Jazda W Czasach Dżumy I Cholery
Posted 16 April 2020 - 11:57
A coś dostepnego online nadającego się chociaż do wyjechania na zadupia / zaszycia w lesie? Na razie poszedłem tylko w cienkim kominie do Żabki (a i tak wydaje mi się, że to z nosa się będzie zsuwać na rowerze) i nieszczególnie realistycznie widzę możliwość przykrycia się tym przez dłuższy czas.
Ktoś coś?
Posted 16 April 2020 - 12:03
Poczytaj KPK, art 224 (48h) zanim zaczniesz wypisywać domysły. Za wykroczenie można zatrzymać tylko w jednym przypadku, tylko w celu ustalenia tożsamości (24h). Uprawnienia do aresztowania ma tylko Sąd, policja może tylko zatrzymać, to przeogromna różnica prawna.Dla większości społeczeństwa policja ma uprawnienia do "aresztowania" więc i ten dołek wydaje im się bardziej niż pewny.
Ok, czytam że sprostowałeś to potem. Tak właśnie jest. Zatrzymania policyjnego nie można przedłużyć, czynności w myśl 308kpk trzeba wykonać w 48h, a dopiero po tym prokurator występuje o tymczasowy areszt do Sądu właśnie.
Tyle w temacie zatrzymań i aresztów.
#1165 Gosc_Kuba__H_*
Posted 16 April 2020 - 12:23
Grafika z oficjalnego profilu MZ z Twittera chyba niestety nakazuje zakrywać też podczas jazdy, podaję link:
https://pbs.twimg.co...=jpg&name=large
#1166 Gosc_grzesiek32_*
Posted 16 April 2020 - 12:43
Ale to moje prywatne zdanie:P Unikałbym również z policjantem jakichś przepychanek na przepisy,policjant nie jest od stanowienia prawa tylko od jego egzekwowania, czy dyskusji
typu ziomek, typek itd gdyż absolutnie nie jest to mowa ani poważna, ani prawnicza a ryzyko otrzymania mandatu zawsze można ograniczyć
Posted 16 April 2020 - 12:45
Grafika z oficjalnego profilu MZ z Twittera chyba niestety nakazuje zakrywać też podczas jazdy, podaję link:
To chyba logiczne. Niech chociaż zezwolą na legalną jazdę rowerem, nawet z zakrytym nosem i ustami.
- Prozor and alterego like this
#1168 Gosc_Kuba__H_*
Posted 16 April 2020 - 12:55
To chyba logiczne. Niech chociaż zezwolą na legalną jazdę rowerem, nawet z zakrytym nosem i ustami.
Dla mnie logiczne że trzeba zakrywać, ale pytania padły czy zawsze, tak samo jak logicznym dla mnie jest ze można jeździć na rowerze - legalnie co dla wielu osób nie jest logiczne.
#1169 Gosc_Kuba__H_*
Posted 16 April 2020 - 13:09
Odnośnie astmatyków https://pbs.twimg.co...=jpg&name=large i innych wyjątków oczywiście choelra wie jak policja będzie to weryfikowała.
Posted 16 April 2020 - 13:59
#1172 Gosc_Kuba__H_*
Posted 16 April 2020 - 14:10
Nie bedzie, bo w rozp. masz napisane ze nie masz obowiazku nosic zaswiadczenia. Wiec w zasadzie mozesz nie nosic, mowisz sorry, problemy z plucami i tyle.
Ale przyznasz ze to dalej furtka w przepisach ? bo równie dobrze jak trafisz na drania w mundurze - to Ci wypisze mandat, ktorego możesz nie przyjąć bujać się z nimi po sądach ? Albo wystąpi do sanepidu o kare administracyjną ? troche to chore, albo powinno być w jedna albo w drugą.
#1173 Gosc_grzesiek32_*
Posted 16 April 2020 - 14:55
Można i tak tylko jakie macie tam kapitalne warunki do jazdy:P nie dość że do wyboru, góry - płaskie to nie ma też takiego ruchu a wręcz miejscami odludzia . Przykładowo powiat opatowski się przeleci czy lasami Iwanisk, Rakowa,Daleszyc itd czasami tylko parę aut po drodze , a w okolicach Motkowic o ile pamiętam bodaj na odcinku 30km ani domu, ani sklepu, żywego ducha nie idzie spotkać także sporo zależy od tego gdzie kto mieszka .U mnie na takiej rundce 50 km mija się setki ludzi czy to w autach czy pieszo, czy na rowerze, pomijam już te setki tysięcy zamieszkałych to też statystycznie oprócz ryzyka panującego wirusa , ryzyko mandatu również jest większeJeździć, jeździć... Po zgonie wujka 2 tygodnie temu, reszta jego bliskiej rodziny cała pozytywna. Sześć osób od 10 do 50 lat. Żadnych objawów.
Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka
Posted 16 April 2020 - 15:52
Dla mnie logiczne że trzeba zakrywać, ale pytania padły czy zawsze, tak samo jak logicznym dla mnie jest ze można jeździć na rowerze - legalnie co dla wielu osób nie jest logiczne.
Wystarczy poczytać ten temat, by zdać sobie sprawę, że niekoniecznie jazda jest legalna. Są przykłady karania i napominania rowerzystów. Jaki to procent wszystkich cyklistów to już inna kwestia. W przypadku "masek" sprawa jest oczywista.
Posted 16 April 2020 - 16:00
Nie bedzie, bo w rozp. masz napisane ze nie masz obowiazku nosic zaswiadczenia. Wiec w zasadzie mozesz nie nosic, mowisz sorry, problemy z plucami i tyle.
- A maska gdzie?
- Nie mogę bo mam astme i mi się ciężko oddycha.
- Jakby się ciężko oddychało to byśmy rowerem nie je ździli. 500 czy wniosek?
- 500.
- Do czy z pracy?
- Jednorazowe uprawi..
- Jednorazowe było 2 tygodnie temu. Mamy zapis na kamerze. Czyli wniosek.
Mylę się?
- goofas likes this
#1176 Gosc_grzesiek32_*
Posted 16 April 2020 - 16:07
#1178 Gosc_grzesiek32_*
Posted 16 April 2020 - 16:19
wg mnie - przyjąć na klatę, zaistniały fakt, na jakieś pytania odpowiadać, stanowczo ale bez jakichś tonów, wyrazić skruche że to się nie powtórzy, podziękować za uwagi i myślę że tyle wystarczy .Tą pokorę to jak okazywać? Głowę prochem sypać? Na kolana? Czy tarzać się rwąc włosy w obliczu własnej marnosci?
Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka
Posted 16 April 2020 - 16:20
Nierealne jak na dwóch kolarzy to masz 3 prawników i 2 epidemiologów.wg mnie - przyjąć na klatę, zaistniały fakt, na jakieś pytania odpowiadać, stanowczo ale bez jakichś tonów, wyrazić skruche że to się nie powtórzy, podziękować za uwagi i myślę że tyle wystarczy .
Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka
Posted 16 April 2020 - 16:25
Tą pokorę to jak okazywać? Głowę prochem sypać? Na kolana? Czy tarzać się rwąc włosy w obliczu własnej marnosci?
Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka
Jak to jak?
- Maski nie ma.
- Ale tu jest karta rowerowa, paragon imienny na rower że nie kradziony, karta szczepeień kota i chomika ...
- A w tej karcie to się jakieś dwie stówki zaplątały. Tylko.
- A nie , to przepraszam, o tutaj jest jeszcze jedna, proszę.