Skocz do zawartości

Zdjęcie

rama karbonowa do 5000pln

529 odpowiedzi w tym temacie

#141 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 grudzień 2008 - 18:59

Na chwilę obecną jestem w czarnej dupie. Po zapłaceniu dodatkowego 90% i zabraniu się do składania wiem: pierwsza przelotka do tylnego hamulca jest zanitowana odwrotnie, otwór na tylny hamulec jest za mały, nakrętka-trzpień się nie mieści.
Nie pozostaje mi nic innego jak reklamować ramę lub ewentualnie oddać na warsztat do jarka, ale raczej będę ją odsyłał do chinoli. Wrzuciłbym zdjęcia, ale szkoda gadać :(

#142 korkus83

korkus83
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 11 grudzień 2008 - 19:39

masz nauczkę, żeby za wszelką cenę nie oszczędzać

#143 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 grudzień 2008 - 20:06

masz nauczkę, żeby za wszelką cenę nie oszczędzać

Nie. Żeby nie pchać się w karbon w nierealnej jak na przyzwoity karbon cenie.

#144 korkus83

korkus83
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 11 grudzień 2008 - 20:14

zobaczcie, już w tym roku można było za 4300 zł kupić karbonowego poisona anniversary na ultegrze za 4300. czyli cena idzie w dół. jednym słowem wchodzi pod strzechy...a jak to się odbije na jakości, to czas pokaże

#145 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 grudzień 2008 - 20:16

Mądry Polak po szkodzie, ja wyciągnąłem już wnioski. Mam nadzieję, że to będzie przestrogą dla innych forowiczów, aby wiedzieli z jaką niedokładnością potrafią być wykończone takie ramy w takiej cenie. Zanim zakupiłem tą ramę to zobaczyłem rower na niej złożony na innym forum i nie było w niej takich niedoróbek, może trafiłem po prostu na lipny egzemplarz, co nie zmienia faktu, że w "markowych ramach" takie coś nie miałoby miejsca ze względu na kontrolę jakości, te ramy takiej kontroli pewnie nie przeszły jedne mają pewnie mniejsze, prawie niewidoczne wady, a inne są kompletnie z dupy.

#146 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 11 grudzień 2008 - 20:29

A masa realna pokrywa się z sugerowaną przez sprzedawce? No i jaki będzie twój nastepny wybór?

#147 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 grudzień 2008 - 20:56

Rozmiar M, waży z hakiem 997g , ze ślizgaczem 1000g, więc dla rozmiaru M 50g więcej.
Jaki będzie mój następny wybór? Najpierw muszę odesłać tą ramę, mam nadzieję że kolejna będzie już ok. Jak nie to wyrzucę ją przez okno i będę dalej męczył poisona ;-)

#148 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Napisano 11 grudzień 2008 - 22:02

W tej cenie chłopaku miałbyś Canyona z Niemiec zamiast gówna z Taiwanu.

#149 750519

750519
  • Użytkownik
  • 147 postów
  • SkądKraśnik

Napisano 11 grudzień 2008 - 22:07

Witam
kr1zje szkoda, że tak ci się ułożyło z tą ramą. Dla mnie to jest przestroga: nie każda okazja jest okazją. Sam kombinuję z ramą na nowy sezon, ale Twój przypadek daje do myślenia. Powodzenia z wymianą.
Pozdrawiam Brać Szosową.

#150 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 grudzień 2008 - 22:52

Ostrzegaliśmy Cię, ale trudno, wyszło tak jak wyszło. Nie chcę Cię martwić ponownie, ale na przykładu innych branży wiem, że jak dajesz Chińczykom kasę i siedzisz cicho to jest wszystko dobrze, ale gdy masz roszczenia gwarancyjne to robią się problemy. Oni po prostu przepisy UE mają głęboko w d***. A jeszcze jeśli kupiłeś u pośrednika, jakiegoś cwaniaczka, to nie będzie winnego. Opłat celnych chyba nie odzyskasz jeśli będziesz chciał odesłać ramą i odzyskać pieniądze? Chociaż nie sądzę, żeby Chinole chcieli oddać pieniądze.

#151 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 11 grudzień 2008 - 22:56

Najlepszym sposobem jest odstawienie starego roweru na 2 miesiące i zajęcie się przez ten zimowy czas czymś innym. Po tym okresie ten stary dobry rower jest super i nie trzeba kombinować z nowymi ramami na nowy sezon - to pozostawmy zawodnikom którzy "mieszkają na rowerach".

