Nowości Rowerowe
Napisano 01 marzec 2021 - 17:57
" ... Chcielibysmy, abys zawsze mógl polegac na najwyzszej jakosci wszystkich komponentów Twojegoroweru Canyon. Obecnie pracujemy nad wprowadzeniem poprawek, które wyeliminuja problem w dzialaniu sztycy. Nasi inzynierowie opracowali rózne podejscia. Jestesmy w fazie testów, aby wypracowac najlepsze dla Aeroada rozwiazanie.
Co dalej?
Wyposazymy Twojego Aeroada w nowy komponent, zanim trafi on do Ciebie. Przewidujemy, ze faza testów wkrótce sie zakonczy, a my skontaktujemy sie z Toba najpózniej 17 marca, aby poinformowac Cie o kolejnych krokach i dacie dostawy. Nie musisz podejmowac zadnych dzialan.
Nasi klienci sa dla nas najwazniejsi: uwazamy, ze zaslugujesz na najlepszy rower bez zadnych kompromisów. Twój Aeroad bedzie najwyzszej jakosci, gdy zostanie dostarczony - dokladnie tak, jak tego od nas oczekujesz. Prosimy o wyrozumialosc w zwiazku z naszymi dzialaniami. Chcielibysmy jeszcze raz szczerze przeprosic Cie za opóznienie w dostawie ". 😁
Nie wiem czy zasługuję na najlepszy rower bez kompromisów.
- lupus, cauchy i dmxzor lubią to
Napisano 02 marzec 2021 - 08:05
Nie tylko. Polityka dorzucania kasety była dziwaczna, bo nie każdy klient chce mieć 11-rzędową kasetę w zestawie. A to tworzyło kłopot zarówno dla klienta, jak i dla sklepu, który najpierw musiał się naginać w trosce o klienta, a potem zostawał z trudnym do sprzedania sprzętem (bo pudełkowy fetysz w świecie ekologicznego kolarstwa na łonie natury ma się doskonale).
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 02 marzec 2021 - 08:20
Napisano 02 marzec 2021 - 08:26
Znowu mogę powiedzieć z perspektywy sprzedawcy
Z dwojga złego IMHO lepsza nowa nazwa, którą widzi również konsument, niż tylko nowe SKU u dostawcy, którego jak zawsze nikt w Shimano Polska nie umie rozszyfrować
Napisano 02 marzec 2021 - 08:34
Nie tylko. Polityka dorzucania kasety była dziwaczna, bo nie każdy klient chce mieć 11-rzędową kasetę w zestawie. A to tworzyło kłopot zarówno dla klienta, jak i dla sklepu, który najpierw musiał się naginać w trosce o klienta, a potem zostawał z trudnym do sprzedania sprzętem (bo pudełkowy fetysz w świecie ekologicznego kolarstwa na łonie natury ma się doskonale).
To może mój sprzedawca był fajny, bo mi wymienił kasetę na odpowiednią, oczywiście w rozliczeniu cenowym. Więcej zachodu, ale można.
Napisano 02 marzec 2021 - 09:13
Z ciekawostek (przynajmniej dla mnie) Elite wprowadziło "nowy" model trenażera: SUITO-T.
Czym się różni? Tym, że nie ma kasety w zestawie. 😅
Naprawdę musi być ciężko na rynku kaset.
Nie tylko Suito-T. Direto XR-T też. https://www.elite-it...active-trainers
Oczywiście cała różnica, to:
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 02 marzec 2021 - 10:03
To może mój sprzedawca był fajny, bo mi wymienił kasetę na odpowiednią, oczywiście w rozliczeniu cenowym. Więcej zachodu, ale można.
Oczywiście, można się dogadać Tylko po co, skoro można po prostu dać wybór przed zakupem?
W podobny sposób patrzyłem na początku krzywo na nowe korby MTB Shimano bez tarczy. A potem mnie oświeciło, że to jest super - sprzedawca ma łatwiejsze życie (można mieć na stanie np. korby w 3 długościach i 4 rozmiary tarcz, a nie 12 kompletów, żeby pokryć pełen zakres rozmiarów) a klient może wybrać dowolną tarczę (nawet nie Shimano!) i dostaje dokładnie taki produkt, jakiego chciał. Dla mnie rewelacja.
