Jump to content

Photo

Smar do Łańcucha

2121 replies to this topic

#281 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 12 September 2012 - 07:59

chciałbym najpierw poznać opinie innych , dlatego zapraszam na smarowanko .
Jesli opinie bedą pozywtywne , wtedy dopiero ma sens polecanie produktu

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#282 meaculpa

meaculpa
  • Użytkownik
  • 158 posts
  • SkądLublin

Posted 12 September 2012 - 08:02

Wczoraj doszedłem do wniosku z kolegą że to coś na na nowym łańcuchu to może wcale nie jest żaden smar tylko jakiś środek konserwujący. Ostatnio zaczynam się skupiać na znalezieniu czegoś co nie brudzi łańcucha, mam taki środek w sprayu ale popryskałem cały napęd tym i trochę się wszystko wybrudziło, teraz zamierzam dać po kropelce na ogniwo i zobaczymy.

#283 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 posts
  • SkądMałopolska ok.Gorlic

Posted 12 September 2012 - 15:37

No chłopaki to naginać do Spika i testować bo chce poznać nazwe tego cuda :-P

#284 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 15 September 2012 - 20:46

Wszyscy ogłaszają nowe cuda i cudeńka... a i tak wszystko się zakończy stwierdzeniem "rohloff nadal rules" ;-)

#285 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1,536 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 September 2012 - 20:50

A ja np. po przejściu na Squirta do Rolka póki co nie wróciłem i jestem zadowolony ;)
pzdr

#286 ThirdEye

ThirdEye
  • Użytkownik
  • 10 posts
  • SkądPoznań

Posted 17 September 2012 - 23:23

Moze to was zainteresuje
http://www.rowerotek...orkshop-24.html
Niby shimano ciekawe tylko jaka skutecznosc??

Witam. Uzywalem przez okolo 2 lata i powiem ze jest to jeden z najlepszych smarow jakie nakladalem na lancuch. Faktycznie troszke zadki ale nie prawda ze wymywa sie w deszczu. Idealny nawet na mokre warunki. Bardzo dobrze smaruje lancuch sprawiajac ze jest bezszelestny. Mozna na nim bardzo dlugo jezdzic. Ma tylko jedna wade - lancuch lapie brud niestety, poza tym warty polecenia Smaruje perfekcyjnie.

#287 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 18 September 2012 - 06:38

a ja czekam i nikt jeszcze nie podjechał na smarowanie , porażka , a mój łańcuch 300 km i dalej czysty, ciekaw jestem kiedy zacznie szurać

No Panowie czy piekne Panie , myć łańcuchy i nasączamy do testowania

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#288 nortsam

nortsam
  • Użytkownik
  • 125 posts
  • SkądŁódź

Posted 18 September 2012 - 06:42

a ja czekam i nikt jeszcze nie podjechał na smarowanie

Wyślij próbke do Łodzi to przetestuję :lol:

#289 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 posts

Posted 18 September 2012 - 07:30

Ja także chętnie bym potestował ale do krk za daleko.
SPIKE
Może napisz jakie to składniki co to za mikstura, bo tak będziemy czekać aż zima nadejdzie.
Jak po 300 masz czysty to trafiłeś na coś fajnego widać.

#290 jark

jark
  • Użytkownik
  • 276 posts

Posted 18 September 2012 - 08:11

... również bym się z tym zapoznał
chętnie podam (PW) namiary
oczywiście pokryje wszelkie koszta

j. ;-)

#291 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 posts

Posted 18 September 2012 - 17:42

Na wysyłkę to nie wiem czy sie to kwalifikuje bo Spike pisał że smarowanie odbywa
sie na zdjętym łańcuchu wiec pewnie jakaś kąpiel, a nie po kropelce na ogniwko.

#292 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 posts
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Posted 18 September 2012 - 19:52

Faktycznie troszke zadki ale nie prawda ze wymywa sie w deszczu

Jechałem trening 120km cały w deszczu i miejscami bardzo mokro, smar PTFE Shimano po tym dystansie smar całkowicie się wypłukał, a napęd zgrzytał niemiłosiernie.
Ogólnie na suche warunki może być, ale napęd głośniej pracuje niż przy rohloffie.

