Skocz do zawartości

Zdjęcie

[2021] Wspólne Zamówienie Ubrań Kolarskich

1165 odpowiedzi w tym temacie

#181 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 20 listopad 2020 - 15:35

Spoko, wiem ja kto wyglądało, bo nieraz zamawiałem. Niemniej jednak:

Cena w granicach 50% katalogowej za wzór na koszulce wg gustu większości to nie jest jakiś straszny bloker dla 60 zdeklarowanych osób. Tym bardziej że jeszcze wchodzą dodatkowe elementy zazwyczaj czarne i neutralne jak spodenki kamizelki rękawki itp

na mnie to nie działa, bo nie kupię np. wyblakło-błękitnej koszulki (a takie projekty były), choćby była 80% tańsza. Ba, nie założę takiej nawet za darmo :P

W kwestii producenta, jeśli ktoś kategorycznie odrzuca np. Raso, które jest głównym kandydatem, to na ile jest wiarygodna chęć zakupu kogoś takiego? ;) I po co ma ją wyrażać? 

Dobra, nauczony doświadczeniem z poprzednich lat, nie ma co dyskutować... ;)

#182 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 20 listopad 2020 - 16:20

Konkluzja zatem jest taka że najpierw należałoby głosować ogólnie nad projektem, a raczej kolorystyką zanim wybierzemy dostawcę i poprosimy o projekt ostateczny. Oczywiście wtedy pojawią się dla odmiany głosy w stylu: "mnie się podobał projekt ale nie w wykonaniu RASO" i co wtedy? Wracamy do punktu wyjścia, część osób które się wstępnie zadeklarują nie kupi ciuchów, ale już nie z powodu projektu lecz producenta.

Zawsze będą tacy którzy chętnie zagłosują za lub przeciw mając wszystko podane na tacy, ale gdyby wszyscy mieli takie podejście to żadnego projektu ani zakupu byśmy tutaj nie zrealizowali.

• beskidbike i d8wid lubią to

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#183 carv

carv
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 20 listopad 2020 - 17:32

Korzysta ktoś ze spodenek Questa? Bo może tylko ja trafiłem na taki egzemplarz (zamawiałem z eroe, a im szyje quest), ale moje spodenki z questa są najgorsze ze wszystkich jakie miałem :(
Całe się przesuwają w trakcie jazdy (najgorzej wkładka, która sama w sobie jest dobra(Elastic Interface: Endurance Anatomic Road Men), ale muszę ją co chwilę poprawiać), są bardzo luźne mimo, że zamówiłem rozmiar M, a Raso L leżą na mnie idealnie. No i wytrzymały tylko sezon, bo lajkra się poprzecierała i stały się prześwitujące, więc używam ich już tylko na trenażerze :P

#184 Marchew

Marchew
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 20 listopad 2020 - 18:43

U mnie podobnie w Eroe, jeśli chodzi o dopasowanie - wkładka się przesuwa... Co do jakości materiałów, to nie mam uwag.

#185 fan

fan
  • Użytkownik
  • 91 postów

Napisano 20 listopad 2020 - 18:51

Mam spodenki Questa, dla mnie gorsze od b'twina najwyższych modeli. Też używam ich tylko na trenażer, bo nie nadają się do niczego innego. Ucisk na udach zerowy, wkładka taka sobie, przesuwa się ciągle bo materiał rozciągliwy bardzo. Kolor z czarnego zrobił się szary po jakiś 200km na słońcu.
Koszula od Questa gdyby ktoś się zastanawiał prezentuje podobny poziom co spodenki. Komfort termiczny dla mnie w niej to ok 20 stopni, przy 25 wzwyż można się ugotować, materiał mniej rozciągliwy niż spodenki, nie wyblakł tak bardzo. Także wg mnie ciuchy od nich to spore ryzyko,ale to tylko moja skromna opinia.

