Taka Wiadomosc.
Posted 26 October 2023 - 20:58
Pamiętam jak w covidzie musiałem kupić laptop. Budżetowy śmieć za 3500zl! Teraz ten sam model z lepszym procesorem 2500zł! Czyli tyle ile jest wart, mimo "inflacji". W elektronice ceny już wracają do normy.
Teraz czekam na pierdolnięcie w branży motoryzacyjnej. Przed pandemią średniej klasy auto kosztowało 100000zl, teraz to samo 150000zł. Plastikowe gówo segmentu B z 3 cylindrowym silniczkiem kosztuje 100000zł!
Moje i żony dochody nie wzrosły o 50% a koszty życia tak.
To dymanie przez firmy motoryzacyjne mocno mnie boli, bo mimo kryzysu prawie każdy zwiększył sprzedaż i każdy zwiększył zysk netto/szt!
Moje marzenie o zmianie samochodu coraz bardziej się oddala.
Tematu UE i pseudoekologii nawet nie będę poruszał.
Posted 27 October 2023 - 06:14
Tylko na cenę mieszkań wpływa wiele innych rzeczy, które nie przestają rosnąć:
- koszt roboczogodziny w branży budowlanej
- koszt transportu
- koszt materiałów budowlanych
- koszt gruntów
- koszt kredytów
A popyt cały czas jest bardzo wysoki.
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Posted 27 October 2023 - 10:46
Dobra, to na co konkretnie nastawiać się w temacie wyprzedaży???
Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka
Obstawiałbym że coś w stylu licznika przewodowego Sigma z 49.99 na 35.99 aniżeli np. "biżuterii" typu kasety Garbaruka
Ale nie znam się, więc może nagle Treki potanieją z 80 na 40 tysięcy? xD
Posted 27 October 2023 - 12:05
Popatrz sobie na ceny rowerów w niemieckich czy włoskich sklepach. Tam jest od 20 do 30% taniej niż w Polsce. Drożeją to może te snobistyczne szosy z górnej półki, bo dla klienta VIP cena 50000zl czy 60000zl nie robi różnicy. Tylko jaki to jest wolumen?
Wydaje mi się, że wszędzie poszły do góry. Addict Rc 15, czyli na elektrycznej ultegrze, 3 sezony temu kosztował 22 500, a teraz prawie 30 000. Ostre przebicie jak na moje oko. Nowa Orca też o parę tysiaków poszła do góry, a przy mechanice trend jest podobny.
Posted 27 October 2023 - 13:06
Modele W tym roku były albo tak samo drogie albo tańsze niż rok wcześniej. To samo z osprzętem. Jak cena nie spadła to było lepiej. Patrząc też na sklepy zagraniczne jest dużo wyprzedaży. Nadal nie rozumiem czemu w Rzeszy rowery są tańsze niż u nas a oni zarabiają średnio znacznie lepiej. To jest coś niesamowitego dla mnie. Zrozumiałbym takie same ceny ale nie drożej. Nasze sklepy trzeba powoli traktować jako punkty serwisowe lub po prostu przymierzalnie rowerów. W epoce bikefitingu i tak nawet to nie jest potrzebne. Trochę słabo kupuje się z zagranicy bo jednak wszelkiego rodzaju gwarancję trudniej się realizuje. Z drugiej strony u Niemców raczej lipy ni ma i można brać.
- slaweko and cauchy like this
Posted 27 October 2023 - 14:09
Komputer złożyć tez jest taniej za granicą xD
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Posted 27 October 2023 - 14:13
Bo patrzysz na drugą grupę rowerów VIP. To nie moje rejony. Nie akceptuję tego, że rower, czyli urządzenie proste jak cep kosztuje niewiele mniej niż zaawansowany i skomplikowany samochód.
Podstawowe rowery karbonowe również są sporo droższe. Chyba, że to dalej produkt VIP?
Posted 27 October 2023 - 14:41
https://www.11-11.si...022-black-white
Treka wypasionego też do się do 15000zl kupić:
https://goodsport.pl...oduct.price.asc
Posted 07 November 2023 - 15:58
No patrz, a ja głupi myślałem, że konkurencja jest korzystna dla konsumenta...
- slaweko and heniek58 like this
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?