Jump to content

Photo

Pierwszy Karbon Do 15Tyś

314 replies to this topic

#201 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 23 April 2021 - 11:06

Fajnie sie komus doradza zeby czekac, albo minimalnie nagiac budzet. Cos o tym wiem. ;)

Jednak jak patrze na rower za 18k, ktory nie ma elektryki i kable na wierzchu to az mnie cos skreca w zoladku i osobiscie bym nie kupil. Tylko, ze ja to ja i (nie)stety uwielbiam gadzety (elektryka), a dla niecheci do przewodow na wierzchu jestem gotow pojsc w hamulce tarczowe (jakby jeszcze byl jakis wybor -_- )

W dodatku patrze teraz i w trzecim kwartale molgbym miec:

https://www.storck-b...-axs-quarq-2x12

W ktorym jest juz wszystko i nic nie trzeba zmieniac bo odstaje od reszty. :)

• dmxzor likes this

#202 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 23 April 2021 - 11:22

Bardzo ładna jest ta seria, niby wszystko a nawet eTap (ja to oceniam raczej na plus) ale wagowo szału nie robi (od 7.9kg, czyli pewnie najmniejszy rozmiar tyle).

#203 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 23 April 2021 - 11:25

Jak ważysz w najlepszym wypadku 85, a bardziej pod 90kg to nie zwracasz uwagi na coś takiego jak 500g w wadze roweru (chyba, że to jeden z głównych wyznaczników). Dla mnie i tak rozmiar XXL w większości firm.
Pewnie, że 9kg to byłaby katastrofa dla psychiki. ;)

#204 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 posts

Posted 23 April 2021 - 11:26

Nie doradzam czekania, bo zakonczylem moja wypowiedz znakiem zapytania.

Głośno sie zastanawiam, w koncu od tego jest forum.

Lepsze to niz klepanie ciagle o maseczkach i wirusie..

Gdybym JA miał na czym jezdzić to wołałbym chyba te pol roku poczekać i zamawiać zaraz po premierach. Ale to JA.

Mało co jest co kazdy z nas wie, a w dodatku jak w przpadku Gianta "mamy, a nie jednak nie mamy".

To naprawde moze byc frustrujące.

Rozumiem, ze nie każdy chce czekać, szczegolnie jak nie ma na czym jezdzic.

#205 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 April 2021 - 11:28

Jak ważysz w najlepszym wypadku 85, a bardziej pod 90kg to nie zwracasz uwagi na coś takiego jak 500g w wadze roweru (chyba, że to jeden z głównych wyznaczników). Dla mnie i tak rozmiar XXL w większości firm.

Dla jednego kabel na wierzchu powoduje skręt kiszek, a dla drugiego pół kilograma dodatkowej wagi. Dla jeszcze innego czarny kolor ramy, a dla kolejnego tarcze hamulcowe  :D mogę się zgodzić, że i jedno i drugie nie ma wpływu na właściwości użytkowe roweru i osiągi, ale każdy dobiera swoimi kryteriami. 

• impa, 4gotten, lupus and 2 others like this

#206 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 23 April 2021 - 11:31

Tak oczywiście, mam na myśli bardziej w temacie kompletności, że zdecydowanie jest pole do inwestycji :D. Acz ten stożek zacnie wkomponowany.

Gdybym JA miał na czym jezdzić to wołałbym chyba te pol roku poczekać i zamawiać zaraz po premierach. Ale to JA.

A to w tym roku jednak będą jakieś premiery? ;)

#207 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 23 April 2021 - 11:31

Oczywiście, że tak.
Każdy kupi to co mu się podoba, na co go stać i co uważa za słuszne.

Dla mnie "clean look" jest wart więcej niż 500g mniej na wadze. Pewnie gdybym miał na wadze z 20-30kg mniej to bym miał inne priorytety. :)

#208 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 23 April 2021 - 11:42

W sumie dla mnie też, między innymi dlatego wjechała nowa Emonda a nie stara Emonda (a było kilka opcji na szczękach ważących na start 7 z bardzo małym naddatkiem, karbonowych kołach itd., po prostu leżaki rocznika 2018 w niezłych cenach). Ale jak już wjechała, jak już człowiek trochę kilometrów zrobi to i tak zaraz zaczyna szukać pola do upgrejdu, niekoniecznie zawsze stricte wagowego, czasem to może być uzupełnienie looku i wygody, czy też połączenie wszystkich 3 wartości jak np. karbonowy kokpit :D

(w mojej jeszcze nie wjechał bo rozważam jakie są opcje pośród innych firm)

LgBO2wO.png

#209 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 23 April 2021 - 12:10

Świetna, czysta linia. Me gusta :)

#210 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1,429 posts

Posted 23 April 2021 - 12:13

Głośno sie zastanawiam, w koncu od tego jest forum.