#186 andrzejnl

andrzejnl
  • Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 20 listopad 2020 - 18:53

Korzysta ktoś ze spodenek Questa? Bo może tylko ja trafiłem na taki egzemplarz (zamawiałem z eroe, a im szyje quest), ale moje spodenki z questa są najgorsze ze wszystkich jakie miałem :(
Całe się przesuwają w trakcie jazdy (najgorzej wkładka, która sama w sobie jest dobra(Elastic Interface: Endurance Anatomic Road Men), ale muszę ją co chwilę poprawiać), są bardzo luźne mimo, że zamówiłem rozmiar M, a Raso L leżą na mnie idealnie. No i wytrzymały tylko sezon, bo lajkra się poprzecierała i stały się prześwitujące, więc używam ich już tylko na trenażerze :P

W spodenkach Raso z zeszłorocznego zamówienia ta wkładka jest inaczej wszyta niż w spdenkach Eroe i w moim odczuciu stabilniej leży na tyłku.

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka

#187 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 listopad 2020 - 19:12

Jak to wszystko czytam to odnoszę wrażenie że polscy „pro” producenci szyją z tego co tam akurat mają na stanie. Albo są na etapie ciągłego eksperymentowania na klientach.
  • piotrkol lubi to

#188 SZYMSZEL

SZYMSZEL
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 20 listopad 2020 - 20:21

problem przesuwającej się wkładki to w 99% źle dobrany rozmiar!!! ludzie co z Wami ??? w EROE (a pewnie i w Quest) kupuje się 2 rozmiary mniejsze niż wychodzi z pomiaru i tabelek

ja mam 174cm przeważnie ważę w okolicach 72kg i kupuje UWAGA Raso spodenki S a EROE XS chociaż wszystkie tabele rozmiarów sugerują M 

spodenki muszą być ciasne i jakby nie wygodne wtedy jest wszystko ok, jak jeżdziłem w M to nie byłem w stanie zapanować nad obtarciami tyłka i po 60km jechałem już na stojąco do domu!!!

Musicie też pamiętać że każdy ciuch po iluś tam praniach się rozciąga, spodenki które na starcie są w rozmiarze S po 1-2 miesiącach są już w rozmiarze M a po 1 sezonie w rozmiarze M-L (tak jest na bank w EROE) ....chyba że ktoś pierze ręcznie :)))

#189 d8wid

d8wid
  • Użytkownik
  • 347 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 listopad 2020 - 20:41

problem przesuwającej się wkładki to w 99% źle dobrany rozmiar!!! ludzie co z Wami ??? w EROE (a pewnie i w Quest) kupuje się 2 rozmiary mniejsze niż wychodzi z pomiaru i tabelek

No bez żartów. To chyba nie świadczy dobrze o producencie jak podaje takie rozmiarówki
Z RASO zawsze biorę swoje rozmiary i jest idealnie.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

HDJ ROCKER PLATE - Platforma pod trenażer
https://rockerplate.pl - Shimano i Continental + Kolarskie motywy dla etui na telefon 

#190 andrzejnl

andrzejnl
  • Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 20 listopad 2020 - 20:45

ja mam 174cm przeważnie ważę w okolicach 72kg i kupuje UWAGA Raso spodenki S a EROE XS chociaż wszystkie tabele rozmiarów sugerują M

spodenki muszą być ciasne i jakby nie wygodne wtedy jest wszystko ok, jak jeżdziłem w M to nie byłem w stanie zapanować nad obtarciami tyłka i po 60km jechałem już na stojąco do domu!!!

Musicie też pamiętać że każdy ciuch po iluś tam praniach się rozciąga, spodenki które na starcie są w rozmiarze S po 1-2 miesiącach są już w rozmiarze M a po 1 sezonie w rozmiarze M-L (tak jest na bank w EROE) ....chyba że ktoś pierze ręcznie :)))

To może producenci niech zaczną szyć bardziej przemyślane ciuchy.Spodenki Eroe są bardzo obszerne, pasują na dlugość ,ale uda trzeba mieć potężne żeby w nich nie pływać.Kombinowanie z rozmiarem mniejszym może w twoim przypadku poskutkowało, ale u mnie spodowało, że koszulka nie zakrywała tej siatkowanej części spodenek i wyglądało to śmiesznie,były dapasowane ale krótkie.Dwa rozmiary mniejsze to już w ogóle sobie niewyobrażam.

#191 fan

fan
  • Użytkownik
  • 91 postów

Napisano 20 listopad 2020 - 20:56

Pozwolę sobie zaznaczyć, że z żadnym innym producentem nie miałem problemów "źle dobranego rozmiaru".

