Ja rozumiem, ze jestescie nowi w temacie i mozecie postrzegac swiat rowerowy z perspektywy obecnych katalogow.
Pisanie, ze rower wazacy 7.5kg jest lekki, to jakby zapomniec o historii, moze nawet nie historii, tylko jeszcze, rzeczywistosci i tego co mozna bylo zrobic z rowerem w przeciagu ostatniej dekady.
Nie ma potrzeby tworzenia nowej rzeczywistosci albo przykladania do niej nowych norm. Te zostaly juz ustalone. Rower 7.5kg nie jest lekkim rowerem. To jest kategoria ciezkawego roweru. Jeszcze tak niedawno przyzwoitoscia byl limit UCI 6.8kg, gdzie powyzej ktorego raczej nie bylo czym pokazac sie.
Nie bede wspominal ekstremalnych projektow ponizej 4kg ale takie normalne dla normalnego uzytkownika ponizej 6kg. To jest lekki rower, 7.5kg takim nie jest.
No nie wiem, czy było aż tak jak piszesz. Miałem kiedyś starego karbonowego Treka w barwach USPS, na jakim śmigał Armstrong, na pełnej ówczesnej Dura-Ace, więc specyfikacja w zasadzie topowa. OK, koła były aluminiowe, ale z tego co pamiętam i tak całkiem niezłe, ale rower ważył około 8 kg. Był to topowy model w katalogu z roku chyba 1996 alb o 1997, który musiał kosztować majątek.
Moje Teammachine z 2012 r. też jest w pełnej DA, też topowa specyfikacja katalogowa i też pewnie nowy kosztował fortunę. Z karbonowymi kołami Evanlite na dt350 waży 7,4 kg z z wszystkimi pierdołami (czyli z pedałami, koszykami, garminem i uchytem na garmina, lampką flare rt). Więc bez tych dodatkowych elementów waży jakieś 6,8 kg. No i w sumie nie za bardzo jest z czego schodzić, bo wszystko jest karbonowe, siodło Selle Italia waży ledwie 180g. Jest aluminiowy mostek Easton. Chyba, że ktoś chce się bawić w oszczędności 45 gramów na wymianie wszystkich śrubek na tytan. Albo zainwestuje w Lighweighty za cenę kawalerki w mieście powiatowym.
Chyba zatem nie było tak, że powyżej 6,8 kg nie było czym się pokazać. Wygląda na to, że rower ważący 6,8 kg to był naprawdę top i nie wierzę, że wszyscy na takich jeździli.
Co nie zmienia faktu, że faktycznie rower ważący 8 kg, który z całym osprzętem dodatkowym będzie ważył około 9 kg, to już jest kloc W dodatku za takie ceny.