Jump to content

Photo

Aero - Bmc/specialized/orbea

285 replies to this topic

#221 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 posts

Posted 17 August 2020 - 18:55

Ja nie chciałem nikogo obrażać ;)  Chciałem tylko zauważyć, że po prostu cięższy zawodnik potrzebuje trochę więcej tych watów niż lżejszy, żeby jechać z tą samą prędkością, bo odniosłem wrażenie, że niektórzy o tym zapomnieli ;)

Mam 194cm i 92kg, więc mogłem zapomnieć  :lol:

• EmPe likes this

#222 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,030 posts

Posted 17 August 2020 - 19:14

Mam 194cm i 92kg, więc mogłem zapomnieć  :lol:

Słuszna uwaga, nie wspomniałem o wzroście ;)

#223 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 218 posts

Posted 17 August 2020 - 19:32

nasza pozycja ma największy wpływ na prędkość, przy prędkości 35 + ,dobre ułożenie ma kluczowe znaczenie.

U mnie wygląda to mniej więcej tak, przy dobrej pozycji aero,

230 W  - 34-  35 km/h

300W -  39 - 40 km/h

na dobrym asfalcie - trasa 1 h, w tą i z powrotem przy 282 W - 40,7 km /h,

po płaskim oczywiście.

Jazda w górnym chwycie  - 1,5 - 2 km/ h

Waga  w ok 75 kg.

Attached Files

#224 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 September 2020 - 21:16

Gratulacje!
Niesamowity sprzęt, niech Ci się dobrze jeździ :)
  • Bzyk likes this

#225 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 03 September 2020 - 21:24

Dzięki :)
Na razie jestem w trakcie poszukiwań odpowiedniego siodła. Specialized Power Expert 143 mm wydaje się ok. Nie wiem czy to przez to, że jest węższe od pierwotnego 155 mm czy dlatego, że ma bardziej miękką wyściółkę.
Dzisiaj też dostałem na testy Selle Italia SLR Boost Superflow. Wydaje się też być ok, ale dopiero jedna jazda za mną.

#226 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Posted 03 September 2020 - 21:28

Dzięki :)
Na razie jestem w trakcie poszukiwań odpowiedniego siodła. Specialized Power Expert 143 mm wydaje się ok. Nie wiem czy to przez to, że jest węższe od pierwotnego 155 mm czy dlatego, że ma bardziej miękką wyściółkę.
Dzisiaj też dostałem na testy Selle Italia SLR Boost Superflow. Wydaje się też być ok, ale dopiero jedna jazda za mną.

Bierz te nowe Spec’a. Podobno miażdży system z tego co już poczytałem. Cena trochę z dupy, ale siodło masz jedno na zawsze w zasadzie :D

#227 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 03 September 2020 - 21:31

Nie kupię siodła za prawie 2k w ciemno. W zasadzie wcale nie kupię siodła za prawie 2k %) 

Prędzej szedłbym w Power Pro Elaston. 

• dmxzor likes this

#228 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3,195 posts

Posted 03 September 2020 - 21:41

Z krótkich siodełek miożesz jeszcze spojrzeć na Prologo Dimension: https://www.prologo....model/dimension

Z nich NDR ma więcej wyściółki.

#229 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 posts
  • SkądGdańsk

Posted 03 September 2020 - 21:45

Nie kupię siodła za prawie 2k w ciemno. W zasadzie wcale nie kupię siodła za prawie 2k %)
Prędzej szedłbym w Power Pro Elaston.

Masz zmierzony rozstaw kości kulszowych? To też ma znaczenie. Jeżdżę na power comp. Testowałem też power expert. Expert ma nieco inny kształt. Jest jakby lekko wypukłe. Nie było złe, ale jakoś coś mi ciągle przeszkadzało. Jak wziąłem comp, miałem wrażenie, że spec przygotoweł je specjalnie dla mnie😄. Rozumiem, że na razie jeździsz na testówkach?

#230 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 03 September 2020 - 22:02

Z krótkich siodełek miożesz jeszcze spojrzeć na Prologo Dimension: https://www.prologo....model/dimension

Z nich NDR ma więcej wyściółki.

Dzięki, tylko pewnie we Wro nie przymierzę ich nigdzie. A w ciemno kupować raczej nie chcę. 

Masz zmierzony rozstaw kości kulszowych? To też ma znaczenie. Jeżdżę na power comp. Testowałem też power expert. Expert ma nieco inny kształt. Jest jakby lekko wypukłe. Nie było złe, ale jakoś coś mi ciągle przeszkadzało. Jak wziąłem comp, miałem wrażenie, że spec przygotoweł je specjalnie dla mnie😄. Rozumiem, że na razie jeździsz na testówkach?

Na Retulu mi wyszedł rozstaw 107 mm, więc zasugerował mi właśnie 143 mm. 

Na razie tydzień pojeździłem na Power Pro 155 mm, które przyszło z rowerem i był płacz. Potem na Power Expert 143 mm i całkiem spoko było. No i od dzisiaj mam to Selle Italia i nawet mi się podoba, pomijając fakt, że testowe jest białe  :lol: . Wiem, że w Immotion wypożyczają siodła Speca. Muszę się zorientować czy coś jeszcze da się pożyczyć u mnie. 

