Okulary ze szkłami korekcyjnymi
Napisano 05 kwiecień 2011 - 15:52
Nie wiem, czy to drogo czy tanio ale dzielę się informacją. Szukałem takich okularków a ceny markowych odstraszają, znalazłem optyka który robi okulary z wymiennymi szkłami i szkłami korekcyjnymi. Koszt takich okularów wyszedł 300zł z ze szkłami z antyrefleksem. Okulary nazywają się RETRO Eyewear, można znaleźć info w sieci. Ten optyk ma spory wybór tych patrzałek, wszystkie z wymiennymi szkłami w solidnym twardym etui.
Namiar na optyka - http://www.nowespojr....pl/kontakt.php
Pzdr
#5 Gosc_cyclist23_*
Napisano 08 kwiecień 2011 - 15:47
Napisano 08 kwiecień 2011 - 16:03
Jeśli to ważne:
L -1.75
P -1.25
Napisano 03 kwiecień 2015 - 06:59
Orientuje się ktoś czy są okulary z tych nie za drogich z możliwością do -8 dioptrii?
Badałem temat jakiś czas temu. Niestety szkła z wysokim indeksem (cienkie), do tego barwione lub ewentualnie fotochromy + sportowe oprawki to wciąż droga zabawa. Problemem jest kształt soczewek, ich profil (grubsze na zewnątrz, cieńsze w środku) itd. Zostaje wybór - soczewki kontaktowe + okulary.
Napisano 04 kwiecień 2015 - 13:58
Od tamtej pory używam jednodniowych kontaktów. Są odrobinę droższe od 2tygodniowych czy miesięcznych, ale wygodą używania i brakiem konieczności kupowania płynu do czyszczenia biją te drugie na głowę.
Napisano 04 kwiecień 2015 - 15:04
mam w sumie 2 pary
1. to się chyba nazywa transitions czyli ściemniają się pod wpływem uv a w sztucznym świetle rozjaśniają noszę je na co dzień i na mniej słoneczne dni na rowerze dają radę, zdecydowanie polecam je na co dzień i w mniej wietrzne i mniej słoneczne dni na rower
2. typowe słoneczne okulary z większą powierzchniom i mocniejsze przyciemnienie, niby ok ale przy mocniejszym zacieniu za ciemne (np. w aucie)
cena w dużej mierze to cena oprawki, cena szkieł zależy od wady
Napisano 04 kwiecień 2015 - 19:19
Dla mnie soczewki kontaktowe nie spełniają swojego zadania, czyli należytej korekty wzroku, z uwagi na wiek (pod pięćdziesiątkę) akomodacja niestety już szwankuje. Teoretycznie są soczewki kontaktowe progresywne, ale chyba nie jednodniowe (no i cena nieciekawa) dlatego wolę soczewki okularów do patrzenia w dal, na licznik mogę patrzeć z dołu pod soczewkami, a w przypadku konieczności pracy na bliży (wymiana dętki itp.) wystarczy, że zdejmę okulary.
No ale ja obecnie mam symboliczne -2 z tendencją zmniejszania się wady. Było -3,5 ;-) .
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750