Jump to content

Jakie stosujecie owijki ?

1070 replies to this topic

#981 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 posts
  • SkądPodhale

Posted 27 July 2021 - 14:06

Najchętniej to bym kupił ponownie owijkę jaka jest w rowerze Fuji GranFondo 1.5 ale nie mam zielonego pojęcia co to za firma. Dlatego zwracam się do Was z prośbą . Potrzebuję grubą mięsistą owijkę a dodatkowo w okolicy klamkomanetki od góry może jakaś wkładka żelowa. Nie mam pojęcia czy tak się robi ale zauważyłem że właśnie tam owijka całkowicie się "wybiła" Co byście doradzili w rozsądnej cenie do góra 200 zł.

Facebuk i  YT  Strava

#982 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 28 July 2021 - 05:27

Supacaz pluz ewentualnie wkładki żelowe.

Ja osobiście przechodząc na supacaz zrezygnowałem zupełnie w podkładek żelowych, bo ta owijka jest superkomfortowa.

#983 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 July 2021 - 07:11

Najchętniej to bym kupił ponownie owijkę jaka jest w rowerze Fuji GranFondo 1.5 ale nie mam zielonego pojęcia co to za firma. Dlatego zwracam się do Was z prośbą . Potrzebuję grubą mięsistą owijkę a dodatkowo w okolicy klamkomanetki od góry może jakaś wkładka żelowa. Nie mam pojęcia czy tak się robi ale zauważyłem że właśnie tam owijka całkowicie się "wybiła" Co byście doradzili w rozsądnej cenie do góra 200 zł.

Na pewno grube i mięsiste są owijki od Pro te z pianki Eva - ale nie są tak "lepkie" jak np. Supacaz, więc jak szukasz owijki, która będzie jeszcze sama trzymała się dłoni, to tej Pro nie polecam. Ale jeżeli szukasz komfortu, to Pro na pewno dobrze amortyzuje. 

#984 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,615 posts
  • SkądSzczecin

Posted 28 July 2021 - 07:35

A ja od siebie polecam po prostu dwie owijki. Na spód coś taniego i mięsistego, nawet najtańsza piankowa Velo czy XLC (czyli i tak Velo :P ) , a na wierzch "docelowa" owijka z dobrym chwytem, np. Barbieri Silicon czy inny Supacaz (choć osobiscie nie mam przekonania, czy jest wart swojej ceny).

Druga opcja to wkładki żelowe naklejane na kierownicę. Są o tyle wygodniejsze, że nie wymagają przewijania przy wymianie pancerzy, a dodatkowo raz założone przeżyją kilka owijek. Dodatkowo dla osób z mniejszymi dłońmi plusem będzie to, że pogrubiają kierownicę tylko od jednej strony, a nie na całym obwodzie, więc przy tej samej amortyzacji kierownica mniej "puchnie".

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#985 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 posts
  • SkądPodhale

Posted 28 July 2021 - 07:56

Właśnie się zastanawiam nad tymi za ok 70zl bike coś tam :-)

Facebuk i  YT  Strava

#986 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 posts
  • SkądPodhale

Facebuk i  YT  Strava

#987 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 posts
  • SkądPodhale

Facebuk i  YT  Strava

#988 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,615 posts
  • SkądSzczecin

Posted 28 July 2021 - 07:57

Mówisz o żelu? Ten jest bardzo dobry i za fajne pieniądze: PRO - Żelowe podkładki pod owijkę

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#989 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 posts
  • SkądWarszaw

Posted 28 July 2021 - 08:23

Ja mam coś takiego:

3997756abd5c7d57aef00aa4d3e2480a.jpg

Mimo, że owijałem pierwszy raz w życiu to założenie było dosyć łatwe.

Do tego odczuwalna poprawa komfortu - choć oczywiście nie powinno spodziewać się cudów: to nie amortyzator o skoku 120mm a kilka mm żelu pod dłoniami.

Natomiast sama owijka supacaz Super Sticky Galaxy to rozczarowanie - założona w listopadzie 2020 nie przetrwała sezonu i po prostu przetarła się w miejscu trzymania kciuka. Pierwsza owijka z którą coś takiego się zdarzyło:

d8d44cc5c0e92183ddeee2d053f5471d.jpg

Pozdrawiam,
Jarek

#990 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 28 July 2021 - 08:30

W zeszłym roku w jednym z pakietów startowych dostaliśmy owijki Accenta, bodajże tą:
https://www.centrumr...ERoCoT0QAvD_BwE

Założyłem ją do jedne z rowerów i naprawdę jest świetna! Nie wiem tylko jak z żywotnością, bo rower został sprzedany. 

