Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kasety - wonlobiegi - bębenki - łańcuchy - koronki

347 odpowiedzi w tym temacie

#101 epafras

epafras
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądMuszyna/Kraków

Napisano 07 maj 2012 - 20:13

Myślę że jak założysz nową kasetę i łańcuch to samo Ci pokaże czy należy wymienić korbę. Jeśli zęby na blatach są "wycięte" do szpica lub kładą się w jedną stronę to polecam wymienić bo korba pewnie nie przyjmie nowego łańcucha. Wszystko zależy ile km przekręciłeś przez te 4 lata.

#102 winiak15

winiak15
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądZrazim

Napisano 07 maj 2012 - 20:15

ogólnie jak spojrzałem na łańcuch na korbie to leży całkiem ładnie. W przeciwieństwie do starego łańcucha który łapie może 1/3 zębów a na pozostałej części wisi w powietrzu. Ile zrobiłem? hmm średnio rocznie około 5 tysięcy może wyszło to razem około 20tysi albo więcej będzie myślę.

#103 epafras

epafras
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądMuszyna/Kraków

Napisano 07 maj 2012 - 20:31

Jak mówisz, że leży "ładnie" to złóż i próbuj wyregulować jak będzie działało to OK. Może akurat się uda, że korba "przyjmie" nowy łańcuch. Ale ja bym chyba poszedł też w nową korbę zwłaszcza jeśli faktycznie masz przekręcone 20 tyś na tym napędzie. Ja wymieniam łańcuch co 2-2,5 tyś km, kasete co 5 tys, a korbę właśnie co 20 tyś.

#104 winiak15

winiak15
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądZrazim

Napisano 07 maj 2012 - 21:18

2-2.5 tys to w sumie ze 3 łańcuchy na rok kurcze 300 zł wychodzi to nie mało. Wszystko się zrobi jak będzie pieniądz:P ale dzięki za rady.

#105 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 08 maj 2012 - 02:09

Łańcuch za stówę po 2000 km do śmietnika? Chętnie przyjmę do utylizacji.

#106 epafras

epafras
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądMuszyna/Kraków

Napisano 08 maj 2012 - 20:48

Łańcuch za stówę po 2000 km do śmietnika? Chętnie przyjmę do utylizacji.

no jak ja zrobię 2,5 tyś to Ty może jeszcze przejeździsz kilka km, ale już nikt4 Ci nie da gwarancji, że nie zacznie Ci kasety "zjadać"

#107 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 09 maj 2012 - 02:56

Epafras napisał:
"Ja wymieniam łańcuch co 2-2,5 tyś km, kasete co 5 tys, a korbę właśnie co 20 tyś".

Czy tą kasetę wymieniasz, bo nie chce już "przyjąć" nowego łańcucha, czy są już problemy ze zmianą biegów albo łańcuch przeskakuje?

Czyli na przejechanie 20 000 km zużywasz:
- 8 łańcuchów
- 4 kasety
- korbę (lub dwie przednie zębatki).
Np. dla 9-biegowej Tiagry koszt wyniósłby mniej więcej:
8x50zł + 4x100zł + 150zł (same zębatki) = 950zł.

Więc na 100 km wychodzi 4,75zł.
Trochę sporo.
Wydaje mi się, że metoda dwóch lub trzech łańcuchów wymienianych sukcesywnie co ok. 1000 km, aż do wyraźnego pogorszenia pracy napędu lub objawów "zjadania" zębów w korbie wychodzi taniej. W ten sposób nawet na taniej kasecie można przejechać ok. 15 - 20 tys. km bez wielkiego uszczerbku dla zębatek w korbie.
Oczywiście wiele zależy od konkretnych komponentów, ale takie mam doświadczenie jeszcze z napędów 7 - 8 biegowych.

Napisz jakie stosujesz łańcuchy i kasety.

#108 epafras

epafras
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądMuszyna/Kraków

Napisano 09 maj 2012 - 18:56

Tak z ciekawości dziś pierwszy raz sprawdziłem łańcuch testerem i na podziałce .75 wchodzi już luźno więc można myśleć o wymianie łańcucha. W tym momencie przekręcone na tym komplecie mam prawie 2700 km, końcem tygodnia będę zakładał nowy łańcuch.

Czy tą kasetę wymieniasz, bo nie chce już "przyjąć" nowego łańcucha, czy są już problemy ze zmianą biegów albo łańcuch przeskakuje?

Wymieniam takim systemem nie dlatego że łańcuch nie współgra czy że coś przeskakuje, po prostu uprzedzam trochę rozciąganie się łańcucha. Poza tym tego systemu nie trzymam się też sztywno. Jak sam widzisz teraz wymienię przy ok 3tyś. ;-)

Napisz jakie stosujesz łańcuchy i kasety.

Jeżdże na Campie. Łańcuch C9, kaseta Veloce.

#109 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 10 maj 2012 - 00:06

A myślałem, że łańcuchy Campagnolo C9 to najtrwalsze łańcuchy na świecie.

