Dla mnie różnica między SPD a SPD-SL przy > 30 st. C, > 100 km i jeździe solo po płaskim jest gigantyczna.
A co ma do tego temperatura? Może po prostu miałeś mniej przewiewne albo mniej sztywne buty?
BTW nie przypominam sobie, bym kwestionował fakt, że komuś na Speedplayach czy SPD jest mniej lub bardziej wygodnie. Odniosłem się wyraźnie wyłącznie do sztywności oraz powierzchni podparcia.
Co ciekawe w grupie i/lub górach jest sporo czasu kiedy nie pedałujesz i ma to mniejsze znaczenie bo stopa ma czas odpocząć.
Jeżeli atakujesz na Paterbergu i pedały są wystarczająco sztywne/stabilne odjechać konkurentom jakby stali w miejscu, to wybacz, ale argument żadnego amatora o powierzchni podparcia mnie nie przekona.
Dodatkowo SPD-SL żółte mają niewielki luz wzdłuż osi pedału (nie chodzi mi o luz kątowy). W typowych blokach look nie ma tego luzu (jest tylko kątowy). W niebieskich i czerwonych shimano też go nie ma.
I znowu: jaki to ma związek z moją wypowiedzią? Ja odniosłem się wyraźnie do powierzchni podparcia i sztywności, nie do komfortu. Albo zacytowałeś nie ten post, albo wyciągnąłeś z mojego błędne wnioski.