Skocz do zawartości

Zdjęcie

All-New Trek Émonda (3Rd Gen)

662 odpowiedzi w tym temacie

#241 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 lipiec 2020 - 21:46

@bonobo - oprócz wspomnianych przez Ciebie wyłączeń należy jeszcze wspomnieć, że przy zakupie na firmę sprzedający może stanąć okoniem i powołać się na przepis, zgodnie z którym rękojmia dla firm obowiązuje przez okres roku, a nie dwóch, jak w przypadku konsumentów. Coś za coś :)

Z doświadczenia - sklepy internetowe zazwyczaj całkowicie wyłączają rękojmię dla niekonsumentów. Rok to bym brał z pocałowaniem rączki, jak to się mawia. 

Bzyk, w tym przypadku wystąpiłbym o interpretację indywidualną. Będzie bezpieczniej, zwłaszcza, że zamierzasz kupić rower za 30k+ To już nie są drobne i urząd może się zainteresować. Niestety urzędnicy też bywają niegłupi i argument, że "mój pracownik z piłą makity do betonu na plecach śmiga tą szosą za 30 tysięcy na karbonowych kołach do klientów na roboty" może nie przejść. Trzeba sobie wcześniej przygotować jakąś argumentację. Prędzej przyjąłbym wersję, że właściciel firmy jeździ tym po mieście załatwiać sprawy urzędowe, bo w porze korków na rowerze jest zdecydowanie szybciej. 

A tego Nowego Tarmaca słabo tu widać. Jakie różnice dostrzegacie?

#242 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 10 lipiec 2020 - 22:03

Przede wszystkim jest płaski, a wcześniej był okrągły.
Oczywiście chodzi mi o przekroje rur.
On jest nowy

#243 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 10 lipiec 2020 - 22:11

Wpisujac w googlach Tarmac sl7, w zdjeciach wyskakuja pikczery czerwonego opartego odrzewo. Dobrze wyglada.

#244 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 10 lipiec 2020 - 22:25

To zdjęcie było pierwsze, które się pojawiło już dobre parę miechów temu.
Tu są rzekome jeszcze inne kolorystyki, ale to tak nie do końca wiadomo ilu tu może być Photo Shopa.

https://www.instagra...d=1dsfk8ib9xp1y

#245 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 10 lipiec 2020 - 22:58

Te spod drzewa, to by sie zgadzalo, widzialem je pierwszy raz na WW ok dwoch miesiecy temu. Nie sledze Spec-Trek nowosci, nawet nie wiedzialem, ze jeszcze sl7 nie ma na rynku ;)
Ale nawet juz sl6, patrzac na sam wyglad, jest niezly. Tych widzialem juz troche ale i tak bardziej podoba mi sie Venge.

#246 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 11 lipiec 2020 - 08:32

A co za problem uzasadnic rower dla kogokolwiek prowadzacego dzialalnosc?

A nie jezdzicie rowerem na poczte zeby rozeslac faktury czy dokumenty?
  • lukaszzsch lubi to

#247 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 11 lipiec 2020 - 11:52

dmxzor, świat dzieli się na tych co nie prowadzili działalności i tych co prowadzili. Albo jeszcze tych, co mieli tą przepowiadaną przez biblię kontrolę tysiąclecia, która magicznie nagle objęła całość ich działalności :P. A na poważne, przepisy po prostu tutaj są dość ogólne, ale skoro kupujemy reprezentacyjne Audi A6 (nie będąc salonem samochodowym) w leasing to czemu nie nową Emondę za 30k ?

Dzisiaj branding to wszystko.. ;)

#248 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 11 lipiec 2020 - 12:01

Zmieniając temat dzisiaj na zawodach oglądałem TeamMachine SLR01. Mocno biorę go pod uwagę! 😍
  • bonobo lubi to

#249 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 11 lipiec 2020 - 12:04

Szkoda, że ten na szczękach ma "druty" na wierzchu :P

#250 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 lipiec 2020 - 12:17

Fajnie i prosto to brzmi - do pierwszej kontroli, po której 90% cwaniaczków leży i kwiczy :)

• Yudo lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#251 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 lipiec 2020 - 12:17

Zmieniając temat dzisiaj na zawodach oglądałem TeamMachine SLR01. Mocno biorę go pod uwagę! 😍

Czyli jednak coś nie-aero? :) SLR01 to kocur! Sam mam staruszka i nadal doskonale mi się na nim jeździ, choć wyglądem oczywiście się nie umywa do obecnego SLR01. Rzekłbym, że ten mój jest wręcz nieładny.

