po 7 latach wracam do PCta. Bo już nie mogę z tym Gopro na starym lapku, render ciągnie się i pół nocy nieraz
w miarę cichutki i znacznie sprawniejszy od mojego ex Probooka z i7-4610m.
2min. wideo 4k/30, H264, bitrate 80 - stary laptop 17.5min, aktualnie 45sek.
Z czasem pewnie dojdzie SSD stricte na video.

Komputery Itp.
Napisano 25 luty 2022 - 21:58
Napisano 25 luty 2022 - 22:31
Jakie komponenty? Tzn. jaką MB wybrałeś, jaki procesor, jaki model karty graficznej?
Też się muszę unowocześnić z podobnych powodów.
Choć właśnie wymieniłem dysk w lapku na SSD i reinstalowałem system od zera. Sprawdzę jeszcze czy to coś pomoże na edycję i renderowanie video.
Napisano 25 luty 2022 - 23:16
jacekj, dnia 25 Lut 2022 - 21:31, napisał:
Jakie komponenty? Tzn. jaką MB wybrałeś, jaki procesor, jaki model karty graficznej?
Też się muszę unowocześnić z podobnych powodów.Choć właśnie wymieniłem dysk w lapku na SSD i reinstalowałem system od zera. Sprawdzę jeszcze czy to coś pomoże na edycję i renderowanie video.
wziąłem tą speckę + karta wifi z bluetooth bo nie było w zestawie
https://www.vist.pl/produkt/7091/.html
zależało mi na procku Intela 12tej generacji, a jeszcze miesiąc temu taka konfiguracja była wyraźnie droższa
Muszę przyznać, że budowa PCtów poszła znacznie do przodu przez ostatnie 15 lat wszystko elegancko zapakowane, a przede wszystkim dobrze przemyślane. Kiedyś to było po prostu metalowe pudło, gdzie znalazłeś miejsce to przykręcałeś co potrzeba. Teraz zupełnie inna baja - jest osobna szafa na zasilacz (piwnica), są kieszenie na dyski, są miejsca na wentylatory, schludnie poprowadzone i połączone kable i ogólnie ładnie to wszystko wygląda. Czego mi brakuje to choćby jeden slot na kartę SD. No trudno, kupi się czytnik..
Napisano 26 luty 2022 - 07:40
cauchy, dnia 25 Lut 2022 - 22:41, napisał:
co w tym dziwnego? laptop to laptop, PC to PC, niebawem topowe Smartfony będą po 8-9k..
Fakt, że po około 20 latach pewnej stabilności współczesnego rynku sprzętu gamingowego, głównie za zasługą kart graficznych, ceny gamingowych komputerów stacjonarnych podskoczyły o jakieś 100%-250% w zależności od półki (mid-range / top-spec).
Topowe smartfony od 2-3 lat są po 6-8k w zależności od konfiguracji (acz głównie składane).
Natomiast miałem podobny temat ostatnio, zresztą też jednym z powodów były problemy z edycją filmów, u mnie padło na gamingowego laptopa na AMD Ryzen 7 5800H, 32GB ramu oraz RTX 3070
Napisano 26 luty 2022 - 08:15