#152 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 11 grudzień 2008 - 23:43

Na chwilę obecną jestem w czarnej dupie. Po zapłaceniu dodatkowego 90% i zabraniu się do składania wiem: pierwsza przelotka do tylnego hamulca jest zanitowana odwrotnie, otwór na tylny hamulec jest za mały, nakrętka-trzpień się nie mieści... (

Zanitowana odwrotnie ? Ale linka przechodzi bezproblemowo ?
A otwór - nie możesz go poprostu lekko rozwiercić ?
Trzeba sobie radzić ;-)

#153 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 12 grudzień 2008 - 00:27

travisb, owszem trzeba, ale nie przy nowych ramach, które powinny być poprawnie wykonane

#154 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów

Napisano 12 grudzień 2008 - 01:19

travisb, owszem trzeba, ale nie przy nowych ramach, które powinny być poprawnie wykonane

Ja to wszystko rozumiem, ale po przeczytaniu tego co napisał Karbon, nie chciało by mi się ryzykować kilkutygodniowej motaniny z pośrednikami, chińczykami czy kij wie kim tam jeszcze, tylko dlatego, że nie mógłbym sobie w ciągu kilku sekund rozwiazać problemu rozwiercając małą dziurkę ...

#155 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 grudzień 2008 - 02:23

Taka Deda: http://www.probikeki....php?code=J8019 jest dostępna w wielu sklepach, niedawno była jeszcze w CRC powodziowa tanio. Cena bardzo dobra, na rurach Deda, wykonana dość dobrze. Pewna rama z bezproblemową gwarancją europejską i bez dodatkowych opłat.
Przepraszam, że tak dołuję Cię Kr1zje, ale wiem jakie numery Chińczycy robią z ciuchami np. Znajomi zrzucali się/brali kredyty, zamawiali kontener ciuchów. Okazywało się, że ciuchy są zawilgocone, zbutwiałe i kupa kasy szła w las, bo z Chińczykami w takich sytuacjach nie sposób załatwić sprawy. Z nimi sie gorzej robi interesy niż z ruskimi za pośrednictwem grup przestępczych.
Piję do tego, że zostaw tę ramę sobie, złóż na niej rower i jeździj. rozwiercenie poprzeczki pod hamulce to nie problem bo to alu. Przelotkę możesz też rozwiercić i dać długi pancerz do samego hamulca, albo zrobić jakąś tulejkę wkładaną w tą odwróconą przelotkę.
Napisz do eBay'a, niech zamkną konto temu naciągaczowi i zweryfikują wszystkich innych sprzedających identyczne ramy. Nie porywać się na "wiatraki" bo nic nie załatwisz, ani u producenta, ani u sprzedawcy, stracisz nerwy, pieniądze na przesyłki, a jeszcze stracisz ramę, albo zaplacisz cło jeszcze raz.

#156 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 grudzień 2008 - 08:22

W przypadku gdy już raz opłaciłem cło i wysyłam coś na gwarancję i potem dostaje coś z powrotem to nie wystarczy okazanie nadania przesyłki do chin i pokazanie opłaconego cła? Ewentualnie mogą mi wrzucić do środka fakturę na 10-20$, no i może uda mi się wynegocjować wysyłkę z taiwanu, a nie z chin. Wtedy zapłaciłbym grosze, dostałem maila że pokryją koszty wysyłki w obie strony. To mail:
"Hi, Dear
So sorry for this happening, we never this situation before, we can refudn $70 to you and you can send it back to us, and once we receive it, we will refund you $100 more and send you a new frame, and we will conclude a invoice in the package so you don't need to pay taxes,..."
Doskonale zdaje sobie sprawę ,że to można rozwiercić, dać tulejkę, otwór pod hamulec też powiększyć, ale tu chodzi o zasady, "nasz klient nasz Pan", a nie że ja kupuje coś a potem się jeszcze bujam z doprowadzeniem tego do stanu używalności, zawsze mogę śmigać tylko z przednim hamulcem, będzie jeszcze lżej... oczywiście żartuje. :lol:

#157 Gosc_spammax123_*

Gosc_spammax123_*
  • Gość

Napisano 13 grudzień 2008 - 04:58

Co sądzicie o ramkach:

Carrera Nitro za 2000 PLN

Pedal Force ZX3 za 699 $

Pedal Force RS za 595 $

Która z tych trzech?

#158 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 grudzień 2008 - 23:06

Pedal Force wypuścił nowy model ramy triathlonowej.
http://pedalforce.co...oducts_id=11498

Eh, wygląda cudownie :-D

#159 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów

Napisano 18 grudzień 2008 - 00:55

Pedal Force wypuścił nowy model ramy triathlonowej.
http://pedalforce.co...oducts_id=11498

Eh, wygląda cudownie :-D

Wygląda jak rama na koksie. Mutant jakiś wyszedł ...
Pojęcie piękna jest względne - jak wszystko ;)

#160 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 grudzień 2008 - 02:38

travisb, oczywiście, że jest względne... i bardzo dobrze. Świat składający się z ludzi o jednakowych gustach byłby koszmarny.
Tak czy inaczej - naprawdę podoba mi się jej geometria. Nie żeby nie można było znaleźć ciekawszej bo pewnie można bez problemu, ale mimo wszystko... jak dla mnie, ma coś w sobie. Przy tym cena nie najgorsza, choć na pewno kupować jej nie będę.

Dodaj odpowiedź