#252 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 11 lipiec 2020 - 13:42

Zobaczymy jak ten nowy będzie wyglądał 😜. Jak hybryda jak to ostatnio jest modne, to się zastanowię 😀

#253 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3187 postów

Napisano 11 lipiec 2020 - 14:41

Tak z ciekawości: dlaczego odrzuciłeś Orcę ("zwykłą", nie aero)?

#254 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 11 lipiec 2020 - 15:32

Do czasu jak dzisiaj zobaczyłem Teammachine pod uwagę brałem tylko rowery aero. Wyjątkiem jest/był Tarmac, który ma zastąpić Venge. Ale co do BMC i tak chyba szedłbym w Timemachine.
Cały czas też biorę pod uwagę Madone SLR 6 i przekładkę na Di2. Ale czekam jak się sytuacja ukształtuje. Dobra jest też dostępność Madone, bo będą do obiorą 8-10 sierpnia. Nie wiem jak reszta. Na Ridleya musiałbym czekać do końca września na przykład.

#255 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 11 lipiec 2020 - 17:27

A jak to jest dokładnie z zakupem na fakturę. Gdzieś tam mi się obiło o uszy, że teraz pilnują bardziej czy w danej branży rower, to jest uzasadniony wydatek. 

I jeśli np. brałbym fv na firmę znajomego, to jak to się ma do dożywotniej gwarancji dla pierwszego kupującego? Jak dany producent weryfikuje czy jestem pierwszym czy drugim kupującym? Czy wystarczy jak ja zarejestruję rower po zakupie, a nie widnieję na fv? 

Jeśli Twój znajomy ma trochę oleju w głowie to zadając takie pytanie publicznie właściwie zamknąłeś sobie drogę do "fv na firmę znajomego".

Papier i KPiR wszystko przyjmą przy wpisywaniu. Przy kontroli niekoniecznie. Ile takich madone w Polsce będzie wpisane do KPiR w tym roku? Trzy? 
Ile "na firmę, która zajmuje się centralnym ogrzewaniem" ? Jedna?

Edit: Już nie wnikam, że przy tej kwocie to jest to środek trwały, który z ewidencji nie znika w sposób niezauważony.
Disclaimer: Nie zachęcam a nawet wręcz kategorycznie zniechęcam do takich działań. Nie wnikając w zasady moralne, przez blisko siedem lat takie coś przewija się w papierach. Gdybym był Twoim znajomym to musiałbym darzyć Cię duuuużym uczuciem od wielu lat by zgodzić się na takie coś. Bo to związek dłuższy niż małżeński, gdzie potencjalnie i optymistycznie terminy to miesiąc na zawarcie i miesiąc na rozwód.

#256 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 12 lipiec 2020 - 13:43

Kolejne foto nowego Tarmaca. 

9-DD24-B6-C-9611-4544-BD14-AFE0-F02-CE12

#257 tomekjak

tomekjak
  • Użytkownik
  • 127 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 lipiec 2020 - 08:08

Podepnę się pod temat, za 8 k - Scultura 8000-E frameset, ale bez gwarancji, brać czy nie brać?

s-l1600.jpg

• Bolec lubi to

#258 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 15 lipiec 2020 - 08:11

Podepnę się pod temat, za 8 k - Scultura 8000-E frameset, ale bez gwarancji, brać czy nie brać?

Ja bym się chyba bał  -_-  -_-  -_-

#259 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3187 postów

Napisano 15 lipiec 2020 - 08:11

Ale czego się bać?

Jeśli pasuje geometrycznie i odpowiada pod innymi względami to brać.

#260 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 15 lipiec 2020 - 08:16

s-l1600.jpg

Widzisz jakiś związek?
  • Bzyk lubi to

Dodaj odpowiedź