Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kącik Kawowy


112 odpowiedzi w tym temacie

#101 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 kwiecień 2021 - 21:54

Stojak też od majfrenda? Jakiś namiar może?


Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect


#102 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 24 kwiecień 2021 - 00:22

To jest bardziej leveling tool niz tamper. Slabo to widze jako narzedzie dajace taka kontrole kompresji paku jak typowy tamper. Ja uzywam Asso The Jack, stalowy (ciezki), ladnie wstepnie ubija i tworzy rowna powierzchnie pod tamper.
Kiedys szukalem takiego stojaka 3x.... pasujacego do wajch w mojej maszynie.
Po jakis 7-8 miesiacach od zakupu urzadzen do parzenia kawy, w moim przypadku espresso, probowaniu rozmaitych ziaren z roznych czesci swiata, kilku roznych palarni, nauczeniu sie obslugi, teraz sadze takie espressa, ze pijac je, sam sie dziwe, jak ja ro robie i jak to kurna super smakuje. Do tego trafilem na palarnie, notabene w moim wojewodztwie, ktora robi mega robote. Z tego co do tej pory doswiadczylem, to najlepiej smakuja mi mixty, niz ziarna tylko z danego kraju, regionu, czy tez nawet plantacji. Co jest fajne w tym, ze mozna eksperymentowac w nieskonczonosc i odkrywac nowe smaki. Np, czekam na dostawe Peru ziarna i czekolada. Jako ciekawostka, normalne espresso lane do filizanki z kawalkiem czekolady, do tego odrobina soli morskiej i podobno urywa dolna czesc.
Minus, to jak okolicznosci pozwolily na docenianie jakosci ziaren, budzet na kawe wzrosl ponad 2x. I nie dlatego, ze pije 2x wiecej, tylko dobrej jakosci ziarna tyle kosztuja

#103 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 24 kwiecień 2021 - 05:59

Używałem tampera od Metiu pod vst. Potem przerzuciłem się na regulowany tamper od Royes. Nawet nie ma co porównywać komfortu pod względem powtarzalności ubijania. Po określeniu wysokości ciastka pozostaje nam tylko i wyłącznie czas mielenia kawy. Gdyby jednak okazało się że ciężar mielonej kawy przekracza tą dopuszczalną którą sobie założyłem wystarczy tylko delikatnie przykręcić młynek. Nie muszę już myśleć czy ugniatam odpowiednią siłą czy równolegle do podłoża. Tak więc reasumując nigdy nie wrócę do tampera bez regulacji. 


  • stryjek lubi to

Facebuk i  YT  Strava


#104 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 postów
  • SkądSobótka

Napisano 24 kwiecień 2021 - 06:48

Stojak też od majfrenda? Jakiś namiar może?

Stojak z alledrogo bo cena nie odbiegała od chińskich, poza tym wyczytałem w opiniach że te od majfrenda są podejrzanie lekkie.
A tamper kupiłem tu:
65,81 zł 35%OFF | 51/53/58mm regulowany 304 ze stali nierdzewnej kawy Tamper do Espresso Macaron wypukłe cztery kątowe stoki bazy wątku dystrybucji narzędzia
https://a.aliexpress.com/_mPVI3Oh

Chris, manfred już napisał po co to kupiłem i dlaczego bardziej mi pasuje niż zwykły tamper, plan na to urządzenie był taki żeby ułatwić proces ubijania żonie która średnio to ogarnia, teraz sam używam tego częściej niż klasycznego tampera.

