Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trek Madone Sl7 #aktualizacja - Nowy Rower!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
164 odpowiedzi w tym temacie

#61 johnny_pl

johnny_pl
  • Użytkownik
  • 167 postów

Napisano 29 kwiecień 2021 - 13:14

Poza tym nie jestem gruby, 73kg na 179 cm wzrostu =)

Z ciekawości - jaka jest u Ciebie wewn. długość nogi? Pisałeś chyba, że "krótkie", ale konkretnie? :)

Ja mam dokładnie tyle samo wzrostu i dł.nogi 86 cm.

I jak patrzę na ten rower to jestem pewien, że akurat dla mnie ta rama byłaby na 100% za mała.

Nie chcę znowu wszczynać dyskusji na ten przewałkowany już temat, ciekawi mnie jedynie, na ile różnica w długości nogi przy tym samym wzroście może mieć znaczenie między rozmiarami.

#62 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 29 kwiecień 2021 - 13:18

81,5 cm ;-)

#63 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 kwiecień 2021 - 13:29

... i dobrze rozumiem, że tutaj już fabryczna sztyca jest na maksa wyciągnięta? 

Dla mnie konieczna byłaby wymiana sztycy, bo ja mam 176 cm wzrostu i aż 87,5 cm nogę. Czyli w stosunku do dmxzora proporcje zupełnie w drugą stronę. 

A mostek jest setka? 

• dmxzor lubi to

#64 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 29 kwiecień 2021 - 13:35

Matko. Co za głowonogi.  :D  Ja mam 191 cm i nogę 90 cm. ;D

• bonobo lubi to

#65 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów

Napisano 29 kwiecień 2021 - 13:53

... i dobrze rozumiem, że tutaj już fabryczna sztyca jest na maksa wyciągnięta? 

Dla mnie konieczna byłaby wymiana sztycy, bo ja mam 176 cm wzrostu i aż 87,5 cm nogę. Czyli w stosunku do dmxzora proporcje zupełnie w drugą stronę. 

A mostek jest setka? 

Fabryczna tak - na maxa do góry - i to jest ta krótka sztyca - 160 mm.

U siebie też pewnie wymienię, ale nie ze względu na długość, a offset.

Dłuższą mam z 5mm, a nie 25mm jak w fabrycznej. A kupiłem razem z rowerem właśnie dłuższą zgodnie z sugestią fittera.

A i z dłuższą lepiej można manewrować jeśli chodzi o ustawienie roweru.

A mostek to 90mm.

• bonobo lubi to

#66 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 29 kwiecień 2021 - 13:56

A mostek to 90mm.

Kurcze, ja przy wzroście 175 i nodze 80cm mam ramę 54 i mostek 110 cm i zastanawiam się czy nie lepszy byłby 120... :o Ciekawe czy nie będziesz walił o kierę kolanami.

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#67 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów

Napisano 29 kwiecień 2021 - 14:05

To nawet nie jest ciekawe, to już zostało sprawdzone. Zanim zamówiłem 54 to się zmierzyłem do 54 z identycznym setupem =)

#68 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 kwiecień 2021 - 14:07

Kurcze, ja przy wzroście 175 i nodze 80cm mam ramę 54 i mostek 110 cm i zastanawiam się czy nie lepszy byłby 120... :o Ciekawe czy nie będziesz walił o kierę kolanami.

Nieee, nie ma opcji. Sam mostek nie jest wyznacznikiem, trzeba jeszcze wziąć pod uwagę efektywną długość górnej rury. Wątpię czy ja bym walił kolanami w tym zestawie, nawet przy moich nogach. 

#69 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów

Napisano 29 kwiecień 2021 - 14:13

Nieee, nie ma opcji. Sam mostek nie jest wyznacznikiem, trzeba jeszcze wziąć pod uwagę efektywną długość górnej rury. Wątpię czy ja bym walił kolanami w tym zestawie, nawet przy moich nogach. 

Miałem tu na myśli sytuacje gdy się staje w korbach, np. na podjazdach.

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#70 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 29 kwiecień 2021 - 14:13

Też mam 179 cm i ważę 69,5. Więc ja mam prawo Cię grubaskiem nazywać ale rok temu miałem 78 kg i byłem grubaskiem większym niż Ty teraz.

