych" rowerach.

Edit: Tu masz z innej kamery https://www.facebook...45772526391282/

#837 przegibek

przegibek
  • Użytkownik
  • 260 posts

Posted 07 April 2020 - 21:28

Patrzę i nie wierzę, 40 stron płaczu, bo zabrali dzieciom zabawki na miesiąc może dwa. :huh:

Jeśli kiedyś będziecie wspominać ten czas, zobaczycie jak te posty były śmieszne, lub żenujące :D .

Teraz zabierają zabawki, a jak zobaczą że mogą i że nikt nie protestuje to zabiorą więcej, zobaczymy jak wtedy będziesz sapał.

• B00mer, stomek, shirrer and 4 others like this

#838 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 07 April 2020 - 21:47

49bebf68c4a1ce0c6a6ed16d507963c2.jpg
  • przegibek likes this

#839 shirrer

shirrer
  • Użytkownik
  • 54 posts
  • Skądśląsk

Posted 07 April 2020 - 22:03

Teraz zabierają zabawki, a jak zobaczą że mogą i że nikt nie protestuje to zabiorą więcej, zobaczymy jak wtedy będziesz sapał.

Proszę nie zrozumieć mnie źle, bo nie chcę nikogo obrazić :) Ale mam wrażenie, że napisał to gość z niebieską szosą , w niebieskich butach i gaciach, oraz białym kasku :D

Apeluję o trochę optymizmu :)

#840 przegibek

przegibek
  • Użytkownik
  • 260 posts

Posted 07 April 2020 - 22:30

Nie rozumiem aluzji, nie mam żadnej z wymienionych rzeczy w kolorze niebieskim (biały kask się zgadza ;)

Reply to this topic