Jump to content

Photo

Koła Do 2000Zł

vision trimax dtswiss dandyhorse dt350 rr511 pr1600

3 replies to this topic

#1 l_u_k_a_s_z

l_u_k_a_s_z
  • Użytkownik
  • 6 posts

Posted 12 July 2020 - 19:16

cześć,

staję przed wyborem nowych kół do roweru, poprzednie koła już się do niczego nie nadają (dt rr1455) Nowe koła będą jedynym zestawem jaki będę posiadał, nie biorę udziału w wyścigach, jeżdżę sam- trasy 50-150km, okolice Poznania, więc płasko. Nie wyjeżdżam za wszelką cenę, jak pada i nie chce mi się ruszyć czterech liter, to zostaję w domu - póki na trasie deszcz nie złapie, można uznać, że jeżdżę w suchych warunkach:) 

Moja waga to 75-78kg, rower bianchi infinito, full carbon, koła pod hamulec szczękowy

Koła nad którymi się zastanawiam to:

1. Vision trimax t45- bardzo mi się podobają, wiem, że są dosyć ciężkie, ale za taką cenę myślę, że waga r również jest do zaakceptowania (ok 1700gr). Znalazłem nowe na bike-discount za 1815zł. Obawiam się jedynie o serwis i części, szprychy do dt swissów są dosłownie wszędzie w internetach, a ze znalezieniem do t45 mam problem... 

2. DT SWISS RR511 od chłopaków z lemonbike, skonfigurowałem sobie z piastą 350 i ratchetem 54, waga ok 1700gr cena wychodzi w okolicach 2000zł - na pewno solidne aluminiaki, ale ta cena... 

3. DT SWISS PR1600 - również piasta 350, tutaj ratchet 18, na bikediscount wychodzą w okolicach 1950zł, 

4. DANDYHORSE model KWANT SL - wysokość obręczy to 34mm, cena to 1500zł, wagowo oraz cenowo wychodzi najlepiej  z całej czwórki (1565gr), pytanie, czy w związku z tym są najlepsze?

Na chwilę obecną w moich oczach wygrywają koła Vision trimax t45, bardzo pasują mi wizualnie. Jeżeli chodzi o potrzeby - szczerze - nie mam zielonego pojęcia! Póki co nie jestem w stanie ujechać więcej niż 35km/h, więc nie oczekuję, że zacznę robić więcej km w godzinę. Z drugiej strony nie obawiam się problemów z utrzymaniem roweru jeżeli będzie mocniej wiało. Wiem, że rower będzie wyglądał na tych kołach najładniej i serduszkiem jestem mocno z nimi, ale co z tym serwisem i częściami?

Wypisałem tylko 4 zestawy bo nie interesują mnie chińczyki, oferty z aliexpress oraz koła używane bo nie poradzę sobie z ich serwisowaniem i trzeźwą oceną ich stanu (w przypadku używki)

Jeżeli jest ktoś bardziej doświadczony (a na pewno jest) i jest w stanie mi doradzić to napiszcie proszę, może są jakieś + lub - których nie widzę na start

#2 newjunior

newjunior
  • Użytkownik
  • 159 posts

Posted 14 July 2020 - 09:03

Mam dt swiss składane koła, piasty 350 i obręcze 460. Polecam dt swiss. Na stronie bike24 koła trimax 45 maja średnie opinie.

#3 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Posted 14 July 2020 - 11:05

Dorzuć kasy i kup 50-ki od Nolimited. W Polsce, z polskim serwisem, gwarancją i crash warranty.

Co z tego że Chińczyki, jak składane w polsce. Nie wiem dlaczego miałby być złe.

np. https://no-limited.p...e-kolor-grafit/

Dopłaciłbym za komfort serwisu i gwarancji. ;-)

#4 l_u_k_a_s_z

l_u_k_a_s_z
  • Użytkownik
  • 6 posts

Posted 14 July 2020 - 15:49

W sumie całkowicie zapomniałem o nolimited, a faktycznie jakieś promki mają, dodatkowo gwarancja brzmi przekonująco. No nic, trzeba zbierać hajsy hajsy hasy. Dzięki! 

Reply to this topic

Rich Text Editor

Also tagged with one or more of these keywords: vision, trimax, dtswiss, dandyhorse, dt350, rr511, pr1600