Jump to content

Photo

Alternatywa Dla Żelu Na Wyścig

48 replies to this topic

#41 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 29 August 2021 - 05:29

Ciekawostka, bo parę dni temu wycofano sporo lodów najróżniejszych firm z tego samego powodu.

https://www.google.p...strzezenie.html

A w czerwcu zrobił to Mars.

https://www.prawo.pl...ika,509941.html

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#42 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 posts
  • SkądSobótka

Posted 11 October 2021 - 09:15

Moja Małgośka strasznie mota się z żelami i szukamy czegoś, co łatwiej będzie się jadło. Żelki odpadają, bo przerzuć je w ogniu walki, to słaba opcja. Na myśl przychodzą mi jakieś rozpuszczalne cukierki. Kojarzycie tego typu produkty? Skład nieistotny, może być chemia, bo to i tak tylko sporadycznie będzie stosowane. 

Próbowaliście dextro?

#43 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 11 October 2021 - 09:28

Rozpuszczonej? Nie, ale żele już dobrze ogarnia hehe. Najlepiej jednak sprawdzają się galaretki odpakowane przed wyścigiem.

#44 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 posts
  • SkądSobótka

Posted 11 October 2021 - 09:57

Rozpuszczonej? Nie, ale żele już dobrze ogarnia hehe. Najlepiej jednak sprawdzają się galaretki odpakowane przed wyścigiem.

Dextro tak łatwo się rozpuszcza w jamie ustnej że chyba nie trzeba kombinować ;)

#45 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 711 posts

Posted 11 October 2021 - 10:03

" Pojedyncze opakowanie 8 pastylek dostarcza razem 36 g natychmiast działającej glukozy". Ile tego trzeba zjadać i wozić ze sobą? U mnie minimum to 60 gramów węglowodanów na 1h. Jeden żel ma przeciętnie 20-25 gramów węgla 

#46 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 11 October 2021 - 10:39

No właśnie zastanawiałem się nad formą, bo w tabelach, to właśnie kupa połykania jest. Stąd do głowy przyszło mi rozpuszczenie w bidonie, ale takiej opcji też nie widzę.

#47 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,625 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 October 2021 - 10:51

Tylko po co kupować pastylki i potem je rozpuszczać? Nie prościej kupić glukozę w aptece?

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#48 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 11 October 2021 - 10:55

Ja myślę, że przy okazji może warto zacząć od 1:1 glukoza:fruktoza? Przynajmniej takie propozycje prawie każdy toleruje.

#49 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,625 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 October 2021 - 11:22

1:1 to to w zasadzie samo, co sacharoza.

Biorąc pod uwagę, że sacharoza rozpada się do 1:1 natychmiast po kontakcie ze śliną, nie warto płacić za dwa cukry osobno, kiedy zwykły cukier stołowy kosztuje grosze.

• JHartman likes this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Reply to this topic