Batony Corny i inne zbożowe.
Started By
DominikNDominik
, 11 sty 2011 17:38
114 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 26 maj 2011 - 20:37
wojtek10611 jest OK. Wychodzi około 1 zł batonik. To też zależy ile ci ich wyjdzie z blachy. Liczę już oczywiście jakiś tam koszt gazu/prądu.
Znajdź temat o samoróbkach. Są dwa przepisy i z obydwu korzystałem. Te i te są bardzo dobre i co ważne dla mnie - nie wchodzi żadne dziadostwo jak w przypadku batonów Corny. Corny to tylko żurawinowe, to tak w temacie. Chociaż, mimo, że są bez czekolady to i tak w kieszonce robią się bardzo miękkie. Ja od następnej dłuższej trasy będę próbował bułeczki z dżemem, zobaczymy.
Znajdź temat o samoróbkach. Są dwa przepisy i z obydwu korzystałem. Te i te są bardzo dobre i co ważne dla mnie - nie wchodzi żadne dziadostwo jak w przypadku batonów Corny. Corny to tylko żurawinowe, to tak w temacie. Chociaż, mimo, że są bez czekolady to i tak w kieszonce robią się bardzo miękkie. Ja od następnej dłuższej trasy będę próbował bułeczki z dżemem, zobaczymy.
Napisano 20 czerwiec 2011 - 21:03
Z tanich dobrych batonów polecam Batony Musli z Kauflanda orzechowe. 35g - 60groszy czy jakoś tak. Na treningi idealne
crankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru
Napisano 21 czerwiec 2011 - 10:11
Gizmo, trochę na nich pojeździłem i wychodzą dwa batony na 3-3,5h, trzy na 4-4,5. W ciągu 7h kręcenia zjadłem ich 5 + batonik Aero, trochę asekuracyjnie, żeby nie złapać doła. Szkoda, że nie są dzielone na pół, bo 50 gram batonu to sporo, jak na jeden raz.
Gosc_KubaTdP_*
Napisano 26 czerwiec 2011 - 18:18
Ktoś z Was pytał wcześniej o batony "domowej roboty". A w styczniowym Men's Health jest ciekawy przepis. Jest to fragment artykułu o indeksie glikemicznym. Jeżeli ktoś nie wie o co chodzi z IG, w skrócie wytłumacze. Im wyższy indeks glikemiczny węglowodanów które jemy tym "gorzej", bo wysoki IG ( od 50-100 pkt ) to węglowodany które dają energetycznego kopa ale na krótki czas. A niski IG jak sie idzie domyslec ( do 50 pkt) to węglowodany złożone, które rozkłądają się dłuższy czas dając "słabszego" kopa, ale na długi czas, czyli nie czujemy niepożądanych skoków energetycznych,osłabienia itp..
Troche sie rozpisałem, ale już wracam do meritum, czyli samego przepisu.

Uploaded with ImageShack.us
Przyznam się, że jeszcze nie miałem okazji tego przepisu wypróbować, ale jak ktoś spróbuje, fajnie by było gdyby opisał i ocenił te batony.
Troche sie rozpisałem, ale już wracam do meritum, czyli samego przepisu.

Uploaded with ImageShack.us
Przyznam się, że jeszcze nie miałem okazji tego przepisu wypróbować, ale jak ktoś spróbuje, fajnie by było gdyby opisał i ocenił te batony.
Napisano 10 kwiecień 2012 - 15:37
Wypróbowałem przepis KubaTdP. Zrobiłem masę z połowy składników w przepisie i po upieczeniu podzieliłem na 3 porcje. Masa smakowała nieźle, gotowego batonika spróbuję dopiero jutro na trasie.
Rada ode mnie: Pieczcie w mniejszej temperaturze niż zalecane 190st.
Rada ode mnie: Pieczcie w mniejszej temperaturze niż zalecane 190st.
Napisano 19 kwiecień 2012 - 17:20
Corny widziałem przedwoczarj w INTRMARCHE
Napisano 20 kwiecień 2012 - 09:50
Ja ostatnio testowałem w trasie batony z Decathlona "aptonia" - masakra jaki beton ale poza tym smak ok ale działanie jakieś takie słabe
No, bo jak wiadomo w batonach corny i innych aptonia pod postacią owsianki znajdują się zwykłe węglowodany dające 4kcal/g, natomiast w batonach "profesjonalnych" jest owsianka superhiperextraenergy dająca 5kcal energii z grama ;-)
Dlatego po zwykłych nie ma kopa... :-D