Chyba nawet na kanale Ćwiczone oglądałem recenzję Eroe i wszystko się zgadza a naszymi opiniami. Materiał luźny, dla osób takie coś lubiących i endurance ok. Ja oczekuję od kolarskiego stroju jak najlepszego dopasowania i takie luźne materiały dla mnie całkiem dyskwalifikują taki ubiór.

#192 fan

fan
  • Użytkownik
  • 91 postów

Napisano 20 listopad 2020 - 20:56

Pozwolę sobie zaznaczyć, że z żadnym innym producentem nie miałem problemów "źle dobranego rozmiaru".

Chyba nawet na kanale Ćwiczone oglądałem recenzję Eroe i wszystko się zgadza a naszymi opiniami. Materiał luźny, dla osób takie coś lubiących i endurance ok. Ja oczekuję od kolarskiego stroju jak najlepszego dopasowania i takie luźne materiały dla mnie całkiem dyskwalifikują taki ubiór.

#193 renton

renton
  • Użytkownik
  • 438 postów

Napisano 20 listopad 2020 - 20:57

Co Ty gadasz.??? :huh:

Ja 177cm, 78-80kg i kupuje spodenki  Raso L.

Z przedostatniego zamówienia wziąłem M i są mega ciasne w biodrach i udach ( zakładam je "siłowo") ale jazda w nich jest znośna.

Niestety szelek brakuje dobre 3-5 cm żebym czuł się w nich komfortowo.

#194 SZYMSZEL

SZYMSZEL
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 20 listopad 2020 - 22:10

To może producenci niech zaczną szyć bardziej przemyślane ciuchy.Spodenki Eroe są bardzo obszerne, pasują na dlugość ,ale uda trzeba mieć potężne żeby w nich nie pływać.Kombinowanie z rozmiarem mniejszym może w twoim przypadku poskutkowało, ale u mnie spodowało, że koszulka nie zakrywała tej siatkowanej części spodenek i wyglądało to śmiesznie,były dapasowane ale krótkie.Dwa rozmiary mniejsze to już w ogóle sobie niewyobrażam.

to samo dotyczy Santini, co do Castelli nie mogę się wypowiedzieć bo za krótko miałem spodenki 

a np. Verge Sport (te od kolegi Bigosa, teraz to się jakoś inaczej nazywa ta jego firma) po dwóch sezonach to musiałem szelki skracać o 10cm bo by mi spodenki w suport się wkręciły :))

#195 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2018 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 20 listopad 2020 - 22:23

Wniosek taki, że nasi producenci muszą się jeszcze sporo nauczyć. Dlatego co roku jak startujemy z zamówieniem to spamuje o Santini tudzież inne Castelli.

W Eroe rzeczywiście rozmiarówka dziwna - kamizelkę wziąłem XS ale gdyby mieli 2XS to bym brał bez wahania (normalnie celuje w M). Komplet letni u kumpla to samo - chłop tak jak ja jeździ normalnie w M ale od Eroe wziął XS i twierdzi, że wszedłby w 2XS gdyby mieli. Także teraz to ja już sam nie wiem :|

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#196 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 listopad 2020 - 10:09

to samo dotyczy Santini, co do Castelli nie mogę się wypowiedzieć bo za krótko miałem spodenki 

a np. Verge Sport (te od kolegi Bigosa, teraz to się jakoś inaczej nazywa ta jego firma) po dwóch sezonach to musiałem szelki skracać o 10cm bo by mi spodenki w suport się wkręciły :))

Ty piszesz serio? Mam spodenki od Verge o po 3 latach intensywnej eksploatacji - zero wyciągnięcia, krój taki sam jak w dniu zakupu. szelki (taśmy) bez zmian, wkładka stabilna i pod względem struktury bez żadnego pogorszenia. 

Owszem model TOR jest z dość sztywnego i mocno przylegającego materiału - te faktycznie leżą mi gorzej i nie kupiłbym ich drugi raz, nie są zbyt wygodne, bo są bardzo ciasne, aż za bardzo. Natomiast model Strike bez żadnych zarzutów z mojej strony. Kolor się nie zmienił, nie przetarły się, materiał się nie rozrzedził. Są jak nówki. To samo z koszulkami - nie widzę żadnych zmian w kroju, kolorach, itd. 