#231 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 posts

Posted 04 September 2020 - 06:27

Dzięki, tylko pewnie we Wro nie przymierzę ich nigdzie. A w ciemno kupować raczej nie chcę.

Na Retulu mi wyszedł rozstaw 107 mm, więc zasugerował mi właśnie 143 mm.
Na razie tydzień pojeździłem na Power Pro 155 mm, które przyszło z rowerem i był płacz. Potem na Power Expert 143 mm i całkiem spoko było. No i od dzisiaj mam to Selle Italia i nawet mi się podoba, pomijając fakt, że testowe jest białe :lol: . Wiem, że w Immotion wypożyczają siodła Speca. Muszę się zorientować czy coś jeszcze da się pożyczyć u mnie.

Wypozycz sobie ProStealth, na pewno w ktoryms sklepie we Wrocku beda mieli, a nawet jak nie, to Shimano gwarantuje po kupnie ze mozesz zwrocic chyba do 30dni

https://www.pro-bike.../PRO_SA_STEALTH

Zanim przesiadlem sie na Stealth to mialem siodlo Power.

Pro jest super rowniez na podjazdy z siodla, bo jest wygodnie w gornym chwycie, a w Power juz niekoniecznie, ono jest glownie do agresywnej pochylonej pozycji w dolnym chwycie.

To moje odczucia :)
  • Bzyk likes this

#232 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 04 September 2020 - 07:19

Z tym Pro mam dokładnie jak Ty. W dolnym chwycie jest ok, w górym już średnio. 

Widzę, że mam jednego dystrybutora we Wro tego siodła i chciałem tam dzisiaj dzwonić co mają z testowych. Spytam o te, dzięki!

#233 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts

Posted 04 September 2020 - 08:09

Z tym Pro mam dokładnie jak Ty. W dolnym chwycie jest ok, w górym już średnio. 

Chyba jednak ma odwrotnie, bo napisał, że w Pro jest kozak góra i dół, a w Power tylko dół  :D  :D  :D

#234 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 04 September 2020 - 08:26

Mój skrót myślowy, bo chodziło mi właśnie o Power Pro, bo przecież na Pro Stealth nie jeździłem %)

• dmxzor likes this

#235 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 04 September 2020 - 08:49

Mialem Pro przez pare tygodni, jak jeszcze z jazda na zew nie bylo dramatu, to w domu na trenazerze spora porazka. Nie do usiedzenia.
Do tego, poprzez konstrukcje pretow, nie moglem podpiac torebki.
Testowalem je tylko dlatego, ze moglem je zwrocic. Tu duzy plus dla Shimano.

#236 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 04 September 2020 - 09:07

Żeby można było je zwrócić, to muszę kupować w konkretnym sklepie? Bo widzę, że na Bikeinn jest za 380 zł.
Kwestia trenażera u mnie odpada, bo zostawiam Fujiego na zimę i na tamtym siodle i 4 h już na chomiku wysiedziałem.

W ogóle tak dzisiaj czuję, że to Selle Italia mnie trochę obtarło. Jadę dzisiaj jeszcze wezmę S3 na testy, bo to teraz mam L3. Kierowałem się tym, że Retul mi pokazał siodło 143 mm, może dlatego, że Spec nie ma za wiele węższych modeli, a L3 ma szerokość 145 mm. S3 ma 130 mm i to mnie trochę przeraziło, ale selektor na ich stronie faktycznie podpowiada mi S3.
Na samym siodle bardzo fajnie mi się nawet jechało.

C4062261-D75-A-4-C84-AC66-154-B03-ACFD84

#237 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts

Posted 04 September 2020 - 10:09

Przecież jak Ci mierzą tym ich urządzeniem do pomiarów to na podstawie tych wyliczeń wprost pokazuje jaki masz mieć, czy L3, czy 2, czy S3 itd. Więc jak zmienisz z L3 na S3 to bez sensu.

Robili Ci pomiar tym urządzeniem od Selle (ID MATCH) , czy tylko zmierzyli rozstaw ? :o

https://www.erowery....55085b037dd.jpg

#238 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 04 September 2020 - 10:10

Pomiar miałem na Retulu pod Speca kiedyś. To sobie wziąłem ze ściany 😅

#239 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts

Posted 04 September 2020 - 10:12

Pomiar miałem na Retulu pod Speca kiedyś. To sobie wziąłem ze ściany 😅

Poczytnij:

https://amppolska.pl...e itaia idmatch

Znajdź w okolicy i zrób. W Konstancinie za free można nawet zrobić. Mi wyszło L3 i tylko takie powinno być.  :) No ale ja to chyba jestem dziadem pionowym w porównaniu do Ciebie, więc te Twoje L3 to jakieś takie trochę dziwne jest :o

• Bzyk likes this

#240 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 04 September 2020 - 13:00

Wyszło mi L2. Zaraz zakładam S3 😆

Reply to this topic