Recall Rozklejających Się Korb Shimano
Napisano 21 wrzesień 2023 - 17:36
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 22 wrzesień 2023 - 03:07
Wysłane z mojego motorola edge 20 przy użyciu Tapatalka
Napisano 22 wrzesień 2023 - 04:48
Ciekawe jak się sprawa będzie miała do pomiaru zainstalowanego na tych korbach inpeak, 4iii czy Stages?
Jak znam logikę Shimano, to nie tylko nie przełożą pomiaru, ale jeszcze odmówią wymiany korb, bo dokonano nieautoryzowanej modyfikacji
A co do samych korb: fajne były te teksty kilka lat temu, że Shimano nie robi karbonu, bo tylko aluminium daje powtarzalną jakość
- blackrain lubi to
Napisano 22 wrzesień 2023 - 06:19
I jakość jest powtarzalna. Przy przyłożeniu większej siły każda pusta korba się rozkleja. A tłumaczenia Shimano to tak jak Jonasa po Tour de France “Ja mogę powiedzieć z ręką na sercu, że nie biorę nic, czego nie dałbym swojej córeczce. A na pewno nie dałbym jej środków dopingujących”. Po wizycie z moim dzieckiem w szpitalu z ciężkim zapaleniem płuc jak bym brał to co mój synek pewnie miał bym bana na 10 lat ;-)Jak znam logikę Shimano, to nie tylko nie przełożą pomiaru, ale jeszcze odmówią wymiany korb, bo dokonano nieautoryzowanej modyfikacji
A co do samych korb: fajne były te teksty kilka lat temu, że Shimano nie robi karbonu, bo tylko aluminium daje powtarzalną jakość
Wysłane z mojego motorola edge 20 przy użyciu Tapatalka
- slaweko, blackrain i Jaca911 lubią to
Napisano 23 wrzesień 2023 - 18:45
Czytałem to ale w sumie dziś do mnie dotarło, że na jednym rowerze mam osprzęt Shimano 105 ale lewe ramię z pomiarem mocy 4iiii mam Ultegry i jest to model, który łapie się na wymianę.
Na stronie 4iiii się coś pojawiło ale i kdyż znam angielski to nie do końca zrozumiałem, jak to ma wyglądać.
https://4iiii.com/pr...-safety-notice/
Dziś posłałem im email, zobaczymy, co odpowiedzą. Szczerze jakby mi to wymienili to by mi to było bardzo na rękę ponieważ stary model 4iiii nie mieści się mi w ramie nowego roweru.
Napisano 23 wrzesień 2023 - 20:01
Czytałem to ale w sumie dziś do mnie dotarło, że na jednym rowerze mam osprzęt Shimano 105 ale lewe ramię z pomiarem mocy 4iiii mam Ultegry i jest to model, który łapie się na wymianę.
Na stronie 4iiii się coś pojawiło ale i kdyż znam angielski to nie do końca zrozumiałem, jak to ma wyglądać.
https://4iiii.com/pr...-safety-notice/
Dziś posłałem im email, zobaczymy, co odpowiedzą. Szczerze jakby mi to wymienili to by mi to było bardzo na rękę ponieważ stary model 4iiii nie mieści się mi w ramie nowego roweru.
Problem chyba dotyczył strony napędowej. Samego ramienia raczej CI nie wymienią.
Napisano 23 wrzesień 2023 - 20:35
Only consumers whose cranksets show signs of bonding separation or delamination during the inspection will be provided a free replacement crankset and installation.
Cytat z podanego linka... :-)
Napisano 25 wrzesień 2023 - 03:18
Sęk w tym, że nigdy nie wiesz, które. Choć biorąc pod uwagę, że nawet Shimano zostało zmuszone do przyznania się do błędu, problem raczej nie jest tak marginalny, jak się może wydawać.
Zresztą patrząc na to, jakie mogą być konsekwencje, tylko głupi by nie wymienił.
Napisano 25 wrzesień 2023 - 06:21
- kto poniesie odpowiedzialność w przypadku odrzucenia wymiany gdy jednak później korba pęknie?
- jak często powinienem przekazywać korbę do analizy?
- czy jak już korba pęknie to podlega bezpłatnej wymianie? co w przypadku gdy nie oddałem wcześniej korby do analizy?
- a co jak korba pękła mi rok temu?
Tą warunkową wymianą to Shimano narobiło sporo zamieszania, nawet nie jestem pewien czy można to nadal nazywać „recall”.
Napisano 25 wrzesień 2023 - 08:17
Po pierwsze i najważniejsze: ten recall dotyczy rynku północnoamerykańskiego. W Polsce nie dostaliśmy jeszcze żadnych wytycznych.
Po drugie: w przypadku ogłoszenia akcji serwisowej wymianie podlegają wszystkie egzemplarze. To nie jest sprawa gwarancyjna, tylko wycofanie produktu z rynku, więc wszystkie sztuki objęte wycofaniem są wymieniane automatycznie.
Napisano 25 wrzesień 2023 - 08:50
Problem chyba dotyczył strony napędowej. Samego ramienia raczej CI nie wymienią.
W ich komunikacie jest napisane że moga wymienić również ramię z pomiarem lewostronnym:
If any 4iiii users are impacted by this recall, we are ready to replace their current crank-based power meters with their choice of either a factory install on their replacement cranks they’ve received from Shimano or, if a quicker solution is needed, directly sending a grade-A factory-second power meter from our current inventory of Left-Side PRECISION 3+ or Dual PRECISION PRO models.
Napisano 25 wrzesień 2023 - 11:22
Po pierwsze i najważniejsze: ten recall dotyczy rynku północnoamerykańskiego. W Polsce nie dostaliśmy jeszcze żadnych wytycznych.
https://bike.shimano...aorP6x4OPLPcnz4
zaraz i u nas będzie.