#197 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 21 listopad 2020 - 10:40

Jak czytam to nie wiem o czym wy piszecie z tymi luźnymi bipsami, przesuwaniem etc.

Mam Eroe M, Raso L, Verge L, Maronbbike L i ŻADNE nie są za luźnie. W porównaniu do @Bzyk'a uda mam jak patyki :D

Nie się nie przesuwa, nic nie rozciąga. Piorę zazwyczaj na krótkim 20min programie w 20 stopniach

Po drodze przerobiłem oczywiście decathlony, chińczyki etc. Jakościowo też nie mam uwag do żadnych.

Jak ktoś pisze że mu się przeciera itd to napisz kolego ile ty masz tych spodenek i ile jeździsz rocznie. Jak ktoś katuje jedną i ta samą parę przez cały rok to nie dziwne że zużywają się szybko. 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#198 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 listopad 2020 - 11:01

Wniosek taki, że nasi producenci muszą się jeszcze sporo nauczyć. Dlatego co roku jak startujemy z zamówieniem to spamuje o Santini tudzież inne Castelli.

Mocno niesprawiedliwy komentarz. Wszystko rozchodzi się o cenę, a w przypadku zamówień hurtowych to jest 2x bardziej odczuwalne. Prawda jest taka, że tam gdzie zaczyna się Castelli, tam Raso się kończy i to po cenach detalicznych. Najwyższy model spodenek Raso - 500zł. Sensowne Castelli 150e wzwyż (wiele opinii z tego forum, że wkładka Kiss z tańszych Castelli to paździerz jakich mało). Moim zdaniem jeśli celujesz w ww. marki to zamówienia grupowe nie mają żadnego sensu, bo cena niczym nie różni się od detalicznej. Dostajesz swój fajny wzór i tyle. Dużo bardziej opłaca się polować na okazje. Z samych zamówień forumowych, o ile koszulka Santini była mistrzostwem (z wyjątkiem silikonu na rękawach, którego jestem przeciwnikiem), to spodenki i wkładka są takie sobie, półkę niżej od budżetowych Raso czy Vitesse.

Generalnie ciuchy to jest temat tak indywidualny, że takie subiektywne opinie nie mają żadnego znaczenia. Szczególnie dotyczy to spodenek. Przykładowo wiele osób tutaj bardzo chwali spodenki Raso, a ja nie jestem w stanie w nich wytrzymać dłużej niż 1,5h bez otarć. Mimo, że obiektywnie jest to bardzo dobry ciuch - fajny materiał, dopasowany (do mnie) krój i szelki, dobrze trzymający ściągacz.

#199 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 21 listopad 2020 - 12:35

Jak czytam to nie wiem o czym wy piszecie z tymi luźnymi bipsami, przesuwaniem etc.

Mam Eroe M, Raso L, Verge L, Maronbbike L i ŻADNE nie są za luźnie. W porównaniu do @Bzyk'a uda mam jak patyki :D
Nie się nie przesuwa, nic nie rozciąga. Piorę zazwyczaj na krótkim 20min programie w 20 stopniach
Po drodze przerobiłem oczywiście decathlony, chińczyki etc. Jakościowo też nie mam uwag do żadnych.

Jak ktoś pisze że mu się przeciera itd to napisz kolego ile ty masz tych spodenek i ile jeździsz rocznie. Jak ktoś katuje jedną i ta samą parę przez cały rok to nie dziwne że zużywają się szybko.

Haha dzięki
Ja osobiście mam Ekoi, Martom, Eroe i Decathlon. Żadne też mi się przez 2 sezony nie rozciągnęły czy przetarły.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#200 jijx

jijx
  • Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 21 listopad 2020 - 14:08

Ja bardzo polubiłem krój spodenek raso. Nie mam porównania z innymi typu eroe. Wiem tylko, że w moim odczuciu spodenki od raso biją na głowe te od martombike. Aczkolwiek ja zaczekam najpierw na projekt a potem ewentualnie zakupie bo nie mam ciśnienia w tym roku.

Dodaj odpowiedź