#105 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 24 kwiecień 2021 - 08:38

To jest bardziej leveling tool niz tamper. Slabo to widze jako narzedzie dajace taka kontrole kompresji paku jak typowy tamper. Ja uzywam Asso The Jack, stalowy (ciezki), ladnie wstepnie ubija i tworzy rowna powierzchnie pod tamper.
Kiedys szukalem takiego stojaka 3x.... pasujacego do wajch w mojej maszynie.
Po jakis 7-8 miesiacach od zakupu urzadzen do parzenia kawy, w moim przypadku espresso, probowaniu rozmaitych ziaren z roznych czesci swiata, kilku roznych palarni, nauczeniu sie obslugi, teraz sadze takie espressa, ze pijac je, sam sie dziwe, jak ja ro robie i jak to kurna super smakuje. Do tego trafilem na palarnie, notabene w moim wojewodztwie, ktora robi mega robote. Z tego co do tej pory doswiadczylem, to najlepiej smakuja mi mixty, niz ziarna tylko z danego kraju, regionu, czy tez nawet plantacji. Co jest fajne w tym, ze mozna eksperymentowac w nieskonczonosc i odkrywac nowe smaki. Np, czekam na dostawe Peru ziarna i czekolada. Jako ciekawostka, normalne espresso lane do filizanki z kawalkiem czekolady, do tego odrobina soli morskiej i podobno urywa dolna czesc.
Minus, to jak okolicznosci pozwolily na docenianie jakosci ziaren, budzet na kawe wzrosl ponad 2x. I nie dlatego, ze pije 2x wiecej, tylko dobrej jakosci ziarna tyle kosztuja


Chris, a o ktorej palarni wspominasz?

#106 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 25 kwiecień 2021 - 19:13

A to taka mala lokalna palarnia Chimney Fire Coffee. Jak jestes w UK, to polecam.
Z ciekawosci sprobuje ubic pak samym kreconym tamperem, pewnie zajmie mi to kilka zaparzen zanim dojde do odpowiedniego ubicia.
To faktycznie jest jedna ze zmiennych, ktora ciezko kontrolowac. Sa jeszcze normalne tampery z "ugieciem", dzialanie cos na zasadzie klucza dynamometrycznego.

#107 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 14 maj 2021 - 14:45

A kupiłem dwie kawki pod Aero ;-)

 

Owoc od Hayb'a i Johan & Nyström - Ethiopia Banko Michicha

 

Ostatnio stałem się fanem jasno palonych herbacianych kaw =)



#108 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 14 maj 2021 - 15:29

Kawy te pokazują moc z syfonu ale kto by się bawił


Facebuk i  YT  Strava


#109 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 postów
  • SkądSobótka

Napisano 14 maj 2021 - 15:43

Ja ostatnio kupiłem żonie chemex'a do porannej kawy i jasno paloną kawę i muszę przyznać że smakuje to bardzo dobrze :)

#110 Rappid

Rappid
  • Użytkownik
  • 147 postów
  • Skądireland

Napisano 08 czerwiec 2021 - 10:35

A to taka mala lokalna palarnia Chimney Fire Coffee. Jak jestes w UK, to polecam.
Z ciekawosci sprobuje ubic pak samym kreconym tamperem, pewnie zajmie mi to kilka zaparzen zanim dojde do odpowiedniego ubicia.
To faktycznie jest jedna ze zmiennych, ktora ciezko kontrolowac. Sa jeszcze normalne tampery z "ugieciem", dzialanie cos na zasadzie klucza dynamometrycznego.

Warto wspomniec, ze rozne shoty otrzymamy z tej samej maszyny, przy takich samych ustawieniach, z tych samych ziaren ale przy roznym ubiciu (jezeli uzyjemy non-pressurised basket).

Ostatnio zauwazylem tez, ze ziarna z roznych palarni daja rozna dlugosc ekstrakcji przy takich samych parametrach.

W kazdym razie, tak jak mowiles, mozna eksperymentowac i odkrywac coraz to nowe smaki :)



#111 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 sierpień 2024 - 14:15

Jak sie nazywa ten napój ktory teraz robi furore wsród kolarzy? To jakas specjalna kawa, ale za chiny nie amietam jak sie nazywa, mojito-kawa? Bubble kawa? Serwują to w Gorze Kawiarni np, przyszla na to moda z poludnia europy.

#112 knt

knt
  • Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 14 sierpień 2024 - 11:18

Może chodzi Ci o espresso tonic?


  • cauchy lubi to

#113 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 sierpień 2024 - 14:20

tak! dzięki :D





Dodaj odpowiedź