Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kasety - wonlobiegi - bębenki - łańcuchy - koronki

347 odpowiedzi w tym temacie

#201 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 16 listopad 2013 - 23:27

nie da sie, bo Shimano nie produkowało bębenkow pod Campe.

Musiz kupić albo piaste Campy oryginał, albo np Novateca ,m najtaniej wychodzi 472 , ciężka bo ma stalowy bebenek ale za to 4 łożyska , albo 172 lub 162 - ale tutaj dodatkowo bębenek czyli plus ok 120 zł, albo 482 z bębenkiem pod campe .

A taka będzie dobra:

http://allegro.pl/4-...3718058240.html ?

Cena chyba okazyjna?

#202 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 17 listopad 2013 - 00:00

Dziękuję marvelo, ale tylna HB-6600 ma 24 otwory. To atrakcyjna oferta, jednak nie dla mnie :-(  Zachowam Shimano, tak jak jest...

Dzięki SPIKE - Roma locuta, causa finita :!:

#203 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 16 kwiecień 2014 - 12:39

Chciałem przetransplantować stare koła z mojego ścigacza do zimówki/dojazdówki. I mam mały problem – koronki kasety wżarły się w aluminiowy bębęnek, udało mi się zdjąć kasetę 10s (prawie nowa, przełożyłem do nowych kół), ale niestety próby założenia kasety 8s na stary bębęnek nie udały się. Wchodzi do połowy, później haczy prawdopodobnie o skrawki aluminium wystające poza

obwód bębęnka. Da się to jakoś uratować czy muszę wymieniać bębenek?

#204 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 kwiecień 2014 - 13:35

Możesz spróbować usunąć zadziory pilnikiem. Jeżeli nie są duże, powinno się udać bez szkody dla kasety ani piasty.
  • Koniunl lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#205 MichalD

MichalD
  • Użytkownik
  • 157 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 kwiecień 2014 - 18:52

Po około 1000km kaseta 105 ponacinała trochę aluminiowy bębenek w DT350 ? Czy pozostaje mi poszukanie stalowego bębenka (o ile jest taki) lub wymianę kasety z pająkiem ?

#206 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 kwiecień 2014 - 19:02

Szczerze mówiąc, nie powinieneś był nigdy zaczynać jeździć na kasecie bez pająka przy aluminiowym bębenku.

rowerplus-logo-2.png

#207 MichalD

MichalD
  • Użytkownik
  • 157 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 kwiecień 2014 - 19:16

Szczerze mówiąc, nie powinieneś był nigdy zaczynać jeździć na kasecie bez pająka przy aluminiowym bębenku.

Niestety już po ptakach. Jaką kasetę teraz wybrać ? 

Wg. manuala DT Swiss nierówności na bębenku trzeba wygładzić pilnikiem, dobrze przeczytałem ? 

#208 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 kwiecień 2014 - 19:26

Dwa posty wyżej masz odpowiedź...

A kasetę wybrać dowolną z aluminiowym pająkiem ;) U Shimano od Ultegry wzwyż, u SRAM-a od Force'a wzwyż (Rival, o ile pamiętam, pająka nie ma).

rowerplus-logo-2.png

#209 MichalD

MichalD
  • Użytkownik
  • 157 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 kwiecień 2014 - 22:33

Dwa posty wyżej masz odpowiedź...

A kasetę wybrać dowolną z aluminiowym pająkiem ;) U Shimano od Ultegry wzwyż, u SRAM-a od Force'a wzwyż (Rival, o ile pamiętam, pająka nie ma).

Z tego co czytam nawet kaseta Ultragra czy DA nie jest w pełni połączona (jedynie Red'owska kaseta jest z jednego kawałka metalu), 

W przypadku Ultegry 5-6 największych tarcz jest połączonych. Czytałem o możliwości usztywnienia kasety poprzez wciśniecie np. zszywek stolarskich pomiędzy kasętę a bębenek. Czy ktoś stosował takie rozwiązanie ?

#210 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 kwiecień 2014 - 22:35

Nie musisz mieć całej kasety na jednym pająku. Największe koronki są najbardziej problematyczne - dlatego kaseta Ultegry czy Force'a w zupełności Tobie wystarczy.

rowerplus-logo-2.png

#211 MichalD

MichalD
  • Użytkownik
  • 157 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 kwiecień 2014 - 22:36

Nie musisz mieć całej kasety na jednym pająku. Największe koronki są najbardziej problematyczne - dlatego kaseta Ultegry czy Force'a w zupełności Tobie wystarczy.

Ok. Dziękuje. 

#212 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 17 kwiecień 2014 - 09:01

U mnie to właśnie kaseta ultegry wżarła się w bębenek - ale tak po prawdzie to dopiero po 7000 km. Łącznie z największymi koronkami.

#213 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 kwiecień 2014 - 09:13

Masz za mocną nogę! :D

rowerplus-logo-2.png

#214 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 17 kwiecień 2014 - 09:58

Bardziej bym stawiał na dupny bębenek :).

#215 kapsel13

kapsel13
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 24 kwiecień 2014 - 17:17

witam.

Posiadam starą meridę na osprzęcię 105 1055, tylne koł było już trochę "zmęczone", za niewielkie pieniądze udało mi się zamówić tylne koło z piastą 1056 i kasetą 8s. Moje pytanie czy jest możliwość zaszczepienia tego koła do mojego roweru jeżeli tylna przerzutka i manetka jest pod kasetę 7.

#216 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 kwiecień 2014 - 17:30

Tak, kasety na 7 i 8 można ze sobą pogodzić. Będziesz po prostu miał tylko 7 biegów do dyspozycji, więc będziesz potrzebował wybrać, czy stracisz dostęp do największej czy najmniejszej koronki.

rowerplus-logo-2.png

#217 kapsel13

kapsel13
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 24 kwiecień 2014 - 17:39

miałem nadzieję, że tak będzie, na największych i tak praktycznie nie jeżdżę, bałem się, że piasta będzie szersza lub nie da się ustawić prawidłowo przerzutki.

dzięki za pomoc

#218 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 kwiecień 2014 - 17:50

Piasta jest odrobinę szersza, ale zakładam, że rama jest stalowa - jeżeli tak, spokojnie możesz wcisnąć koło nieco na siłę, nic złego nie powinno się stać.

rowerplus-logo-2.png

#219 kapsel13

kapsel13
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 24 kwiecień 2014 - 18:03

tak rama jest stalowa, to stara merida ale fajnie mi się na niej jezdzi robie nią okoł 150km tygodniowo, to tylko dojazd do pracy.

#220 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 09 sierpień 2014 - 17:07

Czy istnieje sposób na rozebranie bębenka Campy Chorus..? Nie chodzi mi o zapadki tylko o dostanie się do dwóch łożysk maszynowych i tulejki będącej między nimi. Tulejka ta jest luźna (ma tak być), a pod nią jest sporo smaru. To jest do smarowania tych łożysk..?

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

Dodaj odpowiedź