Skocz do zawartości

Zdjęcie

Recall Rozklejających Się Korb Shimano

46 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 wrzesień 2023 - 16:17

W końcu coś się ruszyło - na razie USA/Kanada

https://www.cpsc.gov...to-Crash-Hazard

Sprawdziłem, na mojej Ultegrze 8000 mam symbol PJ, więc się kwalifikuje.
  • piotrkol, Dari i cauchy lubią to

#2 blackrain

blackrain
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 wrzesień 2023 - 17:11

Moja Ultegra 6800 OI również  <_<

#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 wrzesień 2023 - 17:36

Units:
About 680,000 (In addition, 80,000 were sold in Canada)

:blink:

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2019 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 21 wrzesień 2023 - 17:53

O, moja 6800 z kodem MH też na liście. Gdzie się zgłosić po R8000? :P 

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#5 Robert555

Robert555
  • Użytkownik
  • 239 postów

Napisano 21 wrzesień 2023 - 19:25

No jak pisałem kilka lat temu ludziom aby przy zakupie roweru prosili o downgrade korb to 105 to mnie wyśmiali :D

• Senninho lubi to

#6 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 22 wrzesień 2023 - 03:07

Moi znajomi też zdziwieni, że osprzęt Red a korba 105-5800/r-7000 zostały w rowerach. Skoro pomiar mocy mam na Hollowtech na ramieniu 105 to po co zmieniać na gorsze wyższe grupy Shimano. Ciekawe jak się sprawa będzie miała do pomiaru zainstalowanego na tych korbach inpeak, 4iii czy Stages?

Wysłane z mojego motorola edge 20 przy użyciu Tapatalka

#7 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 wrzesień 2023 - 04:48

Ciekawe jak się sprawa będzie miała do pomiaru zainstalowanego na tych korbach inpeak, 4iii czy Stages?

Jak znam logikę Shimano, to nie tylko nie przełożą pomiaru, ale jeszcze odmówią wymiany korb, bo dokonano nieautoryzowanej modyfikacji ;)

A co do samych korb: fajne były te teksty kilka lat temu, że Shimano nie robi karbonu, bo tylko aluminium daje powtarzalną jakość :D

• blackrain lubi to

rowerplus-logo-2.png

#8 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 22 wrzesień 2023 - 06:19

Jak znam logikę Shimano, to nie tylko nie przełożą pomiaru, ale jeszcze odmówią wymiany korb, bo dokonano nieautoryzowanej modyfikacji ;)

A co do samych korb: fajne były te teksty kilka lat temu, że Shimano nie robi karbonu, bo tylko aluminium daje powtarzalną jakość :D

I jakość jest powtarzalna. Przy przyłożeniu większej siły każda pusta korba się rozkleja. A tłumaczenia Shimano to tak jak Jonasa po Tour de France “Ja mogę powiedzieć z ręką na sercu, że nie biorę nic, czego nie dałbym swojej córeczce. A na pewno nie dałbym jej środków dopingujących”. Po wizycie z moim dzieckiem w szpitalu z ciężkim zapaleniem płuc jak bym brał to co mój synek pewnie miał bym bana na 10 lat ;-)

Wysłane z mojego motorola edge 20 przy użyciu Tapatalka
  • slaweko, blackrain i Jaca911 lubią to

#9 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 23 wrzesień 2023 - 18:45

Czytałem to ale w sumie dziś do mnie dotarło, że na jednym rowerze mam osprzęt Shimano 105 ale lewe ramię z pomiarem mocy 4iiii mam Ultegry i jest to model, który łapie się na wymianę. 

Na stronie 4iiii się coś pojawiło ale i kdyż znam angielski to nie do końca zrozumiałem, jak to ma wyglądać. 

https://4iiii.com/pr...-safety-notice/

Dziś posłałem im email, zobaczymy, co odpowiedzą. Szczerze jakby mi to wymienili to by mi to było bardzo na rękę ponieważ stary model 4iiii nie mieści się mi w ramie nowego roweru. 

#10 Robert555

Robert555
  • Użytkownik
  • 239 postów

Napisano 23 wrzesień 2023 - 20:01

Czytałem to ale w sumie dziś do mnie dotarło, że na jednym rowerze mam osprzęt Shimano 105 ale lewe ramię z pomiarem mocy 4iiii mam Ultegry i jest to model, który łapie się na wymianę. 

