Skocz do zawartości

Zdjęcie

Cube Agree C62 - Geometria

33 odpowiedzi w tym temacie

#1 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 01 listopad 2022 - 19:29

Cześć

Przesiadłem się z Scotta Speedstera 20 (2013) na Cube agree c62 2017. Oba rowery rozmiar 56. Nie sprawdziłem wcześniej geometrii Cube (byłem przekonany ze 56, wszędzie oznacza taki sam rozmiar). Rura poziomowa faktycznie w obu rowerach ma 56 cm, ale Scott to rama klasyczna, a Cube chyba slopingowa. 

Po wrzuceniu wymiarów na stronie Cube, wyszło że jestem na granicy rozmiarów 56/58 (wysokość 182, przekrok 88cm). Niestety sztyca okazała się o 0,5 cm za krótka - kupiłem 400 m (fabrycznie była 350) i tu pierwsze pytanie, czy ramie nic sie nie stanie? Tłumaczę sobie to tak, że sztyca 400 mm głębiej wchodzi w ramę, przez co siły działają na większą powierzchnie ramy. Druga modyfikacja to mostek 120 mm z negatywem 6 stopni. Jeździ się już ok, ale dalej mam wrażenie że jest wysoko. Czy wrzucenie mostka z negatywem 16 stopni - ma sens? (jest jeszcze jedna podkładka 1 cm po mostkiem, ale czytałem że robienie komina w rurach karbonowych z ekspanderem nie jest bezpieczne). Czy lepiej dać spokój i kupić inną ramę.

Speedster - teoretycznie to linia endurance (tak mówi stosunek S/R - około 1,54, w starszych modelach niestety nie ma stack i reach) ( u siebie miałem wyrzuconą jedną centymetrową podkładkę). W Cube myślałem że linią endurance jest Attain, a Agree to taki race ;) - ale chyba jednak nie (taki mały klops) :)

Zrobiłem sobie jeszcze mały test - pętla 60 km z podobną mocą i Cube był o 1 km wolniejszy (ale zrzucam to na karb wiatru (wg windfactor przy pętli ze Scottem wiatr wiał cały czas w plecy, a w pętli z Cube 60 % czasu był wmordewind)) No i chyba stożki, też mają znaczenie (w Scott były karbonowe 45, a w Cube 30 mm aluminum)

I drugie pytanie - czy stożki 50 mm - sprawią, że przy tej samej mocy, będzie jeździło się szybciej ? (przy założeniu że przelotowe będą powyżej 33 km/h) 

Dzięki za pomoc! Wrzucam geo cube i geo scotta

Załączone miniatury

• scott.jpg
  • cube.jpg

#2 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3187 postów

Napisano 01 listopad 2022 - 19:48

Wybrałeś dobry rozmiar ramy.

Od dłuższej sztycy nic się ne stanie.

Jednocentymetrowa podkładka nad mostkiem to nie jest komin - można dać na górę (chyba, że juz masz kilka podkładek nad mostkiem,

to inna sprawa).

• ogreczek lubi to

#3 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 01 listopad 2022 - 19:58

Wybrałeś dobry rozmiar ramy.

Od dłuższej sztycy nic się ne stanie.

Jednocentymetrowa podkładka nad mostkiem to nie jest komin - można dać na górę (chyba, że juz masz kilka podkładek nad mostkiem,

to inna sprawa).

Dzięki za info !

Podkładka jest jedna, muszę ją zmierzyć, ale maks 5 mm. Pewnie trzeba kupić taką podkładkę FSA pod spód krótszą i do góry wrzucić jedną 10 mm 

https://photos.app.g...uKhLsfSVspoqQZ7

#4 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3187 postów

Napisano 01 listopad 2022 - 22:13

To jest pokrywka sterów. Jej nie można dać na górę. Jeśli koniecznie chcesz mieć niżej to trzeba poszukać niższej pokrywki sterów.

Chwię później: w zasadzie o tym napisałeś.

• ogreczek lubi to

#5 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 01 listopad 2022 - 22:30

To jest pokrywka sterów. Jej nie można dać na górę. Jeśli koniecznie chcesz mieć niżej to trzeba poszukać niższej pokrywki sterów.

Chwię później: w zasadzie o tym napisałeś.

