Skocz do zawartości

Zdjęcie

All-New Trek Émonda (3Rd Gen)

662 odpowiedzi w tym temacie

#581 Ciachoorsky

Ciachoorsky
  • Użytkownik
  • 294 postów
  • SkądOpole

Napisano 10 listopad 2020 - 08:08

Mam wrażenie, że Trek przed niektórymi ukrywa pewne informacje i dlatego wnioski, że nowa Emonda to rower nadal stricte wspinaczkowy. Więc napiszmy to raz jeszcze - nowa Emonda to nieco uproszczona i odchudzona rama z Madone tak, aby łączyć aero i wspinaczkę. Ale zasadniczo w skrócie to to jest Madone z brzydszym masztem podsiodłowym i bez isospeed-ów.

I 8.5kg nie jest tutaj obecnie opcją, z budżetowych wersji masz albo napakowane aluminium ale w pięknym kolorze SL5 9.2kg, albo SL6 8.2kg albo SL6Pro 8.1kg. Przy czym warto zwrócić uwagę, że koła w SL6Pro są o ~100g lżejsze niż te alu w SL6, więc prawdopodobnie nie dla każdego to będzie korzystny deal dopłacić 2500zł za -100g.

Z tych nieco droższych opcji masz do wyboru:

SL7: 7.74kg

SLR6: 7.26kg

SLR7: 7.18kg

SLR9: 6.72kg

... ale niestety bazowe 8.5kg nie będzie opcją tutaj :(.

PS: naprawdę nikt nie broni jeździć na "twojej starej stalówce 7.5kg" i powiem więcej: wrzuć koniecznie ten rower do działu "Nasze rowery", zrób zdjęcia, opowiedz jego historię, jakie retro tarcze hamulcowe tam są i generalnie jak się na nim śmiga. To musi być ciekawa historia, chętnie poczytam i polajkuję.

PS2: jak ktoś chce lżejszy rower to naprawdę nikt nie broni kupić zakupić sobie Canyona, nawet na tarczach a dokładniej Ultimate 8 i mieć wg. producenta 7.6kg (nie wiem na ile wagi u Canyona się pokrywają z rzeczywistością, chyba w miarę OK nie?). Będzie lżej, będą tarcze lub nie jeżeli ktoś nie chce, będzie kokpit aero z karbonu - naprawdę spoko opcja, minus - będą druty sterczały na wierzchu, więc i wartość odsprzedaży w ciągu najbliższych miesięcy/lat automatycznie w dół - ale to nie dla każdego ma znaczenie. Minus 2: Canyon robi osobne ramy do Di2 a u Trek-a masz wspólną, ale ponownie - dla wielu to nie będzie zbyt ważne. Tak samo jak dla wielu u Treka te +600g bazowej wagi nie ma znaczenia... ;).

"PS: naprawdę nikt nie broni jeździć na "twojej starej stalówce 7.5kg" i powiem więcej: wrzuć koniecznie ten rower do działu "Nasze rowery", zrób zdjęcia, opowiedz jego historię, jakie retro tarcze hamulcowe tam są i generalnie jak się na nim śmiga. To musi być ciekawa historia, chętnie poczytam i polajkuję."

@arturoo03, widać kolego że jednak Chris trochę racji miał i na forum i w "rowerach" siedzisz chyba od niedawna bo "stara stalówka" Adama jest już w dziale "nasze rowery" - wystarczy poszperać. Podobnie Twoje tezy i "mądrkowanie" się bazując na katalogach producenta i danych w nich zawartych :)

BTW - nie mogę uwierzyć w to że wątek o tak banalnym rowerze ma już tyle stron...

• kaloo, sirkozi i EmPe lubią to

#582 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 10 listopad 2020 - 08:15

Siła marketingu. Więcej niż połowa rowerów jakie mijam na trasie to Trek. Także działa. ;)

#583 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 10 listopad 2020 - 08:35

Obrazkowo bo do niektórych lepiej przemawiają obrazki niż słowo:

hXGiUo6.jpg

Jak najbardziej chris1415 ma wybiórczo rację, nigdy tego nie negowałem, zdecydowanie w wielu kwestiach ja się mylę i racji nie mam - 100% zgody. Zdecydowanie jest lepszym mechanikiem, bo ja choć dłubać lubię to czasem różnie się to kończy, ostatnio regulowaniem piasty po raz drugi po 3 miesiącach. Na tym forum nie jestem co prawda taki "dziad" jak on, niemniej wystarczy wejść w profil dowolnego użytkownika i jest jak byk napisane ile kto jest na forum. Ja jestem z wami 4 lata, ale żadna to tajemnica przecież, nie do końca czaję to punktowanie komuś pseudo-zasług na zasadzie: zasługa 1, być 15 lat na forum, zasługa 2 mieć napisane 1000 postów :D, zasługa 3 mieć rower ważący 6kg :D, zasługa 4 wymienić sobie suport na kwadrat bo HT2 jest do d*** :D...  W sensie ja wiem skąd się to bierze natomiast od lat jest to już passe a z ultra-specjalizacją można jedynie skończyć na forum elektrody.

