Skocz do zawartości

Zdjęcie

Smar do Łańcucha

2121 odpowiedzi w tym temacie

#241 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 20 czerwiec 2012 - 05:52

Z innej beczki co wlewacie do maszynki do czyszczenia łancucha, zwykła wode z płyne czy jakies specyfiki, kazda pomoc jest mile widziana.

Przede wszystkim nie używamy czegoś takiego jak zasyfiarka do łańcucha.
Co 2-3 trening sucha szmata, co 4-5 trening lekkie smarowanie rohloffem.
Gdyby łańcuch jakimś cudem był bardzo zasyfiały to zazwyczaj łańcuch się zdejmuje i myje w butelce po mineralnej benzyną ekstrakcyjną bądź odpowiednim odtłuszczaczem (FL).

#242 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 czerwiec 2012 - 09:22

Malik ale nie każdy ma ochotę ciągle spinać/rozpinać łańcuch ;)
Ja wlewałem zawsze naftę i po takim czyszczeniu smarowałem rohloffem.
A na szybko czasem popsikam trochę WD40 i przejadę szmatką, ale po tym też trzeba koniecznie nasmarować.

A ostatnio wygrałem taką szczotkę jak niżej i też fajnie czyści łańcuch :)
http://t1.gstatic.co...2K0oo-toHGHM7JV

pzdr

#243 Raleigh

Raleigh
  • Użytkownik
  • 74 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 czerwiec 2012 - 23:39

Przyłączam się do sympatyków marki Rohloff – moja dwudziestoparoletnia szosa sunie teraz tak, że słychać jedynie toczenie opon. Polecam!

#244 Riddick

Riddick
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • Skądmałopolska

Napisano 30 czerwiec 2012 - 09:30

ja chyba również zrezygnuję ze squirta, łańcuch mam tak juz zapchany że masakra, żadna szczotka nie pomaga. Czym wyczyścić ten wosk? może rozkuć łańcuch, wsadzić na trochę do pojemnika z ciepłą wodą, może to go rozpuści?? Co prawda na początku było super, nie brudzi, cucho łańcuch pracuje ale teraz to jeden syf, nie idzie tego doczyścić.

#245 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 czerwiec 2012 - 18:01

Kurde zamówiłem Squirta zanim pojawiły się tu te złe opinie :/ Z jednej strony zależy mi na czystym łańcuchu, a z drugiej na dobrym smarowaniu...
To może najpierw Rolkiem, a potem na to wosk ze Squirta ? ;)

pzdr

#246 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 30 czerwiec 2012 - 19:36

Virenque, nie omieszkaj podzielic sie swoimi spostrzezeniami po kilkuset km.
Juz byl raz na tym forum zachwyt nad jakims innym specyfikiem, niz rolek. Kupilem, sprobowalem i do kosza, nieporozumienie. Twozyl ciezko usuwalna paste na lancuchu. Dlatego jestem sceptyczny do kazdej tego typu rewelacji. Bo ciezko sobie wyobrazic cos lepiej dzialajacego niz Rohloff.

#247 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 czerwiec 2012 - 19:48

No mnie skusił fakt iż łańcuch jest czysty (oznacza to koniec narzekania mojej żony na przewożenie roweru autem ;).
Po Rolku niestety jest czarny i nie da się tego obejść, tyle że łańcuch jest nasmarowany idealnie i pięknie pracuje - coś za coś.

Będę nakładał Squirta jutro na nowy łańcuch 7801 po wyczyszczeniu naftą. Zobaczymy co z tego będzie :) Do Pętli Beskidzkiej będzie zapewne OK, a potem będę myślał co dalej jak zaczną się jakieś problemy.

pzdr

#248 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 30 czerwiec 2012 - 20:03

Czarny lancuch po rolku... hmmm...?
Cudow nie ma, lancuch bedzie sie syfil, bo taka jego natura. Kwestia w tym, jak dba sie o jego czystosc.
Moje lancuchy lsnia zlotem na kazdym rowerze. To tylko kwestia dbania o czystosc napedu ale ja z natury jestem pedantem :-P

Niemniej jestem ciekawy tego squirta, tym razem pozwole sobie poczekac na opinie innych uzytkownikow.