#293 Riddick

Riddick
  • Użytkownik
  • 402 posts
  • Skądmałopolska

Posted 18 September 2012 - 19:56

PTFE Shimano

bo to jest smar przeznaczony na suche warunki więc się nie dziw że się wypłukał :mrgreen:

#294 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 posts

Posted 01 October 2012 - 09:17

Czyli co SPIKE info puściłeś że coś jest, ale co to już sie pewnie nie dowiemy.
Nie rozumiem po co w ogóle było pisać.

#295 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 01 October 2012 - 09:40

Squirt póki co u mnie się sprawdza, no ale to dopiero 2 tydzień jeżdżenia...

na początku również byłem zadowolony ale później tragedia, przynajmniej u mnie, nie mogę do tej pory niczym dokładnie łańcucha wyczyścić. Teraz nie zależy mi zbytnio bo w przyszłym tygodniu i tak go zmieniam na nowy. Squirta nie będę już stosował, wolę się brudzić. :mrgreen:

Zrobiłem test - smarowanie co jakiś czas squirtem i ZERO czyszczenia napędu przez nieco ponad 800 km. Łańcuch swój przebieg miał, to i nie bardzo mi było go żal poświęcić do testów, ale oczywiście smarowanie i tak systematyczne. Jak się można było spodziewać po tym przebiegu i kilku smarowaniach w trakcie trochę syfu się nazbierało, konsystencja woskowa, lekko twardawa (ale nie na kamień) no i jak wosk zmieszany ze startym metalem brudzić też brudzi, ale umyć (wyprać też) to można bez problemu. Oczywiście sama woda nie pomoże - w końcu dobre noty smar otrzymał również za to, że woda tak łatwo go nie wymywa...

Zdjąłem łańcuch i stwierdziłem, że się bawić w mycie ręczne jakimiś eko odtłuszczaczami nie będę, bo nie mam czasu ani ochoty, zastosowałem standardowy sposób w przypadku łańcucha smarowanego smarami olejowymi - znaczy się szejkowanie w benzynce ekstrakcyjnej. Najpierw namaczanie (już w butelce) łańcucha żeby osad zmiękł, w tym czasie zabrałem się za czyszczenie korby, kasety i przerzutki tylnej. Osad z kółek przerzutki usunięty bez większego problemu (patyczkiem czy też płaskim wkrętakiem), reszta napędu przetarta szmatą nasączoną w benzynie ekstrakcyjnej - brud schodzi o wiele łatwiej niż po rohloffie. Zajęło mi to parę minut, przez ten czas łańcuch się trochę kąpał w benzynce ekstrakcyjnej no i przyszła pora na szejkowanie w plastykowej butelce z jedną zmianą benzyny na czystą. Odstawienie do odparowania benzyny i ponowne przesmarowanie na drugi dzień. Chciałoby się powiedzieć, że łańcuch jak nowy, ale po kilku tysiącach km to raczej byłaby przesada ;-).

Reasumując - czy to po rohloffie, czy squircie czyściłem w ten sam sposób i efekt podobny, choć to drugie smarowidło łatwiej się wyczyściło. Zastosowałem to co miałem pod ręką, czyli benzynę ekstrakcyjną, może woda z mydłem czy płynem do mycia naczyń lub też jakiś organiczny cytrusowy odtłuszczacz dałaby inny efekt? A że wraz z przebiegiem na łańcuchu smarowanym squirtem zbiera się pozostałość smaru zmieszanego z metalem startym z ogniw to chyba normalne jest. Przy płynnych smarach nadmiar (to co się nie utrzyma na łańcuchu) po prostu jest wycierany szmatą po jeździe lub wyrzucany na zewnątrz łańcucha podczas jego pracy (brudząc przy okazji rower).

Jaka rada? Jak przy każdym smarowidle ;-) łańcuch po prostu trzeba czyścić częściej niż po kilkuset km. Przy smarowaniu squirtem dobrze zaopatrzyć się w szczotkę z twardym, długim włosiem (syntetycznym) i po jeździe czy kilku przeczyścić na sucho, a po pewnym przebiegu i kulku smarowaniach wypłukać stare resztki smaru w rozpuszczalniku tak jak ja w benzynie lub też sprzedawanym przez polskiego dystrybutora Squirt'a specyfikiem Bio-Bike, albo też czymkolwiek innym, ale trzeba spróbować - jedynie nie polecam wody z detergentem, co prawda łańcuch w czasie pracy od czasu do czasu wodę dostaje, ale imho połączenie wody z metalem na czas czyszczenia i schnięcia nie jest dobrym rozwiązaniem. No chyba, że ktoś chce mieć rudy łańcuch...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#296 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 02 October 2012 - 12:55

Czesc prozor (czasami tu jeszcze zagladam, poczytac Ciebie i kilka innych nickow, ktorych czytac jest warto ...)