Też rok temu jeździłem na Madone kumpla 56 i była ideolo w konfiguracji zero podkładek a siodło pod długość nogi 78-10 cm. Z tym, że ja lubię jeździć leżąc na kierownicy.

Teraz sama bryła roweru wygląda lepiej ino żeby tak dobrze się czuło na rowerze jak wygląda i będzie git.
A jak nie to Domane w kolorze cameleo brąz macałem, wygląda obłędnie a jeździ tak samo dobrze

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

#71 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 29 kwiecień 2021 - 14:43

I żeby było w temacie...pokazana "nowa Madonka" w obecnym ustawieniu jest jak najbardziej ok 

#72 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 29 kwiecień 2021 - 14:47

Kurcze, ja przy wzroście 175 i nodze 80cm mam ramę 54 i mostek 110 cm i zastanawiam się czy nie lepszy byłby 120... :o

Przy tych samych wymiarach mam ramę 52 sloping żeby sztyca nie wyglądała na śmiesznie krótką ;) też się zastanawiam czy nie dać mostka 120, teraz mam 110

#73 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 08:20

Jeździłem wczoraj do kiery kolana mają ze 20-25 cm. Jest bardziej wygodnie niż czerwonej - nie mam pojęcia dlaczego. No i czarny jest bardziej zwrotny (?).

Zaraz na fitting to zobaczym czy i co się zmieni ;)

#74 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 08:22

A czerwona to nie był inny rozmira? Może kwestia zmiany fittera pomogła.

Zwrotna :o

#75 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 kwiecień 2021 - 09:18

Mniejszy rozmiar, krótszy wheelbase, więc będzie zwrotniej, normalna rzecz :)

• artho lubi to

#76 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 09:21

Mniejszy rozmiar, krótszy wheelbase, więc będzie zwrotniej, normalna rzecz :)

I mniej stabilnie przy okazji zwłaszcza przy wyższych prędkościach  :)

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#77 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 kwiecień 2021 - 09:33

Klasyczna oczywista oczywistość. W dodatku jest dość krótki mostek. Dla mnie wyższa zwrotność jest zaletą. Z drugiej strony ten rower na pewno i tak nie jest radykalnie zwrotny, tylko troszkę zwrotniejszy od poprzedniego, większego rozmiaru.

Na pewno te różnice w stabilności byłyby odczuwalne dopiero przy naprawdę wyższych prędkościach - na zjazdach. Jeszcze przy bocznych porywach wiatru, na wysokich kołach i przy takim profilu rur jak w Madonie, to na pewno można zażyć niesamowitych emocji podczas zjazdu 80 km/h :)

Ale tutaj rower będzie jeździł zapewne przez zdecydowaną większość czasu po płaskim terenie, takie jest też jego przeznaczenie. 

#78 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 09:41

Na pewno te różnice w stabilności byłyby odczuwalne dopiero przy naprawdę wyższych prędkościach - na zjazdach. Jeszcze przy bocznych porywach wiatru, na wysokich kołach i przy takim profilu rur jak w Madonie, to na pewno można zażyć niesamowitych emocji podczas zjazdu 80 km/h :)

Ja bym powiedział że przy 80 km/h mniejsza stabilność byłaby wręcz niebezpieczna, większa nerwowość będzie odczuwalna już przy znacznie niższych prędkościach. Coś za coś i tyle.

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#79 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 12:07

Dmxzor, gratulacje, dla mnie wygląda tak, jak powinna, super rower. Cieszę się, że jesteś zadowolony, kupno nowego roweru to zawsze jakieś rozterki jak będzie itp. ale jak efekt końcowy jest taki jak tu, to tylko pogratulować i życzyć wielu kilometrów gładkich dróg :) 

• artho lubi to

#80 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 30 kwiecień 2021 - 18:26

Ale tutaj rower będzie jeździł zapewne przez zdecydowaną większość czasu po płaskim terenie, takie jest też jego przeznaczenie. 

Na płaskim przy 30-40 km/h na otwartych polach, jak dobrze dmuchnie z boku to też potrafi być "ciekawie" :D