Lepsze to niz klepanie ciagle o maseczkach i wirusie..

tenor.gif

My tutaj gadu gadu, a za chwilę deadline na Tarmaca mija :D 

• artho and bonobo like this

#211 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,218 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 April 2021 - 12:38

Fajnie sie komus doradza zeby czekac, albo minimalnie nagiac budzet. Cos o tym wiem. ;)

Jednak jak patrze na rower za 18k, ktory nie ma elektryki i kable na wierzchu to az mnie cos skreca w zoladku i osobiscie bym nie kupil. Tylko, ze ja to ja i (nie)stety uwielbiam gadzety (elektryka), a dla niecheci do przewodow na wierzchu jestem gotow pojsc w hamulce tarczowe (jakby jeszcze byl jakis wybor -_- )

W dodatku patrze teraz i w trzecim kwartale molgbym miec:

https://www.storck-b...-axs-quarq-2x12

W ktorym jest juz wszystko i nic nie trzeba zmieniac bo odstaje od reszty. :)

Skręca cię na widok kabli bo za krótko w tym siedzisz i nie doceniasz tradycji. No i serwis prosty i do transportu łatwo rozkręcić. 

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#212 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 April 2021 - 12:49

Skręca cię na widok kabli bo za krótko w tym siedzisz i nie doceniasz tradycji. No i serwis prosty i do transportu łatwo rozkręcić. 

Chyba nie zakładasz, że Alterego tego nie wie? ;) Stawiam wszystko, że jednak mimo to, clean look jest dla niego ważniejszy i do niczego go nie przekonasz. Zaraz będzie setny raz dyskusja o zaletach kabli schowanych i wystających.

Ktoś o tarczach może? :D 

• Bzyk and artho like this

#213 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2,241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 April 2021 - 12:55

Wiesz, teraz podróże lotnicze z rowerem w walizce niezbyt modne to i pochowane kable popularne :P

#214 Maksio2011

Maksio2011
  • Użytkownik
  • 80 posts

Posted 23 April 2021 - 12:56

No i stało się.

Do garażu wjechało BMC.

Wsiadłem pojeździłem, i poczułem że to jest to  czego szukałem.

Jest ładniutki, leciutki jak piórko i wyrywa się do przodu jak narowisty mustang :) a do tego zostało trochę grosza na nowe koła ;)

Próbuje wrzucić zdjęcie ale za duży rozmiar.

Dziękuje Wam wszystkim za nieocenioną pomoc i radę.

Jak pogoda pozwoli zrobimy dzisiaj parę kilometrów i zdam Wam relacje jak się sprawuje.

• Tomo, admsk, Bzyk and 6 others like this

#215 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1,429 posts

Posted 23 April 2021 - 12:58

Foto wrzuć np. na imgur i później tutaj. 

Gratuluję, że w końcu się udało :) BMC ładniejszy od Gianta. 

#216 Maksio2011

Maksio2011
  • Użytkownik
  • 80 posts

Posted 23 April 2021 - 13:02

https://imgur.com/a/qDgTJYY

• JHartman, impa, Bzyk and 2 others like this

#217 Maksio2011

Maksio2011
  • Użytkownik
  • 80 posts

Posted 23 April 2021 - 13:03

Foto wrzuć np. na imgur i później tutaj. 

Gratuluję, że w końcu się udało :) BMC ładniejszy od Gianta. 

Dzięki.

Na żywo fajniej wygląda. 

Chyba najbardziej mnie urzekło że taki leciutki, w porównaniu do Tarmaca który wczoraj testowałem.

Wydaje się taki smuklejszy.

#218 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 April 2021 - 13:08

gratulacje, cudo!! :) W mojej ocenie zdecydowanie ładniejszy od Tarmaka! Przechodziłem niedawno to samo, więc podejrzewam, że czujesz ulgę, że temat jest zamknięty :) 

#219 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 23 April 2021 - 13:09

No i gratulujemy zakupu, to jest kawał świetnego sprzętu, który posłuży Ci lata. W sumie wygląda lepiej niż na fotkach producenta, tam jakoś mnie mniej przekonywał.

W wolnej chwili zważ go samemu, ciekawe jak wypadnie wagowo dokładnie.

#220 Maksio2011

Maksio2011
  • Użytkownik
  • 80 posts

Posted 23 April 2021 - 13:36

Dziękuję.
Jeszcze raz Wam dziękuję za nieocenioną pomoc i radę.
Zważe go i porobie fotki to wrzucę bo faktycznie wydaje się że wygląda lepiej niż na fotkach producenta.
Cieszę się że skończyła się ta saga.
Sytuacja z dostępnością zaczęła mnie wewnętrznie irytować. Raz jest rower raz go niema a jak już jest to niema rozmiaru. W nocy spać nie mogłem bo raz że musiałem wstać wcześniej żeby pojechać do Wawy A dwa już zacząłem myśleć że jak ten BMC mi nie podpasuje to odpuszczam. Ten Tarmac oprócz di2 nie przekonywał mnie bo chciałem roweru zgrabniutkiego leciutkiego a to jednak nie było to.
Na świeżo jestem mega zadowolony z zakupu. BMC jest ładniejszy niż myślałem, leciutenki jak chciałem no i nie za miliony :)

Reply to this topic