#991 bursztynian

bursztynian
  • Użytkownik
  • 124 posts

Posted 28 July 2021 - 14:13

W zeszłym roku w jednym z pakietów startowych dostaliśmy owijki Accenta, bodajże tą:
https://www.centrumr...ERoCoT0QAvD_BwE

Założyłem ją do jedne z rowerów i naprawdę jest świetna! Nie wiem tylko jak z żywotnością, bo rower został sprzedany. 

Miałem w przełaju, zaliczyła parę gleb, trochę błota itp. ale wytrwała w dobrym stanie do wymiany (na Accent Protape  :) - jeszcze lepsza moim zdaniem). Czyli ogólnie na plus, wygodna, łapy się nie ślizgają. Cena wybitnie OK. Dobrze się układa przy nawijaniu.

Protape "męczę" już kolejną w szosie, Jest naprawdę spoko. Niestety (albo -stety), w związku z moim ostatnim zamiłowaniem do kolorków, muszę je częściej zmieniać, bo się brudzą (jak wszystkie inne), i dość ciężko doczyścić. Ale to nawet dobrze ze względów higienicznych, żeby wymieniać owijkę co pewien czas.

Podejrzewam, że czarna by wytrwała parę sezonów  ;).

• Bzyk likes this

#992 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 posts
  • SkądPodhale

Posted 28 July 2021 - 16:48

Ja napisałem do Fuji jaką dają owijkę na GranFondo. Ja jestem nią zachwycony może mi odpiszą w co wątpię.

Facebuk i  YT  Strava

#993 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 posts

Posted 28 July 2021 - 18:24

Od dwóch sezonów zakładam pro sport control team, stosunek cena/jakość nie do przebicia, 33 plny w biosternie

#994 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 28 July 2021 - 19:14

fizik tempo bondcush classic - nie mogę jej zabić. Dosyć wygodna, łatwa w utrzymaniu w czystości. Przetrwała sezon na trenażerze i dalej (po roku) wygląda jak po założeniu.
Będę ją musiał zmienić, ale tylko ze względów higienicznych - pewnie na to samo lub zbliżone. ;)

#995 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 posts
  • SkądPodhale

Posted 28 July 2021 - 19:35

Chyba się skusze bo grubość 3,5mm

Facebuk i  YT  Strava

#996 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 August 2021 - 10:51

a który Supacaz jest taki mięsisty bo ta którą mam co wygląda przezajebiście jest dość twarda (Bling Carbon Blue)

ten Accent AC wygląda jak FSA Powertouch, szkoda że nie ma granatowego koloru

#997 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 01 August 2021 - 11:18

Supacaz Super Sticky Kush

#998 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 01 August 2021 - 11:34

a który Supacaz jest taki mięsisty bo ta którą mam co wygląda przezajebiście jest dość twarda (Bling Carbon Blue)

Supacaz Bling są cieniutkie.

Podobną do Supacaz Sticky Kush (mięsista, gumowa), mam teraz w szosie i super się sprawdza a dokładniej:

https://bike-rs.pl/p...ate-czarny/1801

A najbardziej mięsista i najgrubsza owijka jaką miałem do tej pory to była i była świetna:

https://www.trekbike...olorCode=blackp

pCtcz93.png

#999 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Posted 01 August 2021 - 17:03

Ta TREKa wyżej jest mega wygodna, ale klej który ma to jakaś padaka.

Jak nie okleisz dodatkowo swoją taśmą to nie ma co nawijać bo odwija się od samego patrzenia.

Jak mi się ponownie odklei, to won i wrzucam Supacaz'a albo Lizarda.

• artho likes this

#1000 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 August 2021 - 19:38

Y, ale Super Sticky Kush to do mięsistej owijki sporo brakuje.

Tak w ogóle uważam, że to średnio jakościowa owijka. I dziwnie sję nawija - jest taka jakby sztywna, nie zgina się regularnie, lecz tak jakby łamie. Jest dopuszczająco fajna, ale nic genialnego.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Reply to this topic