Zaplatanie kol
Napisano 14 luty 2011 - 11:03
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 14 luty 2011 - 16:10
No jasne, zresztą po coś pisałem, by mieć tensometr do kół poniżej około 32 szprych.h/k zaplot na słonko jest trudnym zaplotem , a w zasadzie naciąganiem - jeśli mamy 16 szsprych i lekką obrecz to zapomnij o byle jakiej robocie to jest gorsze niż przy 3 x normalnie, bo szprychy muszą być mocno naciągnięte równomiernie bardzo - to nam gwarantuje dobre koło.
Fajnie jest też mieć właśnie 100% poprawnie złożone koła na tyle samo szpryszek, co także pisałem wcześniej. Można sobie porównać czy w zbudowanych naciąg jest dobry. To ważne, gdyż za mocno naciągnięte szprychy przy danej ich ilości powoduje, ze koło ogólnie strasznie ciężko się centruje i nie da się go doprowadzić do ideału. Wiem, bo się właśnie chrzanię z budżetowym kołem do przełajki, w której to przeciągnąłem szprychy za bardzo. A zjawisko to zauważam wyraźniej im gorszej jakości jest obręcz.
A długie nyple uratują sprawę krótkich szprych, pod jednym warunkiem - wystarczająca długość gwintu szprychy, która wchodzi w nypel.
Napisano 14 luty 2011 - 20:39
tu pokazano odpuszcanie na maszynach od 2 minuty filmu
tu http://www.youtube.com/watch?v=k8aEcVcaNqE&feature=more_related już extremum jest
A tutaj jest link do kół które dzisiaj złożyłem , obręcze Conbow stozek 90 mm karbon, piasty Bitex, szprychy Dt Champion czarne, nyple alu red , hm w rękach to wygląda ........ daje do myślenia , koła na bardzo dobry asfalt i czasówke.
https://picasaweb.google.com/110480830918110522375/KoACzasoweKarbonConbowBitex#
sorki ze nie mogłem sie oprzeć, śliczna szoska, kolor i koła takie sobie zrobie, czerwono- czarne http://www.youtube.com/watch?v=TH8wV0KB1q4&feature=related
Napisano 15 luty 2011 - 12:04
http://www.youtube.c...bike wheel&aq=f
Ps.Przeniosłem do tego tematu,są posty warte zapamiętania,a w tamtym temacie by zaginęły...
ten post mi się nie przeniósł dla tego pisze jeszcze raz.....
Napisano 15 luty 2011 - 20:34
Koła mają wyjść do roweru i śmigać ,a centrować sie mają jak bedzie potrzeba już, a nie zaraz potem , czas marnować itd.
Co do obręczy Conbowa- kół, pare uwag.
Max naciąg jest możliwy ale należy dokładnie oglądać obręcz przy oczkach , raczej poniżej troche dawać .
Niestety nie jest to Easton i obręcze mają nierówny materiał pod nyplami wewnątrz - widać jak niektóre nyple wychodzą mniej lub wiecej - delikatne różnice , ale doświadczony montażysta sobie da rade.
Szkoda ze nie ma dobrych szprych w tym rozmiarze bo na cieniowanych szprychach koła by były jeszcze lepsze, ale trzeba sie cieszyć że w ogóle coś było dostępne.
Tylne można zrobić z lewej strony na słonko ( w tym przypadku nie miałem już tak krókich dobrych szprych ) .
Zaplot zrobiłem na 2x obydwie strony ale mijający sie , dlaczego - bo nie miałem takiej długości szprych coby zrobić na 1 x lewą , a zaginające sie szprychy wyglądały koszmarnie przy tej dlugości .
Ogólnie obręcze spoko, są sztywne na boki o pionie nie wspomne, krecą sie ladnie praktycznie bez bicia po rękach nawet przy mocnym puszczeniu .
I to na tyle, siadać i śmigać na czs.
Z normalną ramą koła sie prezentują tak , w sumie lepiej byłoby im w czasówce https://picasaweb.go...007010695147378
Napisano 16 luty 2011 - 10:27
Współczuję temu kto będzie na nich jechał przy większym wietrze.
Napisano 16 luty 2011 - 12:03
Ja Conbow poprawi sie w produkcji to w sumie oceniam je 4/5 , tylko przy takim profilu o szprychy jest niestety trudnoooo.
Napisano 22 luty 2011 - 18:13
#272 Gosc_Anonymous_*
Napisano 23 luty 2011 - 20:35
http://pro-bike.pl/spoke.frame.php
Słoneczko jest efektowne, lecz najmniej wytrzymałe.
Szprychy lepiej o mm dłuższe niż na krótkie.
Moja rada : Jeżeli jeszcze nigdy nie składałeś koła to popróbuj najpierw na jakimś starym kółeczku i zobacz co Ci wyjdzie. Ze składaniem kół jest podobnie jak z malarstwem, można się tego nauczyć, lecz Matejko rodzi się jeden na tysiąc...
Napisano 23 luty 2011 - 20:52
przy 1 x krzyż jest wg mnie za nisko , przy 2 x jest minimalnie lepiej, przy 3 x jest najlepsza sztytwność boczna .
Napisano 23 luty 2011 - 21:26
Napisano 24 luty 2011 - 20:42
zawsze lepiej 1mm za dużo niz za mało.
To wszystko zależy od naciągu i bazowej długosci prawidłowej szprychy , końcowej po zaciągnięciu .
Napisano 12 marzec 2011 - 21:02
Przeplatam sobie przednie koło na Mavicu CXP 22 i 105-tce z rdzewnych szprych na DT Championy. Obręcz przebieg miała niewielki, grubszych kraks nie było.
Po napięciu szprych bez problemu centruje się w poziomie, za to w pionie ma upierdliwe bicie którego nie mogę zniwelować. Dodam, ze szprychy w miejscu gdzie występuje bicie przy tej samej liczbie obrotów nyplem są dużo mocniej napięte niż pozostałe. Bicie występuje w innym miejscu niż zgrzew obręczy.
Czy jest inne wytłumaczenie niż skrzywiona/wadliwa obręcz? Zaplot na 3x.
Napisano 12 marzec 2011 - 21:12
Sprawdź długość gwintów w każdej szprysze czy jest taka sama.
Wiem o co pytam.
Napisano 12 marzec 2011 - 21:19