Aero - Bmc/specialized/orbea
Napisano 04 wrzesień 2020 - 13:22
Na dziobie siodła testowego masz też poprzeczną kreskę, powinieneś ją widzieć jak jedziesz - jak nie widzisz to znaczy że siodło może być za szerokie bo mimowolnie przesuwasz się do przodu.
Mnie właśnie test na selle wyleczył z szerokich siodeł, wyszło mi S1 - co prawda nie kupiłem w końcu selle, ale teraz mam w 3 rowerach siodła ~135mm, w szosie ze względu na pochyloną pozycję z dziurką.
- Bzyk lubi to
Napisano 04 wrzesień 2020 - 13:43
Selle Italia stosuje w swoich siodełkach BRP czyli Biomechanical Reference Point.
Na siodełku wyznacza się szerokość 70 mm, od tego miejsca w stronę nosa odmierza się 110 mm. To jest właśnie lokalizacja kreski, która powinna być widoczna. Teraz możecie sprawdzać dopasowanie bez testówek.
"MAMIL"
Napisano 08 wrzesień 2020 - 06:05
Kupisz u kazdego dealera speca:
https://www.speciali...hText=2812-9050
- Bzyk lubi to
Napisano 08 wrzesień 2020 - 06:28
Ale żeby nie było, sam mam siodło z karbonowymi prętami - po prostu tylko takie było dostępne i za ~400zł żal było nie kupić.
Napisano 08 wrzesień 2020 - 06:39
Napisano 08 wrzesień 2020 - 06:40
Ja bym osobiście kupił 316Ti, jakoś nie wierzę w elastyczność karbonu na tak krótkim odcinku jak pręty siodła. To już raczej skorupa się ugina.
Ale żeby nie było, sam mam siodło z karbonowymi prętami - po prostu tylko takie było dostępne i za ~400zł żal było nie kupić.
Ja np bardzo odczulem roznice karbonowe prety/nylonowa skorupa vs karbonowe prety monoblok ze skorupa karbonowa, inaczej sie jezdzi, bdb tlumi wszelkie mniejsze nierownosci na drodze
Napisano 08 wrzesień 2020 - 06:46
Pytanie czy różnica jest tylko na prętach? Poniżej masz budowę siodła na którym jeżdżę (górne), jak widać ma element nr 5 którego nie ma wersja na prętach tytanowych. Tylko dla selle nie znalazłem takich wybebeszonych rysunków.
Napisano 08 wrzesień 2020 - 06:50
Ja np bardzo odczulem roznice karbonowe prety/nylonowa skorupa vs karbonowe prety monoblok ze skorupa karbonowa, inaczej sie jezdzi, bdb tlumi wszelkie mniejsze nierownosci na drodze
Nigdy nie miałem markowego siodła typu monoblok, może szkoda w takim razie (znaczy miałem, wersję od chińczyka - na dłuższą jazdę nie polecam - bo nie tłumiła kompletnie nic).