Wiesz czym się charakteryzuje przebicie się ponad ten stan? Że do tematu o owym stalowym rowerze się doda link w swojej wypowiedzi a nie zakończy na "poszukaj sobie" :P. I to nie dotyczy tylko Ciebie w tym przypadku, nie odbierz zbyt egoistycznie.

BTW - nie mogę uwierzyć w to że wątek o tak banalnym rowerze ma już tyle stron...

Ty go napędzasz, no natomiast stron wiele, bo zmiany w tym roku spore. W sensie forum szosa.org nie jest tutaj wyjątkiem jakimś, nie powinieneś tak tego rozumieć. O tym rowerze mówi i pisze nieprzerwanie cały świat bo to po prostu prawdopodobnie najgłośniejsza rowerowa premiera 2020 roku - na dobre i na złe.

Siła marketingu. Więcej niż połowa rowerów jakie mijam na trasie to Trek. Także działa. ;)

Niezupełnie, w sensie zgoda ale tylko częściowa - ot zwróć uwagę na to jakie marki są dostępne w Polsce. Przeanalizuj po prostu wszystkie większe/popularniejsze sklepy rowerowe w okolicy swoich 100km i sam sobie odpowiedz na pytanie dlaczego tyle Trek-ów jeździ na drogach. Bo nie powiedziałbym właśnie siła marketingu, ot nie widuję wcale masy reklam Trek-a w Polsce, czy to telewizji czy gazetach. Jeżeli u Ciebie akurat jest mało dystrybutorów TREK-a to ja podam Ci przykład z całego zachodniego południa Polski, tj. od Wrocławia po Kraków.

Naprawdę gorąco wierzę, że Canyona Ultimate 8 to bardzo fajna maszyna. Nie miałem okazji pojeździć, ale z recenzji tak przeróżnych portali jak i użytkowników końcowych choć głównie na zagranicznych forach bo tam tego więcej wynika, że warto ten sprzęt kupić. Natomiast faktycznie Canyon-ów nie ma aż tyle, ot inny model dystrybucyjny. Natomiast ja bym chętnie Canyona rozważę, może pomyślę o jednym z ich graveli - ale to już kompletnie inny temat.

Feel free to disagree :)

#584 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 10 listopad 2020 - 09:41

Skoro i tak już jest tu masa spamu, to dla nowej forumowej młodzieży moja stara stalówka, domyślam się że konsumentom treka nazwa na ramie nic nie powie, ale to już pozostawiam do samodzielnego poznawania historii polskiego kolarstwa. Na główce ramy pozostają moje inicjały :)

https://www.instagra...d=1x0swlnyilkls
  • ROZMIAR, 1415chris i ibanezz lubią to

#585 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 10 listopad 2020 - 09:51

Świetny rower. Chciałem nawet zbudować podobny, ale kontakt z Rychtarskim szedł jak po grudzie i zniechęcony odpuściłem. W ten sposób narodziła się moja Emonda ALR.

#586 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 10 listopad 2020 - 09:54

I nagle 30latkowie zostali młodzieżą w oczach dziadków tylko dlatego, że tym drugim 50tka stuknęła :D.

Mam dużo szacunku do osób trudniących się tego typu hobby, jakby nie patrzeć trzeba mieć to miejsce po prostu. Rower super, chociaż wysokość stożka trochę psuje efekt retro.

#587 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 10 listopad 2020 - 09:56

Skoro i tak już jest tu masa spamu, to dla nowej forumowej młodzieży moja stara stalówka, domyślam się że konsumentom treka nazwa na ramie nic nie powie, ale to już pozostawiam do samodzielnego poznawania historii polskiego kolarstwa. Na główce ramy pozostają moje inicjały :)

https://www.instagra...d=1x0swlnyilkls

No i widzisz. Mega szanuję za projekt, ale..

Jakbyś postawił ten rower obok tegorocznej Madone, modelu dowolnego i powiedział: Słuchaj, masz tu dwa rowery. Oba możesz mieć. Oba kosztują Cię 5 tysięcy złotych (celowo tak mało) - wybieraj.

To bez zastanowienia podchodzę do Madone tylko dlatego że jest o wiele ładniejszy wyglądem, nawet jak waży 5kg więcej.

Są tacy, których jarają takie rowery, a są tacy, których jarają inne. Kwestia gustu.

• Born Ready lubi to

#588 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 10 listopad 2020 - 10:43

No i widzisz. Mega szanuję za projekt, ale..

Jakbyś postawił ten rower obok tegorocznej Madone, modelu dowolnego i powiedział: Słuchaj, masz tu dwa rowery. Oba możesz mieć. Oba kosztują Cię 5 tysięcy złotych (celowo tak mało) - wybieraj.

To bez zastanowienia podchodzę do Madone tylko dlatego że jest o wiele ładniejszy wyglądem, nawet jak waży 5kg więcej.

Są tacy, których jarają takie rowery, a są tacy, których jarają inne. Kwestia gustu.

