
Batony Corny i inne zbożowe.
#101
Napisano 12 wrzesień 2012 - 13:34
Wartość en (400kcal/1687kJ)
Białko 7,2 g
Węglowodany 70,3 (w tym cukry 32,3)
Tłuszcz 91, (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,9)
Błonnik 4,1
Sód 0,25
Oprócz tego:
Witamina E 7,5 mg
Witamina D 1,9 ug
Witamina B6 0,9 mg
Witamina C 50,4
Cynk 6,3
Wapń 504 mg
Magnes 236 mg
Żelazo 8,8 mg
Co o tym sądzicie?
#102
Napisano 11 styczeń 2013 - 21:05
#103
Napisano 06 czerwiec 2013 - 12:46
Cytat
Podrzucam Wam przepis na domowe z naszej kuchni ;-)
Upiekłem, spoko, mi smakują, zresztą całe życie wcinam płatki i bakalie, więc nie dziwota

A, że jeszcze puste miejsce w piekarniku było, to jeszcze powstała inne wariacja


Więc po lewej, wg przepisu szamanviking, po prawej według tego:
2,5 szklanki płatków owsianych górskich
1/4 szklanki łuskanych pestek dyni
1/4 szklanki suszonej żurawiny
1/4 szklanki łuskanego słonecznika
1/4 szklanki rodzynek
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 białka
2 łyżki miodu ( użyłem gryczanego)
1/4 szklanki wody
3 łyżki oleju
Wszystko suche wymieszać. W wodzie rozpuścić miód, dodać olej. Mieszamy z suchymi składnikami i z lekko ubitym białkiem, aż do jednolitej masy. Rozkładamy w blaszce ( ja miałem 18x25) na papierze do pieczenia. posypujemy skruszoną czekoladą, ja jeszcze sypnąłem końcówkę migdałów na górę. Piekarnik 180 stopni, pieczemy pół godziny.
Kroimy na porcje.
Myślę, że zamiast białek i oleju i wody, bez problemu można użyć 2-3 bananów jako lepiszcza.
Tą drugą wariację bardziej zrobiłem pod dzieci ( ciut słodsza), ale jako baton energetyczny dla kolarzy na pewno się sprawdzi.
Smacznego.
#104
Napisano 07 czerwiec 2013 - 22:45

Można dodawać różne wariacje owocowe, jabłka suszone, banany, truskawki. A no i przede wszystkim brakuje tu orzechów! Orzechy dają dużo energii, a w połączeniu z rodzynkami, bananami i miodem to mistrz świata!
Ps. niedawno miałem masło z pestek dyni (przywiezione z UK), to by się tam nadało

#105
Napisano 08 czerwiec 2013 - 08:01
#106
Napisano 08 czerwiec 2013 - 12:24

#107
Napisano 08 czerwiec 2013 - 18:48


A co do tego że wszystkie cornowate są takie same to nie do końca się zgodzę, w Decatlonie są super batony, nie pamiętam nazwy, ale wydaje mi się że dają więcej energii niż wszystkie inne. To są takie z białą... ni to polewa ni to nie wiem co, ale białe z obu stron. Drogie też nie są. Jadł ktoś?
#108
Napisano 09 czerwiec 2013 - 10:39
Ja takiego ostatnio kupiłem - są różne wersje smakowe. IMO bez różnicy między normalnymi batonami zbożowymi.
#109
Napisano 09 czerwiec 2013 - 16:31
#111
Napisano 10 czerwiec 2013 - 06:38
Cytat
Zawsze mam zapas w szufladzie. Na trening idealne. Najważniejsze, że bez czekolady.zajada się ktoś z was batonikami z lidla? Różne smaki od malinowego przez morelowy po orzech i banan itp. cenowo po 59 groszy sztuka.
#112
Napisano 10 czerwiec 2013 - 06:59

Ja je biore z dwóch powodów. Nawet jak jest gorąco, to się nie rozwalają (chociaż faktycznie robią się bardziej miękkie). Ze swojej natury są dość lekko zbite, przez co często nawet nie muszę ich gryźć, wrzucam do pyska dwa razy przeżuję i do żołądka. :mrgreen:
Dodaj odpowiedź