Znalazłem takie coś, ale poczekam na info ze sklepu czy będzie pasować. Wymiary z grubsza się zgadzają, a Cube nie pisze jaki to model sterów poza firmą 

https://www.bikestac...051-p-8527.html

Dostanę w gratisie kolejne pół centymetra  to już pewnie max, teraz tylko znaleźć mostek z dużym kątem.

i jakieś fajne stożki 

#6 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 01 listopad 2022 - 22:40

Jeśli stosunek reach/stack zmienia się w zależności od wielkości ramy, to znaczy że, np. na mniejszej ramie gdzie ten stosunek jest mniejszy, będziemy mieli bardziej "sportową" pozycję ? Stack - zawsze jest mierzony od suportu do środka rury sterowej (czyli jest niezmienny), a Reach od biedy możemy zmniejszyć obniżając mostek ?

#7 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 listopad 2022 - 05:52

Albo to poranne zaspanie, albo patrzysz na to dokładnie odwrotnie niż należy.

Reach to "długość" roweru, stack to jego wysokość.

Reach jest parametrem ramy i możesz go delikatnie korygować długością mostka, ale to się mocno odbija na zwrotności roweru oraz środku ciężkości.

Stack stosunkowo łatwo skorygujesz za pomocą podkładek pod mostkiem.

Im wyższy R/S (czyli większy R, a mniejszy S), tym dłuższy jest rower - dalej bardziej pochylone plecy, bardziej wysunięte ramiona i bardziej agresywna pozycja.

• ogreczek lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#8 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 listopad 2022 - 05:59

Rura poziomowa faktycznie w obu rowerach ma 56 cm, ale Scott to rama klasyczna, a Cube chyba slopingowa.

To akurat nie ma znaczenia.

Sloping nie ma wpływu na geometrię ramy. Sloping sam w sobie oznacza tylko tyle, że górna rura ramy spotyka się z rurą pionową nieco niżej, ale sloping nie mówi nic o tym, gdzie znajdują się punkty styku rowerzysty z rowerem - a to one wpływają na to, jaką uzyskasz pozycję.

Różnice pomiędzy tymi rowerami są wręcz symboliczne. Dla rozmiaru 56 różnica w długości główki ramy to zaledwie 6 mm (z łatwością do skorygowania jedną podkładką pod mostkiem), w kącie główki ramy 0,5 stopnia. Wątpię, żebyś był w stanie to bezpośrednio odczuć.

• ogreczek lubi to

rowerplus-logo-2.png

#9 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 02 listopad 2022 - 09:07

Albo to poranne zaspanie, albo patrzysz na to dokładnie odwrotnie niż należy.

Reach to "długość" roweru, stack to jego wysokość.

Reach jest parametrem ramy i możesz go delikatnie korygować długością mostka, ale to się mocno odbija na zwrotności roweru oraz środku ciężkości.

Stack stosunkowo łatwo skorygujesz za pomocą podkładek pod mostkiem.

Im wyższy R/S (czyli większy R, a mniejszy S), tym dłuższy jest rower - dalej bardziej pochylone plecy, bardziej wysunięte ramiona i bardziej agresywna pozycja.

To już było wieczorne wyłączenie myślenia... Oczywiście jest tak jak piszesz R reach - zasięg a stack wysokość, a nie jak pisałem odwrotnie. 

O i to jest zupełnie nowa informacja dla mnie Zawsze dzieliłem Stack przez Reach i gdzieś tam wypisywali że S/R - powyżej 1,50 to taki Ednurance (np Giant Defy ma ten parametr 1,55) 

Ten Cube ma 1,46, a taki Scott Foil 1,44, Giant Propel 1,41 i tak dalej 

#10 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 02 listopad 2022 - 09:12

To akurat nie ma znaczenia.

Sloping nie ma wpływu na geometrię ramy. Sloping sam w sobie oznacza tylko tyle, że górna rura ramy spotyka się z rurą pionową nieco niżej, ale sloping nie mówi nic o tym, gdzie znajdują się punkty styku rowerzysty z rowerem - a to one wpływają na to, jaką uzyskasz pozycję.

Różnice pomiędzy tymi rowerami są wręcz symboliczne. Dla rozmiaru 56 różnica w długości główki ramy to zaledwie 6 mm (z łatwością do skorygowania jedną podkładką pod mostkiem), w kącie główki ramy 0,5 stopnia. Wątpię, żebyś był w stanie to bezpośrednio odczuć.