Jest wlasnie tak jak napisales, moze nie do konca sie zgodze z tym czyszczeniem Squirta w benzynie , bo czysci sie go bardzo latwo za pomoca szczoteczki o ktorej zreszta wspomniales i BIO - pasty.
Mysle ze nie ma sensu wdychac benzyny i niezaleznie od tego ile kilometrow zostalo przejechane, lancuch mozna w ten sposob wlasnie bezproblemowo wyczyscic... ale rozumie ze Ci sie po prostu nie chcialo :mrgreen: ;) ... a tam jak ktos wyzej napisal ze w zaden sposob nie moze wyczyscic lancucha ze Squirt`a no to mnie to troche smieszy i daje do myslenia ze albo nigdy nie uzywal tego smaru, albo pisze takie bzdury z innych powodow ... dlatego jest tak jak jest , zagladam tu bardzo rzadko .

pozdr...

SQUIRT- Czyszczenie lancucha

#297 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądBożepole Małe

Posted 02 October 2012 - 16:50

Witam
Z innej beczki. Czy można czyścić łańcuch zwykłą benzyną?
Pozdrawiam

#298 szpiler

szpiler
  • Użytkownik
  • 229 posts
  • SkądRacibórz

Posted 02 October 2012 - 17:50

Można. Ekstrakcyjna od zwykłej różni się między innymi tym, że nie śmierdzi.

#299 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądBożepole Małe

Posted 02 October 2012 - 19:11

Dzięki (różni się też ceną).
Pozdrawiam

#300 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 02 October 2012 - 21:31

Czesc prozor (czasami tu jeszcze zagladam, poczytac Ciebie i kilka innych nickow, ktorych czytac jest warto ...)

Jest wlasnie tak jak napisales, moze nie do konca sie zgodze z tym czyszczeniem Squirta w benzynie , bo czysci sie go bardzo latwo za pomoca szczoteczki o ktorej zreszta wspomniales i BIO - pasty.
Mysle ze nie ma sensu wdychac benzyny i niezaleznie od tego ile kilometrow zostalo przejechane, lancuch mozna w ten sposob wlasnie bezproblemowo wyczyscic... ale rozumie ze Ci sie po prostu nie chcialo :mrgreen: ;) ... a tam jak ktos wyzej napisal ze w zaden sposob nie moze wyczyscic lancucha ze Squirt`a no to mnie to troche smieszy i daje do myslenia ze albo nigdy nie uzywal tego smaru, albo pisze takie bzdury z innych powodow ... dlatego jest tak jak jest , zagladam tu bardzo rzadko .

pozdr...

SQUIRT- Czyszczenie lancucha

Hejka Marco. Faktycznie najbardziej eko to może być i w paście, byleby nie ściernej.
No fakt - choć przyznam, że poniekąd chciałem sprawdzić czy niejako "standardowe" metody są w tym przypadku skuteczne. Są ;-).

Jak zaglądniesz raz jeszcze, to zmień status prywatności filmu czyszczenia łańcucha, na taki w którym obejrzeć będzie mógł każdy, kto ma link (bo teraz oprócz Ciebie nikt go nie zobaczy - prywatny).

No i tak na marginesie to i tak musiałem zmienić łańcuch po paru tysiącach (coś między 5, a 6 - miernik wskazywał pierwszy stopień zużycia), na sezon trenażera rower dostał łańcuch z poprzedniej jesieni/zimy, oczywiście wyczyszczony wcześniej i teraz nasmarowany squirtem, bo jak by mi się dzieciak przypadkiem wybrudził po standardowym smarowidle, do żona by mnie mogła na balkon z rowerem wygonić (ciemno, zimno i do tv daleko ;-))...

A benzyna i owszem nadaje się do czyszczenia zwłaszcza olejów. Napędowa tańsza, ale śmierdzi, ekstrakcyjna nie wali aż tak mocno, ale też trzeba pamiętać, żeby coś tym co zostanie po myciu zrobić sensownego - pod żadnym pozorem nie wylewać do kanalizacji!

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

Reply to this topic