Ale ja nic nie chce zestawiać ....podalem tylko suche fakty 7,5kg vs 8,5kg ....o gustach nie bede dyskutować. No i koszt mojej stalówki to jakieś 50% ceny nowego, pośledniego Treka. (Zgrubnie licząc)

Ps. Karbonowa Podkładka pod sterami jest mojego autorskiego wykonu :)

#589 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 10 listopad 2020 - 10:50

Wiesz co już odpisałem na to 8.5kg a Ty nadal ciągniesz jakieś 8.5kg i teraz już nie wiem czy to specjalna prowokacja czy jeszcze nie nadążyłeś z doczytaniem odpowiedzi :P?

Prowokatorom w tym wątku mówię zdecydowane nie.

#590 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 10 listopad 2020 - 10:52

Ale ja nic nie chce zestawiać ....podalem tylko suche fakty 7,5kg vs 8,5kg ....o gustach nie bede dyskutować. No i koszt mojej stalówki to jakieś 50% ceny nowego, pośledniego Treka. (Zgrubnie licząc)

Ps. Karbonowa Podkładka pod sterami jest mojego autorskiego wykonu :)

Pozwolę się nie zgodzić. Biorąc pod uwagę koszt nowej ramy Rychtarski, osprzęt, koła itd  to cena "stalówki" byłaby nawet wyższa  od Treka.

• artho lubi to

#591 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 10 listopad 2020 - 10:53

Wiesz co już odpisałem na to 8.5kg a Ty nadal ciągniesz jakieś 8.5kg i teraz już nie wiem czy to specjalna prowokacja czy jeszcze nie nadążyłeś z doczytaniem odpowiedzi :P?

Prowokatorom w tym wątku mówię zdecydowane nie.

Coś kolego chyba Ci się miesza, wprowadzasz jakieś zamieszanie i nieporozumienia zbędne.
Nikt idiotą nie jest czytają tabele wag Treka....

#592 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 10 listopad 2020 - 10:54

Pozwolę się nie zgodzić. Biorąc pod uwagę koszt nowej ramy Rychtarski, osprzęt, koła itd to cena "stalówki" byłaby nawet wyższa od Treka.

Rozumiem Cię, niemniej to ja płaciłem za Rychtarskiego, i ja go zaprojektowałem :)

#593 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 10 listopad 2020 - 10:56

Coś kolego chyba Ci się miesza, wprowadzasz jakieś zamieszanie i nieporozumienia zbędne.
Nikt idiotą nie jest czytają tabele wag Treka....

To ty wprowadzasz zbędne zamieszanie i nieporozumienia, czyt: kolejną po grześku32 prowokację. Masz mocno przedatowane informacje, podobnie zresztą jak ktoś inny w tym wątku, kto wypowiadał się podobnie na temat tabel z wagą.

Jeżeli sam nie ważyłeś to nie wypowiadaj się o wadze, ja ważyłem.

#594 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 10 listopad 2020 - 10:59

"To Ty..."

Jakie to słodkie....

Przepraszam ale po ludzku nie wierze że ktoś zważył osobiscie kolekcje Treka....

#595 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 10 listopad 2020 - 11:04

Nie, całej kolekcji nie ważyłem, wybrane modele. Zresztą... jak widać po forach na całym świecie jak i portalach ten model wzbudził zainteresowanie ogromne, więc nawet na YouTube można bez problemu znaleźć masę coby się nie gimnastykować aż do sklepu z własną wagą (pod koniec filmu ważenie):

PS: nie wiem co jest "słodkie", ale pozwolę sobie zignorować ten fragment jak i wypowiedzi o tym, że kto czyta informacje od producenta a następnie je samodzielnie weryfikuje w sklepie jest idiotą, bo to już przestaje być prowokacja a z braku argumentu przechodzisz w kompletnie inne narzędzia niemieszczące się w ramach merytorycznej dyskusji.

#596 berski

berski
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 10 listopad 2020 - 11:42

[quote name="KrissKross" post="428237" timestamp="1604354936"]Czekam na obroncow obreczy bedzie jadka

Jadka na pewno - Tadka niejadka

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

#597 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 10 listopad 2020 - 11:50

PS: nie wiem co jest "słodkie", ale pozwolę sobie zignorować ten fragment jak i wypowiedzi o tym, że kto czyta informacje od producenta a następnie je samodzielnie weryfikuje w sklepie jest idiotą, bo to już przestaje być prowokacja a z braku argumentu przechodzisz w kompletnie inne narzędzia niemieszczące się w ramach merytorycznej dyskusji.

Wprowadzasz jakieś nieporozumienie, i agresje, czy Ty czytasz ze zrozumieniem?

#598 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 10 listopad 2020 - 11:51

Wagi Treków podawane na stronie są dokładne i nie odbiegają od normy tak jak spalanie katalogowe samochodów osobowych.

• artho lubi to

#599 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 10 listopad 2020 - 11:54

... i emisji Co2 w koncernie VW.

#600 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 10 listopad 2020 - 12:08

Na kanale airbike, polskim, rowery są prezentowane I ważone. Także na dobrerowery.pl

Dodaj odpowiedź