Mały Telefon Jako Urządzenie Sportowe I Komputer Rowerowy
Napisano 25 maj 2021 - 16:16
Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 25 maj 2021 - 16:25
shmoo, dnia 25 Maj 2021 - 15:10, napisał:
Zauważ że całe IoT jest zarządzane ze smartfona.
Bzdura, nie mam pojęcia o jakim IoT w tej chwili piszesz, ale ewidentnie o jakimś bardzo płytkim obrazie technologii konkretnego producenta, który wprowadził na rynek 3 urządzenia na krzyż zarządzane jak widać z telefonu. Proponuję poczytać o IoT w szerszej perspektywie, o IoT ponad technologiami zarządzania czy komunikowania (nieważne czy komunikowane po BT, Wifi czy 5G a zresztą w 5G jest masa rozwiązań dedykowanych pod przyszłość, która już prawdopodobnie lada dzień [czyt. rok-dwa] może się pojawić czy to w samochodach czy ruchu miejskim, światłach itd.).
W przyszłości pewnie głosowo ze smartfona bo interfejsy zrobią się zbyt skomplikowane dla przeciętnego kowalskiego.
Później to już tylko płytka w głowie
Tutaj też nie wiem o jakiej przyszłości piszesz, polecam zbadać ile sprzedało się już samej Alexy od Amazona, nie wspominając już o całym ekosystemie Appleowskim, gdzie telefon to stanowi jedynie dodatek do sterowania - ot kompletnie zastępowalnego pośrednika (stacją bazową dla urządzeń nawet chyba telefon nie może obecnie być). Zresztą po Apple-u fajnie widać, jak telefon przestaje mieć znaczenie - przed zakupem Garmin Fenix-a miałem epizod z Apple Watchem. Przez ten czas telefonu używałem wielokrotnie mniej, bo po prostu nie miałem po co wyciągać go z kieszeni spodni czy wręcz kurtki, skoro komunikowałem się na komunikatorach ze wszystkimi przez zegarek, dzwonię przez słuchawki (mogą być sparowane z Watchem), w sklepie płaciłem zegarkiem itd...
Przepraszam shmoo, ja Cię lubię ale coś odrobinę przespałeś ostatnie kilka lat, przynajmniej "od wnętrza" wielu nadciągających rozwiązań. IoT to zdecydowanie więcej niż lampka włączana/wyłączana przez BT.
Napisano 25 maj 2021 - 16:32

Apple na tym polu daleko z tyłu za google i Amazon...
Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 25 maj 2021 - 16:39
Lampka na BT to był przykład jak z wypowiedzi wygląda obraz przedstawianego przez shmoo IoT, a nie przykład co można co nie. W Apple-u też przecież możesz w zasięgu HomePod-a/iPhonea/Watcha głosowo włączyć lub wyłączyć dowolne światła, otworzyć/zamknąć zamki, itd. itp.
To czego nie rozumiem to traktowanie telefonu jako czegoś nadal ważnego w tej układance, czegoś służącego do zarządzania. Telefon jest dziś prawie w pełni zastępowalny a nie jest czymś, czego znaczenie jeszcze rośnie.
Na podobnej zasadzie jak aparaty fotograficzne czy odtwarzacze audio
A rynek foto zaczął się kurczyć? eee?
- Prozor lubi to
Napisano 25 maj 2021 - 16:42
Oczywiście że rośnie bo to będzie urządzenie identyfikujące osobę w systemach.
Kontynenty a później świat będzie miał systemy identyfikacji do różnych usług.
Przynajmniej do momentu aż ludzie dadzą sobie wszczepić pod skórę identyfikator
Już pewnie mnie teraz za szura wezmą na forum...
arturooo3, dnia 25 Maj 2021 - 15:39, napisał:
A rynek foto zaczął się kurczyć?
eee?
Wielu moich znajomych pozbyło się aparatów i różnego typu lustrzanek.
Ja także.
nowsze
Napisano 25 maj 2021 - 17:05
shmoo, dnia 25 Maj 2021 - 15:42, napisał:
Wielu moich znajomych pozbyło się aparatów i różnego typu lustrzanek.
Ja także.
[[ duży obrazek ]]
Ok, myślałem, że chodzi o nadal jak ze sportowcami: rynek profesjonalny, ambitnych oraz mniej ambitnych amatorów a nie rekreacyjny. Telefony oczywiście z powodzeniem zastępują popularne aparaty "małpy", których boom fajnie widać na wykresie a i nieco ambitniejsi są w stanie z nich nieraz niemało wycisnąć (choć to już często sztuka dla sztuki). Inna sprawa, że w rynku foto to i dzisiaj potężne przetasowania na grube miliardy się odbywają w temacie prawdopodobnie nadciągającego mocno końca lustrzanek.
W przypadku sportu: wszelkie Garmin-y i co tam jeszcze na poziomie profesjonalnym jest używane (liczniki, zegarki itd.) są zbyt tanie (zwłaszcza względem reszty - np. stricte amatorskiego roweru na ramie karbonowej) by amatorzy prędzej czy później z nich nie korzystali, zwłaszcza gdy ambicje rosną. Nie, licznik rowerowy nie ma stać się smartphonem. Powinniśmy też prawdopodobnie uniezależnić się od korelowania smartphone-a z narzędziem łączności - łączność powinniśmy mieć zapewnioną w urządzeniach niezależnie. Czasy telefonu (specjalnie użyłem określenia, bo do dziś pamiętam zasilanie laptopa Internetem z Nokii) jako modemu/hotspota koniecznego by zasilić łącznością inne urządzenia muszą odejść. I duzi testowali już z powodzeniem na ograniczoną skalę temat - pamiętacie Kindle-a, który miał darmowy Internet? Wystarczyło aby Amazon dogadał się z operatorami. I w mojej opinii nie dalej jak za kilka lat urządzenia MUSZĄ mieć łączność Internetową kompletnie niezależnie, nieważne czy to telefon czy zegarek czy licznik rowerowy.