#110 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 maj 2012 - 16:26

Mój ojciec kupił sobie starszy rower, taki szosowy trekking (to się chyba nazywa fitness?). A więc, w tym rowerze jest ośmiorzędowy wolnobieg marki sunrace. Chodzi byle jak, zdaje się, że w środku już piach, poza tym jest już mocno zużyty. Szukałem nowych wolnobiegów, ale większość jest na 7 rzędów, a ja szukam na 8. Czy ktoś może wie coś na temat nowych wolnobiegów? Czy któreś są choć trochę spoko? Znalazłem jakiś firmy falcon, ale w życiu o niej nie słyszałem. Byłbym wdzięczny za propozycje i opinie. Pozdrawiam

#111 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 14 maj 2012 - 20:49

spytam bez zakładania nowego tematu - czy tryby kasety 9 i 10 rzędowej mają taką samą grubość i różnica jest tylko w przekładkach? /wcięło mi suwmiarkę/ pozdr

#112 winiak15

winiak15
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądZrazim

Napisano 21 maj 2012 - 20:43

siema

Jaką spinkę do łańcucha Campy C9 kupić? Czy w ogóle bawić się w spinkę czy jednak rozkuwać łańcuch do każdego czyszczenia?

pozdro

#113 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 21 maj 2012 - 21:40

Rozkuwac?.... brrrr.
Jakakolwiek spinka 9sp, sram, kmc.

#114 winiak15

winiak15
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądZrazim

Napisano 21 maj 2012 - 21:44

w sklepie obok mogę kupić KMC za 5 zł albo w cykloturze Connex Link za kilkanaście. jakieś rady? w sumie nie wiem na ile wytrzymałe są te spinki w porównaniu z łańcuchem tzn czy spinka nie zacznie się szybciej zużywać niż łańcuch. Odnośnie "Rozkuwac?.... brrrr. " co racja to racja, że łąńcuch się szybciej zużywa ale szczerze nie zauważyłem z tym problemów:P

#115 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1388 postów
  • SkądRumia

Napisano 22 maj 2012 - 09:22

Mi KMC wielorazowe pod 7 biegów zużywały się regularnie co ok. 3 000 km. Już lepiej chyba kupić jakąś lepszą.

#116 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 22 maj 2012 - 11:01

W jakis sposob i czym objawialo sie zuzycie spinki?
Pytam bo na lancuchach ze spinkami jezdze od lat (mtb/szosa) i nie zauwazylem aby spinka zuzywala sie szybciej od calego lancucha. Dla mnie wyciagniecie lancucha oznacza jego zmiane, wraz ze spinka.
Mialem do czynienia z 9sp srama, kmc 10sp i kierunkowym yabanem 10sp. Wszystkie dzialaly/ja bez zarzutow.
Spinka jest o niebo bardziej praktyczna od skuwania. Szczegolnie jest to odczuwalne w mtb. Sciaganie i zakladanie lancucha ze spinka jest bez porownania szybsze. Po co utrudniac sobie zycie...?

#117 KubaRozpruwacz

KubaRozpruwacz
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 maj 2012 - 14:00

spytam bez zakładania nowego tematu - czy tryby kasety 9 i 10 rzędowej mają taką samą grubość i różnica jest tylko w przekładkach? /wcięło mi suwmiarkę/ pozdr

Jest różnica w grubości koronek, zarówno w przypadku Campy jak i Shimano (SRAM nie wiem, ale myślę że jest tak samo jak w Shimano).

#118 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 23 maj 2012 - 01:53

Bardzo przydatna tabelka ze szczegółowymi danymi u nieodżałowanego Sheldona Browna (1944-2008, RIP):

http://sheldonbrown....et-spacing.html

#119 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1388 postów
  • SkądRumia

Napisano 23 maj 2012 - 17:53

W jakis sposob i czym objawialo sie zuzycie spinki?

Po niemal każdym rozpięciu (ok. 400 km) kontrolowałem zużycie sworzni i stopniowo pojawiały się coraz to mocniejsze "progi" tj, schodek pomiędzy ścierającą się a nieścierającą częścią każdego sworznia. Po tych ok 3k były już całkiem mocne, mniej więcej równe łańcuchowi nadającemu się do śmietnika - a takich trochę rozkuwałem.

#120 emilpe

emilpe
  • Użytkownik
  • 180 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 lipiec 2012 - 18:29

Wymieniłem w serwisie bębenek w swoich kołach planet-x z shimano na campagnolo i po tym koła zaczęły bardzo ciężko sięobracać gdy unieruchomimy kasetę. Gdy zakręcimy kołem do przodu, to korby również zaczynają się kręcić do przodu (prawie jak ostre koło) i jak je zatrzymam to koło zaczyna hamować. Mechanik mówił że to minie i tak jest bo są nowe uszczelnienia. Wcześniej na nowym kole tak się nie działo.
Czy faktycznie to minie czy mam szukać kogo innego by to naprawił?

Dodaj odpowiedź