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- cauchy i artho lubią to
Napisano 26 luty 2022 - 12:24
arturooo3, dnia 25 Lut 2022 - 22:38, napisał:
Gamingowy laptop nigdy nie będzie tak wydajny jak stacjonarny pc. Karty graficzne mobilne są zawsze słabsze.Niesamowite czasy nadeszły, gdy ceny wydajnych komputerów stacjonarnych przebiły ceny tej samej wydajności laptopów
W tym pc jedno jest słabe. Ram 3200mhz na dzisiejsze czasy to wolny ram.
Napisano 26 luty 2022 - 13:26
cauchy, dnia 26 Lut 2022 - 11:33, napisał:
@Bzyku, brzmi to że masz ciekawą robotę, w czym siedzisz jeśli można wiedzieć?
Systemy wizyjne. Najmocniejsza linia działa właśnie w oparciu o Deep Learning.
Do szkoleń używamy Alienware'ów, więc nic tylko urządzać nocki gamingowe
Napisano 26 luty 2022 - 14:27
arturooo3, dnia 25 Lut 2022 - 22:38, napisał:
Niesamowite czasy nadeszły, gdy ceny wydajnych komputerów stacjonarnych przebiły ceny tej samej wydajności laptopów
Pewnie zależy od półki cenowej, ale generalnie jest to nieprawda. Jeden ze znanych youtuberów robił porównanie sprzętów za 6k i stacjonarka była wyraźnie szybsza.
Napisano 26 luty 2022 - 15:38
mataman, dnia 26 Lut 2022 - 11:24, napisał:
Gamingowy laptop nigdy nie będzie tak wydajny jak stacjonarny pc. Karty graficzne mobilne są zawsze słabsze.
Generalnie wiedza na 10 lat temu w górę . Oczywiście są jeszcze nieco słabsze, ale polecam odświeżyć o ile słabsze.
sirkozi, dnia 26 Lut 2022 - 13:27, napisał:
Pewnie zależy od półki cenowej, ale generalnie jest to nieprawda. Jeden ze znanych youtuberów robił porównanie sprzętów za 6k i stacjonarka była wyraźnie szybsza.
Za 6k dzisiaj nie kupisz ani stacjonarki do grania ani laptopa do grania. Oczywiście da radę kupić takie "prawie" do grania komputery, albo komputery do grania w starsze gry, albo w nowe ale w dość niskich detalach, natomiast wydając kilka tysięcy ja nie widzę sensu nie dorzucić jeszcze jednego tysiąca i nie zainwestować w sprzęt, który pociągnie nie tylko współczesność ale także trochę przyszłości.
Oczywiście poza kwestią zrównania a nawet przebicia w cenach dochodzi jeszcze fakt beznadziejnej dostępności, który na ten moment laptopów aż tak nie dotyczy.
Napisano 26 luty 2022 - 15:51
Już nie przesadzajmy. W tym kompie za 6k jest RX6600. Odpalisz wszystkie najbardziej wymagający gry w najwyższych ustawieniach FullHD przy blisko 60fpsach. W przypadku stacjonarki nie ma też żadnego problemu z rozbudową (np. lepsza karta graficzna) w przyszłości. Jeśli potrzebujesz 4k 60fps + ray tracing to nawet przed obecną sytuacją rynkową musiałeś wydać 10k+ złotych.
Karty są i były dostępne, oczywiście jeśli jesteś gotowy zapłacić absurdalną cenę.
Laptopy są i będą słabsze. Prosta fizyka. W stacjonarce możesz wpakować i bez problemu schłodzić komponenty biorące przykładowo 500W. W laptopie masz limit powiedzmy 200W przy czym wszystko się w środku gotuje, a wentylatory wyją jak odrzutowiec.
Napisano 26 luty 2022 - 16:52
arturooo3, dnia 26 Lut 2022 - 14:38, napisał:
Generalnie wiedza na 10 lat temu w górę
. Oczywiście są jeszcze nieco słabsze, ale polecam odświeżyć o ile słabsze.
Nic nie muszę odświeżać bo jestem na bieżąco

Laptopy są droższe i znacznie słabsze i zawsze tak będzie. Ceny kompów stacjonarnych wzrosły tylko i wyłącznie przez spekulacyjne ceny kart graficznych.
https://youtu.be/rCrCV71x8G0
Żaden gracz nie kupuje do grania laptopa bo sensu w tym nie ma żadnego.
Napisano 26 luty 2022 - 21:23
AfterShokzy będą super!
Zepsułem post w skrócie 3070 mobilny o ile dobrze pamiętam wydajnościowo jest na poziomie desktopowego 3060 albo nawet 3060Ti, róznica miedzy stacjonarkami a desktopami jeszcze nigdy nie byla tak mala (oczywiscie pomijajac 90W kastraty).
Tapatalk
Dodaj odpowiedź