Czasy gdy Internet mamy w telefonie (jasne i oczywiste) oraz w ThinkPadzie, gdy podczas zakupu dopłaciliśmy 500zł do modemu LTE oraz następnie płacimy dodatkowo co miesiąc za dodatkową kartę SIM (to już trochę rzadszy przypadek) u operatora z Internetem muszą baaardzo szybko odejść w daleką przeszłość... .
Napisano 25 maj 2021 - 17:10
arturooo3, dnia 25 Maj 2021 - 16:05, napisał:
pamiętacie Kindle-a, który miał darmowy Internet? Wystarczyło aby Amazon dogadał się z operatorami. I w mojej opinii nie dalej jak za kilka lat urządzenia MUSZĄ mieć łączność Internetową kompletnie niezależnie, nieważne czy to telefon czy zegarek czy licznik rowerowy.
W sumie słuszna uwaga. Może tak być.
Taki multi eSIM
Co do Kindla to przestało działać po jakimś czasie i zmienili że tylko do sklepu amazona można bylo się dostać.
Pamiętam jak lata temu w albanii na wakacjach tak korzystałem z netu na kindlu
- artho lubi to
Napisano 25 maj 2021 - 17:19
Albo idąc mową radiową "Massive eSIM" haha . Już dzisiaj w Kindle-u tego faktycznie nie ma, ale "show" zrobiło. A dla Amazona na pewno sporo ciekawych danych, przedsięwzięcie na potężną skalę. Tutaj potrzebna sporo mniejsza tak naprawdę, ot. modemy modemy modemy wszędzie modemy a potem jakieś sensowne umowy z operatorem (indywidualne), które pozwalają "zasilić" Internetem np. "do 10 urządzeń" w domu.
Napisano 03 czerwiec 2021 - 11:22
@arturooo3 Coś dla ciebie
https://pl.investing...z-orange-288716
- artho lubi to
Napisano 03 czerwiec 2021 - 11:47
arturooo3, dnia 03 Cze 2021 - 10:43, napisał:
Wiesz co akurat odkurzacz działa na prostszej zasadzie, no bo niewychodzący jest
. Więc Roomba to po prostu Wifi i łączność z serwerami Roomby tak, aby można było ją odpalić będąc w mieszkaniu ale też zdalnie, gdy jesteśmy daleko.
Dostaliśmy informacje że zbyt często korzysta Pan z odkurzacza. W przyszłym tygodniu odwiedzi Pana urzędnik ochrony środowiska, żeby przeprowadzić wywiad i rozmowę douczającą
Odmówienie wizyty grozi obniżeniem zdolności kredytowej
Napisano 03 czerwiec 2021 - 12:02
arturooo3, dnia 03 Cze 2021 - 10:57, napisał:
Faktycznie jesteś trochę przewrażliwiony trochę na punkcie serwerów
. Proponuję Wireshark-a i przeanalizowanie co leci...
Trochę celowo przerysowuję. Nie żebym nie miał zaufania do technologii. Raczej do polityków.
Jak dla mnie ilość kontroli jaką daje IoT przewyższa korzyści z jego stosowania
Napisano 03 czerwiec 2021 - 12:12
arturooo3, dnia 03 Cze 2021 - 10:57, napisał:
Proponuję Wireshark-a i przeanalizowanie co leci...
Żeby zrobić taką analizę trzeba złamać prawo. Komunikacja jest zwykle szyfrowana po kluczach i żeby się pod nią podpiąć potrzebna jest disassemblacja i wstrzykniecie swojego kodu.
Przykładów było już masę przeróżnych. Jak badanie reakcji na wyświetlanie treści przez aplikację, poprzez robienie zdjęć do późniejszej analizy i wiele innych
Teraz po aferze w UK z paszportami znieśli informacje ze strony rządowej
Mając dużą ilość danych AI może tak sprofilować człowieka że jest on całkowicie bezbronny
- vpablov lubi to
Napisano 20 wrzesień 2021 - 16:08
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: android, esim, komputer, licznik, aplikacje, ant+
Odzież i akcesoria →
Inne →
Ant+ Dla AndroidNapisany przez shmoo , 28 mar 2021 ![]() |
|
||
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
[Komputerek] Bryton Rider 310Napisany przez fzski , 08 lut 2021 ![]() |
|
||
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Jaki Licznik Ant+ Do DuotrapaNapisany przez pelas , 27 lut 2020 ![]() |
|
||
Trening, zdrowie i wszystko co z tym związane →
Trening i zdrowie →
Strava - Koniec Obsługi Czujników Ant + Oraz Strava Kończy Obsługę Czujników Bluetooth I Ant+Napisany przez Gregory92 , 17 paź 2019 ![]() |
|
||
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Czujniki Sigmy Do Rox 10 Ant+Napisany przez verul , 09 gru 2018 ![]() |
|