Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ciekawa Rozmowa.

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3186 postów

Napisano 26 czerwiec 2023 - 14:41

Szczególnie fragment dotyczący produkcji:

#2 liftlodz

liftlodz
  • Użytkownik
  • 235 postów

Napisano 26 czerwiec 2023 - 15:50

Bardzo ciekawa.
Można się po jej wysłuchaniu zastanowić "czy na prawdę chcę rower z karbonowa ramą"

#3 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 postów

Napisano 26 czerwiec 2023 - 20:23

Laik mogący przez chwilę popatrzeć na świat z punktu widzenia serwisanta naprawiającego dowolne przedmioty dowolnej firmy praktycznie zawsze dostanie gęsiej skórki i zaczynie się zastanawiać "czy naprawdę chcę kupować i użytkować wyroby X firmy Y"... Tyle, że ten punkt widzenia jest wyłącznie małym wycinkiem świata rzeczywistego, bardzo konkretnym wycinkiem, bo składającym się wyłącznie z samych brudów i to nie tylko w postaci wad fabrycznych (których gdyby nie było, to nie byłoby potrzeby udzielania gwarancji), ale też brudów spowodowanych przez zdarzenia losowe, wypadki, kraksy itp.

O ile dobrze rozumiem, to tutaj dodatkowo mamy brudy każdej dowolnej firmy produkującej ramy, więc nie jest to perspektywa nadająca się do rzetelnej oceny czegokolwiek. Niczego co w tym filmie jest powiedziane nie można ani podważyć, ani udowodnić, nie dlatego że się nie da, tylko dlatego że nie będzie do tego okazji - chyba że bohaterowi wywiadu jakaś firma produkująca ramy wyśle kilka partii produkcyjnych z kliku miesięcy produkcji z prośbą o dokonanie oceny każdej sztuki i publiczne przedstawienie wyników.

• Kresowiak lubi to

#4 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 czerwiec 2023 - 21:21

Bardzo ciekawa.
Można się po jej wysłuchaniu zastanowić "czy na prawdę chcę rower z karbonowa ramą"

Pewnie - można ją naprawiać w nieskończoność u Marcina w Cyklonie :)

#5 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2020 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 26 czerwiec 2023 - 21:50

Rozmowa ciekawa owszem, ale czy wywołuje pytanie "czy na prawdę chcę rower z karbonowa ramą" to już bym polemizował.

Ok, z jednej strony możemy przez godzinę posłuchać i nawet pooglądać jak wyglądają problematyczne i uszkodzone ramy, jak się tak nasłucha człowiek o problemach to można się przestraszyć, ale z drugiej strony mamy na świecie miliony ludzi, którzy robią miliardy kilometrów rocznie na karbonowych ramach i nigdy nie będą mieli okazji poznać oferty ludzi, którzy takie ramy naprawiają bo nie będzie takiej potrzeby.

Byłbym skłonny stwierdzić, że 99,9% użytkowników rowerów karbonowych nigdy nie zazna problemów związanych stricte z karbonem. Dodatkowo spora część roboty takich ludzi to naprawianie ram po przykrych wypadkach, a nie wad fabrycznych. 

Bardzo spodobało mi się, jak wyjaśnił "ekspertów"-amatorów, którzy po 3 latach przysięgają, że ich rama karbonowa straciła sztywność xD

• Kresowiak i lukaszzsch lubią to

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#6 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 886 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 27 czerwiec 2023 - 07:02

Słuchałem już wiele filmików tego Pana. Fachura i pasjonat jednym słowem, gościu jako jedyny w ogóle bada ramy karbonowe w Polsce. Reszta firm naprawia metodą na oko.

#7 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 27 czerwiec 2023 - 07:20

Mój jeden rower z Chin już nawet w Cyklonie był. 

Oj po prostu widły mi z tyłu przerabiali w gravelu ulepie, żeby większa opona weszła :D Nie, nie zepsuł się. Nic z użytkowanego przeze mnie morza ultralekkiego karbonu z Aliexpress póki co nie doznało żadnych obrażeń... czego o dawnych wyrobach z "firmowego" aluminium powiedzieć nie mogę.

#8 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3186 postów

Napisano 29 czerwiec 2023 - 16:37

#9 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 03 lipiec 2023 - 07:59

Fachura i pasjonat jednym słowem

To dwa słowa, ale podpisuję się pod tym :) 

Miałem okazję współpracować przy moim Inflite. Naprawa to jedno, świetne podejście i zawsze przy tematach uszkodzeń polecam Pana Marcina. Inna sprawa to właśnie pasja, zaangażowanie.

Na odbiór ramy umówiłem się osobiście, akurat odwoziłem kogoś na lotnisko do stolicy, więc nie bawiłem się w odsyłanie. Zajechałem już po godzinach, ale tak ustaliliśmy. Myślałem, że akcja będzie szybka - rama/kasa i do domu, bo było późno. Zamiast tego Pan Marcin zaprosił mnie do warsztatu - omówił szczegółowo przypadek mojej ramy, ale też opowiadał o swoich projektach, pokazał co teraz robi. Pokazał też swój rower. Ponad godzinę spędziłem w warsztacie, a był już wieczór. Moja wizyta nie różniła się jakoś mocno od tej Króla :D tylko była bez kamery. Świetne spotkanie i z uśmiechem wspominam, gdy widzę gdzieś temat związany z Cyklonem.

• blackrain i Senninho lubią to

#10 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3218 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 lipiec 2023 - 09:50

Jak to mówi nie lubi studiować, bo takie badania to były już 15 lat temu ma studiach 😄, a i tak uznawali że rentgen lepszy. 

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

Dodaj odpowiedź