#249 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 czerwiec 2012 - 20:08

Też jestem z natury pedantyczny ale niestety ma na to wpływ brak czasu i to, że rower trzymam u rodziców w domu, a nie u siebie - brak miejsca. Każde takie dokładne czyszczenie, wycieranie czy cokolwiek innego to dużo późniejszy powrót do domu z treningu, a żona w ciąży i ciężko znosi moje długie nieobecności ;)

Też jestem bardzo ciekaw Squirta, zobaczymy co z tego będzie.
pzdr

#250 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 30 czerwiec 2012 - 20:24

Czego sie nie robi dla zony, tym bardzie z pociecha... nawet czlowiek zmienia smar do lancucha :mrgreen: :mrgreen:
Upewnij sie ze ona, Zona, przeczyta Twoje posty, pare latwych punktow do zyskania, a i zupa nie bedzie przesolona 8-)
I powodzenia z malenstwem!

#251 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 30 czerwiec 2012 - 21:12

Co do Squirta to jeżdżę na nim już 3 miesiące i jest świetny. Najlepiej umyć łańcuch benzyną później nasmarować dokładnie kropelka na każde ogniwo, zakręcić korbą po czym zostawić na jakiś czas aż dokładnie wejdzie w ogniwa i zaschnie, a później leciutko szmatką czy papierem toaletowym zebrać nadmiar. Po każdym treningu ponownie należy go przetrzeć, a po 150-200km posmarować można jeszcze raz. Ja po 600 km czyli 3 smarowaniach wsadzam go ponownie do benzyny i czyszczę chociaż nie jest w cale taki brudny. Nalezy pamiętać by co jakis czas wyczyścić kasetę pędzlem namaczanym w benzynie. Smar spisuje się rewelacyjnie, w ogóle nie brudzi rąk.

#252 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądPolska

Napisano 30 czerwiec 2012 - 21:14

Malik ale nie każdy ma ochotę ciągle spinać/rozpinać łańcuch ;)

Bo najlepiej używać spinek, można wtedy czyścić łańcuch w dowolnej chwili. Ja długo używałem Alifatnafty (bardzo mało śmierdziała) a odkąd przestano ją produkować stosuję Thinner 1050 Everal czeskiej firmy Tikkurila. Jest bardzo skuteczny i prawie bezzapachowy. Łańcuch moczę chwilę w naczyniu i myję pędzelkiem, następnie kąpię go w bardzo gorącej wodzie z płynem do naczyń, płuczę, suszę i smaruję Rohloff'em. Tak samo czyszczę kasetę, blaty i kółka przerzutki. Bardzo skuteczny sposób - polecam. A Rohloff jest niezastąpiony.

O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.

#253 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 czerwiec 2012 - 22:25

Dodam kolejną opinię o innym środku do łańcucha. Olej Petrus, którego buteleczkę otrzymałem od marco, smaruje ładnie, trzyma krócej niż Rohloff, brud łapie podobnie. Jest naturalny, do zmycia wystarczy detergent i gorąca woda. Wszystko ładnie pięknie, tylko dostępność produktu jest kiepska.

#254 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 30 czerwiec 2012 - 22:48

czy ktoś używał takiego przyrządu do czyszczenia łańcucha ?
http://www.cyclospor...ztszczenia.html
warto kupić ? Zależy mi na przyrządzie który będe mógł stosować często do czyszczenia łańcucha bez poświęcania na to więcej niż 10 minut ;-)

#255 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 czerwiec 2012 - 22:51

Krzy1976 ja używam i jest OK, niestety podczas czyszczenia kapie na boki, więc usyfisz podłoże ;) Trzeba uważać, żeby za dużo środka do czyszczenia nie nalać, bo wtedy jest masakra i wszystko dookoła brudne.
Ale łańcuch czyści całkiem dobrze, potem wystarczy przetrzeć na sucho i jest czysty i gotowy do nałożenia smaru :)

Chociaż ta szczotka którą wrzuciłem wcześniej chyba dokładniejsza...
pzdr

#256 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 30 czerwiec 2012 - 22:55

Maglowane 2465364453 razy, opinie sa podzielone jednak wiekszosc na nie. Moj glos tez na stanowcze nie.

#257 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 01 lipiec 2012 - 00:33

Maglowane 2465364453 razy, opinie sa podzielone jednak wiekszosc na nie. Moj glos tez na stanowcze nie.

Dlaczego ?

#258 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 01 lipiec 2012 - 06:58

Dokladnie nie doczysci, a po chwili kapie sie w polaczeniu plynu z brudem i innym dziadostwem

#259 luqinio

luqinio
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 11 lipiec 2012 - 10:56

Linczek
Rohloff występuje tylko w 1 jednej wersji? (link powyżej)

#260 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 lipiec 2012 - 11:14

nie , są też 100 ml http://allegro.pl/ro...2483311813.html i to samo 2 zł taniej http://www.velotech....y-z-beczki.html

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

Dodaj odpowiedź