Dzięki!  Mnie dał do myślenia wymiar rury pionowej (Cube 500 mm a w Scott 540 ! ) No i to że w Scottcie miałem jeszcze sporo sztycy do wyciągnięcia (czyli teoretycznie rower przewidziany pod wyższy wzrost niż mam), a w Cube te 182 od biedy pewnie 183 i sztyca się kończy (oczywiście można wrzucić dłuższą - ale dla mnie taki rower traci "proporcje" i jest brzydki ) 

#11 EvoPL

EvoPL
  • Użytkownik
  • 91 postów

Napisano 02 listopad 2022 - 11:12

Tutaj masz to ładnie graficznie pokazane:

https://bikeinsights...48d2d00141f8e0a,

Nie wiem jak się mają różnice w rocznikach, ale dla tego samego rozmiaru Cube ma stack 2cm mniejszy od Scotta. 

• ogreczek lubi to

#12 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 02 listopad 2022 - 18:11

Tutaj masz to ładnie graficznie pokazane:

https://bikeinsights...48d2d00141f8e0a,

Nie wiem jak się mają różnice w rocznikach, ale dla tego samego rozmiaru Cube ma stack 2cm mniejszy od Scotta. 

Dzięki ! Ale właśnie w starych rocznikach nie ma Reach i Stack :( a chyba pozniej w speedsterach można było np. montować koła 28C, w moim było 23C max 

#13 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 02 listopad 2022 - 18:49

Jeśli stosunek reach/stack zmienia się w zależności od wielkości ramy, to znaczy że, np. na mniejszej ramie gdzie ten stosunek jest mniejszy, będziemy mieli bardziej "sportową" pozycję ?

To znaczy, że nie porównuje się różnych rozmiarów ram

• ogreczek lubi to

#14 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 02 listopad 2022 - 19:05

To znaczy, że nie porównuje się różnych rozmiarów ram

OK. Czyli można porównać rowery o takiej samej długości rury poziomej ?

#15 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 listopad 2022 - 19:52

Tak. A jeszcze lepiej: o podobnym R, o ile wiesz, jaki jest Tobie potrzebny.

Wychodzisz od R, potem dobierasz S możliwie bliski Twoim oczekiwaniom.

• ogreczek lubi to

rowerplus-logo-2.png

#16 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 10 listopad 2022 - 22:39

Kupiłem takie podkładki pod stery. 

https://photos.app.g...5WZP2bTmprymu86

Dolna podkładka pasuje, musiałem wymienić tylko gumową uszczelkę z wyższej podkładki. I teraz głupie pytanie :) Jak wrzucę do góry podkładkę 1 cm to jest na równo z ekspanderem, górna capa jest delikatnie wyżłobiona. Czy tak jak w przypadku gwiazdki i aluminium, pokrywa sterów nie może się opierać o rurę sterową/ekspander. Ekspander wystaje z rury sterowej (nie mam doświadczenia i nie wiem czy tak ma być) :) Jak wrzucę mostek i na nim starą 5 mm podkładkę i nową 10 mm to ta wystaje jakieś 4 mm ponad rurę sterową - rozumiem że tak jest lepiej? Dzięki !

#17 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 listopad 2022 - 09:31

Podkładka zawsze musi wystawać ponad rurę sterową, a kapa musi opierać się bezpośrednio o podkładkę. Bez tego nie skontrujesz sterów i nie "usztywnisz" widelca.

• ogreczek lubi to

rowerplus-logo-2.png

#18 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 13 listopad 2022 - 12:32

A jescze dopytam fachowców, z jaką siła dokręcać kapę i mostek? Mam ustawione 4nm ale czy to nie będzie za mało?

#19 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 13 listopad 2022 - 13:45

https://photos.app.g...b9m2GEcqWP8MSG9

Wstawiłem jak tutaj, klucz na 4 nm i nawet się nie dociągnął a ekspander wyszedł ponad rure sterowa :( delikatnie go wepchnalem palcami i zainstalowałem tak jak wcześniej dokręcając 4nm, mostek jakoś 5nm (nie za słabo?) luzów nie ma. Nic się nie stało rurze sterowej przez takie wypchniecie? (czy one się rozpychają dopiero w momencie kręcenia śrubą?) . I pytanie jakim momentem dokręcić i kapę i sam mostek

#20 d.m.

d.m.
  • Użytkownik
  • 161 postów

Napisano 13 listopad 2022 - 16:10

4 Nm na topcap to ZDECYDOWANIE za dużo. Ty masz tam skasować luz i tyle. To się wręcz palcami robi.

5-6 Nm na mostek jest ok.

• ogreczek lubi to

Dodaj odpowiedź