cześć,
staję przed wyborem nowych kół do roweru, poprzednie koła już się do niczego nie nadają (dt rr1455) Nowe koła będą jedynym zestawem jaki będę posiadał, nie biorę udziału w wyścigach, jeżdżę sam- trasy 50-150km, okolice Poznania, więc płasko. Nie wyjeżdżam za wszelką cenę, jak pada i nie chce mi się ruszyć czterech liter, to zostaję w domu - póki na trasie deszcz nie złapie, można uznać, że jeżdżę w suchych warunkach:)
Moja waga to 75-78kg, rower bianchi infinito, full carbon, koła pod hamulec szczękowy
Koła nad którymi się zastanawiam to:
1. Vision trimax t45- bardzo mi się podobają, wiem, że są dosyć ciężkie, ale za taką cenę myślę, że waga r również jest do zaakceptowania (ok 1700gr). Znalazłem nowe na bike-discount za 1815zł. Obawiam się jedynie o serwis i części, szprychy do dt swissów są dosłownie wszędzie w internetach, a ze znalezieniem do t45 mam problem...
2. DT SWISS RR511 od chłopaków z lemonbike, skonfigurowałem sobie z piastą 350 i ratchetem 54, waga ok 1700gr cena wychodzi w okolicach 2000zł - na pewno solidne aluminiaki, ale ta cena...
3. DT SWISS PR1600 - również piasta 350, tutaj ratchet 18, na bikediscount wychodzą w okolicach 1950zł,
4. DANDYHORSE model KWANT SL - wysokość obręczy to 34mm, cena to 1500zł, wagowo oraz cenowo wychodzi najlepiej z całej czwórki (1565gr), pytanie, czy w związku z tym są najlepsze?
Na chwilę obecną w moich oczach wygrywają koła Vision trimax t45, bardzo pasują mi wizualnie. Jeżeli chodzi o potrzeby - szczerze - nie mam zielonego pojęcia! Póki co nie jestem w stanie ujechać więcej niż 35km/h, więc nie oczekuję, że zacznę robić więcej km w godzinę. Z drugiej strony nie obawiam się problemów z utrzymaniem roweru jeżeli będzie mocniej wiało. Wiem, że rower będzie wyglądał na tych kołach najładniej i serduszkiem jestem mocno z nimi, ale co z tym serwisem i częściami?
Wypisałem tylko 4 zestawy bo nie interesują mnie chińczyki, oferty z aliexpress oraz koła używane bo nie poradzę sobie z ich serwisowaniem i trzeźwą oceną ich stanu (w przypadku używki)
Jeżeli jest ktoś bardziej doświadczony (a na pewno jest) i jest w stanie mi doradzić to napiszcie proszę, może są jakieś + lub - których nie widzę na start