- Tomo lubi to
Napisano 02 marzec 2021 - 11:11
No, ale ten nowy trenażer jest oczywiście tańszy o koszt kasety? Czy może się mylę i stosują politykę appla - zabierzemy Wam ładowarkę, a cenę zostawimy? Swoją drogą, dziwne, że jeszcze producenci trenażerów nie wpadli na to, żeby powyciągać zasilacze i dać klientom wspaniałą szansę zakupienia ich osobno
Napisano 02 marzec 2021 - 11:22
No, ale ten nowy trenażer jest oczywiście tańszy o koszt kasety? Czy może się mylę i stosują politykę appla - zabierzemy Wam ładowarkę, a cenę zostawimy? Swoją drogą, dziwne, że jeszcze producenci trenażerów nie wpadli na to, żeby powyciągać zasilacze i dać klientom wspaniałą szansę zakupienia ich osobno
Tylko Cyklomania ma obecnie dostępne obie wersje i -T faktycznie jest tańsza o 100 zł.
Natomiast pewnie zwykłego nigdzie już nie będzie zaraz, więc nie sposób będzie porównać.
Napisano 02 marzec 2021 - 11:27
Rozumiem, że nie wszyscy korzystają z kasety z zestawu, ale jednak dzisiaj zdecydowana większość osób jeździ na kasetach 11-rzędowych. Produkt był zatem kompletny, klient kupuje trenażer, rozpakowuje i korzysta. Wyrzucanie kasety to dekompletowanie zestawu. Równie dobrze nowe rowery mogłyby być sprzedawane bez kaset kierując się ideą, że każdy i tak wybiera swoją kasetę, rozpiętość, markę, więc dodawanie jej jest tylko tworzeniem kłopotu po stronie klienta. Obym nie wykrakał.
Oczywiście rozumiem, że nowa wersja produktu wynika z braku dostępności kaset i gdyby trenażery miały wychodzić tylko z kasetami, to Elite nie mogłoby dostarczać nowych trenażerów, ale czuję, że taka wersja już zostanie na zawsze, nawet gdy podaż kaset powróci do normy.
- Tomo lubi to
Napisano 02 marzec 2021 - 11:34
Tyle że w Elite i tak zakup jest przez sklep, więc ten direct sell to i tak tylko teoria.
- Tomo lubi to
Napisano 02 marzec 2021 - 11:41
Nie, sprzedawanie roweru bez kaset nie przekłada się już tak bezpośrednio, jak w przypadku trenażerów.
A twierdzenie, że zdecydowana większość osób jeździ na kasetach 11 rzędowych jest z gruntu błędna. Być może w Twoim otoczeniu. Na pewno dotyczy to nowych rowerów, ale nieco starszych - już nie koniecznie. Właściwie jak popatrzę, to co niektórzy jeszcze jeżdżą na 9, a i 8 się zdarzają. Na szosie. W MTB większa różnorodność i również nie ma zdecydowanej większości najnowocześniejszych napędów 12 rzędowych, łatwiej o 11, ale i 10/9/8 sporo jeździ.
Jak się zastanowić nad motywem wprowadzenia trenażerów Elite w wersji "-T", to prawdopodobnie powodem nie były narzekania klientów z innym napędem niż "11", a raczej braki w dostawach kaset, przez co mogło okazać się, że na półkach stoją trenażery w oczekiwaniu na skompletowanie kaset, bo bez tego nie mogą zostać wysłane do dystrybutora.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 02 marzec 2021 - 12:57
Z punktu widzenia sklepu z serwisem lepsza wersja bez kasety, jak trzeba to sklep uzupełni trenażer o kasetę. Z punktu widzenia sprzedaży bezpośredniej lepsza wersja z kasetą.
W sumie ja bym docenił większe możliwości konfiguracyjne u większej ilości producentów. Pomijam oczywiście obecną dostępność produktów. Niemniej nawet w obrębie jednego producenta osprzętu chciałbym w sklepie (z autoryzowanym serwisem) przy zakupie skomponować kasetę, korbę, łańcuch, przerzutkę, tarcze hamulcowe, rower do sklepu mógłby wtedy przyjeżdżać dość mocno wybrakowany.
Napisano 02 marzec 2021 - 17:18
Nie, sprzedawanie roweru bez kaset nie przekłada się już tak bezpośrednio, jak w przypadku trenażerów.
A twierdzenie, że zdecydowana większość osób jeździ na kasetach 11 rzędowych jest z gruntu błędna. Być może w Twoim otoczeniu. Na pewno dotyczy to nowych rowerów, ale nieco starszych - już nie koniecznie.
Pamiętaj, że mówimy tutaj o małej grupie klientów bardzo drogich trenażerów. W tym wypadku założenie, że mają nowoczesny sprzęt jest jak najbardziej poprawne.
Oczywiście dochodzi kwestia nowego Srama, Campy czy MTB o którym wspomniałeś.
- 4gotten lubi to