Na stronie 4iiii się coś pojawiło ale i kdyż znam angielski to nie do końca zrozumiałem, jak to ma wyglądać. 

https://4iiii.com/pr...-safety-notice/

Dziś posłałem im email, zobaczymy, co odpowiedzą. Szczerze jakby mi to wymienili to by mi to było bardzo na rękę ponieważ stary model 4iiii nie mieści się mi w ramie nowego roweru. 

Problem chyba dotyczył strony napędowej. Samego ramienia raczej CI nie wymienią.

#11 maad11

maad11
  • Użytkownik
  • 233 postów
  • SkądLublin

Napisano 23 wrzesień 2023 - 20:35

Only consumers whose cranksets show signs of bonding separation or delamination during the inspection will be provided a free replacement crankset and installation.

Cytat z podanego linka... :-)

#12 Mediana

Mediana
  • Użytkownik
  • 414 postów
  • SkądLublin

Napisano 23 wrzesień 2023 - 21:24

Pewnie moja Ultegra się załapie. (myłem ją ostatnio). :P

Sprawdzę. :P

M...

Merida Scultura Disc 6000 - Black  Power :)

#13 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3185 postów

Napisano 24 wrzesień 2023 - 06:50

Pewnie tylko jakiś znikomy odsetek tych korb będzie mieć "oznaki rozwarstwienia" i podlegać wymianie.

#14 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 wrzesień 2023 - 03:18

Sęk w tym, że nigdy nie wiesz, które. Choć biorąc pod uwagę, że nawet Shimano zostało zmuszone do przyznania się do błędu, problem raczej nie jest tak marginalny, jak się może wydawać.

Zresztą patrząc na to, jakie mogą być konsekwencje, tylko głupi by nie wymienił.

rowerplus-logo-2.png

#15 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 wrzesień 2023 - 06:21

Ja czekam cierpliwie na rozwój sytuacji bo jest sporo niewiadomych:

- kto poniesie odpowiedzialność w przypadku odrzucenia wymiany gdy jednak później korba pęknie?
- jak często powinienem przekazywać korbę do analizy?
- czy jak już korba pęknie to podlega bezpłatnej wymianie? co w przypadku gdy nie oddałem wcześniej korby do analizy?
- a co jak korba pękła mi rok temu?

Tą warunkową wymianą to Shimano narobiło sporo zamieszania, nawet nie jestem pewien czy można to nadal nazywać „recall”.

#16 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3185 postów

Napisano 25 wrzesień 2023 - 06:22

"Głupi" pewnie by wymienił, natomias gorzej moze być z Shimano: śmiem wątpić, żeby wymieniało wszystkie korby "jak leci".

#17 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 wrzesień 2023 - 08:17

Po pierwsze i najważniejsze: ten recall dotyczy rynku północnoamerykańskiego. W Polsce nie dostaliśmy jeszcze żadnych wytycznych.

Po drugie: w przypadku ogłoszenia akcji serwisowej wymianie podlegają wszystkie egzemplarze. To nie jest sprawa gwarancyjna, tylko wycofanie produktu z rynku, więc wszystkie sztuki objęte wycofaniem są wymieniane automatycznie.

rowerplus-logo-2.png

#18 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3185 postów

Napisano 25 wrzesień 2023 - 08:33

Po pierwsze: to wiadomo.

Po drugie: "Only consumers whose cranksets show signs of bonding separation or delamination during the inspection will be provided a free replacement crankset and installation". Chyba, że niewłaściwie interpretuję..

#19 juhas99

juhas99
  • Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 25 wrzesień 2023 - 08:50

Problem chyba dotyczył strony napędowej. Samego ramienia raczej CI nie wymienią.

W ich komunikacie jest napisane że moga wymienić również ramię z pomiarem lewostronnym:

If any 4iiii users are impacted by this recall, we are ready to replace their current crank-based power meters with their choice of either a factory install on their replacement cranks they’ve received from Shimano or, if a quicker solution is needed, directly sending a grade-A factory-second power meter from our current inventory of Left-Side PRECISION 3+ or Dual PRECISION PRO models.

#20 blackrain

blackrain
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 wrzesień 2023 - 11:22

Po pierwsze i najważniejsze: ten recall dotyczy rynku północnoamerykańskiego. W Polsce nie dostaliśmy jeszcze żadnych wytycznych.

https://bike.shimano...aorP6x4OPLPcnz4

zaraz i u nas będzie.

Dodaj odpowiedź