Stojak też od majfrenda? Jakiś namiar może?
Kącik Kawowy
#101
Posted 23 April 2021 - 21:54
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
#102
Posted 24 April 2021 - 00:22
Kiedys szukalem takiego stojaka 3x.... pasujacego do wajch w mojej maszynie.
Po jakis 7-8 miesiacach od zakupu urzadzen do parzenia kawy, w moim przypadku espresso, probowaniu rozmaitych ziaren z roznych czesci swiata, kilku roznych palarni, nauczeniu sie obslugi, teraz sadze takie espressa, ze pijac je, sam sie dziwe, jak ja ro robie i jak to kurna super smakuje. Do tego trafilem na palarnie, notabene w moim wojewodztwie, ktora robi mega robote. Z tego co do tej pory doswiadczylem, to najlepiej smakuja mi mixty, niz ziarna tylko z danego kraju, regionu, czy tez nawet plantacji. Co jest fajne w tym, ze mozna eksperymentowac w nieskonczonosc i odkrywac nowe smaki. Np, czekam na dostawe Peru ziarna i czekolada. Jako ciekawostka, normalne espresso lane do filizanki z kawalkiem czekolady, do tego odrobina soli morskiej i podobno urywa dolna czesc.
Minus, to jak okolicznosci pozwolily na docenianie jakosci ziaren, budzet na kawe wzrosl ponad 2x. I nie dlatego, ze pije 2x wiecej, tylko dobrej jakosci ziarna tyle kosztuja
#103
Posted 24 April 2021 - 05:59
Używałem tampera od Metiu pod vst. Potem przerzuciłem się na regulowany tamper od Royes. Nawet nie ma co porównywać komfortu pod względem powtarzalności ubijania. Po określeniu wysokości ciastka pozostaje nam tylko i wyłącznie czas mielenia kawy. Gdyby jednak okazało się że ciężar mielonej kawy przekracza tą dopuszczalną którą sobie założyłem wystarczy tylko delikatnie przykręcić młynek. Nie muszę już myśleć czy ugniatam odpowiednią siłą czy równolegle do podłoża. Tak więc reasumując nigdy nie wrócę do tampera bez regulacji.
- stryjek likes this
#104
Posted 24 April 2021 - 06:48
Stojak z alledrogo bo cena nie odbiegała od chińskich, poza tym wyczytałem w opiniach że te od majfrenda są podejrzanie lekkie.Stojak też od majfrenda? Jakiś namiar może?
A tamper kupiłem tu:
65,81 zł 35%OFF | 51/53/58mm regulowany 304 ze stali nierdzewnej kawy Tamper do Espresso Macaron wypukłe cztery kątowe stoki bazy wątku dystrybucji narzędzia
https://a.aliexpress.com/_mPVI3Oh
Chris, manfred już napisał po co to kupiłem i dlaczego bardziej mi pasuje niż zwykły tamper, plan na to urządzenie był taki żeby ułatwić proces ubijania żonie która średnio to ogarnia, teraz sam używam tego częściej niż klasycznego tampera.
#105
Posted 24 April 2021 - 08:38
To jest bardziej leveling tool niz tamper. Slabo to widze jako narzedzie dajace taka kontrole kompresji paku jak typowy tamper. Ja uzywam Asso The Jack, stalowy (ciezki), ladnie wstepnie ubija i tworzy rowna powierzchnie pod tamper.
Kiedys szukalem takiego stojaka 3x.... pasujacego do wajch w mojej maszynie.
Po jakis 7-8 miesiacach od zakupu urzadzen do parzenia kawy, w moim przypadku espresso, probowaniu rozmaitych ziaren z roznych czesci swiata, kilku roznych palarni, nauczeniu sie obslugi, teraz sadze takie espressa, ze pijac je, sam sie dziwe, jak ja ro robie i jak to kurna super smakuje. Do tego trafilem na palarnie, notabene w moim wojewodztwie, ktora robi mega robote. Z tego co do tej pory doswiadczylem, to najlepiej smakuja mi mixty, niz ziarna tylko z danego kraju, regionu, czy tez nawet plantacji. Co jest fajne w tym, ze mozna eksperymentowac w nieskonczonosc i odkrywac nowe smaki. Np, czekam na dostawe Peru ziarna i czekolada. Jako ciekawostka, normalne espresso lane do filizanki z kawalkiem czekolady, do tego odrobina soli morskiej i podobno urywa dolna czesc.
Minus, to jak okolicznosci pozwolily na docenianie jakosci ziaren, budzet na kawe wzrosl ponad 2x. I nie dlatego, ze pije 2x wiecej, tylko dobrej jakosci ziarna tyle kosztuja
Chris, a o ktorej palarni wspominasz?
#106
Posted 25 April 2021 - 19:13
Z ciekawosci sprobuje ubic pak samym kreconym tamperem, pewnie zajmie mi to kilka zaparzen zanim dojde do odpowiedniego ubicia.
To faktycznie jest jedna ze zmiennych, ktora ciezko kontrolowac. Sa jeszcze normalne tampery z "ugieciem", dzialanie cos na zasadzie klucza dynamometrycznego.
#110
Posted 08 June 2021 - 10:35
A to taka mala lokalna palarnia Chimney Fire Coffee. Jak jestes w UK, to polecam.
Z ciekawosci sprobuje ubic pak samym kreconym tamperem, pewnie zajmie mi to kilka zaparzen zanim dojde do odpowiedniego ubicia.
To faktycznie jest jedna ze zmiennych, ktora ciezko kontrolowac. Sa jeszcze normalne tampery z "ugieciem", dzialanie cos na zasadzie klucza dynamometrycznego.
Warto wspomniec, ze rozne shoty otrzymamy z tej samej maszyny, przy takich samych ustawieniach, z tych samych ziaren ale przy roznym ubiciu (jezeli uzyjemy non-pressurised basket).
Ostatnio zauwazylem tez, ze ziarna z roznych palarni daja rozna dlugosc ekstrakcji przy takich samych parametrach.
W kazdym razie, tak jak mowiles, mozna eksperymentowac i odkrywac coraz to nowe smaki